Ліниві голубці в каструлі з капустою, фаршем і рисом – 6 покрокових рецептів з фото

Ліниві голубці часто готують в каструлі за класичним рецептом: з капустою, фаршем і рисом. Як правило, додатковими інгредієнтами служать лише соус, сметана, приправи, сіль та цибулю. Технологія приготування цієї страви проста, оскільки не вимагає зайвих маніпуляцій з капустою. А баланс білків, жирів і вуглеводів в голубцях просто ідеальний, тому їх дуже люблять прихильники здорового способу життя.

Ліниві голубці котлетками в томатно-сметанному соусі в каструлі

У цьому рецепті пильну увагу потрібно приділити соусу – саме він, а також правильна техніка приготування забезпечують голубців соковитість і ніжну консистенцію.

Час приготування: 1 година 30 хвилин

Кількість: 16 штук

Інгредієнти

  • Капуста білоголова 300 гр.
  • Фарш 600 гр.
  • Яйце куряче 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Часник 2 зубчики
  • Манна крупа 3 ст. л.
  • Рис білий 4 ст. л.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Для соусу:
  • Помідор 3 шт.
  • Томатна паста 3 ст. л.
  • Сметана 3 ст. л.
  • Борошно 150 гр.
  • Морква 300 гр.
  • Масло рослинне по смаку
  • Аджика за смаком

Процес приготування:

  • Всі компоненти підготувати для подальшої обробки. Відміряти потрібну кількість фаршу. Порізати досить дрібно капусту. Цибулю порізати ножем на тонкі смужки або кубики. Часник видавити через землянку або подрібнити ножем. Моркву очистити, томати вимити і розрізати на частини.
  • Змішати в одній ємності фарш, подрібнену капусту і цибулю.
  • Слідом відправити манну крупу і яйця – ці інгредієнти потрібні для в’язкості маси, з якої в подальшому будуть ліпитися котлети-голубці. Всипати промитий рис.
  • Приправити суміш меленим перцем, сіллю і всипати часник. Його кількість можна регулювати за смаком, а можна і зовсім не використовувати.
  • Перемішати все разом, щоб капустяно-м’ясний мікс перетворився на однорідну еластичну масу. Відправити заготовку в холодильник хвилин на 20, щоб компоненти «подружилися», а манка розбухла. Втім, можна дати постояти фаршу і без холодильника, але тоді він буде гірше відставати від рук.
  • Після обов’язково ще раз вимісити масу.
  • На великий обробній дошці або просто робочої поверхні сформувати з фаршу як можна більш рівний квадрат – за допомогою ножів, лопаток та іншого кухонного інвентарю. Розрізати ножем на рівні частини. Із зазначеної кількості компонентів рекомендується зробити 16 частин.
  • Скачати кожен шматок фаршу в круглу котлети і обваляти в борошні.
  • На плиту поставити сковороду або сотейник, влити трохи масла – 2-3 столові ложки.
  • З кожної сторони обсмажити голубці протягом пари хвилин.
  • В цей час в окремій ємності приготувати соус для подальшого гасіння страви. Акуратно змішати столову ложку борошна з двома-трьома ложками води.
  • Викласти в ємність з борошном і водою томатну пасту і додати помідори, нарізані частинами. Хоча можна обійтися і без них.
  • Вмішати залишилися продукти для соусу, розбавивши їх приблизно половиною літри води.
  • У глибоку каструлю викласти котлети-голубці. Залити їх соусом, акуратно струсивши вміст. У соус викласти моркву цілу, якщо вона дрібна, або розрізану частинами, якщо вона велика. Готувати голубці після закипання соусу близько 20 хвилин, можна збільшити час, якщо ви використовували жорстку капусту. Вогонь під каструлею повинен бути середній.
  • Подавати голубці можна з соусом, в якому вони тушкувалися.

Приємного апетиту!