Чахохбілі з курки по-грузинськи – 8 покрокових рецептів
Соковиті шматочки птиці, обсмажені зі спеціями і томатами, складаються в єдине грузинське блюдо – чахохбілі з курки по-грузинськи. Спочатку це блюдо готували з фазана, зараз фазана подають у ресторанах, а в домашніх умовах використовують куряче м’ясо. Щоб приготувати цю страву правильно, важливо дотримуватися умови та технологію приготування. У покрокових рецептах ми поділимося найсмачнішими варіантами.
Класичний рецепт чахохбілі з курки в казані
Для приготування чахохбілі важливо використовувати посуд із товстим дном. Відмінний варіант для отримання ароматної і ніжного м’яса — приготувати це грузинське блюдо в казані.
Час приготування: 1,5 години
Порцій: 4
Інгредієнти
Курка 1.5 кг (тушка)
Перець болгарський 2 шт.
Помідор 2 кг
Масло вершкове 100 гр.
Цибуля ріпчаста 3 шт.
Яйце куряче 4 шт.
Зелень за смаком
Часник 7 зубчиків
Сіль за смаком
Перець чорний мелений за смаком
Процес приготування:
Готувати страву можна з будь-яких частин птиці, ми приготуємо з тушки. Промийте м’ясо, обсушіть паперовим рушником, обріжте жир і порізати рівними шматками по суглобам.
Очистіть цибулю від лушпиння, з перцю дістаньте насіння і плодоніжку і промийте під водою.
Наріжте цибулю і солодкий перець соломкою.
Розтопіть масло в казані.
Обсмажте на середньому вогні шматки курки до золотистого кольору, додайте шматочки овочів, зменшіть вогонь, змішайте і посмажте 7 хвилин. Періодами перемішуйте.
Помідори обдайте окропом, зніміть шкірку і перетріть на тертці. Додайте їх до м’яса.
Тушкуйте 20 хвилин на невеликому вогні, прикривши кришкою, щоб зберегти ароматні речовини страви.
Посоліть і поперчіть, додайте дрібно нарубану зелень і часник. Доведіть блюдо до кипіння. Окремо збийте яйця. Візьміть трохи соусу ложкою в окрему миску, остудіть і додайте яєчну суміш. Додайте до м’яса і розмішуйте до загустіння всієї маси.
Залиште м’ясо під кришкою на 5 хвилин, для насичення страви всіма ароматами і з’єднання смаків. Розкладіть по тарілках і подавайте.
Приємного апетиту!
Як смачно приготувати чахохбілі в каструлі?
Грузинський чахохбілі — по праву смачне м’ясне блюдо з пряними і гострими нотками. Приготувати таку страву можна і в каструлі. Соусу
виходить багато, а злегка обсмажені овочі і м’ясо, приготоване в бульйоні, виступають в приголомшливому ансамблі.
Інгредієнти:
Курка (окіст)– 800 р.
Червоний болгарський перець – 2 шт.
Помідор – 3 шт.
Цибулини – 3 шт.
Томатна паста – 1 ст. л.
Кінза -1 пучок
Зелень (петрушка, кріп) – 1 пучок
Часник – ½ головки
Перець червоний гіркий (стручок)– 1 шт.
Рослинна олія – 2 ст. л.
Сіль, перець мелений, паприка – по ½ ч. л.
Хмелі-сунелі – 1 ч. л.
Процес приготування:
Шматки курки в шкірі промийте і покладіть в каструлю, налийте холодну воду і поставте варитися на плиту. Періодами прибирайте пінку.
Очистіть цибулю, часник і солодкий перець. Вимийте помідори і зелень. Наріжте перець і цибулю дрібно. У помідорів зніміть шкірку і подрібніть в блендері. Зелень дрібно наріжте, окремо наріжте кінзу.
У бульйон покладіть сіль, спеції, стебла кінзи, щоб з’явився аромат.
У сковорідку налийте трохи олії, покладіть цибулю і перець і тушкуйте трохи на невеликому вогні 10 хвилин. Викладіть томатне пюре, пасту і аджику, нарізаний гіркий перець (дуже обережно з кількістю) потримайте на вогні ще 2 хвилини і знімайте.
Перевірте, чи готове м’ясо. Готові шматочки викладіть на окрему тарілку для охолодження. Шкіру і видаліть кістки і викинете. Розділіть м’ясо на великі шматки.
Залиште бульйон в каструлі в обсязі ¼ від висоти посуду. Додайте підготовлені овочі, шматки курки і ставте на вогонь, нехай покипить 10 хвилин. Закидайте часник, мелений перець і зелень. Три хвилини повинно кипіти страва, після чого накрийте кришкою і залиште на 5-10 хвилин настоятися.
Покроковий рецепт приготування чахохбілі на сковороді
Приготуємо ситне м’ясне блюдо з філе курячого стегна і грудки за допомогою двох сковорідок. Пікантне, і в міру гостре чахохбілі, напевно сподобається і як окрему страву, і як гаряче, під будь-який гарнір.
Інгредієнти:
Курка (стегно і грудка) – 1,5 кг.
Червоний болгарський перець – 2 шт.
Помідор – 5 шт.
Гострий перець – 1 шт.
Томатна паста – 3 ст. л.
Часник – 5 зубчиків
Аджика – 1 ч. л.
Рослинна олія – 2 ст. л.
Петрушка– 1 пучок
Кінза – 1 пучок
Цибуля – 5 шт.
Хмелі-сунелі – 1 ч. л.
Процес приготування:
Обріжте м’ясо з кістки, зніміть шкірку і наріжте однаковими шматками.
Вилийте в сковороду, яка розігріта на сильному вогні, трохи масла і обсмажте шматки курки з усіх сторін протягом 5 хвилин, потім тушкуйте 30 хвилин на слабкому вогні.
Очистіть цибулю і наріжте тонкими кільцями. Обсмажте його на іншій сковороді пару хвилин, щоб він залишився соковитим. Викладіть цибулю до курки і тушкуйте далі.
З помідорів зніміть шкірку. Щоб це зробити було легко, покладіть помідори в окріп на 2 хвилини і відразу в холодну воду. Подрібніть томат кубиком.
У сковороду, де смажився лук, покладіть томатну пасту і, помішуючи, тримати на слабкому вогні 1 хвилину. Покладіть до неї підготовлені помідори, тушкуйте під кришкою 3 хвилини, після чого покладіть томатну масу до курки.
Болгарський перець вимийте, очистіть від серцевини і наріжте смужками. Гострий перець дрібно наріжте.
Покладіть обидва перцю і аджику до м’яса. Зелень промийте в холодній воді, нарубаєте і додайте половину в сковороду, разом з дрібно порубаним часником і хмелі-сунелі.
Додайте решту зелень у готове блюдо, накрийте кришкою і залиште на 20 хвилин постояти. Подавати блюдо смачно з картопляним пюре або просто з коржиком.
Приємного апетиту!
Чахохбілі з курки по-грузинськи в мультиварці
Чим зручна мультиварка, так це тим, що все готується в одній чаші. Закладаючи продукти в потрібній послідовності, ми отримаємо приголомшливе грузинське блюдо. Курка, приготована в овочах, виходить соковитою і м’якою.
Інгредієнти:
Курка – 1 кг
Червоний перець болгарський – 250 р.
Помідор – 400 р.
Морква – 100 р.
Томатна паста – 100 мл
Зелень (кріп, кінза, петрушка, базилік)– 1 пучок
Часник – 4 зубчики
Перець гострий червоний (стручок)– 1-2 шт.
Рослинне масло – 3 ст. л.
Сіль, паприка, коріандр,– по ½ ч. л.
Перець мелений, чебрець, розмарин – по 1/3 ч. л.
Цибуля – 4 шт.
Хмелі-сунелі – 1 ч. л.
Процес приготування:
Шматки курки в шкірці промийте, дайте стекти воді і обсушити. Зайвий жир обріжте, якщо він є. Покладіть курку в миску, посипте сіллю, спеціями, втерти у м’ясо і залиште на 10 хвилин. Перекладіть м’ясо в суху мультиварку.
Поставте режим «Смаження» на 30 хвилин і обсмажте шматки курки з обох боків до рум’яного кольору. Спочатку готуйте при закритій кришці, м’ясо пустить сік і тоді необхідно відкрити кришку.
Моркву і солодкий перець наріжте соломкою, цибулю — кільцями. З помідорів зніміть шкірку і наріжте кружечками. Подрібніть часник ножем. Додайте до м’яса цибулю і часник, перемішайте і тушкуйте, поки цибуля не стане м’яким.
Додайте моркву, перемішайте і варіть 3 хвилини, покладіть перець і тушкуйте ще 3 хвилини.
Додайте помідори і готуйте далі. Колір соусу протягом приготування буде змінюватися і стане більш апетитним. Закип’ятіть і спробуйте на сіль. При необхідності підсолити. Поставте режим «Гасіння» і готуйте 20 хвилин.
Подрібніть зелень і висипте в миску, додати перець мелений і перемішайте. Вимкніть каструлю і залиште страву настоятися під закритою кришкою.
Настоявшееся страву можна розкласти по тарілках або подавати в одному великому блюді на стіл. Насолоджуйтесь чудовим смаком!
Чахохбілі з курки з додаванням вина
Вишуканий рецепт чахохбілі з червоним сухим вином, ароматними спеціями і свіжою зеленню. Не переживайте на рахунок алкоголю, він весь випарується, залишивши лише приголомшливі нотки винограду.
Інгредієнти:
Курка – 1,5 кг
Перець болгарський – 300 р.
Помідор – 0,5 кг.
Масло вершкове – 2 ст. л.
Цибуля ріпчаста – 1 шт.
Томатний соус – 200 р.
Базилік сушений – 1 ч. л.
Часник – ½ головки
Петрушка сушена – 1 ч. л.
Соняшникова олія – 2 ст. л.
Сіль, паприка, цукор – по 1 ч. л.
Червоний перець – 1/2 ч. л.
Хмелі-сунелі – 1 ч. л.
Процес приготування:
Курку промити і розділіть на шматки однакового розміру, розрізавши ножем.
Цибулю і часник очистіть від лушпиння, і наріжте цибулю півкільцями, а часник – пластинами. У гарячу сковороду налийте олію і обсмажте їх небагато, потім додайте шматочок вершкового масла — це додасть ніжний аромат і смак. Обсмажте до прозорості і перекладіть в миску.
На тій же сковороді обсмажте шматки курки з обох боків до золотистого кольору.
Перекладіть до курки цибулю і часник, цукор, сіль і спеції, перемішайте.
Додайте вино, покладіть томатний соус і тушкуйте під закритою кришкою 25 хвилин на маленькому вогні.
Готову страву зніміть з вогню і щедро посипте зеленню, залиште дійти під кришкою і розкладайте по тарілках ще гаряче.
Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт чахохбілі з курки з волоським горіхом
Для приготування цього грузинського шедевра необхідний сотейник або сковороду з антипригарним покриттям. Це приголомшливе чахохбілі з багатим смаком, приправлене спеціями і збагачене зеленню, приготувати зовсім нескладно, спираючись на зручний рецепт з фото.
Інгредієнти:
Курка – 1 кг
Волоський горіх (ядра) – 1 склянка
Лавровий лист – 2 шт.
Помідор – 600 р.
Масло вершкове – 50 г.
Цибуля ріпчаста – 2 шт.
Кінза – 1 пучок
Перець чилі – 1 стручок
Часник – 5 зубчиків
Петрушка, кріп, базилік – 1 пучок
Сіль, чорний мелений перець – за смаком
Процес приготування:
Курку розділити на однакові шматки. Цибулю очистіть і подрібніть ножем.
Складіть вершкове масло, куряче м’ясо і цибулю в сотейник, поставте на вогонь і протушкувати 10 хвилин. Налийте стільки води, щоб на 2/3 занурилася курка, і проваріть 15 хвилин.
Перемеліть ядра горіхів в крихту. Помідори опустити в окріп на 2 хвилини і зніміть з них шкірку. Подрібніть в блендері в кашку. Змішайте обидва інгредієнта в окремому посуді.
Об’єднайте курку з томатною масою, покладіть лавровий лист. Перемішайте, закип’ятіть і варіть 7 хвилин.
Додайте порізану зелень і дрібно нарізаний часник в блюдо, перемішайте і знову закип’ятіть, накрийте зверху кришкою і вимикайте. Блюдо повинне постояти 15 хвилин.
Викладіть чахохбілі по мисках і подавайте це апетитне блюдо. Приємного апетиту!
Чахохбілі з курки по-грузинськи з картоплею
Рецепт з картоплею наближає грузинську кухню до такого звичного для російської людини ситного рагу, але при цьому техніка приготування та приправи роблять страву пікантним. При такому варіанті — гарнір готувати немає необхідності. Самостійне Блюдо, смачне і насичене.
Інгредієнти:
Курка – 1 шт.
Перець болгарський – 1 шт.
Помідор – 3 шт.
Масло вершкове – 100 г.
Цибуля ріпчаста – 2 шт.
Лимон – ½ шт.
Зелень (кінза, петрушка, кріп)– 1 пучок
Часник – 5 зубчиків
Сіль – ½ ч. л.
Перець мелений, коріандр, хмелі-сунелі – по 1/3 ч. л.
Процес приготування:
Покладіть в казан брусок вершкового масла і розтопіть. Очистіть цибулю і наріжте кубиками.
Покладіть шматочки овочу в казан і обсмажте до прозорості. Перекладіть золотистий цибулю в окрему чашку.
Курку обмийте, обсушіть і наріжте порційними шматками. Перекладіть її в казан і на малому вогні тушкуйте, не додаючи масла, 5 хвилин.
М’ясо виділить сік, його необхідно злити в окрему миску. Збільште вогонь і обсмажте куряче м’ясо до золотистої скоринки, перевертаючи на обидві сторони.
Додайте до курки цибулю і вичавіть сік половини лимона. Часник очистіть і подрібнений, покладіть в казан. Тушкуйте 5 хвилин. Очистіть перець і картоплю, промийте і наріжте кубиками. З помідорів зніміть шкірку і дрібно нарубаєте.
Покладіть овочі і томатну масу в казан, додайте раніше злитий курячий сік, посипте спеціями і сіллю, перемішайте і тушкуйте 10 хвилин на середньому вогні. Додайте рубану зелень в блюдо і готуйте ще 5 хвилин.
Зніміть з вогню, залиште на 10 хвилин казан під кришкою дійти, і викладайте чахохбілі по порціях. При бажанні можна покласти ще зелені в тарілку.
Приємного апетиту!
Дуже смачний рецепт чахохбілі з курки з томатною пастою
Свіжий помідор — невід’ємна складова традиційного грузинської страви. Але, не завжди вдається знайти і стиглі соковиті м’ясисті помідори. Додати страві насичений томатний смак, і колір допоможе томатна паста. Як це зробити — читайте в цьому покроковому рецепті.
Інгредієнти:
Курка – 1 кг
Перець болгарський – 300 р.
Помідор – 0,5 кг.
Масло вершкове – 1ст. л.
Цибуля ріпчасті – 300 р.
Томатна паста – 100 мл
Зелень (кріп, кінза, петрушка, базилік)– 50 р.
Часник – 4 зубчики
Перець гострий червоний (стручок)– 1-2 шт.
Рослинне масло – 3 ст. л.
Сіль, паприка, коріандр,– по ½ ч. л.
Перець мелений, чебрець, розмарин – по 1/3 ч. л.
Хмелі-сунелі – 1 ч. л.
Процес приготування:
Використовувати будемо стегна, гомілку і грудку курки. Промийте м’ясо під водою і обсушіть.
Помідори бажано брати стиглі та соковиті, насиченого червоного кольору, але томатна паста при необхідності допоможе скрасити цей момент, особливо взимку. Зніміть з помідорів шкірку, для цього зробіть хрестом надріз, залийте окропом на 2 хвилини і відразу обдайте холодною водою. Наріжте всі помідори скибочками або дрібними кубиками.
Болгарський перець очистіть від насіння і наріжте соломкою тонко. Він теж додасть фарб страви. Часник дрібно подрібніть. Цибулю очистіть від лушпиння, обмийте і наріжте півкільцями. Цибуля потрібен для додання м’ясу соковитості.
Зелень промийте і просушіть. Виберіть ту, яка більше подобається. Кінза часто використовується в Грузії, але вона досить специфічна приправа, на любителя з яскраво вираженим смаком. Кріп, петрушка і трохи базиліка — універсальний вибір.
Візьміть сковороду, налийте олію і обсмажте цибулю.
Одночасно, в іншому казані або сковороді з товстим дном розігрійте, і на невеликій кількості олії, обсмажте курку до золотистого кольору. Спочатку з однієї сторони, а потім з іншої сторони теж.
У казан покласти подрібнені помідори, тушкуйте з закритою кришкою 5 хвилин. Додайте цибулю, акуратно перемішайте і продовжуйте тушкувати 5 хвилин на невеликому вогні.
Додайте підготовлений перець, перемішайте, посоліть за смаком, готуйте ще 5 хвилин. Додайте томатну пасту, половину часнику, маленький стручковий перець цілком, попередньо вимитий, спеції з нашого списку. Закип’ятіть і протушкувати 20 хвилин.
До цього часу виділиться досить соусу. Всі шматки м’яса повинні бути покриті їм. Додайте решту часник і зелень, щоб в соусі збереглася її свіжість. Додайте шматочок вершкового масла для прекрасного аромату і смаку.
Чекаєте, коли все закипить, накрийте кришкою і вимикайте. Блюдо повинне постояти 10 хвилин. Інгредієнти будуть продовжувати змішуватися в цей час, створюючи гармонійне єдине блюдо. Викладіть шматки курки в блюдо і полийте соусом. На гарнір можна подати картоплю або рис.