Гарбузовий суп-пюре класичний – 10 рецептів з фото покроково
Ніжний суп-пюре з гарбуза з перевіреним класичними рецептами нікого не залишає байдужим. Це блюдо стає популярним ближче до осені, коли урожай гарбуза зібраний, а готувати на обід щось потрібно кожен день. Такий суп універсальний, простий у приготуванні.
Класичний гарбузовий суп-пюре з вершками
Смачний овочевий суп-пюре з гарбуза можна вживати навіть вегетаріанцям, адже в рецепті не використовується м’ясо. Обов’язково додайте приправи у великій кількості, можна вибрати свої улюблені або слідувати рецептом. Цей суп повинен бути пікантним і пряним. Вершки потрібно придбати від 30 % жирності.
Час готування: 1 год.
Порцій: 8.
Інгредієнти
Гарбуз 1 кг
Цибуля ріпчаста 1 шт.
Вершки 300 мл
Часник 4 зубчики
Імбир 5 см шматочок
Олія оливкова 60 гр.
Сіль 20 мл.
Перець чорний мелений за смаком
Паприка ½ ч. л.
Процес приготування:
Духовку розігріти до 190 градусів. Зняти з гарбуза шкірку, видалити насіння. М’якоть нарізати невеликими шматками. Застелити деко килимком для випічки, посолити гарбуз, поперчити, полити оливковою олією. Запікати гарбуз до м’якості близько 15-20 хв.
Імбир, часник і цибулю почистити і подрібнити. У товстостінній каструлі нагріти вершкове масло, покласти половину імбиру, подрібнений часник і цибулю, смажити до м’якого стану близько 5 хв.
Додати в каструлю холодну воду (1 л), довести до кипіння і посолити. Помістити в окріп гарбуз і варити 20 хв. Збити готову масу заглибним блендером до повної однорідності.
Під час варіння супу обсмажити в оливковій олії залишки імбиру приблизно 2-3 хв. Посипати порошком паприки, зняти з вогню і злегка охолодити.
Збити холодні жирні вершки до стану твердих піків. Посолити, вимішати в них смажений імбир з паприкою, акуратно перемішуючи лопаткою знизу вгору.
Розлити суп-пюре по тарілках, в кожну з них покласти деяку кількість збитих гострих вершків. Злегка присипати свіжомеленим чорним перцем і подавати.
Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування гарбузового супу-пюре з куркою
Курячий суп-пюре з гарбузом і солодким болгарським перцем виходить наваристим, ситний і дуже поживним. Такий суп можна вживати при застуді, присутність у страві цибулі, часнику, курятини та спецій благотворно впливає на організм.
Час готування: 1 год.
Порцій: 8.
Інгредієнти:
Курка – 300 г;
Гарбуз – 780 г;
Помідори – 0,5 кг;
Перець солодкий болгарський – 1 шт.;
Цибуля ріпчаста – 2 шт.;
Часник – 2 зубчики;
Морква – 180 г;
Лавровий Лист – 2 шт.;
Зелень – 8 г;
Перець горошком – 5 шт.;
Сіль, чорний мелений перець – за смаком.
Процес приготування:
Зварити бульйон на курятині: курку залити водою, дати закипіти. Прибрати піну, додати сіль і лавровий лист, горошини перцю, цілу очищену миту моркву. Знизити вогонь до слабкого і готувати близько 45 хв. Після закінчення варіння прибрати лавровий лист і горошини перцю з каструлі.
Одночасно з цим нагріти духовку до 200 градусів, нарізати шматки гарбуза великими кубиками, нарізати таким же чином помідори, цибулю і перець, з якого необхідно прибрати насіння. Змастити деко олією, розкласти по ньому овочі. Присипати дрібно порізаною зеленню, подрібненим зубчиком часнику. Запікати близько 35 хв., час від часу відкриваючи духовку і перемішуючи.
Зняти шматки овочів з дека і скласти їх в каструлю, додати туди ж морква, яка варилася в бульйоні, один очищений зубчик часнику і близько 60-70 мл бульйону. Курку нарізати дрібними шматочками і також покласти до овочів.
За допомогою заглибного блендера пробити овочі з м’ясом до стану однорідного гладкого пюре.
До пюре влити залишки бульйону, довести до кипіння. Варити на помірному вогні, постійно заважаючи і не даючи пригоріти, поки волога не випарується до потрібної консистенції супу.
Подавати суп-пюре з гарбуза з куркою гарячим.
Приємного апетиту!
Як приготувати смачний гарбузовий суп-пюре з молоком?
Суп у вигляді пюре з гарбуза з додаванням молока виходить дуже ніжним, він чудово підійде як перше блюдо маленьким дітям. В якості зелені добре підходить до даного страві звичайний кріп.
Час готування: 1 год.
Порцій: 4.
Інгредієнти:
Гарбуз – 360 г;
Молоко – 100 мл;
Масло вершкове – 3 ст. л.;
Цибуля ріпчаста – 1 головка;
Овочевий бульйон – 400 мл;
Часник – 1 зубчик;
Насіння гарбуза очищені – 30 г;
Олія соняшникова – 2 ст. л.;
Мускатний горіх – 1 щіпка;
Кріп – 6 м;
Сіль – за своїм смаком.
Процес приготування:
Часник з цибулею очистити і промити в холодній воді. Цибулю нарізати півкільцями, часточку часнику порізати уздовж.
Посмажити овочі в соняшниковій олії до м’якості, часник прибрати і викинути, він більше не потрібен.
З гарбуза зняти шкірку, видалити волокна і насіння. Нарізати гарбуз шматочками.
Додати в сковороду до овочів гарбуз, сіль, мускатний горіх і воду, тушкувати до м’якості всіх інгредієнтів.
Вміст сковороди перекласти в каструлю, влити бульйон, молоко і розтоплене вершкове масло. Пробити заглибним блендером до повної однорідності, можна протерти через сито.
Довести суп-пюре до кипіння і прибрати з плити.
Кріп вимити, обсушити і дрібно нашаткувати ножем. Очищені гарбузове насіння відправити на 5 хв. в заздалегідь розігріту до 170 градусів духовку. Остудити і порізати гострим ножем на невеликі шматочки. Розлити готове гаряче перше блюдо з гарбуза по тарілках, прикрасити зеленню і гарбузовим насінням.
Приємного апетиту!
Гарбузовий суп-пюре з сиром і сухариками
Класика гарбузового супу-пюре включає в себе додавання сиру і сухарів, так це блюдо подається в багатьох ресторанах. Часникові сухарики потрібно зробити самостійно на основі батона, це не забере багато часу.
Час приготування: 45 хв.
Порцій: 3.
Інгредієнти:
Гарбуз – 320 г;
Сир твердий – 40 г;
Картопля – 2 шт.;
Часник – 3 зубчики;
Цибуля ріпчаста – 1 шт.;
Хліб білий – 2 скибки;
Морква – 0,5 шт.;
Масло вершкове – 35 г;
Куркума – 1 ст. л.;
Сметана жирна – 2 ст. л.;
Орегано сушений – 1 ч. л.;
Сіль – 1 ч. л.;
Кріп – 9 р.
Процес приготування:
Приготувати продукти для супу: очистити цибулю, часник, моркву і картоплю, зняти шкірку з гарбуза.
Почищений гарбуз нарізати великими кубиками, так само нарізати і картоплю.
Моркву і цибулю нарізати дрібними кубиками.
Влити в каструлю 1 л води, довести її до кипіння. Покласти у воду морква, цибуля, гарбуз і картоплю, варити до готовності.
З скибочок батона зрізати скоринку, нарізати сам м’якуш кубиками.
У сковороді розпустити вершкове масло.
Часник дрібно нарізати або натерти на дрібній тертці. У сковороду з олією викласти кубики батона, смажити до моменту, поки шматочки не підсохнуть. За 1 хв. до закінчення обжарювання покласти часник і перемішати.
Сир нарізати кубиками, кріп промити, підсушити і дрібно нашаткувати.
Каструлю з овочами прибрати з плити, злити зайву воду, щоб не отримати занадто рідкий суп. Додати в каструлю сіль, куркуму і орегано. При бажанні можна додати зовсім небагато меленого червоного перцю.
Пробити суп заглибним блендером до однорідності. Можна додати трохи насіння гарбуза або волоських горіхів.
Покласти в готовий суп сметану, перемішати.
Розлити гарячий суп-пюре з окремих глиняним плошкам.
Відразу ж додати кубики сиру і зелень. Прибрати миску в розігріту духовку на 10 хвилин, щоб сир розплавився.
Остаточний варіант супу посипати сухариками з часниковим смаком.
Приємного апетиту!
Ароматний суп-пюре з гарбуза з креветками
Поєднання креветок і гарбуза – не традиційне, проте дуже вдале. Додавання нуту робить цей суп неймовірно ситним і поживним, адже нут – один з рекордсменів по білку. Твердий сир надає супу приємне вершково-сирне післясмак.
Час приготування: 2 години 30 хв.
Порцій: 4.
Інгредієнти:
Гарбуз очищена – 420 г;
Креветки варені – 200 г;
Нут – 200 г;
Часник – 2 зубчики;
Сир твердий – 110 г;
Розмарин – 1-2 щіпки;
Мускатний горіх – 1 г;
Цибуля ріпчаста – 0,5 шт.;
Олія соняшникова – 2 ст. л.;
Сіль – за своїм смаком;
Перець чорний мелений – 1 р.
Процес приготування:
Нут залити холодною підсоленою водою і залишити на ніч. Вранці воду злити, налити нову, трохи підсолити і відварити протягом 2 годин до м’якого стану. Злити воду.
У каструлю налити олію і розігріти. Цибулю і часник очистити, сполоснути. Цибулю нарізати півкільцями, часник подрібнити кубиками. Пасерувати овочі і спеції в олії до м’якості.
З гарбуза зняти шкірку, видалити насіння і дати потрібну кількість. Нарізати гарбуз кубиками, обсмажити з овочами 6-7 хв. Креветки очистити і зварити.
Додати до вмісту каструлі нут, частина якого залишити для прикраси готового страви.
Перемішати інгредієнти і додати до них гарячу воду (400-600 мл). Вода повинна покривати нут з гарбузом. Накрити кришкою і готувати 10 хв. після закипання.
Додати сіль, змолоти і додати перець, мускатний горіх. Пробити масу за допомогою заглибного блендера.
Знову вилити пюре в каструлю, додати дрібно потертий сир, перемішати, поки сир не розплавиться. Частину залишити на прикрасу.
Готовий суп-пюре перелити в тарілки, в кожну додати частину варених креветок, залишки нуту і трохи тертого сиру.
Приємного апетиту!
Як зварити смачний суп-пюре з гарбуза в мультиварці?
Вершковий суп-пюре з гарбуза в мультиварці хороший не тільки швидкістю і простотою приготування, але і тим, що не доведеться витрачатися на жирні дорогі вершки, підійдуть звичайні недорогі вершки жирністю 10 %.
Час готування: 1 год.
Порцій: 3.
Інгредієнти:
Гарбуз – 440 г;
Бульйон курячий – 440 мл;
Часник – 2 зубчики;
Морква – 1 шт.;
Масло вершкове – 35 г;
Сіль, прянощі – за смаком;
Вершки 10 % ‑ 110 мл
Процес приготування:
Очищені моркву і гарбуз нарізати кубиками, почистити часник. На дно чаші мультиварки викласти вершкове масло і нарізану кубиками моркву. Встановити режим гасіння, закрити кришку і тушкувати близько 20 хвилин, поки морква не стане м’якою.
Часник дрібно порізати ножем або натерти на дрібній тертці.
Додати часник в чашу до моркви і продовжити приготування, перемішавши.
Гарбуз викласти в каструлю до моркви і залити все бульйоном. Встановити програму «Суп» і готувати з закритою кришкою близько 40 хв.
Коли програма припинить свою роботу, відкрити кришку мультиварки і пюрировать суп заглибним блендером до повністю гладкої консистенції.
Влити в суп вершки.
Розмішати блюдо, додати при необхідності сіль і приправи.
Готову страву розлити по порційним супницам і подавати в гарячому вигляді, прикрасивши за бажанням гарбузовим насінням, кунжутом або зеленню.
Приємного апетиту!
Дуже смачний гарбузовий суп-пюре, зварену на бульйоні
Якщо після варіння курки залишився бульйон, на ньому можна приготувати смачний суп-пюре з гарбуза з медом і чебрецем. Смак виходить дуже багатогранним, з солодкими, пряними і солоними нотами.
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 4.
Інгредієнти:
Гарбуз з морозильника – 210 г;
Цибуля ріпчаста – 1 головка;
Масло вершкове – 140 г;
Бульйон курячий – 170 мл;
Цибуля-порей – 130 г;
Лимон – 0,5 шт.;
Мед – 1 ст. л.;
Лавровий Лист – 1 шт.;
Чебрець – 3 гілочки;
Перець чорний, сіль – за своїм смаком.
Процес приготування:
У каструлі розпустити третину вершкового масла. Нарізати цибулю-порей і ріпчасту цибулю, а шматочками, додати олію, посолити і залишити пассироваться, час від часу перемішуючи.
Коли цибуля обсмажиться, потрібно викласти до нього заморожену гарбуз, залити все гарячим бульйоном, покласти лавровий листок і мед. Готувати на середньому вогні 5 хв. до готовності гарбуза.
Готовий суп-пюре з гарбуза пробити в блендері до повністю однорідної консистенції, діставши з нього попередньо лавровий лист. Спробувати, додати сіль, змолоти чорний перець і додати щіпку. Влити сік половини лимона і ще раз пюрировать все блендером.
Окремо в каструльці розтопити залишки вершкового масла, зняти листочки з 3 гілочок чебрецю. Коли масло закипить, кинути в нього листочки чебрецю і знизити вогонь. Прогрівати пряність в олії близько 1 хв.
Перелити суп в тарілки, додати в кожну по 1 ст. л. масла, ароматизованого чебрецем. Подавати з грінками або скибочкою чорного житнього хліба.
Приємного апетиту!
Гострий суп-пюре з гарбуза з імбиром
Холодним осіннім або зимовим ввечері чудово зігріє і дасть заряд енергії незвичайний гострий суп-пюре з гарбуза з морквою і імбиром. В першу страву додається по рецепту перець-чилі, його пом’якшує гостроту вершкове масло і вершки.
Час приготування: 55 хв.
Порцій: 6.
Інгредієнти:
Гарбуз – 620 г;
Цибуля ріпчаста 160 г;
Корінь імбиру – 1 шматочок (4 см в довжину);
Морква – 200 г;
Часник – 4 зубчики;
Перець чилі – 1 стручок;
Паприка сушена – 4 г;
Пюре томатне – 110 г;
Молоко – 1 л;
Вершки жирні – 200 мл;
Масло вершкове – 2 ст. л.;
Олія оливкова – 2 ст. л.;
Прянощі – за смаком;
Сіль, цукор – за смаком;
Кунжут білий і чорний – для прикраси.
Процес приготування:
З часнику зняти лушпиння, дрібно нарізати. Перець вимити, видалити насіння, нарізати кубиками. З кореня імбиру зішкребти шкірку, дрібно нарізати його. У ступці розтерти імбир, перець і часник. Цибулю очистити, дрібно нарізати. У глибокій каструлі змішати 2 виду масла, розтопити. В олії обсмажити цибулю і інгредієнти зі ступки на слабкому вогні до прозорості цибулі. Зараз можна додати до вмісту каструлі каррі, коріандр або зіру.
Очищену і вимиту моркву нарізати тонкою соломкою або натерти крупно на тертці. Перекласти моркву в каструлю до овочів і обсмажувати близько 15 хв. на середньому вогні.
З гарбуза зняти шкірку, видалити насіння і м’якоть. Шматки гарбуза натерти на крупній тертці, додати в каструлю.
Влити в гарбуз молоко, довести до кипіння і зменшити вогонь.
Присмачити майбутній суп томатним пюре і порошком паприки, посолити за смаком, додати трохи цукрового піску, щоб дотримати баланс солодощі і солі.
Варити суп на мінімальному вогні близько 40 хвилин, потім ввести в масу жирні вершки, знову довести до кипіння. Зняти з плити.
Трохи остудити і подрібнити суп до стану пюре за допомогою заглибного блендера.
Розлити суп-пюре по чашках, посипати його кунжутом двох кольорів, подавати зі скибкою свіжого хліба.
Приємного апетиту!
Ароматний гарбузовий суп-пюре з кокосовим молоком
Ароматний суп-пюре з гарбуза з кокосовим молоком і вершками доповнено шматочками сиру Камамбер, підкреслює солодкий яскравий смак гарбуза. Якщо не вдалося знайти кунжутне масло можна замінити оливковою.
Час готування: 35 хв.
Порцій: 3.
Інгредієнти:
Гарбуз – 0,5 кг;
Молоко кокосове – 110 мл;
Вершки жирні 33 % ‑ 70 мл;
Цибуля ріпчаста – 2 шт.;
Насіння гарбуза – 90 г;
Сир Камамбер – 110 г;
Масло кунжутне – 1 ст. л.;
Олія соняшникова – 4 ст. л.;
Сіль – на смак;
Перець білий – по своєму смаку.
Процес приготування:
Очистити гарбуз від шкірки, нарізати брусочками, видаливши волокна з насінням. Цибулини очистити і нарізати кубиками середнього розміру. Обсмажити в соняшниковій олії спочатку цибулю до м’якості і рум’яного кольору, потім додати шматочки гарбуза, посолити. Влити до овочів трохи води, тушкувати на середньому вогні близько 20 хв, помішуючи.
Приготовившиеся овочі перекласти в чашу блендера, додати кунжутне масло, жирні вершки. Пробити блендером до повної однорідності (стан пюре).
Одержану гладеньку масу влити в каструлю, поставити на помірний вогонь. Додати кокосове молоко, варити близько 5 хв, не забуваючи заважати. Знову підсолити і поперчити суп його за своїм смаком.
Почищені гарбузове насіння викласти на деко і відправити на 5 хв. в духовку, заздалегідь нагріту до 170 градусів. Сир нарізати а невеликими шматочками у формі трикутників.
Доведений до кипіння суп-пюре розлити по порційним супницам, прикрасити шматочками сиру і насінням. Накапати по пару крапель кокосового молока і подавати до столу в гарячому стані.
Приємного апетиту!
Дієтичний гарбузовий суп-пюре (пп рецепт)
Легкий дієтичний овочевий супчик, в якому відсутні вершки і велика кількість вершкового масла і сиру. Таке блюдо дозволить смачно харчуватися під час дієти і урізноманітнити своє меню новими смаками.
Час приготування: 55 хв.
Порцій: 4.
Інгредієнти:
Гарбуз – 450 г;
Цибуля ріпчаста – 1 шт.;
Картопля – 2 шт.;
Буряк – 1 шт.;
Морква – 1 шт.;
Олія оливкова – 35 мл;
Сік лимона – 1,5 ст. л.;
Цукровий пісок – 1 ст. л.;
Сіль – за своїм смаком.
Процес приготування:
Гарбуз промити, зняти з одного боку капелюшок. За допомогою ложки дістати м’якоть, волокна з насінням видалити.
Нарізати м’якоть гарбуза на невеликі шматочки ножем.
У каструлю налити оливкову олію, додати гарбуз. Обсмажувати гарбуз до м’якості, якщо потрібно, додати невелику кількість води.
Моркву і картоплю зварити в мундирі. Поки овочі варяться, поставити гарбуз на каструлю зверху, щоб пропарити її зсередини (щоб повністю витягнути м’якоть).
Цибулю нарізати дрібними шматочками і обсмажити в рослинній олії до рум’яного кольору.
Буряк зварити, очистити, нарізати кубиками і обсмажити в маслі з додаванням солі і соку лимона. Коли піде вся волога, всипати цукровий пісок. Обсмажувати близько 3-5 хв.
Гарбуз, яка пропарювалася на каструлі, охолодити, повністю выскрести залишки м’якоті.
Морква з картоплею очистити і нарізати, додати всю гарбуз, сіль, прянощі за смаком і обсмажену цибулю. Пробити заглибним блендером до повної однорідності. Якщо маса дуже густа, додати воду з овочевого бульйону. Розлити суп-пюре з гарбуза по тарілках, при подачі посипати шматочками карамелізованою буряків. Подавати з гречаними або житніми хлібцями.