Класичний соус ткемалі, який готується з червоної, синьої або жовтої сливи, має грузинське коріння, але здобув велику популярність і в слов’янській кухні. Традиційна рецептура зазнала зміни, і тепер ткемалі готують з додаванням овочів і фруктів, різних спецій і зелені. Соус підходить для м’ясних і рибних страв, його інгредієнти прості і доступні, і господині часто заготовляють ткемалі на зиму.
Класичний рецепт соусу ткемалі із слив на зиму
Для класичного ткемалі більше підходять недостиглі сливи будь-якого сорту. Важливо не перетримати соус на плиті, інакше його смакові характеристики погіршаться, а користь від вітамінного складу знизиться.
Час приготування: 40 хвилин.
Кількість: 2,5 л.
Інгредієнти
- Зливу 2 кг
- Вода ½ л.
- Часник 1 голівка
- Перець чилі 2 шт
- Кінза 70 гр.
- Кріп 30 гр.
- Базилік сушений 5 гр.
- Хмелі-Сунелі, коріандр, чебрець, м’ята болотна (за бажанням) по 1 ч. л.
- Сіль 1 ч. л.
- Цукор-пісок 1 ст. л.
Процес приготування:
- Відібрати для соусу сливи, вимити їх і помістити в каструлю великого об’єму, щоб зручно було варити сливи у воді.
- Водою покрити сливи повністю, помістити каструлю на плиту і дати воді закипіти. Плоди повинні поваритися на середньому вогні 7-8 хвилин.
- Викласти в блендер підготовлену до кулінарній обробці зелень, часник і гострий перець.
- Перетворити вміст чаші блендера в зелену кашку.
- Після варіння сливи викласти в друшляк і, коли зійде вода, перетерти плоди з допомогою ложки або лопатки. При цьому повинні відділятися від м’якоті кісточки і шкірка.
- Отримане пюре із слив викласти в каструлю і після закипання поварити 15 хвилин. Якщо готувати соус не для зимової заготівлі, то варити його потрібно буквально три хвилини на цьому етапі.
- Всипати зазначені в рецепті прянощі.
- Викласти слідом за прянощами зелену пасту із зелені, часнику і пекучого перцю. Вміст каструлі добре перемішати і варити під кришкою знову хвилини три.
- Зняти соус з плити, перешкодити його ще раз і почати розкладати заготовлені для закачування банки. Герметично укупорить тару і поставити на зберігання. Соус добре себе почуває в прохолодному місці, а після відкриття банки – в холодильнику.
Приємного апетиту!