Качка по-пекінськи в домашніх умовах – 6 покрокових рецептів з фото

Якщо вже говорити про класику, то за всіма правилами качка по-пекінськи повинна готуватися в печі, і порода качки повинна бути пекінської, вона не така жирна. Але печі зараз рідкість і породу качок вибирати не доводиться. Не варто впадати у відчай, ми підібрали для вас шість рецептів, за допомогою яких ви зможете приготувати качку по-пекінськи в домашніх умовах.

Класичний рецепт качки по-пекінськи в домашніх умовах

Це блюдо в Пекіні вважається одним з найпопулярніших. Проте якщо у вас немає можливості, піде за ним у Китай, то ви зможете приготувати качку по-пекінськи самостійно, більш простим способом, тим більше, що часу у вас піде менше, ніж, якби ви готували за традиційним рецептом.

Час приготування: 90 хв.

Порцій: 2.

Інгредієнти

  • Качка 1 шт.
  • Мед 3 ст. л.
  • Оцет рисовий 80 мл.
  • Соус соєвий 80 мл.
  • Приправи за смаком (гвоздика, аніс, кориця, сичуанський перець, фенхель)
  • Імбир 1 шт.
  • Сіль за смаком
  • Вода 1.5 л

Процес приготування:

  • Качку необхідно повністю розморозити, випатрати, ретельно промити, висушити, зрізати жир з шийки і куприка.
  • Для маринаду в каструлю наливаємо воду, кладемо туди нарізаний імбир, спеції, мед, вливаємо соєвий соус і рисовий оцет, рідина доводимо до кипіння і варимо 3-5 хвилин.
  • Потім ошпарюємо отриманим маринадом тушку качки зі всіх сторін. Після цієї маніпуляції шкіра птиці трохи стянется і потемніє.
  • Наповнюємо скляну пляшку водою, нанизуємо на неї качку і прибираємо в холодильник на добу. Як виняток допустимо і горизонтальне положення тушки, єдина умова – має бути повітря навколо всієї поверхні птиці.
  • Перед тим, як почати готувати, дістаємо качку з холодильника і залишаємо при кімнатній температурі на годину. Духовку розігріваємо до 200 градусів. Натираємо качку сіллю і кладемо на грати грудкою вгору, ставимо в духовку, під гратами розташуйте піддон або глибоке деко, туди буде стікати сік з птиці. Запікаємо до тих пір, поки шкірка не стане рум’яною, а сік при проколюванні – прозорим, зазвичай для цього потрібно 1,5-2 години. Вимикаємо духовку, залишаємо в ній качку на півгодини, а потім подаємо до столу з кисло-солодким соусом або соусом хойсин.

Приємного апетиту!

Як запекти в духовці качку по-пекінськи з яблуками?

Вперше рецепт качки по-пекінськи був опублікований у книзі про здорову їжу персонального дієтолога імператора Китаю і довгий час вона вважалася делікатесом. З тих пір пройшло чимало часу і зараз можна знайти велику кількість варіацій рецептів знаменитої качки для приготування в домашніх умовах, ось один з них, качка по-пекінськи з яблуками.

Інгредієнти:

  • Тушка качки – 1 шт.
  • Яблука – 4-5 шт.
  • Соєвий соус – 80 мл
  • Оцет рисовий – 80 мл
  • Корінь імбиру – 1 шт.
  • Бадьян – 2 шт.
  • Мед – 3 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Приправи (сичуанський перець, гвоздика, кориця, фенхель) – за смаком.
  • Вода – 2 л

Процес приготування:

  • Для початку тушку качки потрібно випатрати, добре вимити і висушити, зрізати жир з шиї і куприка.
  • Робимо маринад. У каструлю наливаємо воду, розчиняємо в ній мед, сиплемо спеції, бадьян, нарізаний імбир, наливаємо рисовий оцет і соєвий соус, добре перемішуємо, чекаємо, поки рідина закипить, і варимо кілька хвилин. Гарячим маринадом обдаємо качку з усіх боків.
  • Насаджуємо качку на пляшку і ставимо його в холодильник на 24 години. За годину до початку готування дістаємо качку з холодильника. Після закінчення години натираємо качку сіллю з усіх боків.
  • Яблука промиваємо, видаляємо ніжки і серцевину, ріжемо їх на часточки, посипаємо корицею.
  • Фаршируємо качку з яблуками, черевце скріплюємо нитками або великий шпажкою. Щоб качка мала акуратний вигляд можна перетягнути її ниткою, притиснувши крильця і ніжки до тулуба.
  • Розігріваємо духовку до 200 градусів, кладемо качку грудкою вгору на решітку, під низ ставимо піддон. Запікаємо 1,5-2 години до повної готовності і появи рум’яної скоринки. Частина яблук з готової качки можна дістати і прикрасити ними блюдо.
  • Приємного апетиту!

    Смачний і простий рецепт качка по-пекінськи з апельсинами

    Давно не готували щось оригінальне? Зверніть увагу на качку по-пекінськи з апельсинами. Це воістину святкове блюдо, яке здивує ваших гостей своїм оригінальним смаком.

    Інгредієнти:

    • Тушка качки – 1 шт.
    • Апельсини – 2-3 шт.
    • Лимон – 1шт.
    • Оцет рисовий – 80 мл
    • Соєвий соус – 3 ст. л.
    • Корінь імбиру – 1 шт.
    • Бадьян – 2 шт.
    • Мед – 3 ст. л.
    • Сіль – за смаком.
    • Приправи (сичуанський перець, гвоздика, кориця, фенхель) – за смаком.
    • Розмарин – за смаком.
    • Чебрець – за смаком.
    • Вода – 2 л

    Процес приготування:

  • Качку потрібно випатрати, ретельно вимити, видалити залишки пір’я і прошарки жиру, витерти насухо.
  • У каструлю наливаємо воду, додаємо мед, спеції, бадьян, нарізаний імбир, рисовий оцет, соєвий соус і цедру апельсина, перемішуємо, доводимо до кипіння і варимо кілька хвилин. Получившимся маринадом ошпарюємо качку з усіх боків.
  • На підходящу за розміром пляшку насаджуємо качку, ставимо його в холодильник на 24 години. Перед приготуванням дістаємо з холодильника качку і залишаємо на годину при кімнатній температурі.
  • Натираємо цедру двох апельсинів і одного лимона, змішуємо її з сіллю і перцем. Натираємо цією сумішшю качку всередині і зовні.
  • У форму для запікання кладемо качку, ставимо її на 20 хвилин у розігріту до 220 градусів духовку. В цей час змішуємо соєвий соус, столову ложку меду і сік одного апельсина. Дістаємо качку з духовки, до неї у форму кладемо часточки апельсина, листя чебрецю і гілочки розмарину, поливаємо м’ясо частиною приготовленого соусу. Температуру духовки зменшуємо до 180 градусів і повертаємо туди форму з качкою. Запікаємо ще 1-1,5 години, періодично змащуючи поверхню качки залишилися соусом. До столу, качку можна подавати з апельсинами, які пекли в духовці, для гарніру приготуйте легкий овочевий салат.
  • Приємного апетиту!

    Покроковий рецепт приготування качки з соусом хойсин

    Зробити ваші страви ще більш смачними може правильно підібраний соус. Традиційно з качкою по-пекінськи подають соус хойсин, який готується з ферментованих бобів.

    Інгредієнти:

    • Тушка качки – 1 шт.
    • Мед – 3 ст. л.
    • Кунжутне масло – 1-2 ст. л.
    • Оцет рисовий – 80 мл
    • Соєвий соус – 4 ст. л.
    • Імбир – 2 ст. л.
    • Чорний перець – за смаком.
    • Сіль – за смаком.

    Для соусу:

    • Соєвий соус – 80 мл
    • Оцет – 40 мл
    • Чорний бобовий соус – 80 мл
    • Рідкий мед – 50 мл
    • Кунжутне масло – 20 мл
    • Соус чилі – 10 мл
    • Приправа китайська «Пять спецій» – за смаком.
    • Часник – 2 зубчики.

    Процес приготування:

  • Качку потрошимо, видаляємо пір’я, шкіра качки повинна бути чистою, ретельно промиваємо і обрізаємо жирові прошарки.
  • Кип’ятимо достатню кількість води, щоб обшпарити всю тушку, після цього залишаємо на 5 хвилин, поки вода стече, потім витираємо качку насухо. Хересом натираємо всю поверхню тушки, чекаємо поки вона висохне і після цього натираємо качку сіллю зсередини і зовні. Насаджуємо качку на пляшку і ставимо її в глибоку ємність, куди буде збиратися рідина. Качку прибираємо в холодильник на 24 години, рідину періодично зливаємо. Через 12 годин змащуємо качку медом і ставимо назад в холодильник.
  • Змішуємо імбир, мелений чорний перець, столову ложку кунжутного масла і соєвого соусу. Цей соус втираємо у внутрішню поверхню качки і закріплюємо черевце шпажками або нитками. Сумішшю соєвого соусу і кунжутного масла змащуємо шкіру качки зовні.
  • Крильця і ніжки качки обмотуємо фольгою. Коли духовка розігріється до 220 градусів, викладаємо качку на решітку, під низ ставимо ємність, куди буде стікати жир. Запікаємо качку 120 хвилин, потім змащуємо її сумішшю меду і соєвого соусу зі всіх сторін і тому ставимо в духову, запікаємо ще 20-25 хвилин до появи золотистої скоринки.
  • Готуємо соус. У миску наливаємо соєвий соус, оцет і чорний бобовий соус, перемішуємо. Додаємо рідкий мед, потім додаємо соус чилі, кунжутне масло, знову перемішуємо. Подрібнюємо часник і також відправляємо в миску, і останнім кроком сиплемо китайську приправу «п’ять спецій». Ретельно збиваємо виделкою соус до однорідної консистенції, перекладаємо в скляний посуд, його можна зберігати в холодильнику не більше місяця.
  • Готову качку по-пекінськи розрізаємо на порції і подаємо до столу з приготовленим соусом хойсин.
  • Приємного апетиту!

    Дуже смачна качка по-пекінськи, приготована в мультиварці

    У домашніх умовах ви також можете приготувати качку по-пекінськи з допомогою мультиварки. Такий спосіб зможуть освоїти кулінари будь-якого рівня, а м’ясо вийде ніжним і соковитим.

    Інгредієнти:

    • Тушка качки – 1 шт.
    • Вода – 200 мл
    • Соняшникова олія – 3 ст. л.
    • Часник – 5 зубчиків.
    • Чорний перець – за смаком.
    • Петрушка – 1 пучок.
    • Лавровий лист – 2 шт.

    Процес приготування:

  • Тушку очищаємо від залишків пір’я, промиваємо з усіх боків і всередині, видаляємо весь жир, залишаємо ненадовго, щоб стекла зайва рідина. Потім розрізаємо тушку на шматки.
  • Розтираємо В ступці приправи разом з сіллю. Змащуємо отриманою сумішшю м’ясо качки і ставимо в холодильник мінімум на 12 годин.
  • У чашу мультиварки наливаємо олію, викладаємо качку і заливаємо її водою так, щоб вона майже повністю була покрита рідиною. Встановлюємо на мультиварці режим «Гасіння», ставимо таймер на 2 години. Після сигналу про готовність, перевіряємо м’ясо, воно повинно потемніти і стати м’яким.
  • Якщо ваша мультиварка передбачає готування на двох рівнях, то ви можете разом з качкою приготувати на пару рис для гарніру.
  • Приємного апетиту!

    Класичний рецепт приготування качки по-пекінськи в рукаві

    Приготування м’яса у рукаві має ряд своїх плюсів. По-перше, це досить швидко, по-друге, м’ясо виходить соковитим, по-третє, не потрібно витрачати час на миття духовки і дека.

    Інгредієнти:

    • Тушка качки – 1 шт.
    • Мед – 1 ст. л.
    • Соєвий соус – 200 мл
    • Соус хойсин – 2 ст. л.
    • Корінь імбиру – 1 шт.
    • Сіль – за смаком.
    • Приправи (перець хуа-цзе, гвоздика, кориця, фенхель, аніс) – за смаком.
    • Часник – 3 зубчики.
    • Вода – 2 л

    Процес приготування:

  • Тушку качки добре промиваємо і висушуємо, зрізаємо жир з шиї і куприка.
  • Спеції подрібнюємо, імбир натираємо на дрібній тертці, часник пропускаємо через прес – все це змішуємо з двома столовими ложками соусу хойсин і сіллю. Цим маринадом будемо змащувати качку зсередини і його залишками наповнимо черевце. Отвір у тушці скріплюємо довгої дерев’яної шпажкою.
  • Кип’ятимо воду, солимо її, сиплемо половину столової ложки гвоздики, соловую ложку хуа-дзе, фенхелю і бадьяна, вливаємо соєвий соус. Цієї киплячій сумішшю ошпарюємо качку, робити це можна прямо над каструлею. Після чого качку залишаємо маринуватися в прохолодному місці мінімум 12 годин.
  • Качку кладемо в рукав, краю рукава зав’язуємо і маємо його на деко. Духовку розігріваємо до 200 градусів і запікаємо в ній тушку 60-80 хвилин.
  • Змішуємо по одній столовій ложці соєвого соусу і рідкого меду. Акуратно розрізаємо рукав, змащуємо качку медової сумішшю і залишаємо запікатися ще 25-30 хвилин. Готову птицю подаємо до столу зі свіжими огірками, млинцями і гострим соусом.
  • Приємного апетиту!

    Як приготувати млинці для качки по-пекінськи?

    У китайській кухні деякі страви подають разом з тонкими млинцями, зазвичай у них загортають м’ясо, овочі і поливають соусами. Тому млинці повинні бути еластичними, легкими з прісним смаком. Пропонуємо вам освоїти рецепт млинчиків, які можна подавати до качки по-пекінськи.

    Інгредієнти:

    • Борошно пшеничне – 150 гр.
    • Вода – 125 мл
    • Кунжутне масло – 1-2 ст. л.

    Процес приготування:

  • Воду наливаємо в каструлю і доводимо до кипіння, при замішуванні тіста вона повинна бути дуже гаряча.
  • Борошно просіваємо через сито, вона повинна пройнятися повітрям. Вливаємо гарячу воду і одну столову ложку кунжутної олії, швидкими рухами розмішуємо інгредієнти в мисці. Як тільки вся рідина вбереться, насипаємо на рівну поверхню трохи борошна і замішуємо тісто руками, залишаємо його під рушником на півгодини.
  • Катаємо з тіста «ковбаску», розрізаємо її на 10-12 рівних шматочків і формуємо з них кульки. Кожен кульку кладемо на посипаний борошном стіл і розкачуємо тонкий млинець, його поверхня змащуємо невеликою кількістю кунжутного масла – якщо ви будете млинці складати стопкою, це не дасть їм злипнутися.
  • На розігрітій сухій сковорідці з двох сторін обсмажуємо млинці. Важливо не перетримати їх на вогні, щоб вони не стали жорсткими.
  • Приємного апетиту!

    Як правильно подати до столу і є качку по-пекінськи?

    Якщо ви вже взялися за приготування такого вишуканого блюда, як качка по-пекінськи, то треба довести цю справу до кінця. Мало правильно її приготувати, але і для подачі качки по-пекінськи до столу, є деякі рекомендації, які ви можете виконати.

    Перше, що потрібно знати, готову качку необхідно обробити. За китайською традицією птицю розрізають на 100 шматків, цього професійні кухарі навчаються додатково. Кістки, які залишаються після оброблення, обсмажують в клярі і потім варять з них суп.

    Отже, тушку кладемо грудкою вниз, робимо надрізи над кісточками стегенець і далі по колу зрізаємо всю задню частину качки. Крила також відрізаємо, грудку відокремлюємо від кісток, передню частину знімаємо з стегенець і нарізаємо м’ясо шматочками, намагаємося це робити так, щоб на кожному шматочку була шкурка. Робимо це по можливості швидко, щоб качка не сильно охолола.

    Щоб максимально відтворити атмосферу сходу, можна використовувати для сервіровки столу спеціальний посуд, а замість звичайних приладів запастися паличками.

    Разом з качкою по-пекінськи подають нарізані овочі (свіжі огірки, маринована цибуля, імбир), соуси (хойсин, бобовий, гірчичний соус з чорничного варення) і спеціальні тонкі млинчики.

    Шматочок курки мачає в соус, кладемо його на млинець, додаємо туди овочі за смаком, загортаємо і з задоволенням їмо. І ще одна маленька, але важлива деталь, млинець потрібно загортати від себе, за китайською традицією це приверне до вас успіх, процвітання і багатство.

    Приємного апетиту!