Курка з картоплею, запечені в духовці – 10 найбільш смачних рецептів з фото покроково

Курка з картоплею, запечені в духовці, готуються самими різними способами, багато з яких давно стали неперевершеною кулінарної класикою, передається з покоління до покоління. Зазвичай ми запікаємо курку цілком чи шматочками разом з картоплею, коли хочеться швидко, смачно і не дорого нагодувати всю сім’ю, та так, щоб ще й «на потім» залишилося. Ми вибрали для вас 10 найбільш смачних рецептів курки з картоплею, щоб ви обов’язково знайшли той, який припаде вам до душі! Перший рецепт з фото покроково.

Смачна курка з картоплею по-французьки

Час приготування: 1,5 години.

Порцій: 4-6 шт.

Цей рецепт смачної курки з картоплею по-французьки настільки простий, а страва виходить таким неймовірно смачним, що диву даєшся, як це взагалі можливо при такому невеликому списку інгредієнтів і настільки мінімальних зусиллях кухаря, адже готує в основному духовка! Пропонуємо вам рецепт з покроковими фото.

Інгредієнти

  • Куряча грудка 1 шт.
  • Картопля ⅔ шт.
  • Помідор 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста 2 шт.
  • Сир 200 гр.
  • Майонез столовий молочний 150 гр.
  • Олія для змащування дека
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Сіль за смаком

Процес приготування:

  • Курячі грудки відокремити від кістки, а вийшло філе наріжте на невеликі шматочки, відбийте кулінарним молотком, а зверху посоліть і поперчіть, відкладіть в сторону.
  • Картоплю вимийте, очистіть, знову обмийте і наріжте кружальцями або на половинки гуртків товщиною 0,3-0,5 см, не більше.
  • На тертці натріть сир.
  • Цибулю наріжте довільно: кільцями, півкільцями або кубиками.
  • Помідори наріжте кружечками такою ж товщиною, як і картоплю.
  • На змащене олією деко викладайте картопля одним шаром, підсолити і поперчіть його, поверх укладіть філе курки, потім шар цибулі, а на нього – гуртки помідорів. Блюдо змастіть майонезом рівним шаром. Присипте зверху тертим сиром. А щоб було соковитіше, можна трохи змастити майонезом.
  • Запікайте, в залежності від духовки, 1 годину при температурі 180-190 градусів (на початку духовку розігрійте до 200 градусів, а потім зменшіть вогонь). Їжте смачну курку з картоплею по-французьки в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!

Курка цілком з картоплею на деку

Курка з картоплею на деку, приготовлена в духовці за цим рецептом, має досить апетитною скоринкою, а всередині виходить неймовірно соковитою! Аромат від цієї страви лунає неповторний за рахунок свіжого часнику і свіжого або сушеного розмарину.

Інгредієнти:

  • Курка – 1 кг
  • Картопля – 0,5-0,7 кг.
  • Цибуля ріпчаста – 2-3 шт.
  • Часник – 1 головка або за смаком.
  • Перець чорний полотый – за смаком.
  • Приправи для курки – за смаком.
  • Розмарин свіжий або сухий – за смаком.
  • Коріандр мелений – за смаком.
  • Майонез – 4-5 ст. л.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

  • Курку промити, зніміть зайву жирну шкіру біля хвоста, розділіть на порційні шматочки.
  • Часник дрібно нарубаєте.
  • У великій мисці замаринуйте шматочки в приправах для курки, обов’язково додайте розмарин, мелений коріандр і половину від нарубаної головки часнику. Крім того, можна обмазати шматочки і майонезом, так вони соковитіші.
  • Залиште курку на столі для маринування на 1-2 години (курку можна замаринувати і на кілька годин, наприклад, на ніч, але тоді поставте її в холодильник).
  • Цибулю наріжте півкільцями.
  • Перед запіканням очищений і промитий картоплю наріжте скибочками, з’єднайте з цибулею і залишками часнику, а також додайте пару ложок майонезу, сіль і мелений чорний перець, добре перемішайте.
  • На деко, змащене маслом, викладіть картоплю, а зверху – шматочки курки.
  • Духовку нагрійте до 200 градусів, помістіть туди деко, через 10 хвилин зменшіть температуру до 190-180 градусів.
  • Запікайте курку з картоплею на сковорідці до готовності мінімум 1 годину. Коли картопля буде готовий, то й курка повністю пропечеться – це перевірено!
  • Їжте блюдо гарячим зі свіжими овочами.
  • Приємного апетиту!

    Курка з картоплею в рукаві (пакет для запікання)

    Дуже ніжною і м’якою вийде курка з картоплею, якщо готувати цю страву в рукаві або в пакет для запікання. Це кулінарне пристосування, виготовлені із спеціального целофану, не дає пару виходити назовні, що допомагає м’яса та овочів тушкуватися у власному соку, не подгорая і не втрачаючи при цьому своєї соковитості.

    Інгредієнти:

    • Курка – 1 шт.
    • Морква – 2 шт.
    • Цибуля ріпчаста – 2-3 шт.
    • Часник – за смаком.
    • Картопля невеликий – 8-10 шт.
    • Приправа для курки – за смаком.
    • Перець духмяний горошком – 4 шт.
    • Перець чорний мелений – за смаком.
    • Масло рослинне – 3-4 ст. л.
    • Лист лавровий – 2-3т шт.
    • Гвоздика в бутонах – 3-5 шт.
    • Сіль – за смаком.

    Процес приготування:

  • Курку заздалегідь розріжте на порційні шматки (або візьміть тільки ніжки і стегенця), обмийте, обсушити, натріть сіллю і спеціями для курки.
  • За бажанням шматочки курки також можна обмазати майонезом, кетчупом і (або) соєвим соусом.
  • Залиште курку в мисці на столі, щоб вона маринувалася мінімум 1 годину.
  • Далі картоплю, цибулю і моркву очистіть, вимийте, цибулю наріжте півкільцями.
  • Картопля наріжте часточками або кружечками, товстенькими, а морква – брусками або кружечками.
  • Часник нарубаєте, присипте їм картоплю, змішаний з морквою і цибулею.
  • Овочі підсоліть і поперчіть меленим перцем, змішайте з рослинним маслом.
  • В рукав для запікання або в пакет на початку викладіть овочі, а зверху – шматочки курки.
  • Туди ж додайте гвоздику, запашний перець горошком і лавровий лист.
  • Рукав зв’яжіть з двох сторін, зверху проткніть ножем або виделкою в 3-4 місцях для виходу пари (якщо ваш рукав з перфорацією з одного боку, його протикати не потрібно).
  • Рукав з куркою і овочами викладіть на деко і запікайте його вміст 1 годину (або трохи більше) при температурі 190-200 градусів.
  • Соковиту курку з картоплею, приготовану в рукаві або в пакеті їжте гарячої.
  • Приємного апетиту!

    Простий і смачний рецепт в горщику в духовці

    Курка з картоплею в духовці – це абсолютно нескладне в приготуванні, але дуже смачне гаряче блюдо. Воно настільки самодостатнім, що навіть якщо своїм гостям ви подасте лише за горшочку такої смакоти разом з нарізкою зі свіжих овочів і кількома домашніми соліннями, вважайте, що ваш звана вечеря повністю вдався! Рецепт розрахований на 1 горщик місткістю 0,5-0,7 л.

    Інгредієнти:

    • Картопля невеликий – 2 шт.
    • Курятина без кісток – 100-150 гр.
    • Рослинне масло – 50 гр.
    • Морква невелика – 1 шт.
    • Перець болгарський – 0,5 шт.
    • Цибуля невеликий – 1 шт.
    • Бульйон курячий – 70-100 мл
    • Сіль – за смаком.
    • Лавровий Лист – 1 шт.
    • Гвоздика в бутонах – 2 шт.
    • Перець чорний (мелений) – за смаком.
    • Перець духмяний горошком – 2 шт.
    • Приправа для курки – за смаком.

    Процес приготування:

  • Курятину наріжте на порційні шматочки. Якщо в м’ясі зустрічаються кісточки, їх потрібно видалити.
  • На розігрітому рослинному (можна вершковому) маслі обсмажте шматочки курки до появи гарної скоринки, помішуючи. До повної готовності м’ясо не доводьте.
  • Далі очистіть і наріжте на порції картоплю невеликими шматочками.
  • Цибулю наріжте півкільцями, моркву і болгарський перець – соломкою.
  • Цибулю з морквою, болгарським перцем можна трохи обсмажити в олії, що залишилася від курки.
  • На дно горщика покладіть м’ясо, підсолити і поперчіть.
  • Зверху викладіть половину обсмажених овочів, потім – шар картоплі, потім – знову овочі.
  • Кожен шар овочів і картоплі посоліть, поперчіть, а в кінці додайте гвоздику, запашний горошок і лавровий лист.
  • Залийте все гарячим курячим бульйоном (або гарячою водою так, щоб до верху горщика залишилося не менше 3 див.
  • Запікайте курку з картоплею в духовці під кришкою не менше 1 години (температура – 170 градусів). Ставте горщик в холодну духовку, а потім включайте вогонь.
  • Через годину спробуйте блюдо: якщо картопля не пропікся, продовжите приготування.
  • Курку з картоплею присипте рубаною зеленню і подавайте до столу прямо в горщику гарячої.
  • Приємного апетиту!

    Покроковий рецепт курки з картоплею в фользі

    Курка з картоплею в фользі найчастіше готується вже нарізаною на порційні шматки, щоб її м’ясо швидше і краще пропеклося. Для поліпшення смаку страви сюди можна додати і такі інгредієнти-компаньйони, як морква, гриби печериці, цибуля ріпчаста, а для оригінальності – навіть сушену курагу або чорнослив. Ми пропонуємо вам базовий рецепт курки з картоплею в фользі, а ви вдосконалюйте його на свій розсуд.

    Інгредієнти:

    • Ніжки або стегна курячі – 0,6-0,8 кг.
    • Картопля – 1 кг.
    • Цибуля ріпчаста – 2-3 шт.
    • Часник – за смаком.
    • Масло рослинне – 2-3 ст.
    • Сіль – за смаком.
    • Паприка мелена – за смаком.
    • Спеції для курки – за смаком.

    Процес приготування:

  • Курячі ніжки, обмиті і обсушені, замаринуйте в спеції для курки, солі і сухої меленої паприці.
  • Залиште курку для просочення на 1-2 години.
  • Далі картопля очистіть, наріжте порціями, посоліть, поперчіть, додайте мелену паприку або будь-які інші спеції, добре підходить сушений базилік.
  • Додайте 2-3 столові ложки рослинної олії, цибулю, нарізану півкільцями і рубаний часник, все добре перемішайте.
  • На шар фольги, трохи змазаний рослинним маслом, викладіть картоплю, а зверху – курячі ніжки, загорніть фольгу.
  • Викладіть «коробочку» з фольги на деко і запікайте в прогрітій до 200 градусів духовці мінімум 1 годину (через 10-15 хвилин після нагрівання знизьте температуру до 180-190 градусів).
  • Через годину розгорніть фольгу зверху, робіть це акуратно, щоб сік, який буде знизу, не витік.
  • Запечіть страву без фольги до утворення гарної скоринки на курці, найзручніше це робити, включивши верхній підігрів.
  • Подавайте курку з картоплею порційно або на одному великому блюді.
  • Приємного апетиту!

    Порада: маринад для курки може бути абсолютно будь-яким. Крім спецій для курки, солі та паприки в нього можна додати соєвий соус, гірчицю, мед, майонез або сметану, рубаний часник, сушений розмарин і т. д.

    Пиріг з куркою та картоплею в духовці

    Пиріг з куркою та картоплею в поєднанні з листковим тестом готується швидко, так як використовується вже готове заморожене тісто. Найсмачніше тут – це соковита начинка. За вашим бажанням ви можете додати в начинку трохи більше м’яса і менше картоплі або ж навпаки. А якщо в начинку ви додасте таку пряність, як зіра (кумин), ваш пиріг придбає приголомшливі східні нотки. Спробуйте!

    Інгредієнти:

    • Тісто листкове – 0,8 кг.
    • Куряче філе – 0,5 кг
    • Картопля – 3-4 шт.
    • Цибуля – 2 шт.
    • Сіль – за смаком.
    • Зіра – за смаком
    • Приправа для курки – за смаком.
    • Перець чорний мелений – 1 ч. л.

    Процес приготування:

  • Куряче м’ясо може бути будь-яке, як з грудки, так і з ніжок, його потрібно нарізати дрібними шматочками.
  • Наріжте дрібними кубиками картоплю, а цибулю – півкільцями.
  • У мисці змішайте м’ясо з картоплею і цибулею, приправити сіллю і спеціями за смаком, не забудьте про мелений чорний перець, зіру! В принципі, цих двох спецій вже достатньо, ніяку іншу приправу можна не додавати.
  • Тісто листкове розморозьте, розділіть на дві частини, де одна частина повинна бути трохи більше, ніж друга.
  • Більшу частину розкачати за розміром форми для випічки, викладіть у форму (її змастіть маслом) і залиште тісто з боків так, щоб вийшли бортики.
  • Викладіть начинку, а зверху закрийте другим пластом тіста.
  • Краї нижнього і верхнього шару тесту красиво з’єднайте між собою, щоб вийшов повністю закритий пиріг.
  • У центрі пирога зробіть невеликий круглий отвір для пари.
  • Зверху наколіть пиріг виделкою в декількох місцях, щоб скоринка не здулася.
  • Запікайте пиріг близько 35-40 хвилин в духовці, розігрітій до 180 градусів.
  • Пиріг з куркою та картоплею подавайте гарячим.
  • Приємного апетиту!

    Порада: за 15 хвилин до кінця запікання можна дістати пиріг з духовки, змастити збитим жовтком і відправити назад в духовку – так він придбає красивий золотистий колір.

    Курка цілком з картоплею

    Курка цілком з картоплею, запечена в духовці – це чудова версія обіду в тісному домашньому колі, коли так хочеться чогось смачненького, гаряченького та м’ясного, але при цьому зовсім нескладного приготування. Запікати курку разом з картоплею найкраще у великій рукаві для запікання.

    Інгредієнти:

    • Курка – 1 шт.
    • Картопля – 0,5 кг
    • Часник – за смаком.
    • Цибуля – 2-3 шт.
    • Яблуко – 1 шт.
    • Сіль – за смаком.
    • Спеції для курки – 2 за смаком.
    • Чорний мелений перець – за смаком
    • Куркума – 2-3 ст. л.
    • Олія соняшникова – 3 ст. л.

    Для соусу:

    • Гірчиця – 1-2 ч. л.
    • Соєвий соус – 3-4 ст. л.
    • Гранатовий сік – 2 ст. л.
    • Томатний соус – 1 ст. л.
    • Мед – 1 ч. л.

    Процес приготування:

  • Добре обмытую всередині і зовні курочку обсушіть паперовим рушником, якщо потрібно, зріжте надлишки жирної шкіри біля хвоста і зайву шкіру з шиї.
  • Натріть вашу пташку приправами для курки і сіллю, дайте їй промаринуватися мінімум 2-3 години, а краще і всю ніч в холодильнику, в ємності під кришкою. Щоб курочка була красивого жовтого кольору, до приправі додайте кілька ложок куркуми.
  • Незадовго перед запіканням очистіть картоплю і наріжте його на довгі шматочки.
  • Цибулю наріжте півкільцями, часник дрібно нарубаєте.
  • Картопляні часточки присипте часником, сіллю, чорним меленим перцем, залийте кількома столовими ложками рослинного масла і перемішайте.
  • У черевце курки вкладіть яблучні дольки від одного яблука без серцевини і насіння, присипані цукром. Якщо хочете, яблучні дольки заздалегідь намажте медом – буде ще смачніше!
  • В рукав для запікання спочатку укладіть пташку, а картопля розподіліть навколо неї рівним шаром.
  • Зав’яжіть рукав з другої сторони і наколіть його виделкою, ножем або зубочисткою у кількох місцях, щоб він не здувся від пари.
  • Приготуйте соус для курки, змішавши в мисці мед, томатний і соєвий соус з гірчицею і гранатовим соком (якщо знайдете, використовуйте гранатовий соус). Кількість інгредієнтів для соусу можна зменшувати або збільшувати на ваш розсуд.
  • Після того, як курка з картоплею пропечеться 40-50 хвилин при температурі 190 градусів, зріжте рукав з курки, а картопля залиште під рукавом.
  • Обмажте курку соусом і продовжуйте запікання страви до готовності, так у курочки вийде чудова, дуже смачна скоринка!
  • Курка цілком з картоплею буде готова, в залежності від її величини, через 1-1,5 години.
  • Їжте соковиту, апетитну курочку з хрусткою скоринкою, розрізавши її на порційні шматки в гарячому вигляді.
  • Приємного апетиту!

    Курячі стегенця з картоплею і грибами в духовці

    Не буде перебільшенням сказати, що курка з картоплею і грибами, запечена в духовці – це одне з найбільш поширених і улюблених домашніх страв. Воно добре тим, що клопоту вимагає мінімальних, а результат виходить чудовий! Замість печериць сюди можна додавати будь-які лісові гриби, які потрібно заздалегідь відварити.

    Інгредієнти:

    • Курячі стегенця – 4 шт.
    • Картопля – 800 гр.
    • Печериці – 300 гр.
    • Сметана – 4-6 ст. л.
    • Кетчуп – 2 ст. л.
    • Приправа для картоплі – за смаком.
    • Приправа для курки – за смаком.
    • Перець духмяний горошком – за смаком.
    • Лавровий Лист – за смаком.
    • Сіль – за смаком
    • Часник – за смаком.

    Процес приготування:

  • Курячі стегенця розділіть на 2 частини. Можна взяти тільки стегна або гомілки, але тоді їх повинно бути більше, ніж 4 штуки.
  • Для соусу змішайте кетчуп (або томатну пасту) зі сметаною, приправити перцем і сіллю за смаком, а також рубаним часником.
  • Шматочки курки добре натріть соусом
  • Вимиті гриби крупно наріжте, додайте до курки і залиште для маринування на 1 годину мінімум.
  • Очищену картоплю вимийте, обсушити, наріжте товстенькими кружечками або часточками.
  • Перед початком готування картопля змастіть соусом, що залишилися від курки, приправте спеціями для картоплі, за бажанням додайте кілька лаврових листочків і горошин запашного перчика.
  • Картопля зі спеціями викладіть в глибоку форму для запікання або на деко, трохи змазаний рослинним маслом.
  • На картоплю викладіть курку з печерицями, змастіть всі залишками соусу.
  • Курку з картоплею і грибами печіть у духовці, розігрітій до 180-190 градусів 1 годину (або трохи більше, дивлячись яка порція картоплі і курки готується).
  • Готове гаряче блюдо накладайте на порційні тарілки і присипайте рубаною зеленню.
  • Приємного апетиту!

    Соковите куряче філе картоплею, сиром і помідорами

    Шматочки соковитого курячого філе з рум’яною скоринкою з ароматного сиру… Що може бути смачніше?! Курка з картоплею, сиром і помідорами, запечена в духовці – це просто, але одночасно ситно, оригінально і навіть вишукано. За рецептом, наведеним нижче, у вас легко вийде приготувати приголомшливий обід або вечерю для своєї родини, так і для гостей.

    Інгредієнти:

    • Картопля – 6-8 шт.
    • Куряче філе – 2-4 шт.
    • Помідори – 2-3 шт.
    • Часник – за смаком.
    • Сіль – за смаком.
    • Сир – 50-100 гр.
    • Цибуля – 1-2 шт.
    • Кефір – 1 ст.
    • Перець чорний мелений – за смаком.
    • Приправа для курки – за смаком.
    • Рослинна олія – 3-5 ст. л.

    Процес приготування:

  • Вже готове куряче філе (або грудку, оброблену на філе), обмийте і обсушіть, розділіть на кілька частин поперек волокон і злегка відбийте.
  • Філе посоліть і натріть приправами для курки, можна присипати свіжим рубаним або сухим часничком для аромату.
  • Замаринуйте куряче філе з часником в кефірі, заливши його так, щоб кефір повністю покрив курку.
  • Маринуйте куряче філе рівно дві години в мисці під харчовою плівкою або кришкою, в холодильник ставити не потрібно. За цей час кефір чудово розм’якшить м’ясо, а при запіканні воно вийде не просто смачним, а приголомшливо ніжним!
  • За 20 хвилин до запікання очищену картоплю наріжте на кружечки товщиною не більше 0,5 див.
  • Цибулю наріжте півкільцями, а помідори – кружечками або тонкими скибочками.
  • Змастіть невеликою кількістю масла деко, на нього викладіть кружечки картоплі, посоліть їх зверху і присипте за смаком чорним меленим перцем.
  • Зверху картоплю присипте цибулею.
  • Наступний шар – мариноване філе куряче (від кефіру його обмивати не потрібно, лише злийте зайве).
  • Укрийте шар філе гуртками з томатів і присипте сиром, натертим на тертці.
  • За бажанням зверху сир можна обмазати залишилися від курки маринадом або нежирним майонезом.
  • Курка з картоплею, сиром і помідорами в духовці, розігрітій до 200 градусів, запікається близько 1 години. Через 10-15 хвилин можна знизити температуру до 190 градусів, щоб сир швидко не запікся, а м’ясо не залишилося сирим.
  • Готовність страви перевіряйте по картоплі, якщо він м’який, то і вся «запеканочка» готова.
  • Курка з картоплею, сиром і помідорами особливо смачна, коли не занадто гаряча, а трохи охолоне.
  • Приємного апетиту!

    Курка, запечена з картоплею і майонезом і часником

    Дуже просто готується в духовці таке ситне, живильне і, звичайно ж, смачне блюдо, як курка з картоплею і майонезом і часником. За рахунок майонезу, в якому курячі шматочки маринують заздалегідь, м’ясо стає м’яким, соковитим і просто тане в роті! Якщо хочете спробувати новий смак курочки, тоді замаринуйте її в майонезі разом з часником і соєвим соусом.

    Інгредієнти:

    • Курка – 0,5-0,7 кг.
    • Картопля – 0,8-1 кг
    • Спеції для курки – за смаком.
    • Спеції для картоплі – за смаком.
    • Часник – 5 зубчиків або за смаком.
    • Рослинне масло – 2-3 ст. л.
    • Сіль – за смаком.
    • Майонез – 3-4 ст. л.

    Процес приготування:

  • Курятину підготуйте, розрізаємо на порційні шматки цілу тушку (або купіть окремо гомілки і стегенця, або просто грудку).
  • М’ясо обмийте і обсушіть, стегна і шматочки грудки можна потикати ножем, щоб маринад краще потрапив всередину.
  • Часник пропустіть через прес, змішати з майонезом, сіллю і приправами для курки (якщо їх немає, тоді додайте мелений чорний перець, мелений запашний перець, мелений коріандр).
  • Отриманим соусом натріть шматочки курки і відправте їх маринуватися на кілька годин в холодильник, можна і всю ніч. Якщо у вас мало часу, залиште курку в соусі на столі під кришкою хоча б на 1-2 години.
  • Незадовго перед приготуванням страви відваріть картоплю до напівготовності (картоплю можна варити як очищеним, так і в шкірці, яку потім потрібно буде зняти).
  • Остиглий картоплю наріжте кружальцями або на 4 частини вздовж, присипте спеціями для картоплі, можна додати сушений або свіжий рубаний часник і кріп.
  • Форму змастіть рослинною олією, в один шар викладіть картоплю, а зверху – замариновану курочку.
  • Запікайте блюдо близько 40 хвилин (плюс або мінус 5-10 хвилин, враховуючи особливості духовки). Температура – 180-190 градусів.
  • Далі зніміть фольгу і під грилем запікайте курочку ще 5-7 хвилин, щоб вийшла гарна скоринка.
  • Готову страву подавайте до столу гарячим, притрусивши січеною зеленню.
  • Приємного апетиту!

    Порада: за таким же рецептом можна запікати курку з картоплею в рукаві, однак картоплю відварити заздалегідь не потрібно. Час приготування в рукаві при тій же температурі 60-70 хвилин.