Гуляш з яловичини з підливою – класичний варіант страви для обіду або вечері. Яловичина для гуляшу гаситься з водою, бульйоном або соусом до м’якості, а потім готується соус. В ній можуть бути присутніми овочі, спеції, сметана, томатний соус і інші компоненти. Подається гуляш з картопляним пюре, макаронами або будь-якими відварними крупами.
Класичний рецепт гуляшу на сковороді з підливою з борошна
Борошно в рецепті гуляшу служить свого роду загусником для підливи і надає приємну в’язкість страви. Її кількість можна варіювати, залежно від того, наскільки густу підливу ви хочете отримати.
Час приготування:1 год.
Кількість порцій: 4.
Інгредієнти
- Яловичина 500 гр.
- Цибуля ріпчаста 2 шт.
- Морква 1 шт.
- Борошно 1.5 ст. л.
- Масло рослинне для смаження
- Томатна паста 4 ст. л.
- Часник 1 зубчик
- Спеції для м’яса, за смаком
- Сіль за смаком
- Цукор-пісок ½ ч. л.
- Куркума 1 ст. л.
- Перець чилі 1 шт.
- Зелень для подачі
Процес приготування:
- Яловичу вирізку (переважно шийну частину або лопатку) звільнити від плівок і нарізати кубиками зі сторонами приблизно 3 див. Зверніть увагу, що м’ясо має бути повністю розморожено.
- Цибулину середньої величини порізати кубиками. Можна взяти більше або менше цибулі, ніж зазначено в рецепті – за вашим бажанням.
- Моркву потерти на тертці, можна для корейської моркви. Її обсяг теж дозволяється варіювати. Часник видавити з допомогою землянки
- Масло налити в глибоку сковороду і нагріти. М’ясні шматочки викласти в олію і на великому вогні без кришки обсмажити. При такій технології готування яловичина покриється скоринкою, а потрібний нам сік залишиться всередині шматочків м’яса.
- Коли яловичі кубики помітно підрум’яняться, а рідина зі сковороди зникне, додати порізану цибулю. Вогонь зменшити до середнього значення.
- Після декількох хвилин обжарювання м’яса з цибулею, додати в сковороду приблизно третину склянки води.
- Слідом за цибулею відправити в сковороду моркву і всипати половину ложки цукру, перемішати. Цукор – не обов’язковий інгредієнт, але він дозволяє моркви залишитися пружною, не розвалюватися.
- Томатну пасту викласти в сковорідку, а за нею – і часник зі спеціями. Приправи можна вибирати будь-які, які, на ваш погляд, добре поєднуються з м’ясом.
- Борошно розсипати по поверхні м’яса з овочами, перемішати і пару хвилин обсмажити все разом. Від того, скільки муки ви використовуєте, буде залежати густота і обсяг підливи.
- Вміст сковороди залити 3 склянками гарячої кип’яченої води, накрити кришкою і тушкувати до готовності на вогні потужністю нижче середнього. Добре б дати м’ясу потушиться близько години, а можна і більше. Тільки весь час потрібно перевіряти рівень рідини в сковороді і помішувати гуляш. За півгодини до готовності страву посолити, поперчити.
- Подавати ароматний яловичий гуляш з підливою краще в комплексі з картопляним пюре і овочами.
Приємного апетиту!