Гороховий суп – традиційне перше блюдо в кухнях багатьох країн. Його люблять за приємний солодкуватий смак, високий вміст рослинного білка і низьку калорійність. Суп готують із свіжого, сушеного або замороженого гороху. Основою страви може служити бульйон з яловичини або свинини. Також є варіанти горохового супу з куркою, копченостями і версії пісні страви, без м’яса.
Класичний рецепт горохового супу з копченими реберцями
Для цього супу потрібно запастися копченими свинячими реберцями, які додадуть страві аромат диму і зроблять бульйон ситним. Горох використовується сухий і краще перед варінням його замочити у воді, що .горох краще розварився.
Час приготування: 40 хвилин
Кількість порцій: 6.
Інгредієнти
Баранячі реберця 500 гр. (копчених)
Горох 200 гр. (сушений)
Картопля 300 гр.
Морква 1 шт.
Цибуля ріпчаста 1 головка
Рослинна олія, лавр, сіль, приправи, зелень за смаком
Процес приготування:
Відсипати 200 р. гороху (приблизно склянку), залити її холодною водою і замочувати протягом кількох годин. Можна зробити це на ніч або на 3-5 годин вдень перед варінням.
Злити рідину з гороху, промити його і залити чистою водою. Варити горох приблизно 40 хвилин, помішуючи вміст каструлі. Якщо на поверхні води з’являється каламутна плівка, зняти її.
Нарізати кубиками очищену картоплю, викласти до гороху і варити разом на середньому вогні.
Моркву і цибулю подрібнити, як ви це зазвичай робите для супу.
Розділити на частини реберця, якщо вони великі. Дрібний м’ясний продукт на кісточці можна залишити цілою. Допускається і використання копченостей без кісточки.
У сковороду з розігрітим маслом викласти спочатку цибулю, а потім моркву і обсмажити овочі до напівготовності.
До суміші цибулі і моркви додати реберця і обсмажити їх кілька хвилин, щоб більше розкрився копчений смак і аромат.
Потім викласти із сковороди в каструлю м’ясо і овочі і уварювати суп до готовності. Посолити вариво за смаком, додати лавровий лист і спеції.
Подавати страву у супових тарілках з шматочками реберець. За бажанням прикрасити зеленню.
Приємного апетиту!
Смачний гороховий суп з куркою в каструлі
Для цього супу підійде будь куряче м’ясо: грудинка, стегна, крильця або гомілки. Суп виходить легким, але досить поживним, особливо гарний він у холодну погоду, коли потрібно зігрітися та отримати заряд енергії.
Інгредієнти:
Куряче м’ясо – 300-400 р.
Горох сушений – близько 1 ст.
Моркву і цибулю – по 1 шт.
Картопля – 300 р.
Сіль, спеції за смаком.
Процес приготування:
Зазначений обсяг гороху заздалегідь замочити у воді на кілька годин. Якщо пропустити цей етап, горох доведеться варити кілька годин.
Куряче м’ясо порізати шматками. Можна відразу варити шматочки зручної для вживання величини або обробити великі шматки на більш дрібні після варіння. Залити м’ясо водою (обсяг повинен бути приблизно дорівнює бажаного обсягу супу) і поставити на плиту.
Після закипання води видалити піну (міняти воду не потрібно), всипати до м’яса промитий після замочування горох і варити обидва компоненти разом близько 40 хвилин на середній потужності.
Цибулю і моркву, нарізану кубиками, підсмажити на сковороді. Вони мають лише «прихватиться». Можна додати до них зелень, сухі трави. Після обжарювання закинути овочі в каструлю до м’яса з горохом.
Картоплю порізати на невеликі кубики і всипати в каструлю. Перемішати вариво і тримати на вогні під кришкою хвилин 20.
Після додавання солі, лаврового листа й інших спецій поварити суп 10 хвилин, потомити при вимкненому вогні ще 5 хвилин і подавати на стіл. Разом з гороховим супом доречно запропонувати смажені грінки або тости, прісні булочки або свіжий хліб.
Приємного апетиту!
Гороховий суп зі свининою на м’ясному бульйоні
Для супу по цьому рецепту насамперед доведеться зварити м’ясний бульйон. До того ж тут використовуються копчені вироби – бекон або грудинка. Горох можна варити з м’ясом разом або окремо – головне дотримуватися рекомендації по часу варіння.
Інгредієнти:
Свинина (на кісточці або без) – близько 0,5 кг
Горох сушений – 250 р.
Картопля – 4 шт.
Копчений бекон чи грудка – 200 р.
Моркву і цибулю – по 1 шт.
Часник – 1 зубчик.
Спеції для супу, лавровий лист, сіль, рослинне масло.
Процес приготування:
Свинину промити і порізати на шматки, покласти її в каструлю і залити водою. Оскільки воду потрібно буде зливати, можна брати довільний об’єм, головне, щоб м’ясо було нею покрита. Після закипання потримати каструлю на вогні 3-5 хвилин, а потім вилити воду, промити м’ясо і залити достатнім для супу об’ємом води. Варити бульйон годину-півтора під кришкою.
Після годинного замочування горох промити і опустити в бульйон. Можна закладати горох в бульйон одночасно з вторинної закладкою м’яса. В цілому гороху досить 40-60 хвилин для готовності.
Моркву і цибулю обсмажити або опустити в суп сирими.
Слідом відправити порізану кубиками картоплю.
Бекон або грудинку, порізані смужками, трохи обсмажити в сковороді з маслом і товченим часником. Викласти в суп, розмішати його.
Додавши сіль і приправи, спробувати страву на смак. Нехай повариться 5-7 хвилин, і можна вимикати. Наваристий гороховий суп зі свининою подавати до столу з хлібом і зеленню.
Приємного апетиту!
Простий покроковий рецепт горохового супу з яловичиною
Для яловичого бульйону краще використовувати голяшку без кістки, але можна й іншу частину туші. Щоб суп був не тільки смачним, але і естетичним, бульйон краще процідити перед закладкою в нього рецептурних компонентів.
Шматок яловичини розділити на частини, дістати жили і плівки, залити водою. Після закипання зменшити вогонь, потримати м’ясо на плиті кілька хвилин. Після змінити воду і опустити в неї промиту яловичину. Варити бульйон з лавровим листом, горошинами перцю близько півтора годин. М’ясо вийняти, а рідку основу пропустити через марлю. Бульйон стане світлим, приємним на вигляд.
Горох, розмочений у воді, потрібно варити паралельно з бульйоном в іншій ємності. Коли він почне розвалюватися, з’єднати з процідженим бульйоном і продовжувати варити суп.
Готову яловичину порізати шматочками і повернути в рідку основу.
Приготувати засмажку з цибулі і моркви і відправити її в бульйон з горохом.
Картопляні кубики викласти в каструлю слідом за засмажкою. Варити гороховий суп разом з овочами ще хвилин 20.
Додати супу виражений смак за допомогою приправ і солі. Можна використовувати суміш трав для м’ясного бульйону або окремі трави: орегано, майоран, базилік і т. д. Перед подачею можна посипати суп з сухариками і зеленню.
Приємного апетиту!
Класичний гороховий суп-пюре з сухариками
Ніжний гороховий суп-пюре виходить з елементарних інгредієнтів: курячого бульйону, овочів і власне гороху. При подачі добре посипати страву сухариками.
Інгредієнти:
Куряче м’ясо для бульйону – 300 р.
Горох – 200 р.
Картопля – 200 р.
Морква – 100 р.
Сіль, приправи за смаком.
Сухарики для подачі за бажанням.
Процес приготування:
З будь-якої частини курячої туші зварити бульйон. Готується він близько 40-50 хвилин. При варінні треба знімати з’являється піну.
Горох замочити заздалегідь на кілька годин, після промити і варити в бульйоні. Якщо ви придбали швидко разваривающийся продукт, можна просто промити горошини і відразу відправити в бульйон. Нехай вариться до розм’якшення (мінімум 40 хвилин).
Моркву і картоплю нарізаємо в довільній формі – чим дрібніше нарізка, тим швидше приготуються овочі. Кинути їх у суп і тримати ємність на вогні ще хвилин 20-30.
Коли всі компоненти дійдуть до стану повної готовності, зняти суп з вогню і дати йому трохи охолонути.
Включити блендер і подрібнити всі компоненти супу разом, щоб вийшло якомога більш однорідне пюре. Куряче м’ясо можна попередньо дістати з каструлі і додати в суп пізніше, порвавши на волокна, або взагалі не додавати.
Поставити суп-пюре знову на вогонь, посолити його, приправити за смаком, прогріти до потрібного стану.
Підсушити кубики батона в духовці або взяти готові сухарики і посипати ними розлитий по тарілках гороховий суп-пюре.
Приємного апетиту!
Як правильно приготувати гороховий суп в мультиварці
При готуванні горохового супу в мультиварці використовуються режими «смаження» (або «випічка») і «гасіння». Горошини краще брати колоті – вони досить швидко розм’якшуються без замочування або з мінімальною витримкою у воді.
Інгредієнти:
Горох колотий – 1,5 ст.
Ковбаски для гриля – 2 шт.
Копчені реберця – 200 р.
Картопля – 3 шт.
Цибуля – 1 головка.
Сіль і рослинне масло.
Спеції: орегано, кмин, базилік, чорний перець.
Процес приготування:
Залити горох водою приблизно на годину. Якщо з якоїсь причини цей етап ви пропускаєте, будьте готові витратити на варіння гороху більше часу.
У режимі «смаження» (в інших моделях мультиварок – «випічка») обсмажити подрібнений маленькими кубиками цибулю. Для цього достатньо 3-5 хвилин.
Ковбаски для гриля викласти до цибулі, кілька хвилин обсмажити з усіх сторін.
Копчені реберця – наступні в черзі для приміщення в чашу мультиварки. Їх треба потримати з ковбасками і цибулею теж пару хвилин.
Після відправити в кухонний агрегат нарізану кубиками картоплю і промитий горох. Солі всипати трошки (краще досолити пізніше), покласти приправи за смаком.
Змінити колишній режим на функцію «гасіння», задати час – 2 години. Стежити, щоб не витікала рідина з мультиварки. Цього не станеться, якщо не був перевищений допустимий рівень води. Якщо все ж суп норовить «вибігти», періодично відкривайте кришку мультиварки, знімайте пінку і помішуйте.
Готовий суп з мультиварки розкласти по порційних тарілках і прикрасити зеленню за бажанням.
Приємного апетиту!
Гороховий суп на зиму в банках
Основний склад продуктів в рецепті той же, що і в класичному супі, звареному до обіду. Тільки для збереження овочів додаються традиційні консерванти: сіль, цукор і оцет. Суп закочується під бляшані кришки і зберігається в холодному місці.
Інгредієнти:
Колотий горох – 1 кг.
Моркву і цибулю – по 0,5 кг.
Болгарський перець – 1-1,2 кг
Сік томатний – 1,7 – 2 л.
Масло рослинне – 250 мл
Сіль – 2 ст. л.
Цукор – 4 ст. л.
Оцтова есенція – ¼ ч. л.
Процес приготування:
Горох замочити, як перед варінням звичайного супу, краще на всю ніч. Злити воду, промити і варити у великій ємності 1,5 години.
Паралельно підготувати овочі. В кубики перетворити цибулю і моркву. У сковороді з великою кількістю масла (половина вказаного в рецепті об’єму) обсмажити овочеві кубики.
Перець, після очищення від насіння і плодоніжок, порізати кубиками і обсмажити в маслі.
З’єднати овочі разом в одній великій ємності з товстими стінками. У неї всипати зварений горох і перемішати.
Влити в масу томатний сік, засипати потрібну кількість солі і цукру, розмішати, щоб уникнути пригорання і тримати на середньому вогні хвилин 40.
За цей час простерилізувати банки. Обсяг беріть такий, щоб потім використати їх за один раз. Прокип’ятіть у воді кришки, дайте банкам обсохнути.
Наприкінці варіння горохового супу додати в нього есенцію. Якщо ви хочете додати 9%-й оцет замість есенції, його потрібно 2 чайні ложки. Все в каструлі перемішати і в гарячому стані розлити в чисті банки. Закатати суп кришками, перевернути наповнені банки і потримати в кімнаті до охолодження. Після зберігати в прохолодному місці.
Заготовлений на зиму суп перед вживанням виливається в ємність і розігрівається. У цей момент можна додати м’ясний компонент за смаком.
Приємного апетиту!
Дуже смачний рецепт горохового супу з копченою ковбасою
Копчена ковбаса в цьому рецепті грає роль смакового акценту, тому вибирайте ту, яка подобається у вигляді самостійного продукту. Вариться суп, на готовому бульйоні, але можна використовувати як основу і звичайну воду з додаванням бульонного кубика.
Інгредієнти:
Бульйон або вода – 2,5 л.
Ковбаса копчена – 300 р.
Горох – 200 р.
Цибулю і моркву – по 150 р.
Картопля – 300 р.
Томатний сік – 100 мл
Зелень, рослинна олія, сіль, спеції.
Процес приготування:
Промитий горох довести до набряклого стану шляхом попереднього замочування у воді.
У гарячий бульйон всипати підготовлений горох і варити на повільному вогні. Можна варити його просто у воді, а в кінці приготування подрібнити в суп бульйонний кубик з тим смаком, який вам подобається. Час варіння гороху – близько 40-60 хвилин.
Приготувати засмажку з цибулі і моркви. Для цього подрібнити овочі і в рослинному маслі посмажити до рум’яного кольору. Викласти в каструлю з горохом.
Картопля у вигляді кубиків або смужок теж відправити варитися в бульйоні.
Копчену ковбасу нашаткувати крупною соломкою. Її можна обсмажити перед відправкою в суп або закинути без обсмажування. Після недовгого перебування в сковороді ковбаса виділить більше жиру, а також дасть сильний аромат. Але і відразу опущене в бульйон копчене виріб подарує апетитний запах.
Влити в суп томатний сік, приправити прянощами і посолити. Після цього варити ще хвилин 10. Зверху прямо в каструлю або після розподілу суп по тарілках, посипати зеленню.
Приємного апетиту!
Простий і швидкий рецепт супу з гороху з тушонкою
Такий армійський варіант супу сподобається тим, хто не любить витрачати багато часу на приготування. Для страви підійде яловича або свиняча тушонка, а її обсяг можна варіювати, залежно від того, наскільки ситний суп бажаєте отримати.
Інгредієнти:
Горох сушений колотий – 0,75 склянки.
Тушонка свиняча або яловича – 300-400 р.
Картопля – 4 шт.
Цибулю і моркву – по 1 шт.
Рослинна олія, сіль, зелень, приправи.
Процес приготування:
Почати приготування супу з замочування гороху. Цей етап краще провести напередодні дня запланованої готування. Замочити горох на ніч, впораєтеся з блюдом за дуже короткий час. Набряклі горошини варити у воді від 40 до 60 хвилин, готовність перевірити на смак.
Пасерувати в олії подрібнені моркву і цибулю. Цих овочів можете додати більше і варити їх довше, тоді суп буде більш густим.
Кубики картоплі викласти до гороху і варити близько 15-20 хвилин.
У сковороду з цибулею і морквою викласти тушонку, розігріти її під кришкою. Вийде густа заправка для супу. За бажанням можна додати свіжих томатів або томатну пасту. Тоді всі компоненти варто згасити разом ще хвилин 7.
У каструлю з горохом і картоплею викласти вміст сковороди. Сіль і спеції додати в невеликій кількості, оскільки тушонка зазвичай досить солона і буває гострою. Суп з усім складом продуктів проварити ще хвилин 5-7. Наприкінці варіння можна додати зелень.
Приємного апетиту!
Пісний гороховий суп без м’яса
Гороховий суп без м’яса вийде не менш насиченим і ситним, якщо використовувати достатню кількість овочів і добре розварити горох. А ароматні спеції – орегано, базилік, майоран – додадуть страві приголомшливий аромат.
Інгредієнти:
Сушений горох колотий – 1 ст.
Картопля – 5 шт.
Морква і цибуля – 2 шт. по
Зелень кропу і петрушки.
Часник – 1 зубчик.
Майоран, орегано, базилік – по ¼ ч. л.
Сіль, рослинне масло.
Сухарики житні для подачі.
Процес приготування:
Горох, промитий водою, поставити варитися на плиту. Коли закипить, ложкою зібрати піну і зменшити вогонь до маленького. Накрити кришкою і варити десь 1,5 години. Можна для прискорення процесу додати у воду чайну ложку соди. Також можна скористатися скороваркой. Є ще одна хитрість для швидкого приготування: горох потрібно проварити близько півгодини, потім змолоти або потовкти і продовжити готувати. Але блюдо більше буде схожою на суп-пюре.
Моркву і цибулю подрібнити зручним методом, а потім обсмажити в маслі і закинути в каструлю. Якщо і рослинного жиру ви не хочете відчувати в пісному супі, можна відправляти овочі варитися в сирому вигляді.
Картоплю, порізану у вигляді дрібних кубиків, викласти теж в каструлю. Разом з овочами варити горох хвилин 15-20. В кінці варіння додати ароматні приправи, сіль і багато зелені. Часник «поселити» в супі останнім, подрібнивши ножем або пропустивши через часникодавку.
Житніми сухариками посипати пісний гороховий суп при подачі на стіл.