Харчо з баранини

Харчо з баранини – один з найпопулярніших варіантів приготування цієї страви. Хоча традиційний грузинський суп входить яловичина, багато хто воліє взяти м’ясо, більш звичне для гірських жителів. Бульйон виходить таким же наваристим, так і інгредієнти страви практично не змінюються. При цьому в складі частування зменшується кількість жиру, так що харчо з баранини рекомендується готувати тим, хто стежить за своєю фігурою. Слід також пам’ятати, що страви з цим м’ясом не бажано вводити в дитячий раціон, оскільки воно досить важке для зростаючого організму.
Харчо з баранини готують з рисом і великою кількістю свіжої зелені. Також часто додають найрізноманітніші овочі: цибуля, морква, солодкий перець, гострий перець, помідори, картоплю і часник. Заправкою для харчо з баранини традиційно служить грузинський соус ткемалі, але якщо його не вдається роздобути, часто кулінари користуються солодкої томатною пастою. При цьому обов’язково суп приправляють ароматними спеціями. Серед них кінза, орегано, лаврові листи, чорний і запашний перець, хмелі-сунелі та ін
Щоб приготувати харчо, вибирають баранину без кісток і з невеликою кількістю жиру. Для отримання бульйону м’ясо варять досить довго – не менше півтора годин. Це дозволяє не тільки зробити його більш м’яким, але і позбутися специфічного запаху, який найчастіше має баранина (особливо якщо взято м’ясо немолодого тварини).
Готове харчо з баранини подають до столу гарячим. Ніяких особливих доповнень це блюдо не вимагає, але незайвим буде шматочок лаваша або сметана.