Грибний суп з сушених грибів – 10 найбільш смачних рецептів з фото покроково

Суп з сушених грибів є дуже поживною стравою. На думку досвідчених кулінарів саме сушені гриби найкраще підходять для приготування супу. Ми зібрали 10 рецептів цього смачного страви.

Класичний грибний суп з сушених грибів з перловкою

Грибний суп – блюдо, яке різноманітить ваше повсякденне меню. Готувати його можна як з сушених, так і заморожених грибів, в будь-якому випадку суп буде наваристим і ароматним.

Час приготування: 80 хв

Порцій: 6-8.

Інгредієнти

  • Картопля 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Гриби сушені 50 гр.
  • Морква 1 шт.
  • Перлова крупа ½ склянки
  • Спеції і Приправи за смаком
  • Петрушка невеликий пучок
  • Часник 1 зубчик
  • Сіль за смаком
  • Олія соняшникова 1 ст. л.

Процес приготування:

  • Щоб перлова крупа швидше розварилася, попередньо замочуємо її у воді на ніч. З крупи зливаємо воду, промиваємо, пересипаємо в каструлю і варимо 30-40 хвилин.
  • Картоплю і моркву промиваємо, очищаємо. Картоплю нарізаємо дрібними кубиками, моркву натираємо на крупній тертці.
  • Цибулю нарізаємо півкільцями, обсмажуємо на олії до прозорості. При бажанні моркву можна обсмажити разом з цибулею.
  • Сушені гриби заливаємо гарячою водою, промиваємо, потім знову наливаємо воду і залишаємо на 5-10 хвилин.
  • У каструлю до перловке кладемо картоплю, часник, гриби, цибулю і моркву, солимо, додаємо спеції. Варимо на невеликому вогні до готовності картоплі. Потім додаємо подрібнену петрушку, доводимо до кипіння і знімаємо каструлю з плити. Подаємо суп до столу з грінками і сметаною.

Приємного апетиту!

Дуже смачний і простий рецепт супу з сушених білих грибів

Краще всього для заготівлі на зиму підходять білі гриби. Сушені гриби зберігають свої корисні властивості і роблять бульйон для супу наваристим.

Інгредієнти:

  • Картопля – 2 шт.
  • Сушені білі гриби – 50 гр.
  • Часник (сухий часник в порошку) – 5-10 гр.
  • Цибулина – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Вершкове масло – 20 гр.
  • Коріандр – за смаком.
  • Суміш перців – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Лавровий лист – 1-2 шт.

Процес приготування:

  • Сушені гриби опускаємо в холодну воду, після того, як вони розбухнуть, промиваємо їх, зливаємо воду, віджимаємо, ріжемо гриби дрібними шматочками.
  • Овочі: картоплю, моркву, часник і цибулю очищаємо. Картоплю ріжемо невеликими кубиками. Моркву тремо на крупну тертку, цибулю нарізаємо тонкими півкільцями, часник будемо додавати в бульйон цілком.
  • Варимо на невеликому вогні в каструлі гриби 15-20 хвилин, в грибний бульйон кладемо часник, терту моркву і картоплю варимо до готовності картоплі.
  • На сковороді на вершковому маслі, пасеруємо цибулю і перекладаємо його в каструлю.
  • Вміст каструлі солимо, приправляємо спеціями, засипаємо дрібно нарізану петрушку і варимо ще 10-15 хвилин. Готовий суп розливаємо по піалах і подаємо до столу.
  • Приємного апетиту!

    Як приготувати суп з сушених лісових грибів?

    Зимові морозні дні – найкращий час для того, щоб порадувати себе і своїх близьких гарячим супчиком з заготовлених лісових грибів.

    Інгредієнти:

    • Лісові гриби сушені – 70 гр.
    • Рис пропарений – 50 гр.
    • Цибуля – 1 шт.
    • Запашний перець горошком – 2-3 шт.
    • Моркву невеликого розміру – 1 шт.
    • Рослинна олія – 2 ст. л.
    • Часник або сушений часник в порошку – 5 гр.
    • Чорний мелений перець – за смаком.
    • Свіжа петрушка – 10 гр.
    • Сіль – за смаком.

    Процес приготування:

  • Перед тим, як сушити гриби зазвичай не миють і не чистять, тому перш, ніж приступити до приготування, їх потрібно замочити і добре промити. Ріжемо набряклі гриби дрібними шматочками, кладемо в каструлю, заливаємо водою і варимо 15-20 хвилин.
  • У грибний бульйон засипаємо рис і продовжуємо варити на невеликому вогні.
  • Цибулю, часник і моркву чистимо. Цибулю нарізаємо півкільцями, моркву тремо на тертці.
  • На сковороді обсмажуємо цибулю і моркву.
  • У каструлю додаємо обсмажені цибулю і моркву, солимо, додаємо спеції. Доводимо суп до кипіння і вимикаємо вогонь. Порції прикрашаємо свіжою петрушкою.
  • Приємного апетиту!

    Покроковий рецепт приготування супу з сушених грибів з картоплею

    Відмінне поєднання в будь-якому вигляді, картопля і гриби. Можна використовувати будь-які сушені гриби.

    Інгредієнти:

    • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
    • Сушені гриби – 50 гр.
    • Картопля невеликого розміру – 3-4 шт.
    • Борошно пшеничне – 5 ст. л.
    • Часник (сухий часник в порошку) – 5-10 гр.
    • Рослинне масло – 1 ст. л.
    • Вершкове масло – 1,5 ст. л.
    • Перець чорний мелений – за смаком.
    • Сіль – за смаком.

    Процес приготування:

  • Сушені гриби заздалегідь залишаємо на півгодини в холодній воді, після цього промиваємо їх і нарізаємо більш дрібно.
  • Картоплю чистимо від шкірки, промиваємо, нарізаємо кубиками.
  • Ставимо каструлю на плиту, вливаємо в неї воду, чекаємо поки вона закипить, кладемо туди нарізану кубиками картоплю, очищені зубчики часнику цілком і гриби. Варимо на середньому вогні.
  • Цибулю очистити, дрібно нарізаємо і обсмажуємо на соняшниковій олії до золотистого кольору. Перекладаємо цибулю в каструлю.
  • На сковороді розтоплюємо вершкове масло, додаємо до нього борошно, перемішуємо до однорідної маси і перекладаємо цю суміш у каструлю.
  • Солимо суп, приправляємо перцем, доводимо до кипіння і знімаємо каструлю з плити. Даємо гарячого супу настоятися пару хвилин, і подаємо в якості першої страви до столу.
  • Приємного апетиту!

    Простий і смачний рецепт грибного супу-пюре

    Супи-пюре завжди користуються особливим успіхом. Вони мають дуже ніжну консистенцію і приємний вигляд, на свій розсуд ви можете використовувати його оздобленні сухарики, зелень, варені овочі, горішки.

    Інгредієнти:

    • Картопля – 2-3 шт.
    • Сушені гриби – 50 гр.
    • Цибуля – 1 шт.
    • Борошно пшеничне – 4 ст. л.
    • Морква – 1 шт.
    • Соняшникова олія – 1 ст. л.
    • Вершкове масло – 2 ст. л.
    • Коріандр – за смаком.
    • Перець чорний – за смаком.
    • Сіль – за смаком.

    Процес приготування:

  • Сушені гриби заздалегідь замочуємо в холодній воді на 30-50 хвилин, потім промиваємо під проточною водою і нарізаємо дрібними шматочками. Кладемо їх в каструлю, заливаємо водою і ставимо на невеликий вогонь. Варимо грибний бульйон.
  • Картопля промиваємо, чистимо, ріжемо кубиками і відправляємо в сковороду до грибів. Продовжуємо варити на невеликому вогні.
  • Цибулину очистити, дрібно нарізаємо і обсмажуємо на олії. Перекладаємо її в каструлю до бульйону.
  • На сковороді розтоплюємо вершкове масло, додаємо до нього борошно, перемішуємо до однорідної маси, потім по столовій ложці починаємо додавати бульйон на сковорідку, перемішуємо, щоб не було грудочок. Отриману масу відправляємо назад в каструлю.
  • Вміст каструлі солимо, приправляємо перцем, доводимо до кипіння, перевіряємо готовність картоплі і знімаємо каструлю з плити. Фінальний штрих, з допомогою блендера доводимо суп до консистенції пюре. Розливаємо суп-пюре по тарілочках і прикрашаємо зеленню.
  • Приємного апетиту!

    Ароматний суп з сушених грибів, приготований в мультиварці

    Зазвичай в мультиварці страви виходять більш насиченими. Ми вирішили не обходити стороною і цей варіант приготування грибного супчика.

    Інгредієнти:

    • Картопля невеликого розміру – 2-3 шт.
    • Борошно пшеничне вищого сорту – 2 ст. л.
    • Вершкове масло – 4 ст. л.
    • Морква середнього розміру – 1 шт.
    • Часник (сухий часник в порошку) – 1 зубчик.
    • Сушені гриби – 50 гр.
    • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
    • Коріандр – за смаком.
    • Лавровий лист – 1-2 шт.
    • Перець чорний мелений – за смаком.
    • Сіль – за смаком.

    Процес приготування:

  • Сушені гриби кладемо в миску, заливаємо холодною водою і залишаємо на час, поки вони набухнуть. Промиваємо гриби, дрібно нарізаємо.
  • Моркву і цибулю чистимо, промиваємо. Цибулину дрібно ріжемо, моркву натираємо на крупній тертці.
  • Кладемо цибулю і моркву в чашу мультиварки разом з вершковим маслом, ставимо режим «Випічка» і доводимо овочі до золотистого кольору.
  • На сковорідці на вершковому маслі, злегка обсмажуємо борошно, поки вона не стане золотистого кольору. Додаємо її в мультиварку до обсмаженою овочам, перемішуємо.
  • Картопля очищаємо, ріжемо кубиками і також кладемо в каструлю.
  • Гриби і лавровий лист відправляємо в чашу до решти інгредієнтів, солимо, приправляємо, заливаємо водою і закриваємо кришку мультиварки. Вибираємо програму «Гасіння», таймер встановлюємо на півтори години. Готовий суп можна додати трохи сметани, так смак вийде більш ніжним.
  • Приємного апетиту!

    Покроковий рецепт супу з сушених грибів з сиром

    Сир додасть грибного супу легкий вершковий смак і аромат. Готується суп з сушеними грибами та сиром дуже просто і швидко, він займе почесне місце у вашому обідньому меню.

    Інгредієнти:

    • Сушені гриби (білі гриби, лисички, суміш грибів) – 50 гр.
    • Хліб (білий або чорний) – 150 гр.
    • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
    • Морква – 1 шт.
    • Часник – 4-5 зубчиків.
    • Картопля – 1 шт.
    • Вершки – 200 мл
    • Плавлений сирок (вершковий сир) – 1 пачка.
    • Перець чорний – за смаком.
    • Петрушка – 1 пучок.
    • Сіль – за смаком.

    Процес приготування:

  • Сушені гриби заливаємо холодною водою і залишаємо на 30 хвилин – 1 годину. Потім промиваємо їх і нарізаємо.
  • Хліб нарізаємо кубиками, застеляємо деко пергаментним папером, висипаємо на нього хліб і ставимо в духовку сушитися.
  • Картоплю, цибулю і моркву чистимо. Моркву натираємо на тертці, цибулю нарізаємо тонкими півкільцями, картоплю – кубиками.
  • У каструлю наливаємо воду, ставимо на вогонь і відправляємо туди нарізану картоплю, варимо на невеликому вогні.
  • На невеликій кількості олії обсмажуємо цибулю і моркву, потім додаємо до них гриби, тушкуємо під кришкою 7-10 хвилин. Перекладаємо вміст сковорідки в каструлю, перемішуємо.
  • Плавлений сирок дрібно нарізаємо або тремо на тертці. У бульйон вливаємо вершки і кладемо плавлений сирок, варимо, постійно помішуючи, поки сир не розчиниться. В порцію супу насипаємо жменьку сухариків, прикрашаємо гілочкою петрушки і ставимо на стіл.
  • Приємного апетиту!

    Наваристий і ароматний грибний суп з вермішеллю

    Мабуть, рецепт грибного супу з вермішеллю, вартий особливої уваги. Ароматний, наваристий, з соковитою картоплею і щільною вермішеллю він сподобається всім.

    Інгредієнти:

    • Сушені гриби – 50 гр.
    • Морква середнього розміру – 1 шт.
    • Вермішель або інші макаронні вироби – 50-70 гр.
    • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
    • Картопля – 1 шт.
    • Рослинне масло – 1-2 ст. л.
    • Коріандр – за смаком.
    • Перець чорний мелений – за смаком.
    • Петрушка або кріп – 1 пучок.
    • Сіль – за смаком.

    Процес приготування:

  • Сушені гриби кладемо в миску, заливаємо холодною водою і залишаємо на 30-60 хвилин. Зливаємо воду, гриби промиваємо, віджимаємо від зайвої рідини і нарізаємо невеликими шматочками.
  • На плиті в каструлі кип’ятимо воду, кидаємо туди гриби і варимо 20 хвилин.
  • Картоплю чистимо, ріжемо кубиками і кладемо в каструлю до грибного бульйону.
  • Цибулю подрібнюємо ножем, моркву натираємо на крупній тертці. Обсмажуємо овочі на сковороді з соняшниковою олією, потім відправляємо в каструлю до бульйону. Суп продовжуємо варити 10-15 хвилин.
  • Довгу вермішель ламаємо на кілька частин, які можна використовувати інші відповідні за розміром макаронні вироби, сиплемо в каструлю, перемішуємо. Суп варимо на середньому вогні до повної готовності картоплі і вермішелі. В кінці додаємо до нього подрібнену зелень, доводимо до кипіння і вимикаємо плиту. Суп вийде досить густим і ситним.
  • Приємного апетиту!

    Смачний і простий рецепт супу з сушених опеньків

    Сушені гриби можуть стати основою багатьох страв допоможуть урізноманітнити ваш повсякденний обідній раціон. Це закуски, другі страви, соуси, жульєни, котлети, що стосується супів, то бульйон на грибах виходить дуже наваристим і ароматним.

    Інгредієнти:

    • Опеньки сушені – 50 гр.
    • Креветки – 50 гр.
    • Очищені мідії – 50 гр.
    • Моркву невеликого розміру – 1 шт.
    • Картопля середнього розміру – 1-2 шт.
    • Вершкове масло – 3-4 ст. л.
    • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
    • Лавровий лист – 1 шт.
    • Перець чорний мелений – за смаком.
    • Сіль – за смаком.
    • Зелений лук або петрушка – 1 пучок.

    Процес приготування:

  • Гриби замочуємо в холодній воді на годину, якщо використовувати окріп, то цей час скоротиться до 30 хвилин. Гриби промиваємо та нарізаємо смужками.
  • Цибулю і моркву чистимо, цибулю дрібно шаткуємо, морква подрібнюємо на тертці. На вершковому маслі обсмажуємо цибулю і моркву, потім додаємо до них гриби, смажимо ще 3-5 хвилин, постійно помішуючи.
  • Кип’ятимо воду в каструлі, перекладаємо туди овочі з грибами.
  • Картопля очищаємо, нарізаємо кубиками і відправляємо в каструлю до бульйону. Варимо 20 хвилин, картопля повинна бути майже готовий.
  • Додаємо в суп мідії і креветки. Солимо, приправляємо перцем і кидаємо лавровий лист, після цього варимо ще 5 хвилин. Потім додаємо дрібно нарізану зелень, доводимо суп до кипіння і знімаємо каструлю з плити. Суп подаємо зі сметаною або жирними вершками.
  • Приємного апетиту!

    Наваристий і дуже смачний суп з сушених грибів з м’ясом

    Зазвичай основою супу служить м’ясний бульйон. Тому цей варіант грибного супу буде з м’ясом. В залежності від ваших уподобань м’ясо може бути будь-яким, ми будемо використовувати курку.

    Інгредієнти:

    • Куряче стегно або стегенце – 1 шт.
    • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
    • Сушені гриби – 50 гр.
    • Морква – 1 шт.
    • Часник – 3 зубчики.
    • Картопля – 2 шт.
    • Борошно – 1-2 ст. л.
    • Суміш перців – за смаком.
    • Вершкове масло – 2-4 ст. л.
    • Сіль – за смаком.
    • Зелень.

    Процес приготування:

  • Гриби заливаємо водою і залишаємо на 30-40 хвилин. Потім промиваємо та нарізаємо.
  • Курку заливаємо холодною водою, доводимо до кипіння, варимо 5-10 хвилин, зливаємо воду і заливаємо заново, ставимо на плиту. До курки в каструлю кладемо очищений часник. Після того, як вода закипить, варимо курку 15 хвилин.
  • Картопля очищаємо, нарізаємо кубиками, відправляємо його до курки.
  • Цибулину нарізаємо півкільцями, моркву тремо на тертці або ріжемо тонкими смужками. На вершковому маслі обсмажуємо цибулю з морквою, потім додаємо гриби і смажимо ще 4-7 хвилин. Отриману масу кладемо в каструлю до курячого бульйону.
  • На вершковому маслі обсмажуємо борошно, постійно помішуємо, потім по столовій ложці вливаємо на сковороду бульйон з каструлі, добре перемішуємо, уникаючи утворення грудок. Реалізуємо борошно в бульйон і перемішуємо.
  • Суп солимо, додаємо спеції за смаком, доводимо до кипіння і знімаємо каструлю з вогню. Даємо страві настоятися 10-15 хвилин. Готовий, розлитий по тарілочках суп, прикрашаємо зеленню.
  • Приємного апетиту!