Класичні ліниві голубці в томатно-сметанному соусі
Ліниві голубці в томатно-сметанному соусі виходять надзвичайно смачними, коли запікаються в духовці – там вони добре розм’якшуються і просочуються заливкою. А ще такий спосіб приготування хороший тим, що не вимагає від господарки великих зусиль і постійного контролю над плитою.
Інгредієнти:
- Фарш будь – 500-600 гр.
- Рис сирої – 100 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Капуста – 300 гр.
- Масло вершкове – 1-2 ст. л.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Морква – 2 шт.
- Сіль – за смаком.
- Приправи для фаршу – за смаком.
- Олія – для смаження.
Для соусу:
- Цибуля – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Сметана – 300 гр.
- Томатна паста – 3-4 ст. л.
- Вода – 1 ст.
- Сіль – за смаком.
- Перець – за смаком.
Процес приготування:
- Рис опустіть в окріп і відваріть його, підсолюємо, до напівготовності, потім відцідити на друшляк.
- Капусту тонко наріжте і відваріть в кипятке5-7 хвилин, підсолюємо, потім воду злийте, а коли капуста охолоне, відіжміть її руками від зайвої рідини.
- Цибулю і моркву дрібно наріжте і обсмажте разом в сковороді до м’якості, підсолити.
- У мисці змішайте дві третини пасерованих овочів з фаршем, капустою і спеціями, підсолити за смаком.
- Додайте туди ж рис, вершкове масло і куряче яйце, добре вимішайте фарш, щоб він став однорідним.
- Якщо є час, дайте фаршу настоятися в холодильнику 30-60 хвилин, щоб охолодитися, так голубці краще сформуються.
- Зліпіть ліниві голубці, а потім кожен голубець по одному викладіть на шумівку і відправте в каструлю з киплячою водою. Голубець тримайте на шумовке, в каструлю не перекладайте. Як тільки голубець змінить свій колір, тут же виймайте його і відправляйте на шумовке в окріп наступний. Така маніпуляція як би запечатує голубець зверху, дозволяючи йому всередині залишатися соковитим. Вона замінює собою традиційне обсмажування.
- Приготуйте соус зі сметани, томатної пасти, солі та спецій за смаком, а також води. Дуже смачно вийде, якщо сюди додати грибну приправку.
- Голубці викладіть в змащену маслом форму для запікання, зверху викладіть залишився цибулю і моркву, а потім залийте все томатно-сметанним соусом.
- Ліниві голубці під соусом запікають в нагрітій до 180-190 градусів духовці не менше 45 хвилин. Щоб голубці не згоріли зверху, їх можна прикрити папером для випічки або фольгою, а за п’ять хвилин до готовності прибрати її, щоб утворилася невелика скоринка. Якщо потрібно, час готування збільшіть.
Приємного апетиту!