Холодець з яловичини – 10 смачних покрокових рецептів з фото
Покроковий рецепт приготування холодцю з яловичини без желатину
Щоб приготувати холодець без додавання желатину, потрібно взяти не просто м’якоть м’яса, але й кістки, жили, хвости і хрящі. Саме ці субпродукти дозволяють отримати ту саму щільну структуру при тривалій варінні. При бажанні яловичину можна комбінувати з іншими видами м’яса.
Час готування: 6 годин 20 хв.
Порцій: 10.
Інгредієнти:
М’ясний яловичий набір (голяшка, нога, рулька) – 4 кг;
Морква – 3 шт.;
Цибуля ріпчаста – 3 шт.;
Лавровий Лист – 4 шт.;
Перець чорний горошком – 10 шт.;
Часник – 7 часточок;
Корінь петрушки і селери – по 1 шт.;
Суміш спецій для холодцю – 7 г;
Сіль – за своїм смаком;
Вода – 4 л.
Процес приготування:
Ноги потрібно купити вже порубані або самостійно акуратно розпиляти ножівкою й промити від осколків кісток. Їх потрібно поскоблить і просмолити. Співвідношення води і м’ясних компонентів повинно бути 1: 1.
Підготувати широку каструлю, скласти в неї м’ясо, кістки та ін., додати воду. М’ясо повинно зникнути під водою. Бажано заливати вже відразу окропом. Дочекатися закипання зняти піну ложкою і зменшити вогонь до слабкого.
Варити бульйон протягом 5 годин під кришкою на мінімальному вогні, при більш сильному вогні вода помутніє, і більша її частина швидко википить.
Овочі почистити і змити пил, через 5 годин варіння цілком покласти в бульйон. Додати вимиті корені і сіль, всипати суміш спецій. Солі можна додати 1 ст. л. з гіркою, а потім спробувати і, якщо треба, досолити.
Готувати холодець ще 2,5 години, посиливши вогонь до середнього.
Моркву з цибулею можна викинути, м’ясо і кістки викласти в миску.
Остигле м’ясо зняти з кістки і руками гарненько пройтися, обмацати м’ясо на предмет залишилися в ньому дрібних кісток та їх осколків. Жили і м’ясо дрібно нарізати і розкласти по посуді, в яку буде заливатися холодець. Для краси перед додаванням м’яса можна викласти на дно свіжу чисту зелень, горошок з банки, половинки варених перепелиних яєць.
Зараз же можна покласти дрібно натерті свіжі зубчики часнику, мелений перець, перемішавши з шматочками м’яса.
Бульйон процідити через складену в кілька шарів марлю кілька разів, щоб прибрати найдрібніші деталі кісток і надати йому максимальну прозорість.
Залити м’ясні заготовки процідженим бульйоном і винести на холод остигати, потім прибрати в холодильник до повного охолодження.