Холодний борщ, який ще називають борщем або холодником, ‑ гідна заміна звичайного гарячого борщу, відмінний варіант для спекотного літа, коли не хочеться жирних гарячих страв. У приготуванні не використовується м’ясо, тому суп ідеально впишеться в меню вегетаріанців.
Час готування: 1 година 45 хв.
Порцій: 6.
Інгредієнти:
Буряк – 0,5 кг;
Яйця курячі – 1 шт.;
Картопля – 300 г;
Огірки свіжі – 220 г;
Цибуля зелена – 1 пучок;
Кріп – 1 пучок;
Бадилля молодих буряків – 50 г;
Сметана (для подачі) – 40 р.
Для заправки:
Очищена Вода – 0,5 л;
Хрін – 10 г;
Олія соняшникова 20 мл;
Чорний мелений перець і сіль – на смак;
Цукровий пісок – 10 г;
Оцет винний, яблучний або бальзамічний – 10 мл
Процес приготування:
Буряк і картоплю промити і зварити, не знімаючи шкірку. Картоплю необхідно вийняти через 30 хв., а буряк потрібно варити до 1 години.
Яйце вимити і зварити круто. Зварені овочі і яйце покласти в холодну воду і потримати там, щоб потім було легше очистити.
Очистити буряк і порізати соломкою, при цьому невеликий шматок буряків потрібно потерти на середній тертці, це додасть потім яскравий колір бульйону.
У каструлю покласти буряк, влити воду. Дати постояти в такому вигляді 20 хв.
Картоплю очистити, порізати соломкою. Огірки порізати дрібною соломкою, не очищаючи. Яйце очистити і порізати на кілька частин.
Буряк викласти в сито, дати воді стекти. Влити в бульйон соняшникова олія без запаху, додати хрін, посолити і поперчити. Додати оцет і цукор, при цьому пробувати, щоб відрегулювати цими складовими кислоту страви.
Вимити і просушити зелень. Нашаткувати зелену цибулю, кріп, листя буряка нарізати смужками, живці порізати дрібними кружечками.
Розкласти овочі в тарілки, влити заправку, покласти в кожну тарілку по частині яйця і посипати зеленню.
Додати в кінці холодної сметани і подавати до столу.