Збірна м’ясна солянка – класична їжа на слов’янському столі. Це ситний наваристий суп, до складу якого входить кілька видів м’яса, в тому числі різних копченостей. Також незмінними інгредієнтами солянки є солоні огірки, картопля, зелень і приправи. Зазвичай в суп кладуть ще і помідори або томатну пасту, а заправляють його сметаною.
Класична м’ясна солянка з огірками
У цьому рецепті обов’язково використовуються солоні огірки, а ось оливки і каперси додаються за бажанням. М’ясний ряд різноманітний, що можна замінити або виключити за вашим вибором.
Час приготування: 2 години 30 хвилин.
Кількість порцій – 8.
Інгредієнти
- Кістки для варіння бульйону 250 гр.
- Яловичина 200 гр.
- Шинка 100 гр.
- Ковбаски мисливські 100 гр.
- Морква 1 шт.
- Цибуля ріпчаста 2 шт.
- Огірки солоні 2 шт.
- Каперси 20 гр.
- Оливки 20 гр.
- Томатна паста 2 ст. л.
- Борошно 1 ст. л.
- Масло вершкове 1 ст. л.
- Лимон ½ шт.
- Лавровий лист, сіль, перець горошком за смаком
- Сметана для заправки
Процес приготування:
- Зварити бульйон, дотримуючись стандартної технології: у холодну воду покласти кістки яловичі або курячі, м’ясо яловиче і поставити на вогонь. Після закипання дати поваритися кілька хвилин і вилити воду з каструлі. М’ясо і кістки промити, каструлю сполоснути і знову налити чистої холодної води – приблизно 2 літри. Покласти в каструлю очищену цибулину цілком і моркву – теж не розрізаючи. Готувати наваристий бульйон близько 1,5 годин.
- Другу цибулину подрібнити ножем і відправити на сковороду з вершковим маслом обсмажуватися. Після додати до цибулі борошно, все перемішати лопаткою близько 2 хвилин. Потім в сковороду викласти 2 ложки томатної пасти. Її можна замінити свіжими помідорами або соусом. Всі разом потримати на вогні ще хвилин 5.
- Солоні огірки розрізати вздовж на 4-6 частин, потім нарізати шматочками поперек. Каперси довільно подрібнити.
- З готового бульйону вийняти цибулю і моркву, кістки і м’ясо, сам бульйон процідити. Варену яловичину нарізати кубиками, так само вчинити з іншими видами м’ясних виробів.
- Бульйон закип’ятити і відправити в нього все інгредієнти: весь перелік м’ясних продуктів, огірки і каперси, порізані кружечками оливки, цибулю, обсмажений з борошном і пастою, а також сіль і спеції. Проварити все приблизно 10 хвилин, спробувати на смак, якщо потрібно відрегулювати кількість солі і спецій.
- У тарілки з готової солянкою додати скибочки лимона (за бажанням), можна прикрасити страву зеленню. Окремо подати сметану для заправки, свіжий хліб або тости.
Приємного апетиту!