Салат олів'є класичний – 10 покрокових рецептів з фото
Справжній французький рецепт салату олів’є
Навряд чи тепер хтось знає, як колись готувався справжній французький салат «Олів’є». Однак передбачається, що первісна рецептура була зовсім іншою: його компоненти не перемішувалися в салатниці, а викладалися поруч на одному блюді і поливали вельми оригінальним на той момент соусом – майонезом. Прикрашався такий салат чорною ікрою і каперсами.
Інгредієнти:
Рябчики – 2-3 шт. (або 1-2 курячі грудки).
Корнішони мариновані – 150-200 гр.
Свіжі огірки – 150-200 гр.
Ракові шийки – 200 гр.
Язик телячий – 1 шт.
Яйця перепілки – 6-8 шт.
Ікра чорна – 50-100 гр.
Салат листовий – 150-200 гр.
Відварна картопля – 3-4 шт.
Каперси – 100 р.
Для заправки:
Гірчиця гостра – 1-2 ч. л.
Гірчиця солодка – 1-2 ст. л.
Олія оливкова – 4-5 ст. л.
Білий винний оцет – 1 ст. л.
Сушений мелений часник – за бажанням.
Мелений білий перець – 1 щіпка.
Жовток яєчний – 2 шт.
Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Для початку поставте зваритися добре вимитий мову в бульйоні зі спеціями, морквою і цибулею. Телячий язик вариться не менш 1,5-2 годин.
Вимитих і випотрошених рябчиків зварити до готовності в підсоленій воді. Щоб птах вийшла смачніше, додайте в бульйон цибулю ріпчасту і свіжу зелень, а також перець горошком. Рябчиків можна замінити на м’ясо курей або перепілок.
Зварений язик і м’ясо птиці охолодіть прямо в бульйоні, так вони будуть м’якші. У рябчиків (або іншої птиці) використовуйте тільки м’ясне філе, наріжте його кубиками.
Точно також наріжте і мову, знявши з нього шкіру.
Ракові шийки краще купити готовими, але по можливості можна і самостійно раків відварити, кинувши в окріп, а потім очистивши.
Картоплю відваріть в шкірці до готовності, очистіть і наріжте кубиками.
Також поступите і з яйцями, але їх можна не дрібнити, а розрізати на половинки.
На плоске блюдо або на дно глибокої салатниці викладіть листя салату, зверху – огірки свіжі, нарізану кубиками.
Потім викладіть м’ясо птиці, мову, картопля.
Зверху викладіть каперси і нарізані на половинки або на шайбочки корнішони.
Приготуйте соус для салату, змішавши міксером або віночком сирі яєчні жовтки, гірчицю і сіль.
У цю суміш тонкою цівкою вливайте оливкову олію і ще раз все починайте змішувати, поки соус не загусне.
У вас виходить домашній майонез, до якого залишилося додати мелений перець, винний оцет і часник сушений за бажанням, а потім ще раз все гарненько збити віночком до однорідності.
Полийте салат соусом, а зверху прикрасьте раковими шийками, половинками перепелиних яєць і чорною ікрою.
Порада: в цьому салаті можна замінити не тільки рябчиків, але і інші інгредієнти: чорну ікру – на червону, раків – на відварних раків, корнішони – на дрібні мариновані огірки іншого сорту. Якщо зовсім вже не хочеться возитися з домашнім майонезом, купіть будь-нежирний майонезний соус в магазині.