Класичний бефстроганов з яловичини – 8 рецептів з фото покроково

Класичний бефстроганов готується з яловичини, порізаної на невеликі шматочки, і супроводжується гарячим соусом. Від рецепту до рецептом різноманітність соусів до страви варіюється, однак є класичні поєднання, які перевірені роками і досвідом безлічі кулінарів.

Класичний рецепт бефстроганова з яловичини на сковороді зі сметаною

Бефстроганов (або яловичина по-строгановськи) – страва російської кухні. Воно готується з яловичини, нарізаної тонкими скибочками, обсмаженої в маслі, а потім протушеної з соусом. В даному випадку соус готується на основі сметани.

Час приготування: 1,5 години.

Порцій: 4.

Інгредієнти

  • Яловичина 500 гр.
  • Вода ½ склянки
  • Масло вершкове 40 гр.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Олія оливкова 1.5 ст. л.
  • Часник 2 зубки
  • Сметана 4 ст. л. (жирної)
  • Сіль, перець, приправи за смаком

Процес приготування:

  • Яловичину промити і обсушити паперовими рушниками. Прибрати з неї плівки і жилки. Порізати м’ясо тонкими пластинами близько 1 см завтовшки.
  • М’ясо викласти на харчову плівку, накрити нею ж і відбити за допомогою кухонного молотка. Порізати яловичину поперек волокон тонкими брусочками.
  • Скласти нарізану яловичину в глибоку посуд, посолити, додати приправи і за бажанням можна покласти трохи лимонної цедри. Перемішати все і залишити настоятися при кімнатній температурі приблизно півгодини.
  • Поставити сковороду на середній вогонь, розпустити в ній вершкове масло, додати оливкову олію і розкласти шматочки яловичини. Смажити м’ясо на середньому вогні, не забуваючи перемішувати, до напівготовності.
  • Цибуля очистити від лушпиння, сполоснути, порізати на кубики середньої величини. Часник почистити, помити водою, потерти на дрібній тертці.
  • Коли м’ясо придбає золотавий відтінок, додати цибулю з часником.
  • Добре перемішати і смажити до м’якості цибулі. Після цього влити в сковороду воду і тушкувати на середньому вогні, поки вода не випарується.
  • Покласти сметану, перемішати, зменшити вогонь.
  • Подавати готовий бефстроганов, присипавши дрібно нарізаною зеленню, як гарнір можна використовувати картопляне пюре, варені крупи або спагетті. Полити блюдо соусом з сковороди.

Приємного апетиту!

Класичний бефстроганов з яловичини з соусом на вершках

 

Дуже швидке м’ясне блюдо, яке реально приготувати за півгодини. Яловичий бефстроганов з вершками виходить дуже соковитим і ніжним.

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 3.

Інгредієнти:

  • Яловичина – 700 р;
  • Вершки 10 % ‑ 1 склянка;
  • Паста томатна – 60 г;
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • Борошно пшеничне – 2 ст. л.;
  • Масло рослинне – 2-3 ст. л.;
  • Сіль, будь-які спеції на свій смак.

Процес приготування:

  • Шматок яловичини порізати на пластини товщиною приблизно 1 див Розкласти їх на обробній дошці і накрити харчовою плівкою або тонким целофановим пакетом. Це робиться для того, щоб бризки соку і шматочки м’яса не летіли на всі боки.
  • Злегка відбити шматочки м’яса з двох сторін. Нарізати тонкими довгастими смужками упоперек волокон.
  • Насипати в глибоку миску борошно, викласти в неї брусочки м’яса і добре обваляти.
  • Сковороду поставити на середній вогонь. Цибуля очистити від лушпиння, нарізати півкільцями і обсмажити на олії до золотистого кольору.
  • Додати до цибулі м’ясо в борошняній паніровці, перемішати. Обсмажувати близько 2-3 хв.
  • Влити в сковороду вершки, викласти томатну пасту і посолити, додати улюблені приправи і чорний мелений перець. Перемішати і протушкувати під кришкою близько 25 хв., перевіряючи м’ясо на жорсткість.
  • Подавати в гарячому вигляді гарніру звареного з картопляного пюре. До бефстроганову з пюре можна подати домашні різносоли або консервований горошок з банки, попередньо злив через сито зайву рідину.
  • Приємного апетиту!

    Смачний бефстроганов з яловичини з вершками і грибами

    Якщо до соусу на основі жирних вершків додати обсмажені шампіньйони, бефстроганов вийде особливо ароматним і тане в роті. Такий ніжний соус з вершковим грибним присмаком приємно підкреслить смак смаженої яловичини і стане гарним доповненням до гарніру.

    Час приготування: 1 година 20 хв.

    Порцій: 6.

    Інгредієнти:

    • Яловичина – 1,3 кг;
    • Печериці – 260 г;
    • Вершки 33 % ‑ 230-300 мл;
    • Цибуля ріпчаста – 1 шт.;
    • Борошно пшеничне – 2 ст. л.;
    • Лавровий лист – 4 шт.;
    • Сіль, мелений перець, спеції – на смак;
    • Соняшникова олія без запаху – 3 ст. л.

    Процес приготування:

  • Очистити велику головку цибулі від лушпиння, сполоснути, тонко порізати півкільцями. Розігріти в сковороді на середньому вогні соняшникову олію, обсмажити цибулю до золотистого кольору.
  • Гриби вимити, обсушити на паперовому рушнику. Порізати печериці тонкими пластинками і додати до цибулі. Смажити, поки не випарується рідина з грибів.
  • Яловичину сполоснути під холодною водою, обсушити щільним паперовим рушником і порізати тонкими смужками упоперек волокон.
  • Вогонь збільшити, додати до засмажки м’ясо і готувати до утворення на ньому золотистої скоринки. При цьому потрібно постійно заважати масу, щоб вона не підгоріла.
  • Всипати в сковороду борошно, додати жирні молочні вершки і лаврові листи.
  • Посолити, поперчити масу, додати необхідні спеції. Зменшити вогонь і накрити сковороду кришкою. Тушкувати м’ясо до готовності (до моменту, коли яловичина стане м’якою).
  • Подавати гарячий бефстроганов з соусом до розсипчастої гречаної або перлової каші.
  • Приємного апетиту!

    Рецепт класичного бефстроганова з яловичини в мультиварці

    Майже на кожній сучасній кухні можна зустріти мультиварку, і багато класичні рецепти страв адаптовані під цю кухонну техніку. Бефстроганов в сметанному соусі готується в мультиварці протягом години, після чого можна подавати соковите м’ясо до гарніру.

    Час приготування: 1 година 20 хв.

    Порцій: 4.

    Інгредієнти:

    • Яловича вирізка – 0,5 кг;
    • Цибуля ріпчаста – 2 шт.;
    • Сметана – 2 ст. л.;
    • Томатна паста – 1 ст. л.;
    • Вода – 1 склянка;
    • Борошно пшеничне – 1-2 ст. л.;
    • Лавровий лист – 3 шт.;
    • Кухонна сіль – 1 ч. л.;
    • Чорний мелений перець, приправи – на свій смак.

    Процес приготування:

  • Яловичину промити в холодній воді, обсушити, нарізати тонкими довгими смужками.
  • Цибуля очистити від лушпиння, дрібно нарізати на кубики. Встановити мультиварку в режим смаження, влити олію і обсмажити цибулю до золотистого стану.
  • Додати до засмажки з лука нарізану яловичину, влити 4 ст. л. води і встановити програму «Тушкування» на 50 хв.
  • Окремо в склянці швидко змішати борошно, томатну пасту і сметану, розмішати до однорідності. Можна додати 1 ст. л. води, щоб добре розмішати грудочки борошна.
  • Отриману суміш додати до м’яса, посолити, поперчити і додати прянощі, ретельно перемішати.
  • Через 3-4 хв. влити в чашу решту воду, перемішати і залишити тушкуватися страва до закінчення роботи програми.
  • За 5 хв. до кінця приготування відкрити кришку мультиварки і покласти в блюдо лавровий лист.
  • Коли програма завершить роботу, не відкривати кришку ще близько 10 хвилин, дати страві дійти до готовності в теплі.
  • Подавати з печеною картоплею, пастою або круп’яним гарніром.
  • Приємного апетиту!

    Смачний рецепт бефстроганова з яловичини з підливою

    Яловичина дуже корисна для зростаючого дитячого організму, тому бефстроганов стане відмінним варіантом м’ясної страви для дитини від 3 років. Зазвичай діти люблять це блюдо не тільки за його м’якість і відсутність різкого смаку, але і за ароматну соковиту підливку.

    Час приготування: 40 хв.

    Порцій: 4.

    Інгредієнти:

    • Яловичина – 600 г;
    • Цибуля ріпчаста – 1 головка;
    • Помідор – 1 шт.;
    • Грецький Йогурт без добавок – 150 г;
    • Вода – 160 мл;
    • Томатна паста – 0,5 ст. л.;
    • Борошно пшеничне – 1 ч. л.;
    • Оливкова олія – 2-3 ст. л.;
    • Лавровий Лист – 2 шт.;
    • Сіль, чорний перець – за смаком.

    Процес приготування:

  • Для приготування бажано купити м’ясо з лопаткової частини. Яловичину вимити в холодній воді, обсушити паперовими рушниками. Порізати його за допомогою гострого ножа на тонкі довгі брусочки.
  • Цибуля очистити від лушпиння, сполоснути і нарізати півкільцями.
  • Помідор потримати в окропі близько 2-3 хв., зняти шкірку, видалити щільну білу частину. Порізати на дрібні кубики.
  • Сковороду поставити на сильний вогонь, влити оливкову олію і розжарити. Обсмажувати м’ясну соломку до стану золотистої рум’яності (2-3 хв.), прибрати на тарілку і дати злегка охолонути.
  • Викласти нарізану цибулю в сковороду, де смажилося м’ясо. Додати туди ж трохи олії. Обсмажити 2-3 хв, потім всипати борошно, перемішати і смажити ще 1 хв.
  • Додати засмажку помідор, зливши з неї рідину. Через 4 хв. покласти томатну пасту і грецький йогурт. Додати води і розмішати.
  • Отриману підливку посолити, поперчити, додати лавровий лист. Викласти в сковороду брусочки яловичини і перемішати.
  • Тушкувати на повільному вогні під закритою кришкою близько 20 хв.
  • Приємного апетиту!

    Класичний бефстроганов з солоними огірками

    Урізноманітнити таке блюдо, як бефстроганов, можна, додавши в нього солоні огірки. Ефект вам точно сподобається. За смаком таке м’ясо нагадує татарська страва азу.

    Час приготування: 40 хв.

    Порцій: 3.

    Інгредієнти:

    • Яловичина – 600 г;
    • Цибуля ріпчаста – 60 г;
    • Огірок солоний – 110 г;
    • Гірчиця – 1 ст. л.;
    • Паста томатна – 1 ч. л.;
    • Вершки – 320 мл;
    • Олія соняшникова без запаху – 3 ст. л.;
    • Борошно пшеничне – 1 ст. л.;
    • Кріп – пару гілочок;
    • Сіль і перець мелений чорний – на свій смак.

    Процес приготування:

  • Цибулю почистити, помити і порізати півкільцями.
  • Сковороду встановити на середній вогонь. Обсмажити цибулю на рослинній олії до м’якого стану.
  • Огірки для рецепта слід брати солоні, не варто замінювати їх маринованими. Настругати огірки на овощерезке або акуратно нарізати ножем на тонкі довгі пластинки.
  • Додати огірки до цибулі і обсмажувати на середньому вогні, постійно заважаючи, ще приблизно 5 хв.
  • Яловичину промити холодною водою, промокнути паперовими рушниками. Порізати поперек волокон на товсті пластини, відбити кухонним молотком, а потім нарізати відбите м’ясо тонкими брусочками.
  • Нарізану яловичину обваляти в борошні. Налити в окрему сковороду олію, викласти м’ясо в паніровці з борошна і на сильному вогні обсмажити приблизно 5 хв., поки яловичина не посіріє (стежити за тим, щоб не пригоріла).
  • У сковороду, на якій смажиться м’ясо, викласти овочі, покласти томатну пасту і гірчицю (гірчиця повинна бути однорідною, без зерен). Поперчити, посолити на свій смак.
  • Влити до м’яса вершки, перемішати. Готувати на слабкому вогні приблизно 20 хв. до моменту, поки м’ясо не стане м’яким, а соус загусне.
  • Подавати в гарячому вигляді з картопляним пюре і свіжими овочами, посипавши дрібно нарізаним кропом.
  • Приємного апетиту!

    Ніжний бефстроганов з яловичини в молочному соусі

    Якщо немає бажання витрачати гроші на жирні вершки для соусу до бефстроганову, завжди можна використовувати те, що стоїть у холодильнику, ‑ взяти молоко. Соус виходить не менш смачним, головне, по можливості, брати молоко 2,5 % жирності.

    Час приготування: 40 хв.

    Порцій: 3.

    Інгредієнти:

    • Яловичина – 600 г;
    • Молоко жирне – 260 мл;
    • Цибуля ріпчаста – 2 головки;
    • Морква – 1 шт.;
    • Борошно пшеничне – 3 ч. л.;
    • Сіль, перець та прянощі – на свій смак.

    Процес приготування:

  • Яловичину вимити під холодною проточною водою, обсушити щільними паперовими рушниками. Нарізати м’ясо довгими тонкими смугами. Якщо потрібно, то попередньо можна порізати шматок м’яса поперек волокон на шматки, відбити їх і після цього нарізати соломкою.
  • Обсмажити м’ясо на середньому вогні на сковороді без додавання масла (м’ясо повинно поміняти свій колір).
  • Овочі очистити, вимити. Цибулю порізати півкільцями або четвертинками, моркву краще всього порізати соломкою або невеликими кубиками, кружечками (терти на тертці не потрібно).
  • Додати овочі в сковороду до яловичині, влити невелику кількість води з фільтра і тушкувати заготівлю приблизно 15 хв. на середньому вогні, час від часу перемішуючи масу.
  • Для соусу змішати молоко, борошно, посолити, поперчити і ретельно все розмішати, щоб не залишилося грудочок.
  • Соус додати в сковороду до яловичині, готувати, періодично розмішуючи, десь півгодини.
  • Подавати смачний бефстроганов з розсипчастими круп’яними кашами.
  • Приємного апетиту!

    Покроковий рецепт смачного бефстроганова з яловичини в духовці

    В рецепт входить всього 4-5 складових, а результат перевершує всі очікування. Ресторанну страву на вашій кухні оцінять домашні та гості.

    Час приготування: 2 години.

    Порцій: 4.

    Інгредієнти:

    • Яловичина – 600 г;
    • Цибуля ріпчаста – 1 головка;
    • Вершки 33-35 % ‑ 50 г;
    • Сіль, перець, спеції – на свій смак.

    Процес приготування:

  • Яловичину помити, просушити паперовими серветками. Порізати шматок м’яса поперек волокон шматками товщиною 1 см, розкласти на обробній дошці і накрити харчовою плівкою. За допомогою кухонного молотка відбити м’ясо, потім кожен шматочок нарізати тонкими стрічками.
  • У сковороду налити краплину рослинної олії без запаху, викласти шматочки м’яса. Смажити на слабкому вогні, постійно помішуючи, до рум’яності.
  • Цибуля очистити від лушпиння, помити і порізати тонкими півкільцями. Додати до яловичині, посолити і поперчити, додати улюблені приправи за бажанням. Добре розмішати масу.
  • Яловичину з цибулею викласти на сковороду без ручки або форму для запікання. Влити вершки, перемішати, спробувати на сіль і спеції. Досолити, якщо це необхідно.
  • Духова шафа попередньо нагріти до 180 градусів.
  • Гасити м’ясо в духовці близько 35-40 хв., накривши форму листом харчової фольги.
  • Подавати м’ясне блюдо з запеченою картоплею, картопляним пюре. Також як гарнір підійдуть варені крупи, тушковані овочі, консервовані горошок або спаржа.
  • Приємного апетиту!