Класичний суп харчо – 10 покрокових рецептів з фото
Суп-харчо – це популярна страва грузинської кухні, яке своєю густотою дуже схоже на м’ясне рагу. Готується такий суп з будь-яких видів м’яса і чудово насичує. Це досить-таки гострий пряний суп, який до смаку справжнім гурманам. Ми хочемо запропонувати вам 10 покрокових рецептів приготування класичного супу харчо з фото. Дотримуючись наших вказівок у вас вийде чудовий суп, який здивує своїм смаком ваших друзів і близьких.
Класичний рецепт харчо з яловичини
Кількість порцій – 5 штук
Час приготування – 2 години
Харчо – це ситний наваристий суп, який відмінно поєднується з яловичиною. Оскільки яловичина не дуже жирне, але ніжне м’ясо, то харчо з них виходить дуже смачним і не дуже калорійним. Обов’язково спробуйте цей рецепт і порадуйте свої рецептори смаку.
Інгредієнти
Яловичина 400 гр.
Помідор 1 шт.
Перець болгарський 1 шт.
Волоський горіх 60 гр.
Ткемалі 40 гр.
Часник 1 зубчик
Перець чорний мелений 1/3 ч. л.
Рис білий 1/3 склянки (пропарений)
Морква ½ шт.
Цибуля ріпчаста ½ цибулини
Томатна паста 3 ст. л.
Кінза 2 листочка
Приправа «Хмелі-Сунелі» 1 щіпка
Сіль за смаком
Процес приготування:
Спочатку підготуйте всі інгредієнти, які вам знадобляться при варінні супу. Обов’язково беріть свіжу, а не морожену яловичину. М’ясо повинно бути красивого кольору, приємно пахнути і, якщо на нього натиснути пальцем, вм’ятина повинна відразу ж розгладжуватися.
Овочі ретельно промийте в проточній воді, а після цього подрібніть їх ножем. Морква, помідори і болгарський перець наріжте маленькими кубиками, а цибулю, часник і кинзу порубаєте ножем як можна дрібніше.
Поставте на плиту гарну сковороду з товстим дном і наберіть в неї пару ложок олії. Коли масло трохи розігріється, відправте в сковороду овочі і обсмажуйте їх до тих пір, поки вони не придбають золотистий відтінок.
Свіжі волоські горіхи без шкарлупи натріть на дрібній тертці або подрібніть за допомогою кавомолки, спеціального подрібнювача або ступки.
Яловичину ретельно вимийте і відправте м’ясо отвариваться в чистій воді до готовності. Коли яловичина буде готова, вийміть її з бульйону і наріжте на шматочки прийнятного для вас розміру.
Бульйон, де отваривалась яловичина, процідіть за допомогою сита. Каструлю вимийте і перелийте бульйон назад в каструлю, після чого доведіть його до кипіння.
У киплячий бульйон відправте вимитий рис, який необхідно варити до повної готовності.
Овочі додайте в бульйон з рисом тоді, коли рис буде майже готовий.
Потім додайте в бульйон вказану кількість томатної пасти і на повільному вогні тушкуйте масу, поки рис не буде повністю готовий.
На цьому етапі пора додати в харчо подрібнену яловичину, соус «Ткемалі» і волоські горіхи. Все добре перемішайте, посоліть і введіть в суп кінзу з часником. В останню чергу додайте в каструлю хмелі-сунелі і мелений перець.
Готовий суп розлийте по тарілках; він повинен бути дуже густим і наваристим. Для краси присипте кожну порцію супу січеною зеленню і подавайте до столу!
Харчо з яловичини з рисом і картоплею
Харчо з картоплею виходить більш ситним, ніж суп за класичним рецептом. Якщо ви ніколи не готували харчо з картоплею, обов’язково спробуйте цей рецепт. Суп вийде дуже густим і апетитним.
Інгредієнти:
Яловичина – 300 гр.
Картопля – 2-3 шт.
Рис – 1/3 ст.
Помідори – 2 шт.
Перець болгарський – 1-2 шт.
Часник – 1-2 зубчики
Морква – ½ шт.
Цибуля – ½ головки
Кінза – 1 гілочка
Сіль – за смаком
Хмелі-сунелі – за смаком
Мелений перець – за смаком
Процес приготування:
Підготуйте всі інгредієнти, які вам будуть потрібні для приготування харчо. Візьміть гарну картоплю і свіже м’ясо, не заморожене. Рис беріть обов’язково пропарений.
Картопля очистіть від шкірки, а потім промийте під проточною водою і наріжте шматочками середнього розміру. Яловичину вимийте і відправте в каструлю з чистою водою разом з картоплею. Увімкніть помірний вогонь і варіть до готовності м’яса.
Коли яловичина буде готова, вийміть її з бульйону, а на її місце відправте промитий рис. Продовжуйте варити суп на невеликому вогні.
Перець, помідори, цибулю і моркву сполосніть в проточній воді. Після цього очистіть коренеплоди і дрібно наріжте їх. Помідори і перець теж наріжте подрібніше, після чого обсмажте овочі.
Для обсмажування овочів наберіть в сковороду трохи олії і відправте туди овочі, щоб вони просмажаться до золотистого відтінку. Не забувайте регулярно перемішувати.
У каструлю з рисом і картоплею додайте сіль, після чого наріжте яловичину на дрібні шматочки і відправте її назад в каструлю до інших інгредієнтів.
Обсмажені овочі теж введіть в ємність з супом, розмішайте, всипте в суп хмелі-сунелі, мелена перець, орієнтуючись на свій смак.
Часник очистіть і пропустіть через часниковий прес, а кінзу промийте і поріжте за допомогою ножа як можна дрібніше. Додайте ці інгредієнти в суп, перемішайте і варіть ще протягом п’ятнадцяти хвилин.
Готовий суп харчо подавайте до столу в глибоких чашах, присипавши кожну порцію дрібно нарізаною зеленню для краси та аромату.
Приємного апетиту!
Класичний харчо з свинини
Свинина – один з найбільш недорогих і поширених видів м’яса. Вона дає відмінний жирний навар і чудово підходить до будь супів. Намагайтеся брати нежирні частини свинини, а навпаки, найбільш м’які і соковиті. Спробуйте!
Інгредієнти:
Свинина – 400 гр.
Цибуля ріпчаста – 1 шт.
Морква – 1 шт.
Помідори – 2-3 шт.
Перець солодкий – 2 шт.
Часник – 1-2 зубчики
Зелень – за смаком
Рис – ½ ст.
Сіль – за смаком
Перець чорний мелений – за смаком
Хмелі-сунелі – ½ ч. л.
Процес приготування:
Свинину ретельно вимийте і відправте шматок м’яса в каструлю з чистою питною водою, щоб відварити м’ясо до готовності. Поки вариться свинина, приготуйте заправку для вашого харчо.
Цибулю і моркву промийте і очистіть, після чого подрібніть за допомогою терки або ножа. Болгарські перці теж очистіть і наріжте кубиками.
У сковороду наберіть трохи оливкової або рослинного масла і відправте туди обсмажуватися коренеплоди з перцями. Обсмажуйте овочі на помірному вогні до золотистого кольору, слідкуючи, щоб овочі не пригоріли.
Помідори обшпарте окропом і видаліть у них шкірку, після чого збийте томати за допомогою блендера і вилийте отриману масу в сковороду з овочами. Тушкуйте суміш овочів поки не випарується зайва рідина і заправка не стане досить густий. Не забудьте всипати в сковороду сіль, перець і спеції.
Готову свинину вийміть з бульйону і відкладіть в сторону. Бульйон процідіть, каструлю від нього сполосніть і поверніть бульйон назад. Каструлю з бульйоном поверніть на вогонь і доведіть бульйон до кипіння, після чого всипте в каструлю рисову крупу.
Коли рис буде майже готовий, дрібно наріжте свинину і відправте її в каструлю з рисом, а потім введіть в суп заправку з сковороди. Прикрийте каструлю кришкою і варіть суп до готовності рису.
Часник очистіть і дрібно порубаєте ножем або пропустити через часниковий прес, також сполосніть і дрібно порубаєте зелень. Додайте ці складові в суп, перемішайте і проваріть харчо ще хвилин десять. Потім накрийте суп кришкою і дайте йому настоятися близько півгодини на плиті.
Смачний рецепт харчо з баранини
Харчо з баранини вважається класичним, наваристим і дуже жирним і ситним супом. Заради різноманітності спробуйте приготувати харчо з баранини, щоб оцінити різницю в смаку харчо з баранини і іншим м’ясом.
Інгредієнти:
Баранина – 350 гр.
Рис пропарений – 1/3 ст.
Морква – 1 шт.
Цибуля ріпчаста – 1 шт.
Помідори – 2 шт.
Перець солодкий – 1-2 шт.
Часник – 1-3 зубчики
Соус «Ткемалі» — за смаком
Зелень – за смаком
Сіль – за смаком
Хмелі-сунелі – ½ ч. л.
Томатна паста – 1-2 ст. л.
Процес приготування:
Баранину вимийте і відправте в каструлю з чистою питною водою, щоб відварити м’ясо до готовності й зробити бульйон для супу.
Поки готується м’ясо, підготуйте овочі для харчо. Для цього вам потрібно очистити і подрібнити цибулю з морквою; можете натерти моркву на тертці або нарізати соломкою. Цибулю дрібно наріжте ножем. Перці очистіть і наріжте маленькими кубиками або соломкою, а помідори поки не чіпайте.
На сковороді розігрійте трохи олії і відправте туди цибулю, моркву і перець для обсмажування. Намагайтеся домогтися золотистого кольору овочів, регулярно перемішуючи суміш.
Томати злегка надріжте і обшпарте окропом, після чого зніміть з них шкірку і відправте плоди в блендер разом з томатною пастою. Збийте помідори до однорідної кашки.
У каструлю з бараниною додайте ретельно промитий рис і варіть бульйон до готовності рису. До цього часу повинні бути готові овочі в сковороді, тому додайте туди часник і томатний соус, перемішайте.
Продовжуйте тушкувати заправку в сковороді до готовності і легкого загустіння, після чого покладіть в ємність з соусом хмелі-сунелі, соус «Ткемалі» і сіль. Перемішайте соус і тушкуйте ще близько п’яти хвилин.
Коли заправка з овочів і томатного соусу буде готова, додати в суп і ретельно перемішайте його. Потім сполосніть під проточною водою зелень і дрібне її порубаєте. Покладіть зелень у каструлю з харчо з баранини і вимкніть вогонь. Дайте супу настоятися хоча б півгодини перед подачею на стіл.
Наваристий суп харчо з курки
Курка вважається одним з найбільш дієтичних видів м’яса, а крім того вона зовсім недорога. Харчо можна зварити навіть на курячому бульйоні, якщо взяти найбільш кісткові кусочки і не знімати з них шкірку. Обов’язково спробуйте приготувати наваристий суп харчо з курочки і побалувати себе.
Інгредієнти:
Курячі крила і гомілки – 400 гр.
Рис – 1/3 ст.
Морква – 1 шт.
Цибуля ріпчаста – 1 шт.
Томати – 3 шт.
Перець солодкий – 1-2 шт.
Часник – 1-3 зубчики
Сіль – за смаком
Хмелі-сунелі – ½ ч. л.
Перець мелений – за смаком
Процес приготування:
Для того щоб приготувати апетитний харчо з курячого м’яса візьміть свіжі шматочки курки і гарненько промийте їх у проточній воді. Після цього покладіть крила і гомілки зі шкірою в каструлю і наберіть туди ж чисту питну воду. Поставте ємність на вогонь і почніть займатися заправкою.
Поки вариться курка для харчо, візьміть цибулю з морквою, томати і перець і ретельно вимийте овочі. Потім очистіть моркву і цибулю, у перців видалити нутрощі (насіння і перегородки), можете зняти шкірку з помідорів. Всі овочі наріжте соломкою або кубиками – на ваш розсуд.
У сковороді розігрійте помірна кількість масла і відправте туди всі овочі разом, щоб вони злегка обжарились і потушились. На цьому ж етапі додайте заправку для харчо спеції і сіль.
Поки готується заправка, а курка вже розварилася і м’ясо добре відстає від кісток, вийміть м’ясо з каструлі і відкладіть в тарілку. На місце м’яса висипте ретельно промитий рис і відварюйте його до готовності в киплячому бульйоні.
Коли заправка для харчо і рис в каструлі будуть готові, потрібно зібрати суп. Для цього куряче м’ясо відокремте від кісток і наріжте. Покладіть його назад в каструлю з бульйоном і рисом. Потім акуратно викладіть заправку в суп. Часник пропустити через часниковий прес і додайте в каструлю з харчо, поле чого проварити суп хвилин 5-7 і вимикайте вогонь.
Класичний рецепт супу харчо по-грузинськи
Цей рецепт можна вважати класикою грузинської кухні. За допомогою цієї інструкції можна приготувати справжнє автентичне блюдо і опинитися на деякий час у теплій сонячній Грузії. Деякі інгредієнти для цього рецепту не так легко знайти, але воно того варто.
Інгредієнти:
Яловичина – 600 гр.
Вода чиста – 3 л.
Цибуля ріпчаста – 1 шт.
Часник – 2 головки
Аджика – 1,5-2 ст. л.
Томатна паста – 5 ст. л.
Хмелі-сунелі – 1 ст. л.
Мелений коріандр – 1 ч. л.
Шафран – щіпка
Кінза – 2 гілочки
Петрушка – 1-2 гілочки
Копчена сіль – за смаком
Рисова крупа – 6 ст. л.
Процес приготування:
Для того щоб приготувати справжній грузинський харчо, потрібно насамперед вибрати найсвіжішу яловичину і гарненько відварити до повної готовності. Варитися яловичина буде годину-півтора, тому промийте і поставте отвариваться м’ясо заздалегідь.
Цибулю і часник очистіть і дрібно порубаєте. Потім наберіть в сотейник деяку кількість масла і відправте їх тушкуватися, щоб цибуля і часник не змінювали колір і не пригоріли.
Потім промийте і наріжте дрібніші кінзу. Разом з аджикою додайте кінзу в сотейник з часником і цибулею, трохи протушкувати суміш (близько 3-5 хвилин) після чого продовжуйте пасерувати заправку з відкритою кришкою. Вогонь повинен бути невеликою, щоб заправка не пригоріла. Обов’язково перемішуйте суміш лопаткою.
Коли яловичина приготується, вийміть м’ясо з бульйону і відкладіть. Бульйон процідіть і вилийте назад в каструлю. Яловичину наріжте і поверніть в бульйон, а також додайте в суп готову заправку.
Останнім кроком додайте в суп сіль, шафран, коріандр і хмелі-сунелі, а також всипте ретельно промитий рис. Після додавання рису варіть суп ще хвилин десять після закипання і потім вимикайте вогонь. Перед подачею дайте супу настоятися 5-10 хвилин.
Простий рецепт приготування харчо з томатною пастою
Якщо ви любите не надто густий суп, то цілком можете спробувати приготувати харчо з томатною пастою без зайвих овочів у складі. За рахунок великої кількості м’яса в супі, харчо в будь-якому випадку буде наваристим і ситним.
Інгредієнти:
М’ясо (будь-яке) – 600 гр.
Рис – 1/3 ст.
Часник – 1 головка
Цибуля ріпчаста – 1 шт.
Морква – 1 шт.
Томатна паста – 3 ст. л.
Сіль – за смаком
Мелений перець – за смаком
Хмелі-сунелі – 1 ст. л.
Кінза – 1/3 пучка
Процес приготування:
М’ясо ретельно промийте в проточній воді і поставте його отвариваться до повної готовності. Курка буде готова через 30-40 хвилин, а от баранина або яловичина – через 1-1,5 години. Якщо у вас не дуже багато вільного часу, то ставте бульйон готуватися заздалегідь.
Заправку для супу потрібно готувати в сотейнику; для цього очистіть цибулю, часник і моркву все гарненько подрібніть. У сотейник наберіть рослинне масло і обсмажте овочі в ньому, поки цибуля не стане прозорим. Не забувайте перемішувати суміш і не давайте їй пригоріти.
Наріжте кінзу і іншу зелень, якщо хочете, а потім додайте все це в сотейник з заправкою. Томатну пасту злегка розведіть водою, буквально до стану кашки і покладіть в сотейник. Гарненько перемішайте заправку і тушкуйте під кришкою на дуже повільному вогні.
Коли м’ясо в бульйоні буде готове, його потрібно вийняти з бульйону і нарізати на шматочки. Бульйон ж слід процідити за допомогою сита, а потім вилити його назад в каструлю. Після цього необхідно додати ретельно промитий рис у бульйон, а також всипати сіль і спеції, повернути м’ясо.
У суп викладіть заправку з сотейника, ретельно перемішайте харчо і варіть близько десяти хвилин, давши супу знову закипіти. Готовий суп накрийте кришкою і дайте йому настоятися перед подачею.
Дуже смачний суп харчо з волоськими горіхами
Харчо з волоськими горіхами – це дуже смачний суп з незвичайним смаком і ароматом. Спосіб приготування цього супу не надто відрізняється від класичного способу, проте смак просто вражає своїм різноманіттям.
Інгредієнти:
Яловичина або баранина – 500 гр.
Рис – 1/3 ст.
Помідори – 4-5 шт.
Цибуля ріпчаста – 1 шт.
Волоські горіхи – жменя
Часник – 3-4 зубчики
Кінза – за смаком
Сіль – за смаком
Мелений перець – за смаком
Хмелі-сунелі – ½ ст. л.
Процес приготування:
М’ясо потрібно ретельно вимити, а потім відварити до повної готовності протягом години чи півтори, в залежності від м’яса.
Поки м’ясо в бульйоні доходить до готовності, очистіть цибулю і часник, а потім подрібніть їх якомога менше. У сковороді або сотейнику нагрійте трохи рослинного масла і відправте цибулю з часником пассироваться на повільному вогні.
Томати позбавте від шкірки (для цього обдайте їх окропом) і потім дрібно наріжте або збийте в блендері. Томати, збиті в блендері, вилийте в сковороду з цибулею і часником, гарненько перемішайте і тушкуйте, прикривши кришкою.
Кінзу дрібно наріжте, а також за допомогою ступки або подрібнювача для горіхів подрібніть волоські горішки. Обидва інгредієнта покладіть в сотейник з заправкою, а в цей час вийміть з бульйону м’ясо і покладіть на його місце рис.
Коли рис буде майже готовий, поверніть в бульйон нарізане м’ясо, а потім влийте заправку з сотейника. Додайте сіль, хмелі-сунелі і мелений перець. Добре перемішайте суп і проваріть його ще близько десяти хвилин.
Перед тим як подавати харчо до столу, дайте супу настоятися протягом п’яти хвилин під кришкою на плиті. Подавайте харчо в глибоких піалах, присипавши кожну порцію свіжої зеленню.
Приємного апетиту!
Покроковий рецепт класичного харчо в мультиварці
У відсутності вільного часу або зайвої посуду на допомогу завжди приходить мультиварка, за допомогою якої можна приготувати навіть прекрасний харчо. Дотримуйтесь наведених нижче інструкцій і у вас вийде чудовий суп, гідні найвищих похвал.
Інгредієнти:
Яловичина – 400 гр.
Помідори – 1-2 шт.
Перець болгарський – 1-2 шт.
Горіхи волоські – 60 гр.
Ткемалі (соус) – 40 гр.
Часник – 1-2 зубчики
Мелений перець – 1 / 3 ч. л.
Рис пропарений – 1/3 ст.
Морква – ½ шт.
Цибуля ріпчаста – ½ цибулини
Томатна паста – 3-4 ст. л.
Кінза – 2-3 листочка
Хмелі-сунелі – щіпка
Сіль – за смаком
Процес приготування:
Спочатку підготуйте всі інгредієнти, які вам знадобляться при варінні супу. Обов’язково беріть свіжу, а не морожену яловичину. М’ясо повинно бути красивого кольору, приємно пахнути і, якщо на нього натиснути пальцем, вм’ятина повинна відразу ж розгладжуватися.
Овочі ретельно промийте в проточній воді, а після цього подрібніть їх ножем. Морква, помідори і болгарський перець наріжте маленькими кубиками, а цибулю, часник і кинзу порубаєте ножем як можна дрібніше.
Поставте чашу мультиварки в прилад і наберіть в неї пару ложок олії. Коли масло трохи розігріється в режимі «Смаження овочів» відправте в чашу овочі і обсмажуйте їх до тих пір, поки вони не придбають золотистий відтінок.
Свіжі волоські горіхи без шкарлупи натріть на дрібній тертці або подрібніть за допомогою кавомолки, спеціального подрібнювача або ступки.
Яловичину ретельно вимийте і відправте нарізане м’ясо в чашу з овочами, вимкнувши режим обсмажування. Долийте в каструлю воду і включіть режим «Суп/кип’ятіння» на півтори години. Коли суп закипить, мультиварка почне відлік часу.
У киплячий бульйон відправте вимитий рис і продовжуйте варити харчо до тих пір, поки рис не буде майже повністю готовий.
На цьому етапі пора додати в харчо соус «Ткемалі», томатну пасту і волоські горіхи. Все добре перемішайте, посоліть і введіть в суп кінзу з часником. В останню чергу додайте в каструлю хмелі-сунелі і мелений перець. Варіть суп до того моменту, поки мультиварка не подасть сигнал про закінчення роботи режиму.
Готовий суп розлийте по тарілках; він повинен бути дуже густим і наваристим. Для краси присипте кожну порцію супу січеною зеленню і подавайте до столу!
Простий і смачний суп харчо з перловкою
Апетитний харчо можна готувати не тільки з рисом, але і з перловкою. Суп вийде дуже смачним і ситним. Якщо ви не любите рис або він у вас раптово закінчився, цілком допустимо замінити його перловою крупою.
Інгредієнти:
Курячі крила і гомілки – 400 гр.
Перлова крупа – 1/3 ст.
Морква – 1 шт.
Цибуля ріпчаста – 1 шт.
Томати – 3 шт.
Перець солодкий – 1-2 шт.
Часник – 1-3 зубчики
Сіль – за смаком
Хмелі-сунелі – ½ ч. л.
Перець мелений – за смаком
Процес приготування:
Для того щоб приготувати апетитний харчо з курячого м’яса візьміть свіжі шматочки курки і гарненько промийте їх. Після цього покладіть крила і гомілки зі шкірою в каструлю і наберіть туди ж чисту питну воду. Поставте ємність на вогонь і почніть займатися заправкою.
Поки вариться курка для харчо, візьміть цибулю з морквою, томати і перець і ретельно вимийте овочі. Потім очистіть моркву і цибулю, у перців видалити нутрощі (насіння і перегородки), можете зняти шкірку з помідорів. Всі овочі наріжте соломкою або кубиками – на ваш розсуд.
У сковороді розігрійте помірна кількість масла і відправте туди всі овочі разом, щоб вони злегка обжарились і потушились. На цьому ж етапі додайте заправку для харчо спеції і сіль.
Поки готується заправка, а курка вже розварилася і м’ясо добре відстає від кісток, вийміть м’ясо з каструлі і відкладіть в тарілку. На місце м’яса висипте ретельно вимиту перлову крупу і варіть до готовності. Якщо ви заздалегідь замочіть перловку, то вона буде варитися значно краще і швидше.
Коли заправка для харчо і перлова крупа в каструлі будуть готові, потрібно зібрати суп. М’ясо наріжте подрібніше, а потім покладіть його назад в каструлю з бульйоном з перловкою. Потім акуратно викладіть заправку в суп. Часник пропустити через часниковий прес і додайте в каструлю з харчо, поле чого проварити суп хвилин 5-7 і вимикайте вогонь.