Збірна м'ясна солянка

Склад солянки може змінюватися в залежності від фантазії кухаря, головне, щоб зберігалися її
унікальний кисло-солоний смак і пікантна гострота.
Назва страви «солянка» викликає безліч дискусій і
припущень. Деякі вважають, що воно пішло від давньоруського «селянка»,
що означало м’ясну юшку. Інші ж упевнені, що причина такого
найменування – це її незмінний інгредієнт – солоні огірки. Солянкою також
називають тушковану капусту з м’ясом, але мова піде саме про супі.
У назві солянки недарма з’являється слово «збірна». Цей
наваристий суп зібрав в собі всі кращі якості своїх найближчих конкурентів –
розсольнику і щей. Так до складу солянки входять солоні огірки або огірковий
розсіл, капуста, сметана, томати та ін. Щоб посилити в супі кислий присмак
часто додають лимон, каперси, оливки, мариновані гриби і навіть квас. Візитною
карткою солянки при цьому вважаються м’ясні делікатеси і велика кількість
гострих приправ. Крім того, в кожну тарілку рекомендується додати прянощі: суміш
духмяних перців, сушений кріп і петрушку.
Правильно приготовлена солянка повинна бути густою і
наваристою. При цьому деякі різновиди солянки настільки густі, що їх
можна використовувати і у вигляді другої страви, по типу рагу.
Подають солянку традиційно в глибокій тарілці, прикрашають
часточками лимона, цільними оливками або маслинами і сметаною.