Сациві з куркою по-грузинськи з запашним соусом може стати коронним блюдом будь-якої господині, якщо навчитися його правильно готувати. Соус до курки з додаванням горіхів також має таку назву. Корисно знати усталений століттями рецепт сациві, а також цікаві варіації.
Класичний рецепт приготування сациві з курки по-грузинськи
Класичний сациві готують з індички, однак для наших широт і гаманця більш звичний і економічний варіант із заміною на курку. Горіховий соус повинен вийти жирним, густим і насиченим. Приправи для страви краще всього купувати на ринку.
Інгредієнти
- Курка 1.7 кг
- Часник 8 зубчиків
- Цибуля ріпчаста 5 шт.
- Волоський горіх 600 гр.
- Перець чилі ½ шт.
- Перець чорний горошок 5 горошин
- Шафран 2 ч. л.
- Гвоздика-5 бутонів
- Коріандр 2 ч. л.
- Борошно кукурудзяне 1 ст. л.
- Кориця на кінчику ножа
- Оцет білий винний 1 ст. л.
- Кінза 6 гілочок
- Сіль за смаком
Процес приготування:
- Курячу тушку покласти в каструлю і залити холодною водою так, щоб вона трохи покрила курку. Поставити каструлю на сильний вогонь, довести до кипіння. Обов’язково прибирати піну. Бульйон злегка посолити за смаком.
- Знизити вогонь і варити курку близько 40 хв., час від часу прибираючи жир з поверхні бульйону і переливаючи його окремо в невеликий сотейник.
- Приготовану курку вийняти з каструлі і перекласти на блюдо, залишити постояти близько півгодини. Бульйон пропустити через марлю, складену в декілька шарів, в іншу каструлю.
- Частини курячої м’якоті зняти з кісток, видалити шкіру. Нарізати невеликими шматками і відкласти в миску. Затягнути миску харчовою плівкою і залишити, не прибираючи в холодильник.
- Очищений цибулю нарізати дрібними шматочками. Сотейник, в який зливався жир з бульйону, поставити на середній вогонь і нагрівати вміст. Додати цибулю, зменшити вогонь до мінімального і протушкувати цибулю до м’якого стану, не даючи йому смажитися до рум’яності. Готувати 10 хв. і прибрати з вогню.
- Нарізати чилі навпіл, видалити насіння і перегородки зсередини. Чилі, очищений часник дрібно нарізати, а потім розім’яти товкачем в ступці, додавши певну кількість солі.
- В чаші блендера з’єднати волоські горіхи, бутони гвоздики і горошини перцю, подрібнити. Перекласти в невелику миску і додати борошно, коріандр, імеретинський шафран і корицю.
- В отриману масу потроху підливати теплий бульйон, постійно розмішуючи ложкою. Заготівля повинна стати жирної консистенції сметани. Додати прянощі з ступки (часник і перець), добре розмішати.
- Залишки бульйону влити в каструлю і довести до кипіння на сильному вогні, потім відразу ж зменшити вогонь до помірного. Потроху додавати в бульйон горіхову заготівлю, весь час заважаючи і не допускаючи сильного кипіння бульйону.
- Додати в соус протушенный цибулю і шматки нарізаною курятини, тушкувати 5 хв. Свіжу кинзу нарізати і додати до курки в соусі, влити оцет, посолити, поперчити і перемішати.
- Накрити кришкою і дати закипіти. Прибрати з плити і повністю остудити. Прибрати в холодильник.
- Подавати сациві з курки в холодному вигляді.
Приємного апетиту!