Холодець з яловичини – 10 смачних покрокових рецептів з фото
Дуже смачний рецепт яловичого холодцю з додаванням желатину
Для більш міцного холодцю деякі використовують желатин при виготовленні холодцю, це дозволяє зменшити час застигання та знизити ризик невдачі. Холодець можна розлити по порційних формочках, наприклад для кексів, а потім перевернути їх для подачі на окремі блюдця.
Духовку заздалегідь нагріти (температура – 210-220 градусів). М’ясо порізати на великі шматки, голяшку порубати. Цибулю і 2 морквини почистити і промити, розрізати навпіл. Коріння і зелень вимити, часник почистити.
Деко вистелити антипригарним килимком або фольгою, викласти одним шаром м’ясо і овочі. Полити олією і запікати близько 15 хв, поки овочі не придбають золотистий засмажений колір і не стануть видавати аромат.
У глибокій каструлі закип’ятити 3,5 л води. У окріп акуратно викласти м’ясні компоненти, овочі і сік, який виділився в деко. Знову довести до кипіння на середньому вогні, знизити його до мінімального і варити без кришки 2,5 години, періодично не забувати прибирати пінку.
Через годину після закипання кинути в бульйон ще 2 цілих промитих і очищених моркви, кріп і петрушку (залишити за 1 лапці на прикрасу).
Бульйон процідити через дрібне сито, застелене марлею, охолодити.
М’ясо познімати з кісток, дрібно нарізати або розібрати на волокна. Посолити і поперчити, можна навіть з запасом.
Зважити бульйон. На 0,5 л бульйону взяти 7 г листового желатину, замочити його в холодній воді. Якщо використовується порошковий, його допустимо замочити в деякій кількості бульйону. Нагріти бульйон, додати віджаті листи желатину або набряклу масу порошкового желатину. Заважати желатин в гарячому бульйоні до повного розчинення.
В цілісні невеликі формочки влити тонкий шар бульйону, прибрати в холодильник на 1 годину.
Цілу моркву з бульйону порізати на кружечки або вирізати зірочки, викласти на шар застиглого бульйону разом зі свіжою зеленню. Заповнити формочки м’ясом на 2/3 і залити ще бульйоном зверху. Остудити при кімнатній температурі, прибрати в холодильник на 3 години.
Перед подачею перевернути на блюдця, зняти формочки і подавати з гірчицею або хріном.