Класичний борщ – 10 покрокових рецептів з фото

Еталонним стравою слов’янської кухні вважається борщ – червоний, наваристий і густий, щоб у ньому ложка стояла. У кожної господині є свій рецепт і секрети у приготуванні, однак нижче представлені покрокові фото і рецепти даного супу, які по праву можуть називатися класичними.

Класичний борщ з буряком і капустою

Класичний борщ готується з червоного буряка з додаванням свіжої капусти, основа страви – м’ясний бульйон. М’ясо бажано вибирати більш жирних сортів, якщо не передбачається, що страва буде дієтичним або пісним.

Час приготування: 2 години 30 хв.

Порцій: 10.

Інгредієнти

  • Бульйон 3 л.
  • Буряк 3 шт. (варених)
  • Капуста білокачанна 350 гр.
  • Свинина 500 гр.
  • Картопля 3 шт.
  • Морква 4 шт.
  • Цибуля ріпчаста 1 головка
  • Часник 2 зубчики
  • Рафінована соняшникова олія 4 ст. л.
  • Томатна паста 2 ст. л.
  • Кріп 5 гілочок
  • Петрушка 5 гілочок
  • Лавровий лист 3 шт.
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Приправи для супу за смаком
  • Сіль за смаком

Процес приготування:

  • Підготувати потрібні продукти для приготування: помити і почистити овочі, обполоснути їх, з капусти зняти і викинути верхні листки і дрібно її пошинкувати, заздалегідь відварити буряк і м’ясо.
  • Приготувати засмажку. Ріпчасту цибулю порізати дрібно і висипати на попередньо розігріту сковороду, в яку налити соняшникову олію. Цибулю слід обсмажувати до золотистого кольору.
  • Включити середній вогонь. Відправити на вогонь бульйон, приготований заздалегідь на м’ясі. Довести його до кипіння, всипати нашатковану капусту. Воду трохи підсолити.
  • Картоплю порізати середніми шматочками, викласти в каструлю до капусти і варити близько 10 хвилин, знімаючи пінку. Додати лавровий лист.
  • Моркву потерти на дрібній або середній тертці, викласти обсмажуватися на сковорідку до цибулі.
  • Свинину (або інше м’ясо) зняти з кісток і поділити на невеликі шматочки.
  • Викласти підготовлене м’ясо в бульйон до картоплі і капусті.
  • Готову буряк потерти на середній тертці, додати в сковорідку до цибулі і моркви. Смажити засмажку приблизно 7 хв., збавивши вогонь до слабкого.
  • Через 7 хв. покласти в сковороду до овочів томатну пасту і ретельно все перемішати.
  • Ще через 7 хв. вимкнути вогонь під сковородою, всипати туди дрібно порубаний часник і накрити сковороду кришкою. Залишити засмажку настоюватися протягом 5-7 хв.
  • Викласти вміст сковорідки в каструлю до супу і розмішати, варити на повільному вогні 5 хв.
  • Порубати зелень дрібно, висипати її в борщ, додати перець і спеції, перемішати. Спробувати борщ на смак, якщо потрібно, додати ще солі. Прибрати з каструлі лаврові листи, щоб суп не почав гірчити. Класичний борщ готовий.

Приємного апетиту!