Холодець з яловичини – 10 смачних покрокових рецептів з фото

Покроковий рецепт приготування холодцю з яловичини без желатину

Щоб приготувати холодець без додавання желатину, потрібно взяти не просто м’якоть м’яса, але й кістки, жили, хвости і хрящі. Саме ці субпродукти дозволяють отримати ту саму щільну структуру при тривалій варінні. При бажанні яловичину можна комбінувати з іншими видами м’яса.

Час готування: 6 годин 20 хв.

Порцій: 10.

Інгредієнти:

  • М’ясний яловичий набір (голяшка, нога, рулька) – 4 кг;
  • Морква – 3 шт.;
  • Цибуля ріпчаста – 3 шт.;
  • Лавровий Лист – 4 шт.;
  • Перець чорний горошком – 10 шт.;
  • Часник – 7 часточок;
  • Корінь петрушки і селери – по 1 шт.;
  • Суміш спецій для холодцю – 7 г;
  • Сіль – за своїм смаком;
  • Вода – 4 л.

Процес приготування:

  • Ноги потрібно купити вже порубані або самостійно акуратно розпиляти ножівкою й промити від осколків кісток. Їх потрібно поскоблить і просмолити. Співвідношення води і м’ясних компонентів повинно бути 1: 1.
  • Підготувати широку каструлю, скласти в неї м’ясо, кістки та ін., додати воду. М’ясо повинно зникнути під водою. Бажано заливати вже відразу окропом. Дочекатися закипання зняти піну ложкою і зменшити вогонь до слабкого.
  • Варити бульйон протягом 5 годин під кришкою на мінімальному вогні, при більш сильному вогні вода помутніє, і більша її частина швидко википить.
  • Овочі почистити і змити пил, через 5 годин варіння цілком покласти в бульйон. Додати вимиті корені і сіль, всипати суміш спецій. Солі можна додати 1 ст. л. з гіркою, а потім спробувати і, якщо треба, досолити.
  • Готувати холодець ще 2,5 години, посиливши вогонь до середнього.
  • Моркву з цибулею можна викинути, м’ясо і кістки викласти в миску.
  • Остигле м’ясо зняти з кістки і руками гарненько пройтися, обмацати м’ясо на предмет залишилися в ньому дрібних кісток та їх осколків. Жили і м’ясо дрібно нарізати і розкласти по посуді, в яку буде заливатися холодець. Для краси перед додаванням м’яса можна викласти на дно свіжу чисту зелень, горошок з банки, половинки варених перепелиних яєць.
  • Зараз же можна покласти дрібно натерті свіжі зубчики часнику, мелений перець, перемішавши з шматочками м’яса.
  • Бульйон процідити через складену в кілька шарів марлю кілька разів, щоб прибрати найдрібніші деталі кісток і надати йому максимальну прозорість.
  • Залити м’ясні заготовки процідженим бульйоном і винести на холод остигати, потім прибрати в холодильник до повного охолодження.
  • Приємного апетиту!