Класичний бефстроганов готується з яловичини, порізаної на невеликі шматочки, і супроводжується гарячим соусом. Від рецепту до рецептом різноманітність соусів до страви варіюється, однак є класичні поєднання, які перевірені роками і досвідом безлічі кулінарів.
Класичний рецепт бефстроганова з яловичини на сковороді зі сметаною
Бефстроганов (або яловичина по-строгановськи) – страва російської кухні. Воно готується з яловичини, нарізаної тонкими скибочками, обсмаженої в маслі, а потім протушеної з соусом. В даному випадку соус готується на основі сметани.
Час приготування: 1,5 години.
Порцій: 4.
Інгредієнти
- Яловичина 500 гр.
- Вода ½ склянки
- Масло вершкове 40 гр.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Олія оливкова 1.5 ст. л.
- Часник 2 зубки
- Сметана 4 ст. л. (жирної)
- Сіль, перець, приправи за смаком
Процес приготування:
- Яловичину промити і обсушити паперовими рушниками. Прибрати з неї плівки і жилки. Порізати м’ясо тонкими пластинами близько 1 см завтовшки.
- М’ясо викласти на харчову плівку, накрити нею ж і відбити за допомогою кухонного молотка. Порізати яловичину поперек волокон тонкими брусочками.
- Скласти нарізану яловичину в глибоку посуд, посолити, додати приправи і за бажанням можна покласти трохи лимонної цедри. Перемішати все і залишити настоятися при кімнатній температурі приблизно півгодини.
- Поставити сковороду на середній вогонь, розпустити в ній вершкове масло, додати оливкову олію і розкласти шматочки яловичини. Смажити м’ясо на середньому вогні, не забуваючи перемішувати, до напівготовності.
- Цибуля очистити від лушпиння, сполоснути, порізати на кубики середньої величини. Часник почистити, помити водою, потерти на дрібній тертці.
- Коли м’ясо придбає золотавий відтінок, додати цибулю з часником.
- Добре перемішати і смажити до м’якості цибулі. Після цього влити в сковороду воду і тушкувати на середньому вогні, поки вода не випарується.
- Покласти сметану, перемішати, зменшити вогонь.
- Подавати готовий бефстроганов, присипавши дрібно нарізаною зеленню, як гарнір можна використовувати картопляне пюре, варені крупи або спагетті. Полити блюдо соусом з сковороди.
Приємного апетиту!