Салат з огірків можна приготувати без стерилізації і сміливо залишати його зберігатися на зиму. Овочі для салатів попередньо тушкують разом з приправами і консервуючими речовинами, а після розкладаються в стерилізовані банки. Огірки можна поєднувати з різними овочами та надавати їм смакові відтінки додаванням приправ. За деякими рецептами закріпилися постійні назви: «Ніжинський», «Донський», «Зимовий король» та ін
Салат з огірків без стерилізації «пальчики оближеш» на зиму
Це рецепт моно-салату з огірків. Він готується з додаванням часнику, меленого перцю і петрушки. Огірки підійдуть будь-які, навіть переросли.
Інгредієнти
- Огірок 2 кг
- Петрушка 1 пучок
- Часник 1 голівка
- Цукор-пісок ½ склянки
- Сіль 2 ст. л.
- ½ Склянки оцет
- Олія рослинна 50 мл
- Перець чорний мелений 1 ст. л.
Процес приготування:
- З вимитих, очищених від колючок огірків зрізати кінчики. Нарізати їх довгастими шматочками. Можна розділити навпіл, а потім на смужки шириною приблизно 1,5 див. Якщо шкіра груба, з ушкодженнями, її можна зрізати повністю або частково.
- Викласти овочі в глибоку миску і всипати до них сухі добавки: сіль, цукор, мелений перець. Перемішати огірки, а потім влити рідкі компоненти: оцет і рослинне масло, знову все розмішати.
- Петрушку дрібно порубати і змішати з огірками. Слідом за нею відправити в миску видавлений часник.
- Заправлені огірки залишити для маринування на 4-5 годин. В цілому, вже на цьому етапі виходить придатний для вживання салат, але для заготівлі на зиму йому потрібна термічна обробка.
- Промариновані овочі помістити в каструлю і поставити на вогонь. Після закипання на середньої потужності варити заготівлю близько 10 хвилин. Обов’язкова умова – постійне помішування огірків.
- Обробити банки способом стерилізації і викласти в них гарячий огірковий салат. Прокип’яченими закрити металевими кришками заготовку. На герметично закриті і перевернуті догори дном банки покласти покривало, в такому вигляді дати охолонути до кімнатної температури. Після відправити на зберігання.
Приємного апетиту!