Український борщ знаменитий на весь світ, в т. ч. завдяки класиків літератури, які оспівували його у своїх творах. Це наваристий суп на м’ясі, що має насичений червоний колір. Як правило, в український борщ крім м’яса для поживності додають ще й сало, що робить страву дуже калорійним, але неймовірно смачним.
Час приготування: 2 години.
Порцій: 6.
Інгредієнти:
Яловичина на кістці – 0,6 кг;
Буряк – 1 шт. (велика);
Качан капусти маленький – 1 шт.;
Картопля – 3-4 шт.;
Морква – 90 г;
Цибуля ріпчаста – 60 г;
Корінь петрушки і селери – по 1 шт.;
Зубчики часнику – 3 шт.;
Сало свиняче – 20 г;
Сметана жирна – 130 г;
Томатна паста чи соус – 1-2 ст. л.;
Борошно пшеничне – 1 ст. л.;
Оцет харчовий – 1 ст. л.;
Лавровий лист – 2 шт.;
Духмяний перець – 4-5 горошин;
Перець чорний мелений – за смаком;
Зелень петрушки, кропу – за пару гілочок;
Цукровий пісок – за смаком;
Соняшникова олія без запаху для смаження;
Масло вершкове 82,5 % ‑ 50 р.
Процес приготування:
Зварити на м’ясі бульйон. При варінні знімати шумівкою піну, що утвориться на поверхні від зсілого білка. Окремо в кухоль зібрати з поверхні бульйону жир від м’яса.
Буряк почистити, сполоснути, натерти крупно на тертці або порізати тонкою соломкою. Викласти в сковороду, влити оцет, додати цукровий пісок, томатну пасту і жир, зібраний з бульйону. Буряк протушкувати під кришкою до неповної готовності, якщо потрібно, можна додати трохи бульйону з каструлі.
Корінь селери і петрушки дрібно порізати, моркву почистити, помити і натерти на середній терці. Цибулю порізати півкільцями. Всю масу пасерувати з додаванням рослинного масла або смальцю в розігрітій сковороді до золотистого кольору.
Додати до киплячого бульйону попередньо очищену картоплю, який потрібно нарізати середніми кубиками, всипати туди ж дрібно шинковану капусту і варити на середньому вогні приблизно 10-15 хв. Після цього всипати готову бурякову масу і викласти засмажку, горошини запашного перцю, посолити і вкинути лавровий лист.
На окремій сковороді розтопити вершкове масло, обсмажити в ньому борошно і влити трохи бульйону. Перемішати і вилити в суп, варити близько 5 хв.
Борщ заправити дрібно порізаним салом, перетертим з подрібненим часником і зеленню петрушки, дати закипіти. Вимкнути і залишити настоюватися, накривши кришкою, близько 15-20 хв.
Готову страву розлити по суповым тарілках, додати шматочки звареного м’яса, рубану зелень і сметану.