Класичний соус ткемалі з сливи – 9 рецептів на зиму з фото покроково

Класичний соус ткемалі, який готується з червоної, синьої або жовтої сливи, має грузинське коріння, але здобув велику популярність і в слов’янській кухні. Традиційна рецептура зазнала зміни, і тепер ткемалі готують з додаванням овочів і фруктів, різних спецій і зелені. Соус підходить для м’ясних і рибних страв, його інгредієнти прості і доступні, і господині часто заготовляють ткемалі на зиму.

Класичний рецепт соусу ткемалі із слив на зиму

Для класичного ткемалі більше підходять недостиглі сливи будь-якого сорту. Важливо не перетримати соус на плиті, інакше його смакові характеристики погіршаться, а користь від вітамінного складу знизиться.

Час приготування: 40 хвилин.

Кількість: 2,5 л.

Інгредієнти

  • Зливу 2 кг
  • Вода ½ л.
  • Часник 1 голівка
  • Перець чилі 2 шт
  • Кінза 70 гр.
  • Кріп 30 гр.
  • Базилік сушений 5 гр.
  • Хмелі-Сунелі, коріандр, чебрець, м’ята болотна (за бажанням) по 1 ч. л.
  • Сіль 1 ч. л.
  • Цукор-пісок 1 ст. л.

Процес приготування:

  • Відібрати для соусу сливи, вимити їх і помістити в каструлю великого об’єму, щоб зручно було варити сливи у воді.
  • Водою покрити сливи повністю, помістити каструлю на плиту і дати воді закипіти. Плоди повинні поваритися на середньому вогні 7-8 хвилин.
  • Викласти в блендер підготовлену до кулінарній обробці зелень, часник і гострий перець.
  • Перетворити вміст чаші блендера в зелену кашку.
  • Після варіння сливи викласти в друшляк і, коли зійде вода, перетерти плоди з допомогою ложки або лопатки. При цьому повинні відділятися від м’якоті кісточки і шкірка.
  • Отримане пюре із слив викласти в каструлю і після закипання поварити 15 хвилин. Якщо готувати соус не для зимової заготівлі, то варити його потрібно буквально три хвилини на цьому етапі.
  • Всипати зазначені в рецепті прянощі.
  • Викласти слідом за прянощами зелену пасту із зелені, часнику і пекучого перцю. Вміст каструлі добре перемішати і варити під кришкою знову хвилини три.
  • Зняти соус з плити, перешкодити його ще раз і почати розкладати заготовлені для закачування банки. Герметично укупорить тару і поставити на зберігання. Соус добре себе почуває в прохолодному місці, а після відкриття банки – в холодильнику.

Приємного апетиту!

Соус ткемалі по-грузинськи на зиму

У цьому рецепті обов’язково використовується м’ята. Оригінальний рецепт ткемалі містить болотну м’яту омбало, але її можна замінити звичайною перцевої.

Інгредієнти:

  • Алича або інші сливи – 3 кг.
  • М’ята – 70 р.
  • Перець запашний – 10 р.
  • Перець гострий – 3 стручки.
  • Часник – 3 головки.
  • Кінза – 70 р.
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Цукор – 0,5 ст.

Процес приготування:

  • Сливи, перш за все, потрібно відокремити від кісточок. Можна зробити це зі свіжими плодами або витягти кісточки в процесі варіння. У будь-якому випадку сливи потрібно поставити варитися зі склянкою води. Після закипання потримати на вогні хвилину, потім остудити і перетворити сливи в пюре. Воду, в якій вони варилися, можна додати в пюре, якщо сливи м’ясисті. В іншому випадку додавати не потрібно.
  • Цукор і сіль всипати в сливове пюре, поставити на вогонь, розмішати. Поварити 10 хвилин.
  • Часник видавити через прес або дрібно порізати і з’єднати зі сливами.
  • У комбайні подрібнити свіжу м’яту, кінзу і очищений від насіння гострий перець. Все це опустити в каструлю зі сливами.
  • Додати духмяний перець, перешкодити вміст каструлі, знову поставити на вогонь і буквально 5 хвилин після закипання поварити. Це останній етап варіння ткемалі. Довше тримати його на вогні не можна.
  • У чисті, придатні для тривалого зберігання банки, розлити соус і закрити щільними стерильними кришками. Зберігати його краще в холодильнику або льосі. Подавати до риби, м’яса, грінок і хлібцям.
  • Приємного апетиту!

    Дуже смачне з жовтих слив ткемалі

    Ткемалі з жовтих слив виходить дуже смачним — кисло — солодким. Його сонячний колір і пряний смак збагатять найрізноманітніші страви. Особливо підходить ткемалі з жовтих слив до шашлику.

    Інгредієнти:

    • Жовті сливи – 2, 5 кг.
    • Часник – 1 головка.
    • Вода – 1 ст.
    • Цукор – 2 ст. л.
    • Сіль – 1 ст. л.
    • Перець чилі мелений – 0,5 ч. л.
    • Кінза, м’ята, селера – по 70 р.

    Процес приготування:

  • Відібрати сливи хорошої якості, помити їх і відокремити кісточки. Зазвичай в жовтих сливах цей процес дається легко.
  • Залити підготовлені плоди 2 склянками води і поставити на вогонь. Як тільки вариво закипить, зменшити потужність і тримати на плиті близько 20 хвилин. Кілька разів вміст каструлі треба перешкодити. Після закінчення варіння остудити сливи.
  • Часник очистити, з’єднати зі сливами і всі разом пропустити через часникодавку. Вийде густувате пюре жовтого кольору, консистенції жирної сметани.
  • Поставити на вогонь сливово — часникову масу, всипати в неї сіль і цукор, розмішати.
  • Перець чилі відправити слідом. А потім всипати в соус дрібно порубану зелень. Можна подрібнити її в блендері, тоді соус вийде більш однорідним.
  • Після додавання всіх інгредієнтів прокип’ятити соус 5 хвилин і зняти з вогню. З цього моменту він готовий.
  • У банки зі стерильними внутрішніми поверхнями розлити соус і закрити чистими сухими кришками. Поставити в прохолодне місце. Ткемалі подавати в соусниці, можна перед подачею соус посипати свіжою зеленню.
  • Приємного апетиту!

    Покроковий рецепт приготування ткемалі з синіх слив

    Для цього соусу ідеально підійдуть недозрілі плоди будь-якого сорту синіх слив. В якості додаткових спецій рекомендується використовувати прованські трави.

    Інгредієнти:

    • Сині сливи – 1,5 кг.
    • Часник – 2 голівки.
    • Цукор – 5 ст. л.
    • Сіль – 2 ст. л.
    • Гіркий перець – 2 стручка.
    • Паприка – 2 ч. л.
    • Прованські трави – 1 ст. л.
    • Вода – 1 ст.

    Процес приготування:

  • Плоди розділити на половинки і вийняти кісточки. Добре помити сливи і залити склянкою води. Варити на невеликій потужності плити близько 15 хвилин. За цей час стане рухомий шкірка. Її можна зняти за допомогою лопатки, виделки і т. д. Можна і залишити оболонку. Остиглі сливи змолоти в блендері.
  • Часникові зубчики і очищений від насіння гіркий перець з’єднати з пюре із слив і ще раз все пропустити через ножі агрегату.
  • Сіль і цукор висипати в суміш, розмішати і поставити соус варитися. На цьому етапі йому достатньо 10-15 хвилин.
  • Паприку і прованські трави додати до сливового пюре. В якості альтернативи трав можна використовувати сухий базилік, м’яту, орегано і т. д. Розмішати інгредієнти і проварити з ними соус 5 хвилин під кришкою.
  • Гарячий соус ткемалі розподілити по чистим баночках і герметично закрити. Подавати такий соус можна до м’яса, курки або східним коржах.
  • Приємного апетиту!

    Як приготувати ткемалі на зиму із слив з помідорами?

    Томати у поєднанні зі сливами дають насичену кислинку, а часник і гострі приправи додають пікантності. Для приготування краще використовувати томати-черрі, але підійдуть і класичні сорти.

    Інгредієнти:

    • Сливи сині або червоні – 700 р.
    • Томати-черрі або звичайні помідори – 1 кг
    • Цукор – 6 ст. л.
    • Сіль – 1,5 ст. л.
    • Часник – 1 головка.
    • Перець чилі – 0,5 ч. л.
    • Суміш пряних трав – 0,5 ч. л.
    • Оцет яблучний – 2,5 ст. л.

    Процес приготування:

  • Розділити вимиті сливи по поздовжній борозні і вийняти кісточки. Прокрутити через м’ясорубку або зім’яти в пюре в блендері.
  • Томати черрі або звичайні помідори теж пюрировать зручним способом. Можна відразу додати до них зубчики часнику і все разом пропустити через подрібнювач.
  • З’єднати плоди з томатами і часником, сіллю і цукром, перемішати все, щоб вже на цьому етапі сіль і цукор почали розчинятися. Після цього поставити на вогонь і закип’ятити, не даючи масі підгоріти. Варити 15-20 хвилин під кришкою на невеликій потужності.
  • Гострі спеції і пряні трави всипати в соус і продовжити варіння ще протягом 10 хвилин. Зняти ткемалі з вогню і дати трохи постояти під кришкою. Після протерти масу через сито, щоб консистенція стала ідеально рівною.
  • Ще раз поставити соус на вогонь, почекати, поки закипить, влити яблучний оцет і вимкнути плиту. Ткемалі повинен вийти насиченого кольору, густий, як кетчуп.
  • В підготовлену тару – банки або пляшки – розлити соус із слив і томатів і щільно закрити. Коли заготовки охолонуть, відправити їх на зберігання. Після подавати до м’ясних страв або додавати в рагу, супи, соуси до пасти.
  • Приємного апетиту!

    Простий і смачний рецепт ткемалі з додаванням яблук

    Сливи і яблука краще брати кислуватих сортів. Спеції використовувати на свій смак, але з цим дуетом краще всього поєднуються кориця, гвоздика, імбир.

    Інгредієнти:

    • Сливи — 3,5 кг.
    • Яблука – 1,5 кг
    • Цукор – 1 кг
    • Кориця – 1 р.
    • Гвоздика – 0,5 р.
    • Імбир – 5 р.

    Процес приготування:

  • З слив, в яких витягнуті кісточки, зварити пюре. Для цього розділені на частини плоди залити склянкою-двома води і варити до сильного розм’якшення злив.
  • Окремо зварити таким же чином яблука, спочатку очистивши їх від шкірки і серцевини. Варка кожного плоду може зайняти близько 20 хвилин.
  • Після з’єднати два види пюре і пропустити через блендер або протерти через сито. Всипати цукор. Не лякайтеся великої кількості цукру, він потрібен для в’язкості маси. Якщо ви використовуєте досить кислі плоди, цукор не зробить соус надто солодким. Варити пюре з цукром 5-7 хвилин після закипання.
  • Мелені спеції всипати в пюре, змішати їх з плодової масою і потримати на вогні ще 5-7 хвилин. Спробувати страву на смак. Допускається додати в соус трохи яблучного оцту, якщо він здався вам солодким. За смаком можна підсолити і ткемалі.
  • Розлити гарячий соус в тару, попередньо простерилизованную, закрити кришками. Зберігати його можна в холодильнику або льосі, подавати до м’яса, макаронів або просто як намазки на білий хліб.
  • Приємного апетиту!

    Дуже смачне ткемалі на зиму з кінзою

    Пряний аромат і легку гірчинку надає кінза соусу. Для ткемалі з кінзою підійде будь-який сорт слив, в тому числі алича. Соус вариться нетривалий час, тому в ньому зберігається маса корисних речовин.

    Інгредієнти:

    • Сливи будь-якого сорту – 1,5 кг.
    • Гіркий перець – 1 стручок.
    • Вода – 1 ст.
    • Цукор – 1 ст. л.
    • Часник – ½ головки.
    • Кінза – 200 р.
    • Кріп – 100 р.
    • М’ята – 100 р.
    • Сіль – 0,5 ч. л.

    Процес приготування:

  • Сливове пюре зварити з очищених від кісточок слив. Для цього після виймання кісточок залити сливи склянкою води і варити 20-30 хвилин до дуже м’якого стану. Остиглі злегка сливи перетворити в пюре блендером.
  • Стручок гіркого перцю змолоти в кашку разом з часниковими часточками і приєднати до пюре із слив.
  • Зелень кінзи і кропу, листя м’яти об’єднати в чаші блендера і зробити з них зелену кашку. Її теж додати до сливового пюре.
  • Цукор і сіль всипати в основну масу. Сіль не обов’язково потрібно використовувати, пробуйте на свій смак. Розмішати всі інгредієнти в однорідну суміш, поставити на плиту. Варити соус 5-10 хвилин. За бажанням можна додати гострих приправ.
  • Ткемалі з кінзою розлити в невеликі баночки, закрутити герметично кришками і поставити в холодне місце — після охолодження заготовки при кімнатній температурі. Навіть після відкриття банки в соус можна сміливо додавати необхідні компоненти – зелень, приправи, сіль, таким же чином корегує смак соусу для подання до різних страв.
  • Приємного апетиту!

    Ткемалі на зиму зі спеціями хмелі-сунелі

    Хмелі-сунелі – спеції, які надають соусу основну спеціалізацію, орієнтують використовувати його з м’ясом. Разом з набором уцхо-сунелі вони роблять ткемалі по-східному пряним і виразним.

    Інгредієнти:

    • Сливи будь – 2,5 кг.
    • Часник – 2 голівки.
    • Перець гіркий – 2 стручка.
    • Цукор – 1 ст.
    • Сіль – 2 ч. л.
    • Приправа хмелі-сунелі і уцхо-сунелі – по 2 ч. л.
    • Набір зелені: петрушка, кріп, кінза, м’ята – 200 р.
    • Запашний перець – 1 ч. л.
    • Лавровий лист – 3 шт.

    Процес приготування:

  • Сливи проварити зі склянкою води протягом 15 хвилин після закипання. Після відокремити кісточки і шкірку, протираючи плоди через металеве сито. Можна поступити і по-іншому: спочатку вийняти кісточки, а потім варити м’які половинки з водою.
  • Розм’якшені сливи подрібнити в кашку блендером або м’ясорубкою, з’єднати їх з лавровим листом і запашним перцем, проварити 5 хвилин.
  • Часник, пропущений через прес, гіркий перець, натертий на тертці або подрібнений в блендері, викласти до сливового пюре.
  • Всю зелень вимити і стовкти в однорідну масу будь-яким зручним способом, також додати до сливам.
  • Після додавання в основну масу солі і цукру проварити її 15 хвилин, періодично заважаючи лопаткою, щоб уникнути пригорання.
  • Дует зі східних приправ всипати в соус, розмішати, закрити ємність кришкою і варити на маленькому вогні 5 хвилин. Зняти пробу з соусу і, якщо необхідно, додати потрібних інгредієнтів.
  • В простерилізовані ємності з кришкою відповідного обсягу розлити пряний ткемалі і закрити. Подавати такий соус можна до будь-якої м’ясної страви, але краще до шашлику або м’яса на грилі.
  • Приємного апетиту!

    Як приготувати соус ткемалі в мультиварці?

    Для приготування ткемалі в мультиварці використовується режим «гасіння». Соус готується з будь-яких злив, але краще підійде тверда недозревшая алича.

    Інгредієнти:

    • Алича – 1 кг.
    • Часник – 4 зубчики.
    • Цукор – 3 ч. л.
    • Сіль – 1 ч. л.
    • Перець чилі – 1 стручок.
    • Зелень кропу, базиліка і м’яти – по 30 р.
    • Коріандр – 1 ст. л.
    • Паприка – 1 ст. л.

    Процес приготування:

  • Аличу з кісточками всипати в чашу мультиварки, додати півсклянки води і в режимі «гасіння» витримати півгодини.
  • Зварені сливи викласти в сито і перетерти, щоб відшарувалися кісточки, а м’якоть перетворилася в пюре.
  • Викласти пюре з аличі назад в чашу і в режимі «пар» потримати 3 хвилини.
  • Після додати в масу вказану кількість солі, цукру, коріандру і паприки.
  • Стручок перцю чилі, часникові зубчики і зелень разом подрібнити блендером. Впустити цю суміш в сливове пюре. Всі компоненти змішати.
  • Запустити режим «гасіння» і протягом 30 хвилин готувати соус. Він виходить насиченого кольору, з терпким смаком і насиченим ароматом. Якщо соус вийшов рідкуватим, можна витягти його з чаші, змішати з ложкою агар-агару і, пропустивши через сито, ще протягом 10 хвилин протушкувати в колишньому режимі.
  • Після чисті ємності розподілити ткемалі, герметично закрити і прибрати в холодне місце. Використовувати в доповнення до м’ясних страв, різних видів пасти, хлібним грінок і коржиків.
  • Приємного апетиту!