Варення з агрусу на зиму – 10 простих рецептів з фото покроково
Варення з аґрусу, заготовлений на зиму — це і смачний самостійний десерт, і вдалий варіант начинки для випічки. Завдяки високому вмісту пектину в ягодах, цей джем виходить густим без додаткових загусників. Його готують лише з агрусу з цукром, або з додаванням інших ягід, а також цитрусових. У деяких рецептах ягоди прокручуються через м’ясорубку, в інших варять цільні ягоди.
Простий рецепт густого варення з агрусу на зиму
У цьому рецепті використовується три інгредієнти: аґрус, цукор і вода. Перед варінням ягоди подрібнюються на м’ясорубці. Джем виходить густим, золотистого кольору із зернятками-вкрапленнями.
Час приготування: 1 год.
Кількість: 1 літр.
Інгредієнти
Агрус 1 кг
Цукор-пісок ½ кг
Вода ½ склянки
Процес приготування:
Відміряти потрібний обсяг цукру, води і ягід. Агрус повинен бути зеленого кольору, але досить зрілим.
Сухі кінчики і плодоніжки у ягід обрізати ножем або гострими ножицями.
Агрус висипати в каструлю з нержавіючої, емальованому, керамічної або скляної поверхнею. Влити туди півсклянки гарячої води. Після закрити ємність кришкою і почекати деякий час, поки агрус розпариться.
Наступним етапом злити з ягід півсклянки рідини, а розм’якшені ягоди перетворити в пюре за допомогою м’ясорубки.
З’єднати в каструлі рідина, злиту з ягід, і півкілограма цукру, перемішати.
Зварити сироп, довівши цукровий розчин до кипіння і, помішуючи його.
В отриманий сироп викласти пюре з агрусу, перемішати і поставити на плиту.
Варити джем близько 20 хвилин, поки він не стане густіше і не поміняє колір – стане темніше. Обов’язково час від часу помішувати вариво лопаткою.
Викласти аґрусовий джем у чисту суху тару. Обсяг банок вибирайте на ваш розсуд.
Загвинтити банки кришками, заздалегідь прокип’яченими, або, при бажанні, закатати. Зберігатися джем може і при кімнатній температурі, але для тривалого зберігання краще підійде прохолодне приміщення.
Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування джему з червоної агрусу
З червоного агрусу виходить джем красивого рубінового кольору. Він вариться в один дуже короткий етап, тому в ньому зберігається максимум вітамінів.
Інгредієнти:
Агрус – 1 кг
Цукор – 1 кг
Процес приготування:
Стиглі ягоди агрусу підготувати для варіння джему: вимити їх, видалити сухі елементи на верхівці і зелені плодоніжки. Зручно проводити цю операцію гострими маленькими ножицями або ножем.
Висипати аґрус в кухонний комбайн для подрібнення. Ягоди повинні добре перемолоться, щоб щільних частинок майже не залишилося. Можна замість комбайна використовувати м’ясорубку з дрібнодисперсного насадкою.
Якщо залишилося багато перемоловшейся маси, протерти крыжовниковое пюре через сито, прибираючи з кулінарного процесу макуха.
Кашкоподібну частина ягідного пюре змішати з цукром. Поставити ємність на плиту і довести суміш до 80 градусів. Вогонь повинен бути маленьким, а вміст ємності потрібно постійно помішувати, щоб швидше розчинився цукор. На цьому процес варіння завершується. Джем виходить не дуже густим, ягідна маса залишається напівсирої. Такий продукт довго не зберігається, тому, якщо бажаєте отримати десерт більш тривалого зберігання, поваріть джем довше – хвилин 15-20.
Розлити В стерильні банки аґрусовий джем і закрити чистими кришками. Джем короткого способу варіння зберігати в холодильнику, а проварений довше – у прохолодному приміщенні.
Приємного апетиту!
Як приготувати джем з зеленого агрусу на зиму?
У цьому рецепті ягоди перетираються через сито або проходять через блендер. Для розкриття смаку агрусу і більш надійного зберігання додається кілька ложок міцного спиртного (за бажанням).
Інгредієнти:
Аґрус – 1,5 кг.
Цукор – 1,5 кг
Ром (або інший міцний напій) – 70 мл
Процес приготування:
З вимитої під водою агрусу видалити хвостики, зняти наявні пошкодження з шкірки. Замочити ягоди в теплій воді на 1 годину.
Злити воду, а ягоди пропустити через який-небудь подрібнюючий агрегат: м’ясорубку, блендер або просто протерти через сито. Для отримання однорідної консистенції можна повторити процес подрібнення.
Поставити ємність з перекрученими ягодами на плиту і варити на невеликій потужності хвилин 15-20.
Цукор всипати в гаряче пюре з агрусу, взяти дерев’яну або силіконову лопатку і заважати ягоди з цукром кілька хвилин, щоб кристали максимально розчинилися.
Разом з цукром варити джем ще близько 20 хвилин після закипання. Вогонь потрібно зробити маленький, перемішувати масу через короткі проміжки часу. Джем повинен помітно загуснути, хоча в гарячому вигляді він все-таки буде менш густим, ніж у холодному.
По закінченню варіння додати в джем ром, коньяк або інший міцний напій і розмішати. Алкоголь служить не тільки підсилювачем аромату і смаку, але і консервантом-антисептиком. Але його можна і не додавати, якщо варення досить солодке і проварене.
Розфасований по чистим банкам і закритий кришками джем поставити в комору або льох.
Приємного апетиту!
Варення-п’ятихвилинка з агрусу на зиму
У цьому рецепті використовується тільки сік і м’якоть аґрусу, а щільна шкірка після перетирання ягід утилізується. Джем виходить рідкуватим, з дуже ніжною текстурою.
Інгредієнти:
Аґрус – 3,5 кг.
Цукор – 1,5 кг
Процес приготування:
Відібрати для приготування джему потрібний обсяг ягід. Вони можуть бути перезрілими або, навпаки, зеленуватими, з плямами на шкірці – для ласощі по цьому рецепту їх вигляд не важливий. Після видалення сухих хвостиків і миття агрусу помістити його в блендер і подрібнити.
Прогріти протерті ягоди в каструлі. Як тільки маса почне закипати, зняти з вогню і остудити її.
Протерти агрус через друшляк або сито, щоб сік і м’якоть перебилися в посуд, а макуха віджати в марлевому кульку, вытиснув залишки соку, і викинути.
Отриману напіврідку основу джему змішати з цукром і поставити на вогонь. З закипевшего джему зняти піну, зменшити потужність під каструлею і поварити солодку масу 5 хвилин.
Джем-п’ятихвилинку, схожий на мед і за кольором, і по консистенції, розлити по банках і щільно закрити їх. Не хвилюйтеся, що ягідний десерт вийшов рідким – після охолодження він загусне. Подавати таке краще ласощі до чаю. Якщо використовувати його в якості начинки для випічки, потрібно буде змішувати з загусниками.
Приємного апетиту!
Варення з агрусу з апельсином через м’ясорубку
Агрус добре гармонує з цитрусовими, запозичуючи у них характерну кислинку. Цей рецепт передбачає перекручення ягід аґрусу і апельсинів через м’ясорубку прямо з шкіркою. Джем виходить золотисто-медового кольору з приємним цитрусовим ароматом.
Інгредієнти:
Агрус – 2 кг.
Цукор – 2 кг
Апельсини – 3 шт.
Процес приготування:
Вимити цитрусові і ягоди агрусу, обтрусити від води. Апельсини розрізати на кілька частин, шкірку знімати не потрібно. З агрусу видалити хвостики і чашолистки. Після обидва компоненти прокрутити в м’ясорубці. Якщо вам здалося, що залишилися великі частини апельсина, повторіть процес подрібнення.
Засипати апельсиново-ягідне пюре цукром, розмішати і дати постояти близько півгодини. Так цукрові кристали почнуть швидше розчинятися, що запобіжить масу від підгоряння після приміщення на вогонь.
У посудині з антипригарним покриттям поставити майбутній джем варитися. Поки він буде закипати, помішувати його лопаткою і знімати піну з поверхні.
Після закипання зменшити потужність вогню до середнього значення і продовжувати варити джем близько 20 хвилин. Мішати вариво потрібно кожні 5 хвилин, щоб інгредієнти рівномірно піддавалися термічній обробці і перемішувалися між собою.
Помити і простерилізувати тару для закладки джему. Розливати готову ласощі обов’язково тільки в сухі банки. Після закриття щільними чистими кришками зберігати банки з джемом в прохолодному місці.
Приємного апетиту!
Густий джем з агрусу на зиму з желатином
Додавання желатину в аґрусовий десерт робить його густим, як щільне желе. Не варто збільшувати рекомендовану дозу желюючий речовини, інакше знизяться смакові якості варення.
Інгредієнти:
Агрус – 1 кг
Цукор -1 кг.
Вода – ½ ст.
Желатин – 20 р.
Ваніль – 1 паличка.
Процес приготування:
Ягоди агрусу після очищення від хвостиків і миття у воді довести до стану пюре з допомогою м’ясорубки або блендера.
Насипати цукор поверх ягід і залишити на 30-40 хвилин для розчинення цукрових кристалів.
Поки йде процес розчинення цукру, замочити желатин в холодній воді. Краще брати желатин, який потрібно замочувати і нагрівати, а не швидкорозчинний. Набухати у воді він має близько 40 хвилин.
Ягоди з цукром, поставити на плиту і варити 20 хвилин на середньому вогні. Помішувати масу обов’язково кілька разів через короткі відрізки часу. Наприкінці варіння покласти в варення ваніль.
Набряклий желатин прогріти в невеликій ємності, щоб розпалися всі кристали, тільки не дозволяти йому закипіти. Після процідити розчин через марлю.
Влити желатиновий розчин у варення (воно не повинно кипіти в цей час), перешкодити 1-2 хвилини, не знімаючи з вогню, а потім вимкнути плиту.
Джем-желе з агрусу розкласти в стерилізовані банки і закрити герметично.
Приємного апетиту!
Простий і смачний джем з агрусу і чорної смородини
Суміш агрусу і чорної смородини дає ефектний бордовий колір. Джем готується з протертих ягід і уварюється до потрібної густоти. При бажанні частина ягід можна залишити цілими.
Інгредієнти:
Аґрус – 1,5 кг.
Смородина чорна – 600 р.
Цукор – 1,6 кг.
Вода – 200 мл
Процес приготування:
Вимити і позбавити від хвостиків ягоди агрусу і смородини. Чверть агрусу відкласти в сторону. Решта ягоди подрібнити будь-яким зручним способом: м’ясорубкою, блендером або потовкти і протерти через сито.
Змішати отримане пюре з цілим аґрусом і придатною для приготування на плиті каструлю поставити на вогонь. Додати воду і варити ягоди 20 хвилин, періодично розмішуючи їх лопаткою або великою ложкою.
Всипати цукор і розмішати з гарячим ягідним пюре. Можна додати і більше цукру, оскільки смородина може бути кислим. Спробуйте вариво на смак і варіть ще хвилин 20, вимішуючи джем в каструлі від самого дна.
Зняти ємність з ягодами з вогню, близько години потримати при кімнатній температурі і перевірити консистенцію джему. Якщо він недостатньо густий, можна поварити ще хвилин 15-20.
Гарячий джем помістити в стерилізовані і просушені банки, закрити кришками, попередньо прокип’яченими, і після охолодження відправити у приміщення для зберігання заготовок.
Приємного апетиту!
Варення з агрусу і червоної смородини
За цим рецептом з ягід виходить варення-желе приємного червоного відтінку. Використовується для варіння тільки сік і м’якоть, а макуха можна застосувати для приготування компоту або киселю.
Інгредієнти:
Смородина червона – 1 кг.
Аґрус – 0,6 кг.
Цукор – 1,2 кг
Процес приготування:
Прибрати з ягід залишки гілочок, квіткові зав’язі і вимити їх під водою.
Червону смородину потовкти в глибокій посудині з допомогою товкачика. Намагайтеся розчавити кожну ягідку, щоб максимально повно виділився сік. Після, розкласти у два шари марлю або тонку бавовняну тканину, і викласти на неї розчавлений смородину. Віджати в чисту посудину сік. Макуха відкласти в сторону.
Агрус потримати в гарячій воді 30 хвилин, потім воду злити, а ягоди теж потовкти. Можна прокрутити через м’ясорубку або пробити блендером. Вчинити з аґрусом, як і зі смородиною. Після чого змішати сік двох видів ягід.
У соковий дует всипати цукор, розчинити його і поставити масу на вогонь. Після закипання варити джем на повільному вогні 30-40 хвилин. Спочатку обов’язково знімати пінку, а також протягом всього часу варіння помішувати джем.
Банки, вибраного вами обсягу, простерилізувати, кришки піддати 3-хвилинного кип’ятіння. Викласти варення в банки і закрити. Зберігати в прохолодному місці.
Приємного апетиту!
Покроковий рецепт аґрусу з лимоном на зиму
Цей рецепт вимагає більшого обсягу цукру, ніж класичний моно-варення з аґрусу. Ласощі виходить з кислинкою і освіжаючим лимонним ароматом.
Інгредієнти:
Агрус – 1 кг
Лимон – 1 шт.
Цукор – 1,2 кг
Вода – 200 мл
Процес приготування:
Ягоди агрусу, очищені і вимиті, перетворити в пюре, пробивши блендером. В рецепті використовується вся ягідна маса, без поділу на м’якоть і макуха.
Лимон вимити й подрібнити: можна в блендері, а можна порубати на дрібні шматочки ножем.
Цукор змішати з водою і зварити сироп, довівши до кипіння розчин і простеживши, щоб кристали розчинилися.
У сироп висипати лимонні шматочки (або кашку) і довести до освіти киплячих бульбашок.
Всипати в сироп з лимоном аґрус, після перемішування маси варити 7 хвилин. Зняти з вогню і остудити вариво. Після охолодження повторити 7-хвилинну варіння. Ще раз дати масі охолонути і знову дати поваритися 10 хвилин.
У гарячому стані розкласти джем в банки, перед використанням простерилізовані, і закрити кришками. Зберігається такий джем в приміщенні з температурою трохи нижче кімнатної.
Приємного апетиту!
Рецепт густого варення з аґрусу в мультиварці
Для приготування джему в мультиварці потрібно користуватися режимом «гасіння». Ягоди попередньо необхідно розім’яти, а варити джем доведеться в три етапи.
Інгредієнти:
Аґрус – 700 р.
Цукор – 500 р.
Процес приготування:
Аґрус, після видалення хвостиків і промивання водою, потовкти товкачем або пробити в блендері. Викласти його в чашу мультиварки і засипати цукром. Почекати півгодини, щоб цукор почав танути.
У режимі «гасіння» витримувати масу 30 хвилин. Не потрібно закривати чашу, щоб не дати варенню можливості вилитися через край.
Помішувати вариво і знімати пінку по мірі її утворення.
Коли агрегат вимкнеться, дістати чашу з ягідної масою і остудити при кімнатній температурі.
Після знову вставити в чашу мультиварки, повторити той же режим на 15 хвилин. Продублювати процес охолодження, а потім ще раз – процес варіння в режимі «гасіння. Тільки в третій раз буде достатньо 5 хвилин готування після моменту появи перших пухирців.
Банки простерилізувати на плиті, в духовці або в мультиварці. В останньому варіанті потрібно вибрати режим «варка на пару» і використовувати контейнер-пароварку. У нього поставити банки, покласти кришки і тримати 15-20 хвилин. Після обробки обов’язково обсушити банки.
Розкласти варення з аґрусу в заготовлену тару і, щільно закривши кришкою, виставити на зберігання в прохолодне приміщення.