Борщ з буряком – це дуже смачне перше блюдо, яке стало синонімом ситного домашнього обіду у більшості слов’янських народів. Дивно те, що навіть один і той же рецепт у виконанні різних господинь завжди «звучить» по-новому. Саме тому борщ з буряком ніколи не набридає і викликає безліч захоплень у домочадців. До того ж, варіантів, як вариться страва, існує стільки ж, скільки й самих кулінарів.
Для класичного борщу з буряками окремо готується м’ясний бульйон і овочева зажарка. М’ясо зазвичай обирають на кісточці, з невеликою кількістю жиру. Тим не менш, підійде і просте філе. Його також можна попередньо обсмажити. З овочів, крім самої буряків, в борщ кладуть цибулю, моркву, картоплю, капусту та помідори. Також часто використовують квасолю і гриби, особливо, якщо мова йде про пісне страву без додавання м’яса. Одним з обов’язкових інгредієнтів є свіжа зелень. Це може бути петрушка, кріп, щавель, зелений лук і часник.
Борщ з буряком більш смачним і насиченим робить особлива заправка. У її ролі найчастіше виступає томатна паста, але також можна використовувати сметану або овочевий сік. Її додають відразу в бульйон, або ж на сковороду до овочів. Туди ж відправляють різні приправи і спеції. Урізноманітнити страву можна галушками або сухариками.
В залежності від рецепту, борщ подають в гарячому або холодному вигляді. Його доповнюють свіжою сметаною, хлібом, часником, канапками, пампушками та ін.
Смачний пісний борщ з буряком
Фото смачного пісного борщу з буряками
Навіть самий суворий піст – це ще не привід відмовляти собі в улюблених стравах. Борщ без м’яса виходить дуже ситним та смачним, при цьому ще і менш калорійним. Таке частування стане справжньою знахідкою для прихильників вегетаріанської їжі. Весь необхідний білок восполнится за рахунок додавання квасолі, а в іншому борщ анітрохи не програє своїм більш наваристим «конкурентам».
Інгредієнти:
- 2 л води;
- 1 буряк;
- 1 склянку квасолі;
- 400 г капусти;
- 1 цибулина;
- 3 картоплини;
- 2 ст. л. томатної пасти;
- 2 зубчики часнику;
- 1 морква;
- Оцет;
- Зелень;
- Сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Морква і буряк відварити у різних каструльках до готовності, очистити від шкірки, дрібно нарізати.
- Цибулю подрібнити і пасерувати на рослинній олії.
- Додати до цибулі буряк, тушкувати ще 8-10 хвилин, збризнути оцтом.
- Воду налити в каструлю і викласти в неї нарізану кубиками картоплю.
- Капусту нашаткувати і додати до картоплі через 5-7 хвилин.
- Через 10 хвилин перекласти в каструльку обсмажені овочі і моркву, все перемішати.
- Додати готову квасолю (консервовану, або попередньо відварену).
- Заправити борщ томатною пастою, приправити за смаком.
- Продовжувати приготування ще 10 хвилин під закритою кришкою, потім дати страві настоятися.
- У готовий борщ додати подрібнену зелень і часник, пропущений через прес.
Класичний червоний борщ з буряком
Фото класичного червоного борщу з буряками
Червоний борщ з буряком в класичному виконанні по праву вважається одним з найбільш смачних перших страв у всьому світі. Якщо додати до нього свіжу сметану і пишні пампушки, можна назавжди підкорити серця і шлунки всіх присутніх за столом. Крім того, борщ стане ще і прикрасою трапези, завдяки насиченому червоному кольору.
Інгредієнти:
- 5 л води;
- 1 буряк;
- 300 г капусти;
- 2 моркви;
- 2 цибулини;
- 2 помідори;
- 2 ст. л. томатної пасти;
- 350 мл сметани;
- 40 г зелені;
- 1 ст. л. солі;
- 10 горошин чорного перцю;
- 3 лаврових листочка;
- 3 щіпки чорного меленого перцю;
- 20 г квасолі;
- 800 г свинини;
- 5 зубчиків часнику;
- 3 картоплини.
Спосіб приготування:
- Воду налити в каструльку, викласти свинину, закип’ятити.
- Після закипання варити всі 2-3 хвилини, потім злити воду, а свинину промити.
- Знову залити м’ясо водою і варити 1 годину на повільному вогні.
- Після закінчення зазначеного часу, додати в бульйон лаврові листочки і перець горошком, посолити і поперчити.
- Одну цибулину очистити, кілька разів проколоти ножем і викласти в загальну каструльку.
- Додати в бульйон одну очищену моркву, варити ще 30 хвилин.
- Залишилася моркву, капусту і буряк нарізати тонкою соломкою, цибулю і картоплю – кубиками.
- Помідори очистити і подрібнити у блендері (можна натерти на тертці).
- На сковороді розігріти рослинне масло і обсмажити буряк, поки вона не стане злегка прозорою.
- По черзі додати моркву і цибулю, перемішати і також довести до прозорості.
- Викласти до овочів томатну пасту, перешкодити і смажити ще 3 хвилини.
- У сковороду залити пюре з помідорів, тушкувати 5 хвилин.
- З бульйону дістати цибулю, моркву і свинину.
- При необхідності видалити з м’яса хрящики і кісточки, нарізати його невеликими шматочками і повернути в каструлю.
- Заправити бульйон свіжою сметаною і добре перешкодити, довести до кипіння.
- Засипати в каструлю капусту, ще раз закип’ятити бульйон, варити 5 хвилин.
- Додати картоплю і томатну піджарку, готувати борщ 15 хвилин, досолити і доперчить за смаком.
- Часник і зелень подрібнити, висипати до решти інгредієнтів, варити ще 2-3 хвилини.
- Готового блюда дати настоятися мінімум 30 хвилин під закритою кришкою.
Тепер ви знаєте, як готувати борщ з буряком. Приємного апетиту!
Борщ з буряком – яскраве страва української кухні, яка знайшла своїх прихильників по всьому світу. Він не тільки смачний, але ще і дуже корисний за рахунок великої кількості різних овочів. Вміння зварити таке перше блюдо вважається одним з головних ознак хорошої господині. Для тих, хто ще не знає, як приготувати борщ з буряком, корисними будуть наступні рекомендації:
- Для пісного борщу можна використовувати не свіжу, а квашену буряк, тоді його смак буде ще більш насиченим;
- Капусту також можна взяти квашену, але, перед тим, як варити борщ, її слід ретельно промити;
- Щоб буряк під час приготування не втратила форму і колір, її потрібно трохи збризнути соком лимона або оцтом;
- На другий-третій день борщ стає ще смачніше, тому краще варити його великими обсягами;
- Капусту, перед тим, як готувати борщ, краще трохи пом’яти руками. Так вона краще пустить сік;
- Після приготування борщу потрібно деякий час настоятися. Краще всього для цього обмотати каструлю теплим рушником і залишити ан кілька годин;
- Квасоля для борщу з буряками можна взяти консервовану, попередньо зливши з неї рідину.