Варення з агрусу на зиму – 10 простих рецептів з фото покроково

Варення з аґрусу, заготовлений на зиму — це і смачний самостійний десерт, і вдалий варіант начинки для випічки. Завдяки високому вмісту пектину в ягодах, цей джем виходить густим без додаткових загусників. Його готують лише з агрусу з цукром, або з додаванням інших ягід, а також цитрусових. У деяких рецептах ягоди прокручуються через м’ясорубку, в інших варять цільні ягоди.

Простий рецепт густого варення з агрусу на зиму

У цьому рецепті використовується три інгредієнти: аґрус, цукор і вода. Перед варінням ягоди подрібнюються на м’ясорубці. Джем виходить густим, золотистого кольору із зернятками-вкрапленнями.

Час приготування: 1 год.

Кількість: 1 літр.

Інгредієнти

  • Агрус 1 кг
  • Цукор-пісок ½ кг
  • Вода ½ склянки

Процес приготування:

  • Відміряти потрібний обсяг цукру, води і ягід. Агрус повинен бути зеленого кольору, але досить зрілим.
  • Сухі кінчики і плодоніжки у ягід обрізати ножем або гострими ножицями.
  • Агрус висипати в каструлю з нержавіючої, емальованому, керамічної або скляної поверхнею. Влити туди півсклянки гарячої води. Після закрити ємність кришкою і почекати деякий час, поки агрус розпариться.
  • Наступним етапом злити з ягід півсклянки рідини, а розм’якшені ягоди перетворити в пюре за допомогою м’ясорубки.
  • З’єднати в каструлі рідина, злиту з ягід, і півкілограма цукру, перемішати.
  • Зварити сироп, довівши цукровий розчин до кипіння і, помішуючи його.
  • В отриманий сироп викласти пюре з агрусу, перемішати і поставити на плиту.
  • Варити джем близько 20 хвилин, поки він не стане густіше і не поміняє колір – стане темніше. Обов’язково час від часу помішувати вариво лопаткою.
  • Викласти аґрусовий джем у чисту суху тару. Обсяг банок вибирайте на ваш розсуд.
  • Загвинтити банки кришками, заздалегідь прокип’яченими, або, при бажанні, закатати. Зберігатися джем може і при кімнатній температурі, але для тривалого зберігання краще підійде прохолодне приміщення.

Приємного апетиту!