Класичний рецепт олів’є, знайомий нам з дитинства, готується з ковбасою і консервованим горошком, але так було не завжди. Салат є розробкою французького кухаря Люсьєна Олів’є, який працював у Москві: він включав в себе м’ясо дичини, огірки, картоплю, оливки, каперси, соус «Провансаль» і соус на основі соєвого соусу. З часом інгредієнти змінилися з-за неможливості їх дістати.
Класичний рецепт олів’є з ковбасою, горошком, солоним огірком
В класичний варіант рецепту зазвичай входить варена ковбаса, консервований горошок і солоний огірок. Додавати ріпчасту цибулю, вирішувати вам, але все-таки радимо в перший раз приготувати точно за рецептом. Для великої компанії кількість інгредієнтів потрібно збільшити вдвічі.
Час приготування: 55 хв.
Порцій: 6.
Інгредієнти
- Варена ковбаса 170 гр.
- Горошок зелений консервований 100 гр.
- Яйце куряче 3 шт.
- Огірки солоні 1 шт.
- Картопля 3 шт.
- Цибуля червона ½ цибулини
- Морква 1 шт.
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
- Майонез столовий молочний 200 гр.
- Зелень 9 гр.
Процес приготування:
- Яйця зварити круто, для цього залити їх водою в сотейнику, підсолити, можна в воду додати дрібку соди. Відварити яйця після закипання рівно 10 хв., потім швидко шумівкою перекласти в крижану воду і дати охолонути. Картоплю разом з морквою відварити в одній каструлі, не очищаючи. З горошку злити воду, відкинути його на сито, щоб вся волога пішла. Відважити на вагах 100 р.
- Червоний цибулю розрізати навпіл, зняти з половинки цибулі, порізати на кубики і викласти на сито, обдати окропом, дати стекти воді. Так цибуля точно не буде гірчити, залишиться тільки приємний хрускіт. Картоплю і моркву очистити, порізати кубиками середнього розміру. Солоний огірок, не знімаючи шкірки, порізати на невеликі кубики і віджати рідину руками. Змішати кубики огірка, цибулі, картоплю і моркву в широкій мисці.
- Зняти з шкаралупу яєць, порізати кубиками стандартного розміру. Додати яйця і підготовлений горошок в загальну миску.
- Варену ковбасу очистити від шкірки, нарізати на кубики невеликого розміру, висипати в салат. Додати в олів’є майонез (не обов’язково всю пачку), посипати меленим перцем і посолити, якщо це буде потрібно.
- Розмішати салат, щоб майонез рівномірно обволікав кожен нарізаний інгредієнт. Спробувати і, якщо треба, досолити.
- Вимиту зелень обсушити, можна поділити навпіл. Одну половину додати в салат і розмішати, другу залишити для декорування. Перекласти олів’є в ошатний салатник і прикрасити гілочками зелені. Прибрати в холодильник трохи просочитися.
Приємного апетиту!