Малосольні огірки в каструлі з холодною водою, розсолом хрусткі класичні – 7 способів приготування рецепти з фото покроково

Пропонуємо вам приготувати хрусткі класичні малосольні огірки в каструлі з холодною водою або розсолом. Готуються вони дуже просто, досить швидко, і ви будете приємно здивовані тим, наскільки смачними бувають малосольні огірки. Ми підготували для вас 7 способів приготування таких огірків, крім того, щоб все стало ще більш зрозуміло, всі рецепти з фото покроково показують, що і як робити. Спробуйте і переконайтеся самі.

Класичний рецепт малосольних огірків в каструлі з холодною водою

Ніжні, хрусткі малосольні огірки, приготовані за нашим рецептом, готуються досить швидко і просто. Менше ніж за 2 дні, ви зможете приготувати чудову закуску, яка прикрасить будь-який святковий стіл.

Час приготування: 1-1,5 доби

Кількість порцій: 3-х літрова банка

Інгредієнти

  • Огірок 1.5 кг
  • Часник 5 зубчиків
  • Вода 1.5 л
  • Перець чорний горошок 5 шт.
  • Кріп 4 парасольки
  • Дубове листя 4 шт.
  • Листя хрону 5 шт.
  • Смородина чорна 5 листків
  • Сіль 1 ст. л. на літр
  • Цукор-пісок ½ ст. л. на літр

Процес приготування:

  • Перш ніж приступити безпосередньо до засолюванні огірків, потрібно попередньо промити їх у достатній кількості холодної води. Потім, щоб прибрати з огірків гіркоту, покладіть їх у великий таз або каструлю і залийте повністю холодною водою. Шлях вони постоять так протягом 2 годин.
  • Після того, як овочі добре отмокнут у воді, відріжте на кожному огірку з обох сторін по 1 сантиметру. Це потрібно для того, щоб розсіл швидше всмоктався, і огірки добре просолились. З цією ж метою можна зробити за 4-5 проколів виделкою по всьому периметру огірка. Ця маніпуляція так само допоможе розсолу скоріше вбратися.
  • Листя і прянощі промийте в холодній воді і трохи обсушити. Зубчики часнику очистіть від лушпиння і сполосніть водою. Банку вимийте у гарячій воді з додаванням 1-2 чайних ложок харчової соди.
  • Приступаємо безпосередньо до засолюванні. На дно банки покладіть 3 листків чорної смородини, 2 листи дуба, 2 парасольки кропу, 3 горошини перцю і 3 зубчики часнику. Тепер потрібно акуратно викласти огірки (бажано, щоб вони всі були приблизно одного розміру, не більше 10 сантиметрів). Огірки потрібно не укладати в банку, а ставити вертикально (особливо перший ряд). Коли банку буде повністю заповнена огірками, зверху покладіть листя смородини і дуба, парасольки кропу, часник, перець і 5 листків хрону.
  • Тепер потрібно підготувати розсіл. Для цього 1,5 літра води розділіть на 2 частини. Першу половину нагрійте в каструлі і додайте до неї 1,5 столові ложки солі і таку ж кількість (або трохи менше) цукрового піску. Дочекайтеся, поки сіль і цукор розчиняться, а потім перелийте розсіл у другу половину води, яку не нагрівали. Потрібно залишити воду до повного охолодження.
  • В банку з підготовленими огірками залийте весь охолоджений розсіл. Верх банки можна накрити тканиною (не кришкою! огірки повинні дихати) і залиште в такому стані на ніч (не менше, ніж на 10 годин). По закінченні вказаного часу, переставте банку з огірками в холодильник і витримайте їх там, протягом 24-30 годин.
  • Ось і все, ніжні, ароматні, хрусткі і дуже смачні малосольні огірки готові!

Приємного вам апетиту!

Хрусткі малосольні огірки холодним способом

Спробуйте приготувати цю чудову смачну і хрустку закуску. Готуються такі огірки дуже просто, достатньо швидко, а виходять завжди неперевершено смачно. Вам не потрібно нічого ні варити, ні стерилізувати. Що може бути простіше?

Інгредієнти:

  • Свіжі огірки – 1 кг
  • Зубчики часнику – 3 шт.
  • Вода – 1л
  • Парасольки кропу – 4-5 шт.
  • Листя рослин (вишня, смородина чорна) – по 12 шт.
  • Сіль поварена – 70 г
  • Хрін (листя) – 2 шт.
  • Зелень кропу – 20-30 г

Процес приготування:

  • Спочатку підготуйте огірки до засолюванні. Краще всього вибирати такі сорти, де є пупиришки – такі огірки краще підходять для засолювання, ніж звичайні гладкі. Ретельно промийте їх під проточною водою. Покладіть огірки у велику каструлю і повністю залийте їх холодною водою. Нехай вони постоять так години 2-3, від цього вони стануть ще більш хрусткими.
  • Листя, парасольки кропу і зелень промийте. На дно посуду, в якій ви плануєте солити огірки, покладіть 6 листочків чорної смородини, 6 листочків вишні і 2 парасольки кропу, також додайте половину гілочок кропу.
  • Дістаньте огірки з води і обріжте кінчики з обох сторін. Це робиться для того, щоб соляний розчин легше і швидше проникав всередину огірків. Складіть огірки в посуд для подальшої засолювання. Це може бути каструля, таз, банку – не важливо, беріть те, що вам буде зручно солити огірки.
  • У літрі кип’яченої коди кімнатної температури розчиніть 70 грам повареної солі. Як слід перемішайте.
  • Часник очистіть від лушпиння, сполосніть в холодній воді і дрібно наріжте. Викладіть часник поверх огірків, покладіть листя, парасольки і зелень кропу. Також зверху покладіть листя хрону. Процідіть готовий розчин соляної через марлю, складену в декілька шарів, і рівномірно залийте цим розчином огірки.
  • Тепер потрібно дати огіркам настоятися. Залиште їх при кімнатній температурі годин на 6, а краще – на 8. Щоб огірковий розсіл не потрапила пил, накрийте посуд з огірками чистим кухонним рушником.
  • Після закінчення зазначеного часу, переставте огірки в холодильник, де вони продовжать настоюватися ще близько 24 годин. Якщо ви брали невеликі огірки, то вони засолятся швидше. Більш великим знадобиться трохи більше часу.
  • Такі хрусткі малосольні огірки стануть чудовим доповненням до будь-якого овочевого або м’ясного блюда на вашому столі.
  • Приємного вам апетиту!

    Швидкий спосіб приготування малосольних огірки з кропом

    Цей рецепт підійде тим, кому ну вже дуже сильно захотілося солененьких огірочків, а їх в будинку немає. Також такий рецепт можуть взяти на замітку чоловіки майбутніх матусь, які постійно хочуть солоденького, то солоненького в 3 години ночі.

    Інгредієнти:

    • Огірки свіжі – 1 кг
    • Оцет — 1 ст. л.
    • Зубчики часнику – 2-3 шт.
    • Чорний мелений перець – на кінчику ножа
    • Зелень кропу – 45 г
    • Сіль поварена – 1,5-2 ст. л.

    Процес приготування:

  • Для того щоб огірки по цьому рецепту вийшли швидко і смачно, потрібно уважно підійти до вибору інгредієнтів. По-перше, потрібно вибрати правильний сорт огірків. Краще всього для цієї мети підійдуть огірки з пухирцями (гладкі сорти відразу приберіть в бік, вони не підійдуть). По-друге, дуже важливий розмір огірків: вони повинні бути однакового розміру, бажано, не перевищує 7-10 сантиметрів. Отже, добре огірки промийте в холодній воді. Вимиті огірки розріжте вздовж на 4-8 частин (залежно від товщини овоча).
  • Кріп також промийте в достатній кількості води, трохи обсушити і дрібно нарубаєте.
  • Візьміть чисту трилітрову банку і перекладіть в неї огірки, зверху додайте подрібнений кріп, столову ложку оцту, трохи перцю, потрібне вам кількість солі і очищені зубчики часнику (попередньо їх краще нарізати кільцями).
  • А тепер починається найцікавіша, але в той же час трудомістка частина приготування малосольних огірків за цим рецептом. Потрібно закрити банку кришкою і почати її енергійно трясти у всіх напрямках. Робити це потрібно протягом хвилин 8-10. Досить обтяжлива для жіночих рук заняття, тому, буде дуже непогано, якщо ви довірите цю частину приготування огірків міцним чоловічим рукам. Тряска сприяє швидкому виділенню соку і швидкому процесу просолювання огірків (за рахунок того, що вони вже нарізані на частини і розсолу легше проникнути всередину).
  • Після того, як ваш чоловік (чи все-таки ви самі) гарненько потрясе огірки, поставте банку в прохолодне затінене місце і залиште хвилин на 30. За цей час розсіл остаточно проникне в усі шматочки огірків.
  • Перед подачею на стіл можна збризнути готові малосольні огірки невеликою кількістю рослинної олії, а потім перемішати.
  • Приємного вам апетиту!

    Огірки малосольні з часником і зеленню з холодним розсолом

    Ніжні та ароматні, в міру солоні, соковиті і хрусткі – малосольні огірки є прекрасною закускою і прекрасним доповненням до будь-якої страви. Готуються вони дуже легко і просто, і вже буквально через добу, дві можна насолоджуватися чудовим смаком.

    Інгредієнти:

    • Свіжа зелень кропу – 70-100 г
    • Огірки – 1 кг
    • Сіль і цукор – по 1 ст. л.
    • Лавровий Лист – 1 шт.
    • Зубчики часнику – 3 шт.
    • Листя чорної смородини – 3 шт.
    • Духмяний перець – 5 горошин

    Процес приготування:

  • Секрет ідеальних малосольних огірків в правильно підібраному сорті цього овоча. Пам’ятайте, що гладкі огірки більше підходять для салатів, а ось колючі огірочки – саме те для засолювання. Спочатку промийте огірки (бажано, щоб вони були приблизно одного розміру) в достатній кількості холодної води. Потім, коли вони трохи обсохнуть, обріжте кінчики з кожної сторони (так солі буде легше проникнути всередину).
  • Візьміть міцний целофановий пакет, а краще – два, а ще краще – зіп-пакет. Перекладіть в нього огірки.
  • Зелень кропу гарненько промийте в проточній воді. Якщо у вас вистачає часу, то можна замочити кріп в солоній воді хвилин на 30, тоді з нього вийде вся живність, якщо вона є. Але якщо вам не хочеться довго возитися з зеленню, то досить просто промити кріп. Далі можна порвати його руками і покласти в пакет (а можна і нарізати ножем – як вам зручніше).
  • Часник очистіть і наріжте на тонкі кружечки. Додайте нарізаний часник в пакет до решти інгредієнтів. Туди ж відправте промиті смородинові листя, а також лавровий лист. Додайте духмяний перець, а потім висипте в пакет столову ложку солі і столову ложку цукрового піску.
  • Закрийте або зав’яжіть пакет і ретельно перемішайте всі інгредієнти. От і все. Тепер залишилося почекати близько 8-10 годин, і огірочки будуть готові. Тільки стежте за тим, щоб пакет не протік.
  • Приємного апетиту!

    Ніжні малосольні огірки на мінеральній воді у каструлі

     

    Цей не зовсім звичайний спосіб засолювання огірків користується досить високою популярністю. Огірки виходять соковитими, хрусткими, в міру солоними – просто пальчики оближеш!

    Інгредієнти:

    • Огірки свіжі невеликого розміру – 1 кг
    • Зубчики часнику – 4 шт.
    • Мінеральна вода – 1,5 літра (чим більше газу, тим краще)
    • Сіль – 2 ст. л.
    • Зелень кропу – 50 г

    Процес приготування:

  • Намагайтеся вибирати огірки однакового розміру, щоб вони не перевищували 10 сантиметрів в довжину. Як слід, вимийте їх в холодній воді, а потім трохи обсушити. Тепер потрібно обрізати огірки з обох кінців на 1 сантиметр. Цей трюк допоможе огіркам просолитися швидше.
  • Часник потрібно попередньо розділити на зубчики і очистити їх від лушпиння. Сполосніть часник водою, а потім наріжте тонкими кружечками.
  • Зелень кропу промийте холодною водою і відкиньте на друшляк, щоб вся зайва рідина могла стекти.
  • На дно посуду, в якій ви будете готувати малосольні огірки, покладіть частину кропу, потім зверху шар огірків, потім знову шар кропу, шар часнику, шар огірків, шар кропу, шар часнику. І так до тих пір, поки не закінчаться всі інгредієнти. Потрібно розрахувати таким чином, щоб шар кропу виявився останнім.
  • Тепер потрібно розчинити в мінералці сіль. Краще всього використовувати кам’яну сіль без йоду. І кількість солі підкоригуйте на ваш смак, якщо ви не любитель занадто солоних огірків, то, можливо, вам буде досить 1,5 ложок солі.
  • Залийте підготовлені огірки і зелень солоної мінералкою (вона повинна повністю покрити всі інгредієнти). Накрийте посуд зверху кришкою (якщо є така можливість) або харчовою плівкою. Готуються малосольні огірки на мінералки в холодильнику приблизно 14-16 годин.
  • Приємного апетиту!

    Класичні малосольні огірки з хроном в каструлі

    Цей рецепт підійде тим, хто любить гостренькі огірочки. Малосольні огірки виходять смачними, островатыми і ароматними. Чудовий спосіб урізноманітнити способи приготування малосольних огірків.

    Інгредієнти:

    • Вода – 2 л
    • Огірки – 3 кг
    • Листя хрону – 2 шт.
    • Корінь хрону – ½ шт. невеликого розміру
    • Головка часнику – 1 шт.
    • Сіль поварена – 5-6 ст. л.
    • Зелень кропу – 20 г
    • Парасольки кропу – 4 шт.
    • Перець чорний – 4 горошини

    Процес приготування:

  • Найголовніше в цьому рецепті – вибрати правильні огірки: невеликі, одного розміру, з пухирцями. Саме такі сорти ідеально підходять для засолювання. Після того, як огірки обрані, їх потрібно гарненько промити в достатній кількості холодної води. Потім перекладіть чисті огірки у велику каструлю (а краще – в таз) і доверху залийте її холодною водою. Потрібно дати огіркам настоятися в воді не менше 2 годин.
  • Після цього вийміть огірки з води і відріжте з кожного кінця на 1 см огірка. Обрізати огірки потрібно обов’язково, інакше розсолу потрібно набагато більше часу, щоб проникнути всередину.
  • Візьміть корінь хрону і акуратно почистіть його. Потім корінь потрібно натерти на крупній тертці.
  • Кріп (зелень і парасольки) і листя хрону промийте під проточною водою і відкиньте на друшляк, щоб зелень трохи висохла.
  • 2 літри води налийте в каструлю і доведіть до кипіння. У киплячу воду додайте 5 столових ложок солі і чорний перець, вимкніть плиту. Остудіть розсіл до трохи теплого стану.
  • Поки остигає розсіл, приготуйте чисту стерильну банку. Нагадаємо, що стерилізувати банки можна не тільки на пару, але і в мікрохвильовій печі і духовці.
  • Прийшла пора укладати огірки по банкам. Гілочки кропу порвіть руками і покладіть на дно банки, туди ж відправте 1 лист хрону, частина тертого хрону, огірки, нарізані кружальцями, часник і огірки. Зверху покладіть ще трохи тертого хрону, листя хріну і парасольки кропу. Розлийте розсіл по банкам і прикрийте банки блюдцем. Огірки повинні простояти так (не в холодильнику) близько 3 діб. За цей час огірки встигнуть просочитися розсолом і ароматом, який віддадуть зелень і спеції. Тепер можна прибирати огірки в холодильник для постійного зберігання.
  • Приємного вам апетиту!

    Малосольні огірки холодним способом з додаванням листя чорної смородини

    Пропонуємо вашій увазі простий рецепт смачних, соковитих, хрусткі і дуже ароматні малосольних огірків з листям чорної смородини. Така чудова закуска чудово доповнить будь-овочеве або м’ясне блюдо.

    Інгредієнти:

    • Свіжі огірки – 2 кг
    • Сіль харчова – 50 г
    • Вода питна – 1,5 л
    • Зубчики часнику – 4-5 шт.
    • Листя чорної смородини – 4-6 шт.
    • Парасольки кропу – 4-5 шт.
    • Листя вишні і дуба – за смаком

    Процес приготування:

  • Візьміть по парі листя вишні і дуба, 6 листочків чорної смородини і укропные парасольки. Промийте всю зелень у достатній кількості холодної води, а потім дайте просохнути. В цей час почистіть зубчики часнику і наріжте їх з допомогою ножа на тонкі пластини.
  • Огірки вимийте у великій кількості холодної води. Намагайтеся, щоб вони всі були приблизно одного розміру (не більше 10 сантиметрів), а ще дуже важливий сорт. Для соління найкраще підходять колючі огірочки і огірочки. Гладкі ж сорти огірків будуть ідеально виглядати в салаті. Отже, у огірків потрібно зрізати з кожної сторони приблизно за 1-1,5 сантиметра. Завдяки цьому вони зможуть швидше просолитися.
  • 1,5 літра води налийте в каструлю і доведіть до кипіння. Вимкніть вогонь і насипте в гарячу воду сіль. Добре перемішайте і охолодіть до кімнатної температури.
  • Поки розсіл остигає, приготуйте трилітрову банку. Краще всього, якщо ви її ретельно вимиєте і пропарите на водяній бані 5-10 хвилин, потім на дно банки покладіть по одному дубовому та вишневому листу, 2-3 парасольки кропу, 3 смородинового листа і жменю часникових кілець. Потім акуратно викладіть огірки, а зверху покладіть часник, листя і кріп. Залийте в банку з огірками охолоджений розсіл і закрийте банку тарілкою.
  • Перші три доби малосольні огірки повинні настоюватися при кімнатній температурі, а потім їх потрібно переставити в холодильник, накривши банку капроновою кришкою.
  • Ніжні малосольні огірочки готові. Сподіваємося, що їх чудовий смак доведеться вам до душі.
  • Приємного вам апетиту!