Солянка з картоплею та ковбасою класична – 8 рецептів з фото покроково

Суп-солянка з ковбасою і картоплею відноситься до збірних м’ясних супів, має солоно-кисло-гострим смаком завдяки тому, що до її складу входять, як правило, солоні або гострі огірки, лимон, маслини і т. д. Рецептами класичних варіантів приготування солянки різних видів і ми поділимося нижче.

Класична солянка з картоплею, ковбасою, огірками

Різноманітність смакових нот солянки включає в себе пряно-солоний смак маринованих огірків, солодкість осінньої гарбуза, гостроту аджики і легкі димні відтінки копченої ковбаси і грудинки.

Час готування: 1 година 35 хв.

Порцій: 6.

Інгредієнти

  • Картопля 2 шт.
  • Яловичина 280 гр.
  • Варено-копчена ковбаса 120 гр.
  • Грудинка подкопченная 80 гр.
  • Аджика 4 ст. л.
  • Сосиски 1 шт.
  • Гарбуз 100 гр.
  • Огірки мариновані 3 шт.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Томатна паста 3 ст. л.
  • Маслини 90 гр.
  • Томати в соку 1 шт.
  • Соус соєвий 2 ст. л.
  • Каперси 1 ст. л.
  • Олія рослинна 6 ст. л.
  • Вода 2 л

Процес приготування:

  • Очищений і вимитий картоплю нарізати тонкою соломкою й відварити в злегка підсоленій воді до м’якості.
  • Шматки яловичини полити аджикою і залишити маринуватися на 2-3 години, можна на ніч.
  • Перед готуванням яловичину нарізати тонкими смужками.
  • Цибулину очистити і нарізати півкільцями. У важку каструлю налити рослинного масла, нагріти його і пасерувати цибулю. Очищену гарбуз нарізати тонкою соломкою.
  • Гарбуз відправити в каструлю до цибулі, смажити до м’якості цибулі. Покласти до овочів томатну пасту, перемішати і смажити ще 5 хв.
  • Грудинку нарізати брусками і додати до овочів.
  • Огірки порізати навпіл, а потім нарізати тонкими часточками. Додати до основної маси і смажити на інтенсивному вогні близько 3 хвилин, потім знизити вогонь і готувати ще 5 хв.
  • В окремій сковороді обсмажити шматочки маринованої яловичини: у розігрітій олії обсмажити м’ясо на сильному вогні близько 5 хв, потім зняти з вогню.
  • Ковбасу нарізати брусочками.
  • У каструлю до основних продуктів додати маслини без кісточок (можна порізати навпіл), ковбасу і ковбасу, нарізану смужками, картопля і томати, нарізані тонкими кільцями.
  • Додати в масу обсмажене м’ясо і соєвий соус, перемішати і обсмажити близько 2 хв.
  • Влити в каструлю окріп, дати покипіти кілька хвилин, додати сіль і прянощі. В самому кінці покласти каперси.
  • Зняти з вогню і дати солянці настоятися, розлити по тарілках.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування солянки з маслинами і лимонами

Поєднання в супі маслин, кислого смаку лимона і м’ясних продуктів досить традиційне поєднання для солянки. Принадність цього супу в тому, що м’ясні вироби можна брати будь-які, краще всього комбінувати кілька видів ковбаси, кожен з яких містить різні прянощі і має свій смак.

Час приготування: 55 хв.

Порцій: 5.

Інгредієнти:

  • Картопля – 2 шт.;
  • Ковбаса копчена – 220 г;
  • Яловичина – 650 г;
  • Ковбаса варена – 180 г;
  • Ковбаски мисливські – 190 г;
  • Бекон – 210 г;
  • Лимон – 1 шт.;
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • Огірки солоні – 4 шт.;
  • Маслини без кісточок – 120 г;
  • Паста томатна – 3 ст. л.;
  • Морква – 1 шт.;
  • Масло рослинне – 6 ст. л.;
  • Приправи – за смаком;
  • Кріп – 5 р.

Процес приготування:

  • Очищений картопля промити, нарізати брусками і відварити до готовності, злити воду.
  • Розморожену яловичину промити в холодній воді, поставити в каструлі на середній вогонь, заливши водою. Бульйон не зливати. Відварити до готовності, весь час знімаючи піну. Ковбаски, варену і копчену ковбасу, бекон нарізати невеликими шматочками: колечками, соломкою або кубиками. Обсмажити м’ясні продукти в сковороді з рослинною олією до готовності.
  • Окремо на іншій сковороді посмажити шматочки цибулі, очищену терту моркву, нарізані кубиками солоні огірки. Додати томатну пасту, улюблені прянощі, перемішати.
  • Додати в сковороду до овочів м’ясні продукти, перемішати і тушкувати все разом ще 15 хв.
  • Лимон промити з милом та обдати окропом, витерти. Порізати кільцями, видалити кісточки.
  • У бульйон до яловичині додати картоплю, засмажку з овочів і ковбасних виробів. Покласти в суп шматочки лимона і злити туди ж залишки лимонного соку з дошки. Покласти в каструлю маслини, розсіл з-під яких також додати в солянку. Спробувати на смак, досолити або додати спеції, якщо є необхідність. Свіжий кріп промити, нашаткувати і додати в суп при подачі. Також подачу рекомендується супроводжувати ложкою жирної сметани.
  • Приємного апетиту!

    Дуже смачна солянка з додаванням капусти

    Найчастіше солянка готується із залишків продуктів, які не доїли, наприклад, у свята. Суп-солянку з додаванням капусти добре готувати в мультиварці, в якій всі продукти рівномірно прогріваються при приготуванні, а м’ясні компоненти добре розварюються.

    Час готування: 1 год.

    Порцій: 5.

    Інгредієнти:

    • Ковбаса варена – 160 г;
    • Картопля – 3 шт.;
    • Ковбаса копчена – 160 г;
    • Цибуля ріпчаста – 120 г;
    • Вода – 1,3 л;
    • Морква – 100 г;
    • Капуста білокачанна – 160 г;
    • Томати – 160 г;
    • Огірки мариновані – 170 г;
    • Олія соняшникова – 30 мл;
    • Паприка сушена – 5 м;
    • Розсіл огірковий – 70 мл;
    • Перець червоний – по своєму смаку;
    • Оцет 9 % ‑ 1-2 ч. л.;
    • Маслини, зелень, сметана для подачі.

    Процес приготування:

  • Очищену картоплю нарізати кубиками.
  • Ковбасу двох видів нарізати кубиками середнього розміру. Встановити мультиварку в режим смаження, налити в чашу масло. Обсмажити м’ясо в розігрітій олії.
  • Очищену цибулю нашаткувати дрібними кубиками, додати до ковбасі, перемішати.
  • Обсмажувати близько 2 хв, потім додати нарізану дрібною соломкою моркву, перемішати.
  • Обсмажувати приблизно 5 хв., додати нарізані дрібними брусочками огірки.
  • Через 2 хв. додати нарізані скибочками томати.
  • Обсмажувати пару хвилин, поки помідори не розваряться до стану пюре. Додати сухий червоний перець і порошок паприки.
  • Через 1 хв. додати гарячу воду, картоплю, все розмішати.
  • Коли вода закипить, покласти дрібно нарізану капусту, влити розсіл з огірків.
  • Закрити каструлю кришкою, встановити режим «Суп» або «Варка» на 35 хв. В кінці додати оцет і розмішати.
  • Розлити гарячу солянку по тарілках, покласти в кожну тарілку по кілька цілих маслин, 1 ст. л. сметани і посипати дрібно нарізаною зеленню.
  • Приємного апетиту!

    Ароматна і ситна солянка з картоплею і копченою ковбасою

    Кажуть, що солянка – це чоловічий суп. Частково це так, адже приготувати її – справа нехитра, впорається будь-холостяк. Солянка з картоплею і копченою ковбасою виходить наваристою, з насиченим гарним смаком. Багато часу приготування не забере, що важливо для зайнятих людей.

    Час приготування: 45 хв.

    Порцій: 8.

    Інгредієнти:

    • Картопля – 5 шт.;
    • Ковбаса копчена – 220 г;
    • Цибуля ріпчаста – 1 шт.;
    • Ковбаса варена – 180 г;
    • Огірки солоні – 2 шт.;
    • Помідори – 2 шт.;
    • Оливки без кісточок – 12 шт.;
    • Лимон – 0,5 шт.;
    • Сіль, перець горошком, перець мелений, інші спеції – за смаком;
    • Вода – 3 л;
    • Зелень – 18 г;
    • Олія соняшникова – 25 мл

    Процес приготування:

  • Очищену картоплю нарізати кубиками. Влити в глибоку каструлю воду, довести до кипіння і опустити туди кубики картоплі.
  • Томати вимити і нарізати шматочками середнього розміру. Очищену цибулину нарізати дрібним кубиком.
  • У сковороду влити рослинне масло, розжарити. Знизити вогонь і обсмажити цибулю до легкого золотистого кольору, потім додати томати і протушкувати ще 5 хв.
  • Копчену і варену ковбасу нарізати тонкими брусочками. Солоні огірки нарізати кубиками.
  • Додати в сковороду з овочевою засмажкою ковбасу і огірки, перемішати. Обсмажувати ще 7-10 хв. Додати овочі з ковбасою в суп, варити до готовності. За 10 хв. до закінчення варіння супу додати оливки, приправи і сіль, поперчити страву. Зелень промити, дрібно нарізати і додати в солянку.
  • Готовий суп подавати в супниці, додавши для краси пару скибочок лимона.
  • Приємного апетиту!

    М’ясна солянка з яловичиною, ковбасою, картоплею

    Солянка – суп дуже жирний і наваристий з-за великої кількості в ньому м’яса. Ковбасу обов’язково взяти не менше двох видів, а яловичину варити з кісткою і довше. Щоб надати першому страві пікантності, обов’язково додайте при варінні півсклянки огіркового розсолу.

    Час приготування: 3 години.

    Порцій: 10.

    Інгредієнти:

    • Яловичина на кістці – 550 г;
    • Ковбаса копчена – 200 г;
    • Картопля – 3 шт.;
    • Ковбаса варена (або шинка) – 180 г;
    • Реберця підкопчені – 300 г;
    • Маслини без кісточок – 120 г;
    • Огірки мариновані – 3 шт.;
    • Цибуля червоний – 1 шт.;
    • Морква – 1 шт.;
    • Паста томатна – 2 ст. л.;
    • Лимон – 1 шт.;
    • Приправи, зелень – за смаком;
    • Вода – 3 л;
    • Розсіл з огірків – 100 мл

    Процес приготування:

  • Яловичину варити в підсоленій воді близько 2 годин, потім дістати з води, остудити, зняти з кістки і нарізати брусочками. Картоплю почистити, вимити і нарізати кубиками, як для звичайного супу. Додати картоплю до м’ясного бульйону, варити на середньому вогні, знімаючи піну.
  • Ковбасу і шинку нарізати соломкою.
  • Ребра порізати на шматки, розрізаючи між кістками.
  • Всі овочі промити і почистити. Цибулю порізати на 4 частини, а далі тонкими чверть-кільцями, моркву натерти крупно на тертці. У сковороді розігріти трохи рослинного масла і пасерувати в ньому подрібнені овочі, до м’якості і легкої рум’яності.
  • Огірки порізати навпіл, злити воду. Нарізати на половинки огірків кубиками, покласти до смаженої моркви і цибулі. Через 4 хв. додати томатну пасту, перемішати і тушкувати все разом ще 6-7 хв. У м’ясний бульйон додати підкопчені реберця, овочеву зажарку, прянощі. Варити протягом півгодини. Після цього покласти в солянку шинку з ковбасою, додати заправку, перемішати. Накрити каструлю кришкою, залишити трохи покипіти на мінімальному вогні і вимкнути.
  • Перед подачею до столу додати в суп оливки або маслини без кісточок, покласти часточки лимона, присипати свіжою нарубаної зеленню і додати трохи сметани.
  • Приємного апетиту!

    Простий і смачний рецепт солянки з куркою, ковбасою, картоплею

    Ніжне біле куряче м’ясо виграшно відрізняється за смаком у складі солянки, дозволяючи урізноманітнити текстуру супу. Можна купити стегенця і зняти з них м’ясо, а можна придбати вже готовий набір філе курячого стегна.

    Час готування: 1 година 50 хв.

    Порцій: 7.

    Інгредієнти:

    • Курячі стегна без кісток – 600 г;
    • Картопля – 2 шт.;
    • Ковбаса копчена – 120 г;
    • Яловиче м’ясо на кістці – 1,5 кг;
    • Сосиски – 6 шт;
    • Цибуля ріпчаста – 2 шт.;
    • Морква – 1 шт.;
    • Селера – 3 стебла;
    • Огірок солоний – 4 шт.;
    • Розсіл огірковий – 100 мл;
    • Масло топлене – 1 ст. л.;
    • Паста томатна – 1 ст. л.;
    • Лимон, зелень, оливки – для подачі;
    • Сіль, перець чорний мелений – за своїм смаком.

    Процес приготування:

  • Картоплю почистити і промити, нарізати стандартними кубиками.
  • У глибоку каструлю налити воду, покласти яловичину. Довести бульйон до кипіння, посолити, зняти піну. Покласти нарізану на великі частини цибулину, моркву і стебла селери. Варити, не допускаючи сильного кипіння, близько півтора годин. Додати курячі стегна, варити ще чверть години. Бульйон процідити, зняти яловичину з кістки, нарізати невеликими шматочками. Ковбасу нарізати кубиками, сосиски нарізати тонкими кільцями. Курку нарізати кубиками, знявши шкірку.
  • Залишилася цибулину нарізати дрібними кубиками.
  • У сковороді розігріти олію, обсмажити цибулю і копчену ковбасу близько 10 хвилин, перемішуючи. Додати туди ж шматочки яловичини, курячі стегенця. Смажити ще 5 хв. Бульйон довести до кипіння, перекласти туди масу з сковороди, додати картоплю. Варити на слабкому вогні 10 хв.
  • У сковороді розтопити масло, обсмажити в ньому сосиски. Додати до сосисок дрібно нарізані огірки, влити розсіл і покласти томатну пасту. Довести до кипіння і покласти в бульйон. Посолити, поперчити, готувати під кришкою близько 5 хв.
  • Подавати суп гарячим, додавши попередньо нарізані колечками оливки, присмачивши все часточками лимона, нарубаної вимитої зеленню і ложкою сметани.
  • Приємного апетиту!

    Як зварити смачну солянку в мультиварці?

    Без праці приготувати солянку з ковбасою і картоплею допоможе мультиварка. Суп в ній виходить відмінним: густий, з яскравим характерним ароматом і насиченим глибоким кольором.

    Час готування: 1 год.

    Порцій: 8.

    Інгредієнти:

    • Картопля – 2 шт.;
    • Ковбаса копчена – 400 г;
    • Ребра підкопчені – 320 г;
    • Копчені Сосиски – 280 м;
    • Морква – 1 шт.;
    • Цибуля ріпчаста – 1 шт.;
    • Паста томатна – 3 ст. л.;
    • Розсіл від огірків – 110 мл;
    • Огірки солоні – 4 шт.;
    • Часник – 5 зубчиків;
    • Маслини без кісточки – 90 г;
    • Лавровий Лист – 2 шт.;
    • Перець чорний горошком – 5 горошин;
    • Лимон – 1 шт.;
    • Окріп – 2 л;
    • Зелень свіжа – за своїм смаком.

    Процес приготування:

  • Очищений і вимитий картоплю нарізати кубиками.
  • Цибулю з морквою промити і очистити. Цибулину нарізати великими шматками або півкільцями, моркву крупно натерти на тертці. Часник очистити і дрібно порубати.
  • Огірки розрізати, злити сік і нарізати дрібними кубиками.
  • Копчені сосиски і ковбасу нарізати кубиками невеликого розміру, реберця порізати на частини, проходячи ножем між кістками.
  • В мультиварці встановити програму смаження і пасерувати цибулю, часник і моркву на рослинній олії, додавши томатну пасту.
  • Після того як овочі зарум’яняться і розм’якнуть, додати кубики солоних огірків і розсіл, перемішати.
  • Через 5 хв. додати в чашу мультиварки копчені вироби і влити 2 л окропу. Додати горошини чорного перцю, покласти лавровий лист. Додати кубики картоплі і перемішати. Вимкнути режим смаження.
  • Встановити в мультиварці програму варіння або режим «Суп», якщо такий є. Закрити пристрій кришкою і варити солянку 30-35 хв.
  • Під час варіння супу нарізати кільцями маслини, нашаткувати вимиту і обсушену зелень, нарізати добре вимитий лимон тонкими кільцями, виколупуючи насіння.
  • Коли мультиварка призупинить роботу, додати інші продукти. Закрити кришкою, залишити суп доходити у вимкненій мультиварці протягом 15 хв.
  • Подавати солянку до столу в гарячому вигляді з ложкою жирної сметани.
  • Приємного апетиту!

    Простий рецепт солянки з ковбасою і картоплею без огірків

    Солянка виходить смачною і без солоних або маринованих огірків: солі і кислоти вистачає від маслин і лимона. Бульйон зваримо на індичці, він вийде без зайвого жиру, адже згодом з додаванням ковбаси блюдо і так стане дуже ситним.

    Час готування: 1 година 45 хв.

    Порцій: 8.

    Інгредієнти:

    • Індичка в суповом наборі – 600 г;
    • Копчені реберця – 300 г;
    • Шинка – 200 г;
    • Ковбаса копчена – 230 г;
    • Картопля – 2 шт.;
    • Цибуля ріпчаста – 2 шт.;
    • Паста томатна – 2 ст. л.;
    • Маслини – 60 г;
    • Лимон – кілька часточок;
    • Приправи – за смаком;
    • Масло рослинне для обсмажування;
    • Сметана, зелень для подачі.

    Процес приготування:

  • Картоплю очистити від шкірки, сполоснути і нарізати кубиками середнього розміру.
  • Індичку вимити в холодній воді, залити чистою водою і поставити варити у великій каструлі, злегка підсолюємо. Після закипання прибрати вогонь до середнього і варити, не допускаючи сильного кипіння, 1 годину. Не забувати знімати піну. М’ясо вийняти з бульйону, остудити, зняти з кістки і порізати на невеликі шматочки.
  • Шинку нарізати невеликими шматочками.
  • Всю ковбасу нарізати тонкими брусочками. З реберець зняти все м’ясо і нарізати невеликими шматочками.
  • Цибуля очистити від лушпиння, нашаткувати невеликими кубиками і пасерувати в киплячому рослинному маслі, перемішуючи. Зменшити вогонь, додати томатну пасту і обсмажувати ще 5 хв. Додати в сковороду м’ясні вироби і шматочки індички, обсмажити до рум’яного кольору.
  • Бульйон довести до кипіння, додати туди засмажку з сковороди і картоплю. Варити близько 20 хв. Подавати солянку гарячої, додаючи в тарілку маслини, скибочки лимона, сметану і зелень.
  • Приємного апетиту!