Холодець з яловичини – 10 смачних покрокових рецептів з фото

Холодець з яловичини – це застиглий міцний бульйон, зварений на кістках та субпродуктах, з додаванням желирующих речовин або без них. Покрокові рецепти допоможуть розкласти по поличках в голові знання про процес приготування, щоб це смачне і ситне блюдо вдалося на славу.

Як зварити смачний холодець з яловичини в домашніх умовах?

Холодець – це в основному традиційно зимовий блюдо, яке часто готують під Різдво і на Новий рік. Воно дуже поживне, містить багато білка. Готується холодець без додавання желатину, всі желюючий властивості надають бульйону яловичої кістки ноги.

Час готування: 8 годин.

Порцій: 16.

Інгредієнти

  • Яловичі ноги 2 кг
  • Вода 2 л
  • Яловичина 600 гр.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт. (великий)
  • Морква 1 шт.
  • Перець чорний горошок 30 шт.
  • Перець духмяний 8 шт.
  • Лавровий лист 3 шт.
  • Часник 2 зубчики
  • Сіль за смаком

Процес приготування:

  • Підготувати яловичу ногу. Краще придбати вже розпилену на частини, щоб при разрубании в страву не потрапили дрібні кістки. Ногу обпалити, вимочити в холодній воді 6-7 годин, потім вискоблити.
  • Для першого бульйону залити частини ноги водою, щоб вони повністю були приховані.
  • Поставити каструлю на сильний вогонь і довести до кипіння, варити 5 хв.
  • Злити бульйон з який згорнувся білок, промити продукт і каструлю. Знову залити все такою ж кількістю холодної води.
  • Другий бульйон довести до кипіння на вогні нижче середнього. Вода не повинна вирувати, бульбашки окропу повинні ледве помітно і рідко булькати. Кипіння не повинно припинятися. Так варити бульйон близько 6 годин, хтось залишає на ніч.
  • За 90 хв. до закінчення приготування додати в бульйон овочі і м’якоть яловичини. М’ясо заздалегідь відварити окремо.
  • Почищену велику цибулину порізати поперек навпіл. Внутрішньою стороною покласти обидві половинки на розпечену суху сковороду, щоб вони злегка підсмажилися.
  • Велику морква (або 2 маленькі) почистити і цілком додати до ноги. За півтори години до кінця приготування скласти в бульйон половинки цибулини, цілу моркву і м’ясо.
  • Вогонь додати, знову довести бульйон до повільного кипіння після того, як додані овочі і м’ясо. За 30 хв. до закінчення приготування посолити і всипати прянощі.
  • З готового бульйону дістати м’ясо і кістки, пропустити рідина через сито. Овочі та цілі прянощі викинути.
  • Зняти з кісток варені хрящики, сухожилля, дрібно нарізати їх і м’якоть яловичини або прокрутити все в м’ясорубці.
  • Зубчики часнику дрібно нашаткувати, всипати до м’яса і перемішати.
  • М’ясо укласти на дно нероз’ємної форми для випічки або тарілок.
  • Залити м’ясо бульйоном.
  • Прибрати остигати в холодне місце, а потім можна поставити в холодильник до повного застигання. Перед подачею до столу обережно зішкребти з холодцю жир.

Приємного апетиту!