Суп харчо з яловичиною класичний – 9 рецептів харчо з рисом, картоплею з фото покроково
Справжня перлина національної кухні Грузії — суп харчо з яловичиною. У нього можна закохатися «з першої ложки», він ароматний і в міру пряний. Для приготування можна взяти м’ясо на кістці або без, але для наваристості краще підійде грудинка. У нашій підбірці рецептів ви знайдете як класичні варіанти: з яловичиною, соусом ткемалі і волоськими горіхами, спеціями і зеленню, так і в різних інших інтерпретаціях.
Класичний рецепт супу харчо з яловичини з рисом
Приготуйте суп харчо, тому класичним рецептом і порадуйте своїх домочадців ситним і ароматним обідом з грузинської кухні. У покрокових рецептах ми розповімо, як приготувати пікантну заправку і зварити приголомшливий смачний суп, який внесе різноманітність в повсякденне меню.
Час готування: 2,5 години
Порцій: 4
Інгредієнти
Яловичина 500 гр. (на кісточці)
Ткемалі 3 ст. л.
Волоський горіх 100 гр.
Рис білий 100 гр.
Цибуля ріпчаста 1 шт.
Приправа «Хмелі-Сунелі» 1 ст. л.
Перець болгарський 1 шт.
Часник 4 зубчики
Перець червоний мелений ½ ч. л.
Томатна паста 2 ст. л.
Кінза 1 пучок
Лавровий лист 3 шт.
Сіль за смаком
Масло рослинне 2 ст. л.
Процес приготування:
Півкіло яловичини вимийте і помістіть в каструлю. Долийте води на 2/3, закиньте лаврушки і закип’ятіть. Вогонь зменшіть і варіть 2 години, періодами прибираючи пінку.
Рис і перець промийте окремо, у перцю видаліть насіння і наріжте кубиками дрібно.
Волоський горіх помелите в кавомолці або в блендері. Часник очистіть від лушпиння і стримуйте в ступці. Змішайте з горіхами.
Бульйон процідіть крізь сито. М’ясо остудіть і наріжте шматочками, кость приберіть. М’ясо знову покладіть у бульйон і поставте на вогонь до закипання.
Додайте в каструлю підготовлений раніше рис і солодкий перець.
Цибулину очистіть, промийте і наріжте дрібними кубиками. Обсмажте на гарячій сковороді з гарячим маслом. Обсмажуйте до золотистого кольору, періодично помішуючи.
Покладіть в сковороду томатну і часниково-горіхову пасту і добре розмішайте. Тримати на малому вогні 3 хвилини і додати зажарку в суп.
Помістіть в каструлю 3 ложки ткемалі і приправи. Невеликий пучок кінзи промийте в проточній прохолодній воді, нашаткуйте і додайте в каструлю. Посоліть ½ -1 ч. л. солі, розмішайте і поваріть. Не забувайте, що коли суп охолоне, сіль буде відчуватися більш явно, не переборщіть. Поваріть під кришкою 5 хвилин.
Коли суп звариться, дайте настоятися 15 хвилин. Так він просочиться всіма ароматами і спеціями і вже встигне своїм запахом зібрати всіх до столу. Подавати харчо рекомендуємо зі сметаною, житнім хлібом і часником.
Приємного апетиту!
Рецепт супу харчо з яловичини з рисом і картоплею
Кулінарний шедевр з російськими нотками – більш звичний варіант харчо для тих, хто не дуже любить експерименти, але любить смачно і ситно поїсти. В рецепті використовуємо м’ясо яловичини, якщо у вас на кістки — обробляти не варто, кость дасть більше навару.
Інгредієнти:
Яловичина – 500 р.
Соус ткемалі – 3 ст. л.
Картопля – 3-4 шт.
Рис – 1/2 склянки.
Цибулина – 1 шт.
Томатна паста – 1 ст. л.
Петрушка – 1 пучок
Олія соняшникова – ½ ст. л.
Часник – 1 зубчик.
Сіль і перець – за смаком.
Процес приготування:
Каструлю на 3 літри заповніть водою на 2/3 і покладіть шматки яловичини, нарізані великими кубиками, лаврушку і 1 ч. л. солі. Варіть після закипання на середньому вогні 30 хвилин.
Начистіть і вимийте бульби картоплі, подрібніть його кубиком. Петрушку вимийте і наріжте, додайте до неї дрібно порубаний часник. Цибулину очистіть і дрібно наріжте.
Яловичину викладіть з каструлі, бульйон процідіть в іншу ємність. Вимийте каструлю, поверніть бульйон назад до неї і поставте на вогонь. Додайте картоплю і рис.
На гарячій сковороді з гарячим маслом обсмажте цибулю і шматочки яловичини 3 хвилини, помішуючи.
Додайте вміст сковорідки в суп, покладіть томатну пасту і варіть 1 хвилину. Додайте петрушку з часником, посоліть і поперчіть за необхідності.
Суп-харчо повинен постояти 10-15 хвилин після приготування, щоб стати більш насиченим. Розливайте в глибокі миски і насолоджуйтеся!
Як приготувати суп харчо з яловичини по-грузинськи?
Якби ми перебували в Грузії, то могли б приготувати яскравий і ароматний суп харчо в традиційному стилі, на основі наваристою шурпи з яловичини, зі свіжою кислої аличею і розмолотими маслянистими волоськими горіхами. А можна приготувати справжній суп харчо в домашніх умовах? З нашим покроковим рецептом і дотриманням рекомендацій це не просто можливо, але і вийде смачне грузинське блюдо!
Інгредієнти:
Для бульйону:
Грудинка яловичини – 600 р.
Морква – 1 шт.
Цибулина – 1 шт.
Кардамон – 2 коробочки.
Лавровий лист – 2 шт.
Гвоздика – 4 шт.
Запашний перець – на кінці ножа.
Перець-горошок – 4 шт.
Пастернак, хрін, селера.
Для супу:
Соус ткемалі – 2 ст. л.
Волоський горіх ядра – 1 стакан.
Рис – 100 р.
Цибулина – 2 шт.
Часник – ½ головки.
Зелень: кінза, кріп, петрушка – ½ пучка.
Зелений базилік – 3 листочка.
Перець гіркий – 1 шт.
Хмелі — сунелі – 1-2 ст. л.
Шафран – ½ ч. л.
Сіль, лимон і цукор – за смаком.
Процес приготування:
Візьміть м’ясо, промийте, просушіть паперовим рушником і нарізати на шматки розміром з сірникову коробку. Кістки не обов’язково розрубувати. Покладіть яловичину в каструлю і налийте води, лише покрити м’ясо, поставте на плиту до закипання. Злийте першу воду, там можуть бути шкідливі речовини.
Промийте м’ясо і каструлю, залийте новою водою, покладіть пастернак, селера, почищені і цілі хрін, цибулю і моркву. Після закипання зніміть піну і додайте спеції, посоліть, зменшіть вогонь, але щоб булькало. Готуйте 2 години, поки м’ясо не буде легко відставати від кістки.
Дістаньте з бульйону овочі і спеції за допомогою шумівки. Цибуля поділіть на 4 або 8 частин і наріжте смужками. Горіхи потовчіть в ступці, однорідності домагатися не слід. Рис промийте до прозорості води.
Шафран запарте киплячим бульйоном, прикрийте блюдечком на 5-10 хвилин. Якщо не знайшлося цієї спеції, можна замінити сумішшю порошку паприки і куркуми.
Засипте в суп рис, додайте стручок перцю, закип’ятіть і зменшіть вогонь.
Злегка обсмажте подрібнену цибулю. Горіхи обсмажте на сухій сковорідці.
Додайте соус ткемалі в суп. Перекладіть запарені шафран, приправте хмелі-сунелі. Подрібніть часник. Зелень дрібно порубаєте і перетріть з сіллю.
Коли рис буде готовий, додайте в харчо зелень і часник. Потримайте на вогні хвилину і вимикайте.
А тепер потрібно спробувати суп і при необхідності за допомогою солі, лимона або цукру довести страву до бажаного смаку. Дайте супу постояти і «дійти» 15-20 хвилин і розливайте в миски.
Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт супу харчо з томатною пастою
Замінимо пюре з аличі і використовуємо томатну пасту, яка додасть страві необхідну кислинку. Тут немає засмажених овочів, ми зможемо приготувати харчо, зберігаючи максимальну користь овочів.
Інгредієнти:
Яловичина – 500 р.
Морква – 1 шт.
Рис довгозернистий пропарений – 1 стакан.
Волоський горіх ядра – 120 р.
Цибулина – 2 шт.
Томатна паста – 3 ст. л.
Зелень (петрушка, кріп) – 1 пучок.
Часник – 5 зубчиків.
Коріандр мелений – 1 ч. л.
Хмелі-сунелі – 1 ч. л.
Сіль і перець – за смаком.
Лавровий лист – 3 шт.
Процес приготування:
М’ясо яловичини трохи проварюємо, промиваємо, добре промиваємо каструлю. Назад укладаємо м’ясо, заливаємо свіжу воду і варимо 1,5 години.
Рис промийте холодною водою. Горіхи переберіть від сміття та підсушіть на сковороді без олії 10 хвилин.
Зубчики часнику очистіть і пропустіть через землянку, об’єднайте з ядрами горіхів і потолките до кашки.
Зварене м’ясо зніміть з кістки, порвіть на шматки і знову покладіть в каструлю. Додайте томати і тримайте на вогні 10 хвилин.
Моркву наріжте кубиками і покладіть в каструлю, туди ж відправте цибулю, нарізану кільцями уздовж. Поваріть овочі 15 хвилин
Далі закладаємо в суп рис і горіхову заправку. Через 10 хвилин додайте в суп спеції і перець і залиште готуватися 10 хвилин.
Подрібніть вимиту і підсушену зелень, закиньте в суп і дайте покипіти 2 хвилини. Супу, після приготування, важливо постояти 15 хвилин під закритою кришкою для придбання насиченості смаку.
Приємного апетиту!
Як зварити смачний суп харчо з волоськими горіхами?
Волоський горіх є важливим пряним інгредієнтом в харчо і надає супу пікантність. А ось ткемалі, які не так легко придбати за межами Грузії, ми замінимо консервованими і свіжими помідорами, які нададуть необхідний смак і аромат.
Інгредієнти:
Яловичина – 500 р.
Кінза – 1 пучок
Волоський горіх ядра – 100 р.
Цибулина – 3-4 шт.
Перець чилі – 2 шт.
Зелень (петрушка, кріп) – за смаком
Олія соняшникова – 70 мл
Часник – 3 зубчики
Коріандр – 30 р.
Сіль і перець – за смаком
Помідор консервований – 400 р.
Помідор – 200 р.
Процес приготування:
М’ясо промийте і опустіть в глибоку каструлю, додайте 2,5 літра води, покладіть 2 головки очищеного від лушпиння і промитого цибулі, цілий перець чилі і гілки зелені і варіть, поки яловичина не розвариться.
Одну цибулину наріжте дрібними кубиками, а перець чилі дрібно порубаєте. Обсмажте в сотейнику на олії.
Свіжий помідор дрібно наріжте і додайте потушиться на 10-15 хвилин. М’ясо вийміть з бульйону, а його процідіть, і перелийте назад в каструлю.
Яловичину наріжте середніми кубиками, покладіть до овочів і трохи стушкуйте.
Очистіть часник, додайте коріандр сухий і полийте 1 ст. л. соняшникової олії. Кінзу дрібно порубаєте й змішайте з часником і спеціями.
Додайте приправу в харчо, перемішайте і нехай далі нудиться на вогні. Консервовані помідори очистіть, подрібніть і додайте товчені горіхи, варіть 10 хвилин.
Залиште суп під кришкою на 15 хвилин, поки підготуйте тарілки, промийте зелень для прикраси, в холодній воді і можна розливати ароматний харчо по порціях.
Приємного апетиту!
Класичний суп харчо, приготований в мультиварці
Для шанувальників мультиварки присвячується цей рецепт. Якщо бажаєте отримати більш наваристий суп — зваріть його на кістки, і просто зніміть м’ясо і наріжте шматочками, коли воно звариться.
Інгредієнти:
М’якоть яловичини – 500 р.
Волоський горіх ядра – 70 р.
Морква – 1 шт.
Рис – 100 р.
Цибулина – 1 шт.
Томатна паста – 1 ст. л.
Зелень (петрушка, кріп) – 1 пучок
Олія соняшникова – 2 ст. л.
Часник – 1 зубчик
Мелений мускатний горіх мелений перець – на кінчику ножа
Сіль – за смаком
Хмелі — сунелі – 1 ч. л.
Процес приготування:
М’ясо промийте і наріжте середніми шматочками упоперек волокон. Закладаємо його в каструлю, додаємо 2,5 літра води, закриваємо і ставимо режим варіння супу».
Моркву і цибулю очистіть, вимийте і наріжте однаковими кубиками. Очищений часник порубаєте ножем разом з чистою і обсушенной зеленню досить дрібно.
Помідор бланшируем в 0,5 літрах окропу, попередньо зробивши хрестоподібний надріз, занурюємо в крижану воду на хвилину. Зніміть шкірку, м’якоть перекладіть в блендер і перекрутіть в пюре.
Рис пересипте в сито і добре промийте під водою, нехай рідина стече. Волоський горіх переберіть від сміття і наріжте дуже дрібно.
Дістаньте приготоване м’ясо з чаші шумівкою і покладіть окремо. Бульйон процідіть, а чашу промийте, на режимі «смаження» пасеруйте в ній цибулю і моркву з маслом приблизно 5 хвилин.
Покладіть м’ясо до овочів і обсмажте 15 хвилин, викладіть томатну пасту, кашку помідорів і варіть 10 хвилин. Перелийте бульйон до засмажки, перекладіть рис і дрібні горіхи і варіть 45 хвилин із закритою кришкою на режимі «варіння супу». Додайте спеції, зелень з часником, сіль і через 15 хвилин вимикайте. Через 10 хвилин можна розливати ароматний суп по тарілках.
Харчо подається зі сметаною, цибулею пір’ям і шматочком лаваша або хліба. Можна поставити на стіл тарілку з сухариками для любителів похрумтіти.
Приємного апетиту!
Дуже смачний рецепт приготування супу харчо з перловкою
Рецепт супу харчо з перловкою прийшов до нас ще з радянських часів. Суп виходить ситний, а замість соусу ткемалі використовуємо томатну пасту і аджику.
Інгредієнти:
Яловичина – 500 р.
Перловка – ½ склянки
Картопля – 3 шт.
Цибуля ріпчаста – 1 шт.
Томатна паста – 1 ст. л.
Масло вершкове – 2 ст. л.
Морква – 1 шт.
Часник – 2 зубчики
Аджика – 2 ст. л.
Зелень — за смаком
Червоний мелений перець – 1/3 ч. л.
Хмелі — сунелі (суміш сушених трав– 1 ч. л.
Сметана для подачі – 2 ст. л.
Процес приготування:
Складіть шматки яловичини в глибоку каструлю, додайте воду і поставте варитися до закипання, зніміть першу піну, і готуйте під кришкою 1,5 години. Після цього додайте перлову крупу, попередньо замочену на 6-10 годин.
Овочі почистіть і вимийте. Картоплю наріжте середніми кубиками, покладіть в суп, закип’ятіть, зніміть пінку і поваріть 10 хвилин. Цибулю подрібнити, часник продавіть.
Вершкове масло розтопити на гарячій сковороді, покладіть часник, через хвилину – цибулю. Коли з’явиться апетитний золотистий колір — додайте, аджику і томатну пасту, перемішайте, тушкуйте 5 хвилин під закритою кришкою. Додайте моркву, натерту на тертці, і потримайте на вогні ще 3 хвилини. Покладіть зелень і через 3 хвилини вимкніть.
Перекладіть зажарку в каструлю і варіть до готовності ще хвилин 15.
Харчо повинен настоятися після приготування 20 хвилин. У тарілку викладіть трохи м’яса, залийте супом і посипте свеженарезанной зеленню. Додайте 1 ч. л. сметани в тарілку.
Приємного апетиту!
Ароматний суп харчо з яловичини з соусом ткемалі
Один з обов’язкових інгредієнтів грузинського харчо є соус ткемалі – це сухофрукти, які можна придбати швидше в Грузії. Соус ткемалі з приємною сливової кислинкою – відмінна альтернатива, він складається з аличі (кислої сливи) і виступає прекрасною заправкою для супу і м’ясних страв. Приготуємо страву без горіха, адже є люди, яким їх не можна, а поласувати цим супом харчо хочеться.
Інгредієнти:
Яловича грудинка – 700 р.
Помідор маленький -6 шт.
Рис – 2/3 склянки
Цибулина – 2 шт.
Ткемалі – 1 ст. л.
Олія соняшникова – 2 ст. л.
Часник – 5 зубчиків
Базилік і червоний мелений перець – ½ ч. л.
Сіль – 1 ч. л.
Петрушка — за смаком
Хмелі — сунелі – 2 ст. л.
Процес приготування:
М’ясо яловичини наріжте шматочками, залийте 3 літрами води і поставте на вогонь. Варіть 2 години, постійно прибираючи пінку. За 30 хв до готовності додати лаврушку і посоліть.
З помідорів зніміть шкірку, для цього зробіть надріз хрестом і занурте їх в окріп, через кілька хвилин шкурка почне відшаровуватися.
Цибулю очистіть, дрібно наріжте і пасеруйте на маслі. Помідори дуже дрібно подрібніть і покладіть до цибулі.
Рис промийте, з часнику зніміть піну і чекаємо готовності м’яса. Готовий бульйон процідіть через сито, м’ясо остудіть і наріжте невеликими шматками.
Покладіть в бульйон рис на 15 хвилин, поверніть м’ясо в каструлю, відправте цибулю, помідори, спеції, роздавлений часник і соус ткемалі. Проварюємо суп 10 хвилин, і залишаємо настоятися стільки ж.
Розлийте суп харчо по мисках, додайте рубану кинзу і насолоджуйтеся!
Наваристий харчо з яловичини з помідорами
У цьому покроковому рецепті ви дізнаєтеся, як приготувати суп з м’яса яловичини без кістки, при цьому отримати наваристий суп харчо з ароматним жирком з допомогою сала. При цьому ми не будемо додавати томатну пасту, а обмежимося свіжими помідорами.
Інгредієнти:
М’якоть яловичини – 400 р.
Солоне сало – 30 р.
Картопля – 3 шт.
Рис – 4 ст. л.
Цибулина (дрібна) – 3 шт.
Свіжий помідор – 500 р.
Лавровий лист – 2 шт.
Кінза, петрушка, кріп – 1 пучок
Олія соняшникова – 3 ст. л.
Горошок запашний – 3 шт.
Часник – 3 зубчик
Гіркий перець чилі – 1 шт.
Сіль і мелений перець – за смаком
Базилік, хмелі — сунелі – на кінчику ножа.
Процес приготування:
М’якоть яловичини промийте, просушіть паперовим рушником наріжте на порції по 3 см. у довжину. Розрізи робіть не вздовж волокон, а поперек. Складаємо їх в каструлю, доливаємо 2,5 літра води і варимо 1,5 години, періодично знімаючи пінку.
Якщо м’ясо магазинне, краще після закипання злити воду, промити м’ясо і каструлю, щоб вивести всі непотрібні добавки з м’яса. Готове м’ясо викладіть в тарілку, а бульйон процідіть через сито.
Цибулини очистіть, наріжте дрібними шматочками і посмажте на гарячому маслі до золотистого кольору. Тут же додайте шматочки постигла яловичини.
Помідори залийте окропом на 4 хвилини, потім занурте в холодну воду і зніміть шкірку. Наріжте їх дрібними кубиками, покладіть в сковороду і тушкуйте 15 хвилин.
Картопля очистіть, вимийте, наріжте довгими брусочками і покладіть готуватися в бульйон. Коли він закипить — перекладіть попередньо промитий рис і вміст сковороди, посоліть і варіть 10 хв.
Подрібніть В ступці солоне сало, дрібно порзане попередньо з перцем, базиліком і хмелі-сунелі. Додайте більше половини наявної подрібненої зелені і продавлений через прес часник. Все добре розтовчіть товкачем. Перекладіть пряну приправу в суп і відразу відчуєте шикарний аромат.
Залиште суп постояти 15 хвилин для насичення всіх інгредієнтів і розлийте по тарілках. У тарілку покладіть трохи свіжої зелені і 1-2 кільця перцю чилі. Подавайте суп харчо з прісним лавашем або свіжої коржем.