Збірна м'ясна солянка класична – 10 покрокових рецептів з фото

Збірна м’ясна солянка – класична їжа на слов’янському столі. Це ситний наваристий суп, до складу якого входить кілька видів м’яса, в тому числі різних копченостей. Також незмінними інгредієнтами солянки є солоні огірки, картопля, зелень і приправи. Зазвичай в суп кладуть ще і помідори або томатну пасту, а заправляють його сметаною.

Класична м’ясна солянка з огірками

У цьому рецепті обов’язково використовуються солоні огірки, а ось оливки і каперси додаються за бажанням. М’ясний ряд різноманітний, що можна замінити або виключити за вашим вибором.

Час приготування: 2 години 30 хвилин.

Кількість порцій – 8.

Інгредієнти

  • Кістки для варіння бульйону 250 гр.
  • Яловичина 200 гр.
  • Шинка 100 гр.
  • Ковбаски мисливські 100 гр.
  • Морква 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста 2 шт.
  • Огірки солоні 2 шт.
  • Каперси 20 гр.
  • Оливки 20 гр.
  • Томатна паста 2 ст. л.
  • Борошно 1 ст. л.
  • Масло вершкове 1 ст. л.
  • Лимон ½ шт.
  • Лавровий лист, сіль, перець горошком за смаком
  • Сметана для заправки

Процес приготування:

  • Зварити бульйон, дотримуючись стандартної технології: у холодну воду покласти кістки яловичі або курячі, м’ясо яловиче і поставити на вогонь. Після закипання дати поваритися кілька хвилин і вилити воду з каструлі. М’ясо і кістки промити, каструлю сполоснути і знову налити чистої холодної води – приблизно 2 літри. Покласти в каструлю очищену цибулину цілком і моркву – теж не розрізаючи. Готувати наваристий бульйон близько 1,5 годин.
  • Другу цибулину подрібнити ножем і відправити на сковороду з вершковим маслом обсмажуватися. Після додати до цибулі борошно, все перемішати лопаткою близько 2 хвилин. Потім в сковороду викласти 2 ложки томатної пасти. Її можна замінити свіжими помідорами або соусом. Всі разом потримати на вогні ще хвилин 5.
  • Солоні огірки розрізати вздовж на 4-6 частин, потім нарізати шматочками поперек. Каперси довільно подрібнити.
  • З готового бульйону вийняти цибулю і моркву, кістки і м’ясо, сам бульйон процідити. Варену яловичину нарізати кубиками, так само вчинити з іншими видами м’ясних виробів.
  • Бульйон закип’ятити і відправити в нього все інгредієнти: весь перелік м’ясних продуктів, огірки і каперси, порізані кружечками оливки, цибулю, обсмажений з борошном і пастою, а також сіль і спеції. Проварити все приблизно 10 хвилин, спробувати на смак, якщо потрібно відрегулювати кількість солі і спецій.
  • У тарілки з готової солянкою додати скибочки лимона (за бажанням), можна прикрасити страву зеленню. Окремо подати сметану для заправки, свіжий хліб або тости.

Приємного апетиту!