Варення з аґрусу, заготовлений на зиму — це і смачний самостійний десерт, і вдалий варіант начинки для випічки. Завдяки високому вмісту пектину в ягодах, цей джем виходить густим без додаткових загусників. Його готують лише з агрусу з цукром, або з додаванням інших ягід, а також цитрусових. У деяких рецептах ягоди прокручуються через м’ясорубку, в інших варять цільні ягоди.
Простий рецепт густого варення з агрусу на зиму
У цьому рецепті використовується три інгредієнти: аґрус, цукор і вода. Перед варінням ягоди подрібнюються на м’ясорубці. Джем виходить густим, золотистого кольору із зернятками-вкрапленнями.
Час приготування: 1 год.
Кількість: 1 літр.
Інгредієнти
- Агрус 1 кг
- Цукор-пісок ½ кг
- Вода ½ склянки
Процес приготування:
- Відміряти потрібний обсяг цукру, води і ягід. Агрус повинен бути зеленого кольору, але досить зрілим.
- Сухі кінчики і плодоніжки у ягід обрізати ножем або гострими ножицями.
- Агрус висипати в каструлю з нержавіючої, емальованому, керамічної або скляної поверхнею. Влити туди півсклянки гарячої води. Після закрити ємність кришкою і почекати деякий час, поки агрус розпариться.
- Наступним етапом злити з ягід півсклянки рідини, а розм’якшені ягоди перетворити в пюре за допомогою м’ясорубки.
- З’єднати в каструлі рідина, злиту з ягід, і півкілограма цукру, перемішати.
- Зварити сироп, довівши цукровий розчин до кипіння і, помішуючи його.
- В отриманий сироп викласти пюре з агрусу, перемішати і поставити на плиту.
- Варити джем близько 20 хвилин, поки він не стане густіше і не поміняє колір – стане темніше. Обов’язково час від часу помішувати вариво лопаткою.
- Викласти аґрусовий джем у чисту суху тару. Обсяг банок вибирайте на ваш розсуд.
- Загвинтити банки кришками, заздалегідь прокип’яченими, або, при бажанні, закатати. Зберігатися джем може і при кімнатній температурі, але для тривалого зберігання краще підійде прохолодне приміщення.
Приємного апетиту!