Холодець з яловичини – 10 смачних покрокових рецептів з фото

Дуже смачний рецепт яловичого холодцю з додаванням желатину

Для більш міцного холодцю деякі використовують желатин при виготовленні холодцю, це дозволяє зменшити час застигання та знизити ризик невдачі. Холодець можна розлити по порційних формочках, наприклад для кексів, а потім перевернути їх для подачі на окремі блюдця.

Час готування: 9 годин 10 хв.

Порцій: 13.

Інгредієнти:

  • Яловичина (голяшка, тазостегнова частина, лопатка) – 1,6 кг;
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • Морква – 4 шт.;
  • Часник – 1 головка;
  • Пастернак або селера – 1 корінь;
  • Петрушка – 1 корінь;
  • Петрушка – 5 гілочок;
  • Олія соняшникова – 3 ст. л.;
  • Кріп – 3 гілочки;
  • Чорний перець – 10 горошин;
  • Запашний перець – 6 горошин;
  • Желатин – 25 г;
  • Мелений чорний перець – 0,3 ч. л.;
  • Сіль – за своїм смаком;
  • Гірчиця або хрін – до подачі.

Процес приготування:

  • Духовку заздалегідь нагріти (температура – 210-220 градусів). М’ясо порізати на великі шматки, голяшку порубати. Цибулю і 2 морквини почистити і промити, розрізати навпіл. Коріння і зелень вимити, часник почистити.
  • Деко вистелити антипригарним килимком або фольгою, викласти одним шаром м’ясо і овочі. Полити олією і запікати близько 15 хв, поки овочі не придбають золотистий засмажений колір і не стануть видавати аромат.
  • У глибокій каструлі закип’ятити 3,5 л води. У окріп акуратно викласти м’ясні компоненти, овочі і сік, який виділився в деко. Знову довести до кипіння на середньому вогні, знизити його до мінімального і варити без кришки 2,5 години, періодично не забувати прибирати пінку.
  • Через годину після закипання кинути в бульйон ще 2 цілих промитих і очищених моркви, кріп і петрушку (залишити за 1 лапці на прикрасу).
  • Бульйон процідити через дрібне сито, застелене марлею, охолодити.
  • М’ясо познімати з кісток, дрібно нарізати або розібрати на волокна. Посолити і поперчити, можна навіть з запасом.
  • Зважити бульйон. На 0,5 л бульйону взяти 7 г листового желатину, замочити його в холодній воді. Якщо використовується порошковий, його допустимо замочити в деякій кількості бульйону. Нагріти бульйон, додати віджаті листи желатину або набряклу масу порошкового желатину. Заважати желатин в гарячому бульйоні до повного розчинення.
  • В цілісні невеликі формочки влити тонкий шар бульйону, прибрати в холодильник на 1 годину.
  • Цілу моркву з бульйону порізати на кружечки або вирізати зірочки, викласти на шар застиглого бульйону разом зі свіжою зеленню. Заповнити формочки м’ясом на 2/3 і залити ще бульйоном зверху. Остудити при кімнатній температурі, прибрати в холодильник на 3 години.
  • Перед подачею перевернути на блюдця, зняти формочки і подавати з гірчицею або хріном.
  • Приємного апетиту!