Еталонним стравою слов’янської кухні вважається борщ – червоний, наваристий і густий, щоб у ньому ложка стояла. У кожної господині є свій рецепт і секрети у приготуванні, однак нижче представлені покрокові фото і рецепти даного супу, які по праву можуть називатися класичними.
Класичний борщ з буряком і капустою
Класичний борщ готується з червоного буряка з додаванням свіжої капусти, основа страви – м’ясний бульйон. М’ясо бажано вибирати більш жирних сортів, якщо не передбачається, що страва буде дієтичним або пісним.
Час приготування: 2 години 30 хв.
Порцій: 10.
Інгредієнти
- Бульйон 3 л.
- Буряк 3 шт. (варених)
- Капуста білокачанна 350 гр.
- Свинина 500 гр.
- Картопля 3 шт.
- Морква 4 шт.
- Цибуля ріпчаста 1 головка
- Часник 2 зубчики
- Рафінована соняшникова олія 4 ст. л.
- Томатна паста 2 ст. л.
- Кріп 5 гілочок
- Петрушка 5 гілочок
- Лавровий лист 3 шт.
- Перець чорний мелений за смаком
- Приправи для супу за смаком
- Сіль за смаком
Процес приготування:
- Підготувати потрібні продукти для приготування: помити і почистити овочі, обполоснути їх, з капусти зняти і викинути верхні листки і дрібно її пошинкувати, заздалегідь відварити буряк і м’ясо.
- Приготувати засмажку. Ріпчасту цибулю порізати дрібно і висипати на попередньо розігріту сковороду, в яку налити соняшникову олію. Цибулю слід обсмажувати до золотистого кольору.
- Включити середній вогонь. Відправити на вогонь бульйон, приготований заздалегідь на м’ясі. Довести його до кипіння, всипати нашатковану капусту. Воду трохи підсолити.
- Картоплю порізати середніми шматочками, викласти в каструлю до капусти і варити близько 10 хвилин, знімаючи пінку. Додати лавровий лист.
- Моркву потерти на дрібній або середній тертці, викласти обсмажуватися на сковорідку до цибулі.
- Свинину (або інше м’ясо) зняти з кісток і поділити на невеликі шматочки.
- Викласти підготовлене м’ясо в бульйон до картоплі і капусті.
- Готову буряк потерти на середній тертці, додати в сковорідку до цибулі і моркви. Смажити засмажку приблизно 7 хв., збавивши вогонь до слабкого.
- Через 7 хв. покласти в сковороду до овочів томатну пасту і ретельно все перемішати.
- Ще через 7 хв. вимкнути вогонь під сковородою, всипати туди дрібно порубаний часник і накрити сковороду кришкою. Залишити засмажку настоюватися протягом 5-7 хв.
- Викласти вміст сковорідки в каструлю до супу і розмішати, варити на повільному вогні 5 хв.
- Порубати зелень дрібно, висипати її в борщ, додати перець і спеції, перемішати. Спробувати борщ на смак, якщо потрібно, додати ще солі. Прибрати з каструлі лаврові листи, щоб суп не почав гірчити. Класичний борщ готовий.
Приємного апетиту!