Класичний борщ, як правило, готують зі свининою. Для цього вибирають саму жирну частина м’яса або додають сало. Замість оцту в рецепті використовується лимонний сік.
Час приготування: 2 години.
Порцій: 10.
Інгредієнти:
Свинина – 0,5 кг;
Капуста білокачанна – 1 маленький качан;
Буряк – 2 шт.;
Картопля – 3 шт.;
Цибуля ріпчаста – 1 головка;
Морква – 2 шт. (дрібні);
Цукор – 2 ч. л. без гірки;
Лавровий лист – 3 шт.;
Лимон – 1 шт.;
Вода – 3 л;
Жирне Масло вершкове – 30 г;
Сіль, приправи, зелень – за смаком.
Процес приготування:
У глибоку каструлю викласти промиту свинину, нарізану на шматки великого розміру. Поставити на сильний вогонь. Коли вода закипить, її потрібно злити разом з піною, яка утворилася при закипанні. Промити м’ясо і залити очищеною водою з фільтра (3 л). Додати лавровий лист. Варити свинину близько 40 хвилин, знімаючи піну.
Овочі почистити, сполоснути. Моркву і буряк крупно потерти на тертці, цибулю нарізати маленькими кубиками.
Розпустити в сковороді на середньому вогні масло, пасерувати в ньому моркву і буряк, викласти цибулю. Всипати цукровий пісок і видавити сік четвертинки лимона. При бажанні можна додати томатний соус (2 ст. л.) або дрібно нарізаний великий помідор.
Вилити в зажарку черпак бульйону з каструлі, тушкувати масу на повільному вогні під кришкою близько 15 хв.
Капусту тонко нашаткувати і висипати в бульйон до м’яса, посолити все за смаком.
Картоплю порізати кубиками, викласти в каструлю з супом після того, як капуста закипить.
Коли картопля стане м’якою, викласти в суп зажарку, всипати приправи і залишити варитися 5 хв.
Дати борщу настоятися на вимкненій плиті під кришкою близько 15 хв. і подавати зі сметаною і зеленню.