Холодець з яловичини – це застиглий міцний бульйон, зварений на кістках та субпродуктах, з додаванням желирующих речовин або без них. Покрокові рецепти допоможуть розкласти по поличках в голові знання про процес приготування, щоб це смачне і ситне блюдо вдалося на славу.
Як зварити смачний холодець з яловичини в домашніх умовах?
Холодець – це в основному традиційно зимовий блюдо, яке часто готують під Різдво і на Новий рік. Воно дуже поживне, містить багато білка. Готується холодець без додавання желатину, всі желюючий властивості надають бульйону яловичої кістки ноги.
Час готування: 8 годин.
Порцій: 16.
Інгредієнти
- Яловичі ноги 2 кг
- Вода 2 л
- Яловичина 600 гр.
- Цибуля ріпчаста 1 шт. (великий)
- Морква 1 шт.
- Перець чорний горошок 30 шт.
- Перець духмяний 8 шт.
- Лавровий лист 3 шт.
- Часник 2 зубчики
- Сіль за смаком
Процес приготування:
- Підготувати яловичу ногу. Краще придбати вже розпилену на частини, щоб при разрубании в страву не потрапили дрібні кістки. Ногу обпалити, вимочити в холодній воді 6-7 годин, потім вискоблити.
- Для першого бульйону залити частини ноги водою, щоб вони повністю були приховані.
- Поставити каструлю на сильний вогонь і довести до кипіння, варити 5 хв.
- Злити бульйон з який згорнувся білок, промити продукт і каструлю. Знову залити все такою ж кількістю холодної води.
- Другий бульйон довести до кипіння на вогні нижче середнього. Вода не повинна вирувати, бульбашки окропу повинні ледве помітно і рідко булькати. Кипіння не повинно припинятися. Так варити бульйон близько 6 годин, хтось залишає на ніч.
- За 90 хв. до закінчення приготування додати в бульйон овочі і м’якоть яловичини. М’ясо заздалегідь відварити окремо.
- Почищену велику цибулину порізати поперек навпіл. Внутрішньою стороною покласти обидві половинки на розпечену суху сковороду, щоб вони злегка підсмажилися.
- Велику морква (або 2 маленькі) почистити і цілком додати до ноги. За півтори години до кінця приготування скласти в бульйон половинки цибулини, цілу моркву і м’ясо.
- Вогонь додати, знову довести бульйон до повільного кипіння після того, як додані овочі і м’ясо. За 30 хв. до закінчення приготування посолити і всипати прянощі.
- З готового бульйону дістати м’ясо і кістки, пропустити рідина через сито. Овочі та цілі прянощі викинути.
- Зняти з кісток варені хрящики, сухожилля, дрібно нарізати їх і м’якоть яловичини або прокрутити все в м’ясорубці.
- Зубчики часнику дрібно нашаткувати, всипати до м’яса і перемішати.
- М’ясо укласти на дно нероз’ємної форми для випічки або тарілок.
- Залити м’ясо бульйоном.
- Прибрати остигати в холодне місце, а потім можна поставити в холодильник до повного застигання. Перед подачею до столу обережно зішкребти з холодцю жир.
Приємного апетиту!