Класичний бефстроганов з яловичини – 8 рецептів з фото покроково
Класичний бефстроганов готується з яловичини, порізаної на невеликі шматочки, і супроводжується гарячим соусом. Від рецепту до рецептом різноманітність соусів до страви варіюється, однак є класичні поєднання, які перевірені роками і досвідом безлічі кулінарів.
Класичний рецепт бефстроганова з яловичини на сковороді зі сметаною
Бефстроганов (або яловичина по-строгановськи) – страва російської кухні. Воно готується з яловичини, нарізаної тонкими скибочками, обсмаженої в маслі, а потім протушеної з соусом. В даному випадку соус готується на основі сметани.
Час приготування: 1,5 години.
Порцій: 4.
Інгредієнти
Яловичина 500 гр.
Вода ½ склянки
Масло вершкове 40 гр.
Цибуля ріпчаста 1 шт.
Олія оливкова 1.5 ст. л.
Часник 2 зубки
Сметана 4 ст. л. (жирної)
Сіль, перець, приправи за смаком
Процес приготування:
Яловичину промити і обсушити паперовими рушниками. Прибрати з неї плівки і жилки. Порізати м’ясо тонкими пластинами близько 1 см завтовшки.
М’ясо викласти на харчову плівку, накрити нею ж і відбити за допомогою кухонного молотка. Порізати яловичину поперек волокон тонкими брусочками.
Скласти нарізану яловичину в глибоку посуд, посолити, додати приправи і за бажанням можна покласти трохи лимонної цедри. Перемішати все і залишити настоятися при кімнатній температурі приблизно півгодини.
Поставити сковороду на середній вогонь, розпустити в ній вершкове масло, додати оливкову олію і розкласти шматочки яловичини. Смажити м’ясо на середньому вогні, не забуваючи перемішувати, до напівготовності.
Цибуля очистити від лушпиння, сполоснути, порізати на кубики середньої величини. Часник почистити, помити водою, потерти на дрібній тертці.
Коли м’ясо придбає золотавий відтінок, додати цибулю з часником.
Добре перемішати і смажити до м’якості цибулі. Після цього влити в сковороду воду і тушкувати на середньому вогні, поки вода не випарується.
Покласти сметану, перемішати, зменшити вогонь.
Подавати готовий бефстроганов, присипавши дрібно нарізаною зеленню, як гарнір можна використовувати картопляне пюре, варені крупи або спагетті. Полити блюдо соусом з сковороди.
Приємного апетиту!
Класичний бефстроганов з яловичини з соусом на вершках
Дуже швидке м’ясне блюдо, яке реально приготувати за півгодини. Яловичий бефстроганов з вершками виходить дуже соковитим і ніжним.
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 3.
Інгредієнти:
Яловичина – 700 р;
Вершки 10 % ‑ 1 склянка;
Паста томатна – 60 г;
Цибуля ріпчаста – 1 шт.;
Борошно пшеничне – 2 ст. л.;
Масло рослинне – 2-3 ст. л.;
Сіль, будь-які спеції на свій смак.
Процес приготування:
Шматок яловичини порізати на пластини товщиною приблизно 1 див Розкласти їх на обробній дошці і накрити харчовою плівкою або тонким целофановим пакетом. Це робиться для того, щоб бризки соку і шматочки м’яса не летіли на всі боки.
Злегка відбити шматочки м’яса з двох сторін. Нарізати тонкими довгастими смужками упоперек волокон.
Насипати в глибоку миску борошно, викласти в неї брусочки м’яса і добре обваляти.
Сковороду поставити на середній вогонь. Цибуля очистити від лушпиння, нарізати півкільцями і обсмажити на олії до золотистого кольору.
Додати до цибулі м’ясо в борошняній паніровці, перемішати. Обсмажувати близько 2-3 хв.
Влити в сковороду вершки, викласти томатну пасту і посолити, додати улюблені приправи і чорний мелений перець. Перемішати і протушкувати під кришкою близько 25 хв., перевіряючи м’ясо на жорсткість.
Подавати в гарячому вигляді гарніру звареного з картопляного пюре. До бефстроганову з пюре можна подати домашні різносоли або консервований горошок з банки, попередньо злив через сито зайву рідину.
Приємного апетиту!
Смачний бефстроганов з яловичини з вершками і грибами
Якщо до соусу на основі жирних вершків додати обсмажені шампіньйони, бефстроганов вийде особливо ароматним і тане в роті. Такий ніжний соус з вершковим грибним присмаком приємно підкреслить смак смаженої яловичини і стане гарним доповненням до гарніру.
Час приготування: 1 година 20 хв.
Порцій: 6.
Інгредієнти:
Яловичина – 1,3 кг;
Печериці – 260 г;
Вершки 33 % ‑ 230-300 мл;
Цибуля ріпчаста – 1 шт.;
Борошно пшеничне – 2 ст. л.;
Лавровий лист – 4 шт.;
Сіль, мелений перець, спеції – на смак;
Соняшникова олія без запаху – 3 ст. л.
Процес приготування:
Очистити велику головку цибулі від лушпиння, сполоснути, тонко порізати півкільцями. Розігріти в сковороді на середньому вогні соняшникову олію, обсмажити цибулю до золотистого кольору.
Гриби вимити, обсушити на паперовому рушнику. Порізати печериці тонкими пластинками і додати до цибулі. Смажити, поки не випарується рідина з грибів.
Яловичину сполоснути під холодною водою, обсушити щільним паперовим рушником і порізати тонкими смужками упоперек волокон.
Вогонь збільшити, додати до засмажки м’ясо і готувати до утворення на ньому золотистої скоринки. При цьому потрібно постійно заважати масу, щоб вона не підгоріла.
Всипати в сковороду борошно, додати жирні молочні вершки і лаврові листи.
Посолити, поперчити масу, додати необхідні спеції. Зменшити вогонь і накрити сковороду кришкою. Тушкувати м’ясо до готовності (до моменту, коли яловичина стане м’якою).
Подавати гарячий бефстроганов з соусом до розсипчастої гречаної або перлової каші.
Приємного апетиту!
Рецепт класичного бефстроганова з яловичини в мультиварці
Майже на кожній сучасній кухні можна зустріти мультиварку, і багато класичні рецепти страв адаптовані під цю кухонну техніку. Бефстроганов в сметанному соусі готується в мультиварці протягом години, після чого можна подавати соковите м’ясо до гарніру.
Час приготування: 1 година 20 хв.
Порцій: 4.
Інгредієнти:
Яловича вирізка – 0,5 кг;
Цибуля ріпчаста – 2 шт.;
Сметана – 2 ст. л.;
Томатна паста – 1 ст. л.;
Вода – 1 склянка;
Борошно пшеничне – 1-2 ст. л.;
Лавровий лист – 3 шт.;
Кухонна сіль – 1 ч. л.;
Чорний мелений перець, приправи – на свій смак.
Процес приготування:
Яловичину промити в холодній воді, обсушити, нарізати тонкими довгими смужками.
Цибуля очистити від лушпиння, дрібно нарізати на кубики. Встановити мультиварку в режим смаження, влити олію і обсмажити цибулю до золотистого стану.
Додати до засмажки з лука нарізану яловичину, влити 4 ст. л. води і встановити програму «Тушкування» на 50 хв.
Окремо в склянці швидко змішати борошно, томатну пасту і сметану, розмішати до однорідності. Можна додати 1 ст. л. води, щоб добре розмішати грудочки борошна.
Отриману суміш додати до м’яса, посолити, поперчити і додати прянощі, ретельно перемішати.
Через 3-4 хв. влити в чашу решту воду, перемішати і залишити тушкуватися страва до закінчення роботи програми.
За 5 хв. до кінця приготування відкрити кришку мультиварки і покласти в блюдо лавровий лист.
Коли програма завершить роботу, не відкривати кришку ще близько 10 хвилин, дати страві дійти до готовності в теплі.
Подавати з печеною картоплею, пастою або круп’яним гарніром.
Приємного апетиту!
Смачний рецепт бефстроганова з яловичини з підливою
Яловичина дуже корисна для зростаючого дитячого організму, тому бефстроганов стане відмінним варіантом м’ясної страви для дитини від 3 років. Зазвичай діти люблять це блюдо не тільки за його м’якість і відсутність різкого смаку, але і за ароматну соковиту підливку.
Час приготування: 40 хв.
Порцій: 4.
Інгредієнти:
Яловичина – 600 г;
Цибуля ріпчаста – 1 головка;
Помідор – 1 шт.;
Грецький Йогурт без добавок – 150 г;
Вода – 160 мл;
Томатна паста – 0,5 ст. л.;
Борошно пшеничне – 1 ч. л.;
Оливкова олія – 2-3 ст. л.;
Лавровий Лист – 2 шт.;
Сіль, чорний перець – за смаком.
Процес приготування:
Для приготування бажано купити м’ясо з лопаткової частини. Яловичину вимити в холодній воді, обсушити паперовими рушниками. Порізати його за допомогою гострого ножа на тонкі довгі брусочки.
Цибуля очистити від лушпиння, сполоснути і нарізати півкільцями.
Помідор потримати в окропі близько 2-3 хв., зняти шкірку, видалити щільну білу частину. Порізати на дрібні кубики.
Сковороду поставити на сильний вогонь, влити оливкову олію і розжарити. Обсмажувати м’ясну соломку до стану золотистої рум’яності (2-3 хв.), прибрати на тарілку і дати злегка охолонути.
Викласти нарізану цибулю в сковороду, де смажилося м’ясо. Додати туди ж трохи олії. Обсмажити 2-3 хв, потім всипати борошно, перемішати і смажити ще 1 хв.
Додати засмажку помідор, зливши з неї рідину. Через 4 хв. покласти томатну пасту і грецький йогурт. Додати води і розмішати.
Отриману підливку посолити, поперчити, додати лавровий лист. Викласти в сковороду брусочки яловичини і перемішати.
Тушкувати на повільному вогні під закритою кришкою близько 20 хв.
Приємного апетиту!
Класичний бефстроганов з солоними огірками
Урізноманітнити таке блюдо, як бефстроганов, можна, додавши в нього солоні огірки. Ефект вам точно сподобається. За смаком таке м’ясо нагадує татарська страва азу.
Час приготування: 40 хв.
Порцій: 3.
Інгредієнти:
Яловичина – 600 г;
Цибуля ріпчаста – 60 г;
Огірок солоний – 110 г;
Гірчиця – 1 ст. л.;
Паста томатна – 1 ч. л.;
Вершки – 320 мл;
Олія соняшникова без запаху – 3 ст. л.;
Борошно пшеничне – 1 ст. л.;
Кріп – пару гілочок;
Сіль і перець мелений чорний – на свій смак.
Процес приготування:
Цибулю почистити, помити і порізати півкільцями.
Сковороду встановити на середній вогонь. Обсмажити цибулю на рослинній олії до м’якого стану.
Огірки для рецепта слід брати солоні, не варто замінювати їх маринованими. Настругати огірки на овощерезке або акуратно нарізати ножем на тонкі довгі пластинки.
Додати огірки до цибулі і обсмажувати на середньому вогні, постійно заважаючи, ще приблизно 5 хв.
Яловичину промити холодною водою, промокнути паперовими рушниками. Порізати поперек волокон на товсті пластини, відбити кухонним молотком, а потім нарізати відбите м’ясо тонкими брусочками.
Нарізану яловичину обваляти в борошні. Налити в окрему сковороду олію, викласти м’ясо в паніровці з борошна і на сильному вогні обсмажити приблизно 5 хв., поки яловичина не посіріє (стежити за тим, щоб не пригоріла).
У сковороду, на якій смажиться м’ясо, викласти овочі, покласти томатну пасту і гірчицю (гірчиця повинна бути однорідною, без зерен). Поперчити, посолити на свій смак.
Влити до м’яса вершки, перемішати. Готувати на слабкому вогні приблизно 20 хв. до моменту, поки м’ясо не стане м’яким, а соус загусне.
Подавати в гарячому вигляді з картопляним пюре і свіжими овочами, посипавши дрібно нарізаним кропом.
Приємного апетиту!
Ніжний бефстроганов з яловичини в молочному соусі
Якщо немає бажання витрачати гроші на жирні вершки для соусу до бефстроганову, завжди можна використовувати те, що стоїть у холодильнику, ‑ взяти молоко. Соус виходить не менш смачним, головне, по можливості, брати молоко 2,5 % жирності.
Час приготування: 40 хв.
Порцій: 3.
Інгредієнти:
Яловичина – 600 г;
Молоко жирне – 260 мл;
Цибуля ріпчаста – 2 головки;
Морква – 1 шт.;
Борошно пшеничне – 3 ч. л.;
Сіль, перець та прянощі – на свій смак.
Процес приготування:
Яловичину вимити під холодною проточною водою, обсушити щільними паперовими рушниками. Нарізати м’ясо довгими тонкими смугами. Якщо потрібно, то попередньо можна порізати шматок м’яса поперек волокон на шматки, відбити їх і після цього нарізати соломкою.
Обсмажити м’ясо на середньому вогні на сковороді без додавання масла (м’ясо повинно поміняти свій колір).
Овочі очистити, вимити. Цибулю порізати півкільцями або четвертинками, моркву краще всього порізати соломкою або невеликими кубиками, кружечками (терти на тертці не потрібно).
Додати овочі в сковороду до яловичині, влити невелику кількість води з фільтра і тушкувати заготівлю приблизно 15 хв. на середньому вогні, час від часу перемішуючи масу.
Для соусу змішати молоко, борошно, посолити, поперчити і ретельно все розмішати, щоб не залишилося грудочок.
Соус додати в сковороду до яловичині, готувати, періодично розмішуючи, десь півгодини.
Подавати смачний бефстроганов з розсипчастими круп’яними кашами.
Приємного апетиту!
Покроковий рецепт смачного бефстроганова з яловичини в духовці
В рецепт входить всього 4-5 складових, а результат перевершує всі очікування. Ресторанну страву на вашій кухні оцінять домашні та гості.
Час приготування: 2 години.
Порцій: 4.
Інгредієнти:
Яловичина – 600 г;
Цибуля ріпчаста – 1 головка;
Вершки 33-35 % ‑ 50 г;
Сіль, перець, спеції – на свій смак.
Процес приготування:
Яловичину помити, просушити паперовими серветками. Порізати шматок м’яса поперек волокон шматками товщиною 1 см, розкласти на обробній дошці і накрити харчовою плівкою. За допомогою кухонного молотка відбити м’ясо, потім кожен шматочок нарізати тонкими стрічками.
У сковороду налити краплину рослинної олії без запаху, викласти шматочки м’яса. Смажити на слабкому вогні, постійно помішуючи, до рум’яності.
Цибуля очистити від лушпиння, помити і порізати тонкими півкільцями. Додати до яловичині, посолити і поперчити, додати улюблені приправи за бажанням. Добре розмішати масу.
Яловичину з цибулею викласти на сковороду без ручки або форму для запікання. Влити вершки, перемішати, спробувати на сіль і спеції. Досолити, якщо це необхідно.
Духова шафа попередньо нагріти до 180 градусів.
Гасити м’ясо в духовці близько 35-40 хв., накривши форму листом харчової фольги.
Подавати м’ясне блюдо з запеченою картоплею, картопляним пюре. Також як гарнір підійдуть варені крупи, тушковані овочі, консервовані горошок або спаржа.