Класичний соус ткемалі з сливи – 9 рецептів на зиму з фото покроково

Класичний соус ткемалі, який готується з червоної, синьої або жовтої сливи, має грузинське коріння, але здобув велику популярність і в слов’янській кухні. Традиційна рецептура зазнала зміни, і тепер ткемалі готують з додаванням овочів і фруктів, різних спецій і зелені. Соус підходить для м’ясних і рибних страв, його інгредієнти прості і доступні, і господині часто заготовляють ткемалі на зиму.

Класичний рецепт соусу ткемалі із слив на зиму

Для класичного ткемалі більше підходять недостиглі сливи будь-якого сорту. Важливо не перетримати соус на плиті, інакше його смакові характеристики погіршаться, а користь від вітамінного складу знизиться.

Час приготування: 40 хвилин.

Кількість: 2,5 л.

Інгредієнти

  • Зливу 2 кг
  • Вода ½ л.
  • Часник 1 голівка
  • Перець чилі 2 шт
  • Кінза 70 гр.
  • Кріп 30 гр.
  • Базилік сушений 5 гр.
  • Хмелі-Сунелі, коріандр, чебрець, м’ята болотна (за бажанням) по 1 ч. л.
  • Сіль 1 ч. л.
  • Цукор-пісок 1 ст. л.

Процес приготування:

  • Відібрати для соусу сливи, вимити їх і помістити в каструлю великого об’єму, щоб зручно було варити сливи у воді.
  • Водою покрити сливи повністю, помістити каструлю на плиту і дати воді закипіти. Плоди повинні поваритися на середньому вогні 7-8 хвилин.
  • Викласти в блендер підготовлену до кулінарній обробці зелень, часник і гострий перець.
  • Перетворити вміст чаші блендера в зелену кашку.
  • Після варіння сливи викласти в друшляк і, коли зійде вода, перетерти плоди з допомогою ложки або лопатки. При цьому повинні відділятися від м’якоті кісточки і шкірка.
  • Отримане пюре із слив викласти в каструлю і після закипання поварити 15 хвилин. Якщо готувати соус не для зимової заготівлі, то варити його потрібно буквально три хвилини на цьому етапі.
  • Всипати зазначені в рецепті прянощі.
  • Викласти слідом за прянощами зелену пасту із зелені, часнику і пекучого перцю. Вміст каструлі добре перемішати і варити під кришкою знову хвилини три.
  • Зняти соус з плити, перешкодити його ще раз і почати розкладати заготовлені для закачування банки. Герметично укупорить тару і поставити на зберігання. Соус добре себе почуває в прохолодному місці, а після відкриття банки – в холодильнику.

Приємного апетиту!