Для приготування борщу можна влітку заготовити напівфабрикат і закатати в банки. За допомогою такої заготовки можна зварити борщ в 2 рази швидше, оскільки майже вся овочева частина буде додаватися вже заздалегідь готової. Така хитрість заощадить будь-якій господині цілі години стояння біля плити.
Час готування: 1 год.
Порцій: 6.
Інгредієнти:
Буряк – 800 г;
Капуста – 800 г;
Цибуля ріпчаста – 0,5 кг;
Помідори – 0,5 кг;
Морква – 0,5 кг;
Цукор – 3 ст. л.;
Сіль – 2 ст. л.;
Олія соняшникова без запаху 100 мл;
Вода – 100 мл;
Оцет – 50 мл
Процес приготування:
Всі овочі очистити і вимити. Моркву і буряк потерти крупно на тертці, капусту нашаткувати.
Помідори порізати на шматочки середнього розміру, видаливши щільні білі частини. Ріпчасту цибулю нарізати півкільцями.
Всі овочі покласти в глибоку каструлю, всипати цукровий пісок, сіль і олію.
Влити до овочів воду і варити на середньому вогні близько 20 хвилин, періодично помішуючи.
Банки і кришки вимити з содою, обполоснути. Скляну тару поставити в холодну духовку, встановити перемикач на 120 градусів і обробляти банки теплом близько 15 хв. Кришки прокип’ятити протягом 5 хв. і обсушити.
Влити до овочів в каструлі оцет, перемішати, поварити ще масу 1 хв. і в гарячому стані розлити по стерильним банкам.
Банки накрити кришками і закатати за допомогою закаточной машинки.
Заготовки перевернути догори дном, накрити теплою ковдрою і залишити остигати до кімнатної температури близько 12 годин, а потім прибрати в холодне темне місце на зберігання.
Для приготування борщу необхідно зварити м’ясо в бульйоні, відварити в ньому картоплю і за 5 хв. до кінця варіння покласти необхідну кількість заготовки з банки. Варити 5 хв., вимкнути, покласти спеції і сіль і дати постояти під кришкою ще 15 хв.