Щі зі свіжої капусти

Щі зі свіжої капусти – це ситний суп на основі м’ясного бульйону або овочевої юшки. Він з’явився на Русі ще в IX столітті, як тільки селяни стали у себе на городах вирощувати капусту. З тих пір цей суп – найпопулярніше перше блюдо російської кухні. Втім, кухарі з різних країн світу постійно вносять свої корективи у традиційний рецепт, що перетворює щі в інтернаціональне частування.
Такий суп завжди дуже ситний, смачний і корисний. Сама капуста містить безліч вітамінів і необхідних організму мікроелементів, а крім неї до складу входять і інші свіжі овочі. Найчастіше щі готують влітку, коли всі необхідні продукти можна знайти на власному городі.
Стандартний набір інгредієнтів для щів включає в себе м’ясо, саму капусту, картоплю, ріпчасту цибулю, моркву і зелень. В якості смакових добавок використовують сметану або томатну пасту.
Дуже часто щі з капусти входять в меню вегетаріанців, при цьому рецепту виключають м’ясо і заміняють його грибами. Калорійність страви виходить мінімальною, тому його можна приготувати собі і під час суворої дієти. У колишні часи таким супом харчувалися бідні верстви населення, які не могли дозволити собі м’ясо. Щі при цьому називали «порожніми».
Подають борщ з капусти в якості першої страви, посипаючи зверху зеленню і прянощами. Також в ролі прикраси можна використовувати половинку вареного яйця і сметану.