Харчо з баранини

Харчо з баранини – один з найпопулярніших варіантів приготування цієї страви. Хоча традиційний грузинський суп входить яловичина, багато хто воліє взяти м’ясо, більш звичне для гірських жителів. Бульйон виходить таким же наваристим, так і інгредієнти страви практично не змінюються. При цьому в складі частування зменшується кількість жиру, так що харчо з баранини рекомендується готувати тим, хто стежить за своєю фігурою. Слід також пам’ятати, що страви з цим м’ясом не бажано вводити в дитячий раціон, оскільки воно досить важке для зростаючого організму.
Харчо з баранини готують з рисом і великою кількістю свіжої зелені. Також часто додають найрізноманітніші овочі: цибуля, морква, солодкий перець, гострий перець, помідори, картоплю і часник. Заправкою для харчо з баранини традиційно служить грузинський соус ткемалі, але якщо його не вдається роздобути, часто кулінари користуються солодкої томатною пастою. При цьому обов’язково суп приправляють ароматними спеціями. Серед них кінза, орегано, лаврові листи, чорний і запашний перець, хмелі-сунелі та ін
Щоб приготувати харчо, вибирають баранину без кісток і з невеликою кількістю жиру. Для отримання бульйону м’ясо варять досить довго – не менше півтора годин. Це дозволяє не тільки зробити його більш м’яким, але і позбутися специфічного запаху, який найчастіше має баранина (особливо якщо взято м’ясо немолодого тварини).
Готове харчо з баранини подають до столу гарячим. Ніяких особливих доповнень це блюдо не вимагає, але незайвим буде шматочок лаваша або сметана.

Класичне харчо з баранини з рисом

Поєднання баранини, рису і соусу зі свіжих томатів допоможе додати в повсякденне меню трохи різноманітності. Смак готового блюда припаде до смаку всім членам родини, а його аромат змусить всіх зібратися за столом ще до запрошення. У цьому рецепті всі специфічні продукти замінені більш доступними аналогами, щоб кожен міг приготувати харчо з баранини без яких-небудь клопоту з пошуком необхідних інгредієнтів.
Інгредієнти:

  • 800 г баранини;
  • 700 г помідорів;
  • 2 цибулини;
  • 2 болгарських перцю;
  • 1 морква;
  • ½ Головки часнику;
  • 1 корінь петрушки;
  • 4 лаврових листа;
  • 6 ст. л. рису;
  • 30 мл рослинного масла;
  • 12 горошин чорного перцю;
  • Зелень;
  • Сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • Баранину ретельно промити і нарізати брусочками середнього розміру.
  • Викласти м’ясо в каструльку і залити двома літрами холодної води, поставити на вогонь.
  • Коли вода закипить, зняти пінку і трохи зменшити вогонь, варити бульйон 1 годину.
  • Покласти в каструльку корінь петрушки, а також сіль і перець за смаком, варити ще 30 хвилин, потім петрушку прибрати з бульйону.
  • Нарізати дрібними кубиками цибулю, помідори обшпарити в окропі і акуратно зняти з них шкірку.
  • Цибулю викласти на розігріту сковорідку з олією, обсмажити до золотистого відтінку.
  • Кубиками нарізати помідори і додати до цибулі, тушкувати на невеликому вогні 10 хвилин.
  • Отриманий соус перелити в каструлю з бараниною, рис ретельно промити.
  • Коли бульйон знову закипить, висипати в нього рис, знову закип’ятити і варити 7 хвилин.
  • Харчо досолити, додати лавровий лист, перець горошком і інші спеції за смаком.
  • Варити харчо з баранини до готовності рису, потім висипати в каструльку подрібнений часник і зелень.
  • Готувати суп ще 2 хвилини, потім зняти з вогню і дати настоятися.

 

Суп харчо з баранини з картоплею

Якщо вам і вашим домочадцям набридли одноманітні прісні супи, саме час готувати харчо з баранини по цьому рецепту. Воно виходить не тільки смачним, але і дуже пряним, що досить рідко зустрічається в інших перших стравах з повсякденного раціону. Багато господині готують таке ласощі і для святкового вечері, адже готове харчо з баранини до того ж дуже апетитно виглядає.
Інгредієнти:

  • 400 г баранини;
  • 3 ст. л. соусу ткемалі;
  • 4 ст. л. рису;
  • 3 цибулини;
  • 2 зубчики часнику;
  • 4 картоплини;
  • 400 г помідорів;
  • 1 пучок кінзи;
  • 1 пучок петрушки;
  • 1 пучок кропу;
  • 2,5 л води;
  • 2 лаврових листа;
  • 4 горошини запашного перцю;
  • 4 горошини чорного перцю;
  • 1 ч. л. хмелі-сунелі;
  • 1 ч. л. сушеного базиліка;
  • 3 ст. л. рослинної олії;
  • Сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • Промити, почистити і нарізати баранину невеликими кубиками.
  • Залити баранину зазначеною кількістю води, додати трохи солі і лаврові листочки.
  • Варити до закипання води на середньому вогні, потім прибрати пінку і зменшити вогонь.
  • Готувати бульйон півтори години.
  • Тим часом подрібнити цибулю, часник і зелень, нарізати кубиками картоплю.
  • Помідори очистити від шкірки і також дрібно нарізати.
  • Рис ретельно промити, баранину дістати з бульйону, викласти в миску.
  • У бульйон засипати картоплю і рис, варити 20 хвилин на невеликому вогні.
  • Обсмажити цибулю До прозорості на олії, додати до нього м’ясо, заправити все соусом ткемалі.
  • Додати на сковороду помідори, тушкувати 20 хвилин, потім перекласти піджарку в каструлю з рисом і картоплею.
  • Висипати в харчо всі спеції і сіль за смаком, варити 15 хвилин
  • Додати часник і зелень, готувати ще 3 хвилини під закритою кришкою.

Тепер ви знаєте, як готувати харчо з баранини. Приємного апетиту!
Харчо з баранини – це наваристий м’ясної суп з цікавими смаковими поєднаннями. Таким ласощами часто пригощають в Грузії, але для нас воно все ще залишається незвичним делікатесом. При цьому розібратися, як приготувати харчо з баранини, зможе абсолютно будь-яка господиня, достатньо лише запам’ятати наступні важливі особливості страви:

  • Харчо з баранини краще всього подавати до столу не відразу, а десь через годину після приготування. Все це час суп слід тримати під кришкою;
  • Перед тим як готувати харчо з баранини, обов’язково промийте м’ясо і видалити всі плівки, дрібні кісточки і надлишки жиру;
  • Харчо з баранини можна зробити як рідким, так і густим. Достатньо просто змінити кількість води в потрібну сторону;
  • Найкраще підходить для харчо бараняча нога, грудинка або лопатка.