Малосольні огірки в каструлі з холодною водою, розсолом хрусткі класичні – 7 способів приготування рецепти з фото покроково
Пропонуємо вам приготувати хрусткі класичні малосольні огірки в каструлі з холодною водою або розсолом. Готуються вони дуже просто, досить швидко, і ви будете приємно здивовані тим, наскільки смачними бувають малосольні огірки. Ми підготували для вас 7 способів приготування таких огірків, крім того, щоб все стало ще більш зрозуміло, всі рецепти з фото покроково показують, що і як робити. Спробуйте і переконайтеся самі.
Класичний рецепт малосольних огірків в каструлі з холодною водою
Ніжні, хрусткі малосольні огірки, приготовані за нашим рецептом, готуються досить швидко і просто. Менше ніж за 2 дні, ви зможете приготувати чудову закуску, яка прикрасить будь-який святковий стіл.
Час приготування: 1-1,5 доби
Кількість порцій: 3-х літрова банка
Інгредієнти
Огірок 1.5 кг
Часник 5 зубчиків
Вода 1.5 л
Перець чорний горошок 5 шт.
Кріп 4 парасольки
Дубове листя 4 шт.
Листя хрону 5 шт.
Смородина чорна 5 листків
Сіль 1 ст. л. на літр
Цукор-пісок ½ ст. л. на літр
Процес приготування:
Перш ніж приступити безпосередньо до засолюванні огірків, потрібно попередньо промити їх у достатній кількості холодної води. Потім, щоб прибрати з огірків гіркоту, покладіть їх у великий таз або каструлю і залийте повністю холодною водою. Шлях вони постоять так протягом 2 годин.
Після того, як овочі добре отмокнут у воді, відріжте на кожному огірку з обох сторін по 1 сантиметру. Це потрібно для того, щоб розсіл швидше всмоктався, і огірки добре просолились. З цією ж метою можна зробити за 4-5 проколів виделкою по всьому периметру огірка. Ця маніпуляція так само допоможе розсолу скоріше вбратися.
Листя і прянощі промийте в холодній воді і трохи обсушити. Зубчики часнику очистіть від лушпиння і сполосніть водою. Банку вимийте у гарячій воді з додаванням 1-2 чайних ложок харчової соди.
Приступаємо безпосередньо до засолюванні. На дно банки покладіть 3 листків чорної смородини, 2 листи дуба, 2 парасольки кропу, 3 горошини перцю і 3 зубчики часнику. Тепер потрібно акуратно викласти огірки (бажано, щоб вони всі були приблизно одного розміру, не більше 10 сантиметрів). Огірки потрібно не укладати в банку, а ставити вертикально (особливо перший ряд). Коли банку буде повністю заповнена огірками, зверху покладіть листя смородини і дуба, парасольки кропу, часник, перець і 5 листків хрону.
Тепер потрібно підготувати розсіл. Для цього 1,5 літра води розділіть на 2 частини. Першу половину нагрійте в каструлі і додайте до неї 1,5 столові ложки солі і таку ж кількість (або трохи менше) цукрового піску. Дочекайтеся, поки сіль і цукор розчиняться, а потім перелийте розсіл у другу половину води, яку не нагрівали. Потрібно залишити воду до повного охолодження.
В банку з підготовленими огірками залийте весь охолоджений розсіл. Верх банки можна накрити тканиною (не кришкою! огірки повинні дихати) і залиште в такому стані на ніч (не менше, ніж на 10 годин). По закінченні вказаного часу, переставте банку з огірками в холодильник і витримайте їх там, протягом 24-30 годин.
Ось і все, ніжні, ароматні, хрусткі і дуже смачні малосольні огірки готові!
Приємного вам апетиту!
Хрусткі малосольні огірки холодним способом
Спробуйте приготувати цю чудову смачну і хрустку закуску. Готуються такі огірки дуже просто, достатньо швидко, а виходять завжди неперевершено смачно. Вам не потрібно нічого ні варити, ні стерилізувати. Що може бути простіше?
Інгредієнти:
Свіжі огірки – 1 кг
Зубчики часнику – 3 шт.
Вода – 1л
Парасольки кропу – 4-5 шт.
Листя рослин (вишня, смородина чорна) – по 12 шт.
Сіль поварена – 70 г
Хрін (листя) – 2 шт.
Зелень кропу – 20-30 г
Процес приготування:
Спочатку підготуйте огірки до засолюванні. Краще всього вибирати такі сорти, де є пупиришки – такі огірки краще підходять для засолювання, ніж звичайні гладкі. Ретельно промийте їх під проточною водою. Покладіть огірки у велику каструлю і повністю залийте їх холодною водою. Нехай вони постоять так години 2-3, від цього вони стануть ще більш хрусткими.
Листя, парасольки кропу і зелень промийте. На дно посуду, в якій ви плануєте солити огірки, покладіть 6 листочків чорної смородини, 6 листочків вишні і 2 парасольки кропу, також додайте половину гілочок кропу.
Дістаньте огірки з води і обріжте кінчики з обох сторін. Це робиться для того, щоб соляний розчин легше і швидше проникав всередину огірків. Складіть огірки в посуд для подальшої засолювання. Це може бути каструля, таз, банку – не важливо, беріть те, що вам буде зручно солити огірки.
У літрі кип’яченої коди кімнатної температури розчиніть 70 грам повареної солі. Як слід перемішайте.
Часник очистіть від лушпиння, сполосніть в холодній воді і дрібно наріжте. Викладіть часник поверх огірків, покладіть листя, парасольки і зелень кропу. Також зверху покладіть листя хрону. Процідіть готовий розчин соляної через марлю, складену в декілька шарів, і рівномірно залийте цим розчином огірки.
Тепер потрібно дати огіркам настоятися. Залиште їх при кімнатній температурі годин на 6, а краще – на 8. Щоб огірковий розсіл не потрапила пил, накрийте посуд з огірками чистим кухонним рушником.
Після закінчення зазначеного часу, переставте огірки в холодильник, де вони продовжать настоюватися ще близько 24 годин. Якщо ви брали невеликі огірки, то вони засолятся швидше. Більш великим знадобиться трохи більше часу.
Такі хрусткі малосольні огірки стануть чудовим доповненням до будь-якого овочевого або м’ясного блюда на вашому столі.
Приємного вам апетиту!
Швидкий спосіб приготування малосольних огірки з кропом
Цей рецепт підійде тим, кому ну вже дуже сильно захотілося солененьких огірочків, а їх в будинку немає. Також такий рецепт можуть взяти на замітку чоловіки майбутніх матусь, які постійно хочуть солоденького, то солоненького в 3 години ночі.
Інгредієнти:
Огірки свіжі – 1 кг
Оцет — 1 ст. л.
Зубчики часнику – 2-3 шт.
Чорний мелений перець – на кінчику ножа
Зелень кропу – 45 г
Сіль поварена – 1,5-2 ст. л.
Процес приготування:
Для того щоб огірки по цьому рецепту вийшли швидко і смачно, потрібно уважно підійти до вибору інгредієнтів. По-перше, потрібно вибрати правильний сорт огірків. Краще всього для цієї мети підійдуть огірки з пухирцями (гладкі сорти відразу приберіть в бік, вони не підійдуть). По-друге, дуже важливий розмір огірків: вони повинні бути однакового розміру, бажано, не перевищує 7-10 сантиметрів. Отже, добре огірки промийте в холодній воді. Вимиті огірки розріжте вздовж на 4-8 частин (залежно від товщини овоча).
Кріп також промийте в достатній кількості води, трохи обсушити і дрібно нарубаєте.
Візьміть чисту трилітрову банку і перекладіть в неї огірки, зверху додайте подрібнений кріп, столову ложку оцту, трохи перцю, потрібне вам кількість солі і очищені зубчики часнику (попередньо їх краще нарізати кільцями).
А тепер починається найцікавіша, але в той же час трудомістка частина приготування малосольних огірків за цим рецептом. Потрібно закрити банку кришкою і почати її енергійно трясти у всіх напрямках. Робити це потрібно протягом хвилин 8-10. Досить обтяжлива для жіночих рук заняття, тому, буде дуже непогано, якщо ви довірите цю частину приготування огірків міцним чоловічим рукам. Тряска сприяє швидкому виділенню соку і швидкому процесу просолювання огірків (за рахунок того, що вони вже нарізані на частини і розсолу легше проникнути всередину).
Після того, як ваш чоловік (чи все-таки ви самі) гарненько потрясе огірки, поставте банку в прохолодне затінене місце і залиште хвилин на 30. За цей час розсіл остаточно проникне в усі шматочки огірків.
Перед подачею на стіл можна збризнути готові малосольні огірки невеликою кількістю рослинної олії, а потім перемішати.
Приємного вам апетиту!
Огірки малосольні з часником і зеленню з холодним розсолом
Ніжні та ароматні, в міру солоні, соковиті і хрусткі – малосольні огірки є прекрасною закускою і прекрасним доповненням до будь-якої страви. Готуються вони дуже легко і просто, і вже буквально через добу, дві можна насолоджуватися чудовим смаком.
Інгредієнти:
Свіжа зелень кропу – 70-100 г
Огірки – 1 кг
Сіль і цукор – по 1 ст. л.
Лавровий Лист – 1 шт.
Зубчики часнику – 3 шт.
Листя чорної смородини – 3 шт.
Духмяний перець – 5 горошин
Процес приготування:
Секрет ідеальних малосольних огірків в правильно підібраному сорті цього овоча. Пам’ятайте, що гладкі огірки більше підходять для салатів, а ось колючі огірочки – саме те для засолювання. Спочатку промийте огірки (бажано, щоб вони були приблизно одного розміру) в достатній кількості холодної води. Потім, коли вони трохи обсохнуть, обріжте кінчики з кожної сторони (так солі буде легше проникнути всередину).
Візьміть міцний целофановий пакет, а краще – два, а ще краще – зіп-пакет. Перекладіть в нього огірки.
Зелень кропу гарненько промийте в проточній воді. Якщо у вас вистачає часу, то можна замочити кріп в солоній воді хвилин на 30, тоді з нього вийде вся живність, якщо вона є. Але якщо вам не хочеться довго возитися з зеленню, то досить просто промити кріп. Далі можна порвати його руками і покласти в пакет (а можна і нарізати ножем – як вам зручніше).
Часник очистіть і наріжте на тонкі кружечки. Додайте нарізаний часник в пакет до решти інгредієнтів. Туди ж відправте промиті смородинові листя, а також лавровий лист. Додайте духмяний перець, а потім висипте в пакет столову ложку солі і столову ложку цукрового піску.
Закрийте або зав’яжіть пакет і ретельно перемішайте всі інгредієнти. От і все. Тепер залишилося почекати близько 8-10 годин, і огірочки будуть готові. Тільки стежте за тим, щоб пакет не протік.
Приємного апетиту!
Ніжні малосольні огірки на мінеральній воді у каструлі
Цей не зовсім звичайний спосіб засолювання огірків користується досить високою популярністю. Огірки виходять соковитими, хрусткими, в міру солоними – просто пальчики оближеш!
Інгредієнти:
Огірки свіжі невеликого розміру – 1 кг
Зубчики часнику – 4 шт.
Мінеральна вода – 1,5 літра (чим більше газу, тим краще)
Сіль – 2 ст. л.
Зелень кропу – 50 г
Процес приготування:
Намагайтеся вибирати огірки однакового розміру, щоб вони не перевищували 10 сантиметрів в довжину. Як слід, вимийте їх в холодній воді, а потім трохи обсушити. Тепер потрібно обрізати огірки з обох кінців на 1 сантиметр. Цей трюк допоможе огіркам просолитися швидше.
Часник потрібно попередньо розділити на зубчики і очистити їх від лушпиння. Сполосніть часник водою, а потім наріжте тонкими кружечками.
Зелень кропу промийте холодною водою і відкиньте на друшляк, щоб вся зайва рідина могла стекти.
На дно посуду, в якій ви будете готувати малосольні огірки, покладіть частину кропу, потім зверху шар огірків, потім знову шар кропу, шар часнику, шар огірків, шар кропу, шар часнику. І так до тих пір, поки не закінчаться всі інгредієнти. Потрібно розрахувати таким чином, щоб шар кропу виявився останнім.
Тепер потрібно розчинити в мінералці сіль. Краще всього використовувати кам’яну сіль без йоду. І кількість солі підкоригуйте на ваш смак, якщо ви не любитель занадто солоних огірків, то, можливо, вам буде досить 1,5 ложок солі.
Залийте підготовлені огірки і зелень солоної мінералкою (вона повинна повністю покрити всі інгредієнти). Накрийте посуд зверху кришкою (якщо є така можливість) або харчовою плівкою. Готуються малосольні огірки на мінералки в холодильнику приблизно 14-16 годин.
Приємного апетиту!
Класичні малосольні огірки з хроном в каструлі
Цей рецепт підійде тим, хто любить гостренькі огірочки. Малосольні огірки виходять смачними, островатыми і ароматними. Чудовий спосіб урізноманітнити способи приготування малосольних огірків.
Інгредієнти:
Вода – 2 л
Огірки – 3 кг
Листя хрону – 2 шт.
Корінь хрону – ½ шт. невеликого розміру
Головка часнику – 1 шт.
Сіль поварена – 5-6 ст. л.
Зелень кропу – 20 г
Парасольки кропу – 4 шт.
Перець чорний – 4 горошини
Процес приготування:
Найголовніше в цьому рецепті – вибрати правильні огірки: невеликі, одного розміру, з пухирцями. Саме такі сорти ідеально підходять для засолювання. Після того, як огірки обрані, їх потрібно гарненько промити в достатній кількості холодної води. Потім перекладіть чисті огірки у велику каструлю (а краще – в таз) і доверху залийте її холодною водою. Потрібно дати огіркам настоятися в воді не менше 2 годин.
Після цього вийміть огірки з води і відріжте з кожного кінця на 1 см огірка. Обрізати огірки потрібно обов’язково, інакше розсолу потрібно набагато більше часу, щоб проникнути всередину.
Візьміть корінь хрону і акуратно почистіть його. Потім корінь потрібно натерти на крупній тертці.
Кріп (зелень і парасольки) і листя хрону промийте під проточною водою і відкиньте на друшляк, щоб зелень трохи висохла.
2 літри води налийте в каструлю і доведіть до кипіння. У киплячу воду додайте 5 столових ложок солі і чорний перець, вимкніть плиту. Остудіть розсіл до трохи теплого стану.
Поки остигає розсіл, приготуйте чисту стерильну банку. Нагадаємо, що стерилізувати банки можна не тільки на пару, але і в мікрохвильовій печі і духовці.
Прийшла пора укладати огірки по банкам. Гілочки кропу порвіть руками і покладіть на дно банки, туди ж відправте 1 лист хрону, частина тертого хрону, огірки, нарізані кружальцями, часник і огірки. Зверху покладіть ще трохи тертого хрону, листя хріну і парасольки кропу. Розлийте розсіл по банкам і прикрийте банки блюдцем. Огірки повинні простояти так (не в холодильнику) близько 3 діб. За цей час огірки встигнуть просочитися розсолом і ароматом, який віддадуть зелень і спеції. Тепер можна прибирати огірки в холодильник для постійного зберігання.
Приємного вам апетиту!
Малосольні огірки холодним способом з додаванням листя чорної смородини
Пропонуємо вашій увазі простий рецепт смачних, соковитих, хрусткі і дуже ароматні малосольних огірків з листям чорної смородини. Така чудова закуска чудово доповнить будь-овочеве або м’ясне блюдо.
Інгредієнти:
Свіжі огірки – 2 кг
Сіль харчова – 50 г
Вода питна – 1,5 л
Зубчики часнику – 4-5 шт.
Листя чорної смородини – 4-6 шт.
Парасольки кропу – 4-5 шт.
Листя вишні і дуба – за смаком
Процес приготування:
Візьміть по парі листя вишні і дуба, 6 листочків чорної смородини і укропные парасольки. Промийте всю зелень у достатній кількості холодної води, а потім дайте просохнути. В цей час почистіть зубчики часнику і наріжте їх з допомогою ножа на тонкі пластини.
Огірки вимийте у великій кількості холодної води. Намагайтеся, щоб вони всі були приблизно одного розміру (не більше 10 сантиметрів), а ще дуже важливий сорт. Для соління найкраще підходять колючі огірочки і огірочки. Гладкі ж сорти огірків будуть ідеально виглядати в салаті. Отже, у огірків потрібно зрізати з кожної сторони приблизно за 1-1,5 сантиметра. Завдяки цьому вони зможуть швидше просолитися.
1,5 літра води налийте в каструлю і доведіть до кипіння. Вимкніть вогонь і насипте в гарячу воду сіль. Добре перемішайте і охолодіть до кімнатної температури.
Поки розсіл остигає, приготуйте трилітрову банку. Краще всього, якщо ви її ретельно вимиєте і пропарите на водяній бані 5-10 хвилин, потім на дно банки покладіть по одному дубовому та вишневому листу, 2-3 парасольки кропу, 3 смородинового листа і жменю часникових кілець. Потім акуратно викладіть огірки, а зверху покладіть часник, листя і кріп. Залийте в банку з огірками охолоджений розсіл і закрийте банку тарілкою.
Перші три доби малосольні огірки повинні настоюватися при кімнатній температурі, а потім їх потрібно переставити в холодильник, накривши банку капроновою кришкою.
Ніжні малосольні огірочки готові. Сподіваємося, що їх чудовий смак доведеться вам до душі.