Борщ, зварений на червоному м’ясі, особливо ситний. Він замінює собою повноцінний прийом їжі і насичує надовго. Всі корисні речовини, містяться в яловичині, при варінні переходять у бульйон і швидко засвоюються організмом.
Час готування: 1 година 50 хв.
Порцій: 9.
Інгредієнти:
Яловичина 450 г;
Морква – 1 шт.;
Картопля – 3 шт. (середній);
Буряк – 2 шт.;
Капуста – 200 г;
Солодкий червоний перець – 1 шт.;
Томатний соус – 3 ст. л.;
Цибуля ріпчаста великий – 1 головка;
Цукровий пісок – 1,5 ч. л.;
Лавровий лист – 3 шт.;
Зубчик часнику – 1 шт.;
Приправа до супу – 2 ч. л.;
Перець чорний мелений, перець червоний мелений, коріандр – по 0,4 ч. л.;
Сіль – за своїм смаком;
Олія соняшникова без запаху – 2-3 ст. л.
Процес приготування:
М’ясо (на кістці або шматком) прополоскати в гарячій воді, викласти в каструлю. Налити туди холодної води з фільтра, довести до кипіння, при цьому знімаючи піну шумівкою. Засипати суміш приправ, щоб м’ясо напитывалось ароматами спецій, посолити. Залишити на середньому вогні 1,5 години.
Тим часом почистити і порізати цибулю дрібними кубиками. Половину цибулі висипати до м’яса, другу залишити.
Буряк дуже тонко порізати соломкою.
У сковороду налити олію, висипати буряк і другу половину цибулі. Обсмажувати на середньому вогні до рум’яності.
Моркву почистити, помити і теж нарізати тонкою соломкою. Солодкий перець помити, прибрати зелену ніжку і насіння, дрібно покришити. Додати моркву і перець до овочів в сковороді і обсмажувати ще 5 хв.
Злегка посолити зажарку, покласти туди цукровий пісок і лавровий лист. Додати 2-3 черпака бульйону з м’яса і протушкувати під кришкою, поки не випарується вода, а овочі не розм’якнуть.
Додати до засмажки томатний соус і часник, пропущений через прес. Можна додати трохи оцту, щоб буряк не втрачала свій колір. Вимкнути вогонь і залишити сковороду, накривши кришкою.
Коли м’ясо провариться близько години, порізати і додати до нього очищений і вимитий картоплю.
Капусту дрібно нашаткувати і відправити в каструлю слідом за картоплею.
Витягнути м’ясо з каструлі, зняти його з кістки і порізати на шматочки, а потім повернути назад в суп.
Викласти в каструлю готову зажарку, все розмішати і залишити готуватися ще на 5 хв. Спробувати борщ і досолити або додати приправ, якщо потрібно. Якщо немає звичної кислинки, можна додати ще трохи оцту, якщо борщ кислуватий, можна додати трохи цукру. Вимкнути суп і дати йому постояти.
Розлити по порціях, додаючи в кожну тарілку шматочки м’яса, сметану, дрібно нарізану зелень.