Ліниві голубці – 10 дуже смачних і простих рецептів з фото покроково

Класичні ліниві голубці в томатно-сметанному соусі

Ліниві голубці в томатно-сметанному соусі виходять надзвичайно смачними, коли запікаються в духовці – там вони добре розм’якшуються і просочуються заливкою. А ще такий спосіб приготування хороший тим, що не вимагає від господарки великих зусиль і постійного контролю над плитою.

Інгредієнти:

  • Фарш будь – 500-600 гр.
  • Рис сирої – 100 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Капуста – 300 гр.
  • Масло вершкове – 1-2 ст. л.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Приправи для фаршу – за смаком.
  • Олія – для смаження.

Для соусу:

  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Сметана – 300 гр.
  • Томатна паста – 3-4 ст. л.
  • Вода – 1 ст.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець – за смаком.

Процес приготування:

  • Рис опустіть в окріп і відваріть його, підсолюємо, до напівготовності, потім відцідити на друшляк.
  • Капусту тонко наріжте і відваріть в кипятке5-7 хвилин, підсолюємо, потім воду злийте, а коли капуста охолоне, відіжміть її руками від зайвої рідини.
  • Цибулю і моркву дрібно наріжте і обсмажте разом в сковороді до м’якості, підсолити.
  • У мисці змішайте дві третини пасерованих овочів з фаршем, капустою і спеціями, підсолити за смаком.
  • Додайте туди ж рис, вершкове масло і куряче яйце, добре вимішайте фарш, щоб він став однорідним.
  • Якщо є час, дайте фаршу настоятися в холодильнику 30-60 хвилин, щоб охолодитися, так голубці краще сформуються.
  • Зліпіть ліниві голубці, а потім кожен голубець по одному викладіть на шумівку і відправте в каструлю з киплячою водою. Голубець тримайте на шумовке, в каструлю не перекладайте. Як тільки голубець змінить свій колір, тут же виймайте його і відправляйте на шумовке в окріп наступний. Така маніпуляція як би запечатує голубець зверху, дозволяючи йому всередині залишатися соковитим. Вона замінює собою традиційне обсмажування.
  • Приготуйте соус зі сметани, томатної пасти, солі та спецій за смаком, а також води. Дуже смачно вийде, якщо сюди додати грибну приправку.
  • Голубці викладіть в змащену маслом форму для запікання, зверху викладіть залишився цибулю і моркву, а потім залийте все томатно-сметанним соусом.
  • Ліниві голубці під соусом запікають в нагрітій до 180-190 градусів духовці не менше 45 хвилин. Щоб голубці не згоріли зверху, їх можна прикрити папером для випічки або фольгою, а за п’ять хвилин до готовності прибрати її, щоб утворилася невелика скоринка. Якщо потрібно, час готування збільшіть.

Приємного апетиту!