Салат «Гніздо глухаря» – 10 класичних покрокових рецептів з фото
Салат «Гніздо глухаря» стане дуже цікавою знахідкою для тих хазяєчок, хто ще жодного разу не готував таке оригінальне і в теж час нескладне блюдо. А тим, хто вже знайомий з класичним рецептом даного салату, ми пропонуємо на вибір 10 різних покрокових варіантів його приготування з фото. Сподіваємося, що у нас ви обов’язково знайдете свій рецепт, який ефектно різноманітить ваш святковий і буденний домашній стіл.
Класичний рецепт салату «Гніздо глухаря» з куркою
Час приготування: 20 хвилин.
Порцій: 5-6 шт.
Класичний рецепт салату «Гніздо глухаря» передбачає наявність відвареної курячої грудки і таких інгредієнтів, як перепелині яйця, мариновані огірки і тоненьку соломку з обсмаженого до приємного хрускоту свіжого картоплі. Начебто, все нескладно, але в підсумку виходить дуже красиве і оригінальне блюдо. Готуйте його з задоволенням і їжте з апетитом!
Інгредієнти
Куряче філе 300 гр.
Огірки мариновані 2 шт.
Яйце перепелине 5 шт.
Масло рослинне для смаження
Картопля 3 шт.
Сіль за смаком
Майонез столовий молочний за смаком
Петрушка 2 гілочки
Процес приготування:
Розкладіть на кухонному столі інгредієнти для майбутнього салату, це прискорить процес його приготування.
Дуже дрібно і тонко наріжте картоплю, для цього можна скористатися спеціальною терткою для корейської моркви.
Солоні або мариновані огірочки наріжте брусками, кубиками або соломкою, як і картоплю. З огірків буде виділятися розсіл, його потрібно злити.
Курячу грудку і яйця відваріть в окремих ємностях до готовності. Яйця зваріть круто. Відварену грудинку наріжте тонкою соломкою (щоб м’ясо вийшло смачніше і соковитіше, додайте в бульйон спеції і сіль, а потім остудіть, не виймаючи з бульйону). Обсмажте на олії картоплю до готовності, видаліть надлишки масла, виклавши картоплю на паперовий рушник.
Половину смаженої картоплі з’єднайте в салатнику з огірками і курячим м’ясом, розмішайте з майонезом і підсолити за смаком, якщо потрібно, присипте меленим чорним перцем.
Зверху салат прикрасити залишилися картоплею, викладаючи його по колу, щоб сформувати гніздо. В центр викладіть відварені і очищені від шкаралупи яйця. Прикрасьте салат свіжою зеленню петрушки, і подавайте до столу.
Приємного апетиту!
Дуже смачний салат «Гніздо глухаря» з грибами і куркою
Своїм зовнішнім виглядом салат «Гніздо глухаря» з грибами і куркою обов’язково прикрасить будь-яке застілля! Компоненти салату можна змінювати або додавати, наприклад, в цьому рецепті передбачається додавання смажених грибів.
Інгредієнти:
Сіль і чорний мелений перець – за смаком.
Сир плавлений – 1 шт.
Гриби смажені – 150 гр.
Куряче м’ясо – 200 гр.
Свіжі огірки – 1-2 шт.
Картопля – 3-4 шт.
Курячі яйця – 2-3 шт.
Перепелині яйця – 3-4 шт.
Олія для смаження – 2 ст. л.
Цибуля ріпчаста – 1 шт.
Майонез – за смаком.
Зелень – за смаком.
Процес приготування:
Свіжі гриби (печериці, гливи або лісові) наріжте кубиками, також наріжте і цибулю, а потім на сковороді підсмажте все разом до готовності, підсолюємо і поперчив за смаком. Викладіть піджарку в тарілку, щоб вона швидше охолола.
Відварну Курятину або копчену наріжте соломкою.
Формуйте салат, виклавши на блюдо першим шаром гриби з цибулею, а далі – курятину, поверх якої пустіть тонку сіточку з майонезу. Наступний шар – курячі яйця, натерті на тертці + сіточка з майонезу.
Картопляну соломку наріжте зі свіжої очищеної картоплі, промийте, дайте їй обсохнути. Потім підсмажте до готовності, весь час помішуючи.
Наріжте дрібною соломкою свіжі огірки і викладіть на салат, змастивши тонкою сіточкою з майонезу.
Викладіть останнім шаром тертий плавлений сир + майонезна сіточка.
Зробіть в салаті поглиблення, куди потрібно акуратно викласти подрібнений кріп.
Декоруйте верх салату соломкою з картоплі і яйцями перепелиці, після чого можна подавати страву до столу.
Приємного апетиту!
Простий рецепт приготування «Гніздо глухаря» з солоними огірками
Салат «Гніздо глухаря» з солоними огірками можна спорудити за лічені хвилини, якщо замість відвареної курятини додати копчену, а картопляну соломку купити в магазині. Ну, а всі інші кулінарні клопоти, часу і вимагають мінімальних витрат: готуйте салат по-швидкому, і ви переконаєтеся в цьому самі!
Інгредієнти:
Курятина копчена – 200 гр.
Яйця курячі – 3 шт.
Яйця перепелині – 5 шт.
Огірки мариновані – 1-2 шт.
Цибуля ріпчаста – 1-2 шт.
Майонез – за смаком.
Кріп – пучок.
Сіль – за смаком.
Перець чорний мелений – за смаком.
Олія – для смаження картоплі.
Картопляна соломка – 170-200 гр.
Процес приготування:
Курятину наріжте дрібно (якщо не хочете використовувати копчену, тоді заздалегідь зваріть і охолодіть курячу грудку).
Якщо у вас немає готової соломки, тоді доведеться посмажити її самостійно. Наріжте картоплю дуже тонко і дрібно, промити від крохмалю і дайте йому трохи обсохнути.
До курятині додайте огірки, також дрібно нарізані.
Цибуля ріпчаста тонкою соломкою подрібніть і додайте в салат. Якщо не хочете, щоб гірчить цибулю, залийте його окропом на хвилину-дві, а потім відцідіть.
Яйця перепілки і курячі відваріть круто, охолодіть. Курячі яйця наріжте соломкою або на тертці, додайте в салат.
Підсмажте соломку з картоплі порційно, помішуючи, щоб вона рівномірно і швидко присмажився і не підгоріла.
До салату додайте картоплю, заправте його майонезом, підсолити за смаком і поперчіть, розмішайте.
Салат викладете гіркою на плоску тарілку, прикрасьте в центрі кропом і яйцями перепілки, а з боків – соломкою з картоплі.
Приємного апетиту!
Листковий салат «Гніздо глухаря» з копченою куркою
З копченою куркою салату «Гніздо глухаря» виходить більш насичений смак, він набуває аромат копченостей, що обов’язково сподобається вашим гостям. В останні роки цей варіант салату став дуже популярним і напевно багато хто захоче повторити його на який-небудь сімейне свято.
Інгредієнти:
Картопля – 5 – 6 шт.
Копчена курка – 350 гр.
Солоні огірки – 4-5 шт.
Перепелині яйця – 10-15 шт.
Майонез – 3 ст. л.
Кріп – за смаком.
Рослинне масло – для смаження картоплі.
Сіль і перець – за смаком.
Процес приготування:
Картоплю натріть на тертці, обсушити на рушник або на паперовій серветці.
Добре нагрійте масло і обсмажте на ньому картоплю порційно до готовності. Зайвий жир з картоплі нехай вбереться в паперовий рушник. Кілька картоплин відваріть в мундирах.
Коли картопля охолоне, наріжте його кубиками.
Одночасно потрібно відварити перепелині яйця і охолодити їх, потім очистити і частина подрібнити у вигляді соломки.
Такий же соломкою подрібніть і солоні огірки. З копченої курки зніміть шкірку, а м’ясо наріжте дрібними шматочками.
В одній мисці з’єднайте всі інгредієнти, нарізані для салату, за смаком заправте салат майонезом, підсолити його і поперчіть.
В плоске блюдо гіркою викладіть салат, зробіть поглиблення, зверху і з боків обкладіть картопляної соломкою, а в поглиблення покладіть подрібнений кріп або гілочки кропу.
На кріп покладіть відварені яйця і подавайте салат до столу, щоб картопляна соломка залишилася хрусткою.
Приємного апетиту!
Як приготувати салат «Гніздо глухаря» з шинкою?
Багато люблять салат «Гніздо глухаря» за те, що його прикрашає апетитна хрустка картопляна соломка, яку можна купити вже в готовому вигляді або ж підсмажити самостійно. Щоб не витрачати час на відварювання курячої грудки, як у класичному рецепті цього салату, замініть будь шинкою. У цьому варіанті В салат додається і солодка консервована кукурудза.
Інгредієнти:
Кукурудза консервована – 200 гр.
Сіль і перець – за смаком.
Огірок свіжий – 100 гр.
Сир плавлений – 1 шт.
Яйце куряче – 3 шт.
Шинка – 150 гр.
Кріп – пучок.
Картопля 3-4 шт.
Олія – для смаження.
Майонез – за смаком.
Процес приготування:
У глибоку миску викладіть консервовану кукурудзу, а також шинку, подрібнену кубиками.
Яйця відваріть, очистіть і остудіть, два з них додайте в миску, також вчините і зі свіжим огірком.
Потім заправте салат майонезом, перемішати його з сіллю і чорним меленим перцем.
Залишився куряче яйце натріть на дрібній тертці, додайте туди ж трохи подрібненого сиру і дуже дрібно нарізаної зелені. Ретельно перемішайте масу, якщо вона вийшла занадто щільною, тоді додайте в неї трохи майонезу.
Скачайте з цієї маси кілька маленьких яєць і сховайте їх в холодильник, щоб вони краще склеїлися при холодній температурі.
Картоплю очистіть, наріжте тонко, можна за допомогою спеціальної терки. Підсмажте картопляну соломку, щоб вона вийшла красивою і хрусткою. Коли соломка готова, викладіть її на паперовий рушник, обсушити від надлишків жиру і підсолити.
На красиве блюдо або на велику тарілку викладіть салат, формуючи поглиблення всередині гірки, прикрасьте зверху картоплею, а в поглиблення помістіть саморобні яйця.
Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт салату «Гніздо глухаря» з капустою
З пекінською капустою салат «Гніздо глухаря» вийде більш легким, а приємну фруктову нотку сюди додасть свіже яблуко. Інші компоненти можете замінити по своєму смаку (наприклад, м’ясо і гриби). Крім того, роль прикраси гнізда тут виконує не смажену картоплю, а соломка з сиру, яблук і капусти. Також не забувайте, що, розбавивши майонез сметаною, ви зробите салат ще менш калорійним.
Інгредієнти:
Масло рослинне – 2 ст. л.
Куряче філе – 150 гр.
Яйця перепілки – 5-6 шт.
Капуста пекінська – 150 гр.
Сир твердий – 100 гр.
Цибуля ріпчаста – 1 шт.
Печериці – 150 гр.
Яблуко – 1-2 шт.
Сік лимонний – 1 ч. л.
Майонез – за смаком.
Сметана – за смаком.
Мигдаль – за смаком.
Процес приготування:
Для початку відваріть і очистіть яйця перепілки, охолодивши їх у холодній воді.
Потім потрібно нарізати тонкою соломкою печериці (або будь-які інші гриби) і обсмажити їх в олії, підсолюємо і поперчив.
Сир подрібніть також в тонку соломку, трохи відкладіть для прикраси салату.
Відварене або копчене куряче філе вам потрібно нарізати так само, як і сир, частина, відклавши для прикраси салату.
Подібним чином поступите і з пекінською капустою, відклавши трохи для прикраси.
Яблуко подрібніть в соломку, відкладіть небагато.
Змішайте всі інгредієнти в одній мисці, заправивши за смаком салат майонезом і сметаною, підсолюємо і поперчив.
Викладіть салат в глибоку тарілку, зробіть всередині невелике поглиблення, куди можна покласти мигдальні горішки або нарізану зелень. Відкладеної нарізкою прикрасьте салат з боків, а в середину викладіть яйця перепілки, очищені від шкаралупи, і подавайте до столу ваше частування.
Приємного апетиту!
«Гніздо глухаря» з яловичиною на святковий стіл
Одним із найпоширеніших варіантів приготування салату «Гніздо глухаря» є той, де в якості м’ясної компонента використовується варена яловичина. До речі, вона може йти в парі з будь-якими копченостями, що тільки поліпшить смак цього салату. У підсумку у вас на столі опиниться не тільки дуже красиве, оригінальне, але і дуже смачне блюдо. Готуйте його з задоволенням!
Інгредієнти:
Перепелині яйця – 5 шт.
Яловичина – 200-300 гр.
Картопля – 3-4 шт.
Мариновані огірки – 2 шт.
Цибуля ріпчаста – 1 шт.
Твердий сир – 100 гр.
Свіжа зелень – для прикраси.
Олія – для смаження.
Майонез – 3-4 ст. л.
Сіль – за смаком.
Спеції – за смаком.
Процес приготування:
Відваріть заздалегідь яловичину з ароматними коренеплодами, щоб м’ясо стало більш смачним. Коли вона охолоне, яловичину наріжте соломкою і викладіть її на дно плоского блюда, прикрасьте майонезній сіточкою.
Огірочки мариновані подрібніть.
Ріпчасту цибулю наріжте довільно, можна соломкою.
Цибулю і огірки викладіть на яловичину, їх можна промазати майонезом. Далі викладіть на салат шар твердого тертого сиру.
Дрібно накришити картоплю, щоб у вас вийшла картопляна соломка, потім промийте її від крохмалю, обсушіть від води і посмажте на маслі до готовності, часто помішуючи. В салаті зробіть поглиблення і прикрасьте салат соломкою з картоплі, коли вона охолоне.
Поглиблення «Гніздо глухаря» вистеліть зеленню, можна подрібненим кропом. Викладіть в центр зварені перепелині яйця без шкаралупи. Ось і все, салат готовий до подачі.
Приємного апетиту!
Як зробити салат «Гніздо глухаря» з корейською морквою?
Щоб швидко приготувати салат «Гніздо глухаря» з корейською морквою, можна обійтися не саморобної, а вже готової картопляної соломкою, якщо вам вдасться знайти її в супермаркеті. До речі, морква по-корейськи також можна купити, але деякі господині вважають за краще готувати її самостійно.
Інгредієнти:
Куряче філе сире – 100 гр.
Сіль і мелений перець – за смаком.
Приправи для курки – за смаком.
Шинка куряча або свиняча – 150 гр.
Картопляна соломка – 150-200 гр.
Перепелині яйця – 3-5 шт.
Корейська морква – 70 гр.
Твердий сир – 70-100 гр.
Соняшникова олія – для смаження.
Кріп або зелений салат – пучок.
Майонез – за смаком.
Процес приготування:
Куряче філе підготуйте до обжарке, нарізуючи дрібними брусками і замаринувавши в будь-яких спеціях, не забудьте посолити.
Свинячу шинку або курячу також наріжте тонкою соломкою.
У невеликій кількості олії підсмажте куряче філе до готовності, що займе не більше 10 хвилин. У мисці змішайте з шинкою і обсмаженої куркою подрібнену корейську моркву і заправте салат майонезом.
Якщо у вас немає готової картопляної соломки, тоді підсмажте картоплю самі, дрібно її, нарізавши, промивши від крохмалю. Видаліть надлишки жиру, виклавши на паперовий рушник.
Перепелині яйця, зварені круто, остудіть і очистіть.
На велику плоску тарілку гіркою з поглибленням викладіть салат, в поглиблення покладіть нарізаний кріп, потім по колу – картопля. На кріп покладіть яйця перепілки і подавайте салат до столу.
Приємного апетиту!
Дуже смачний і простий рецепт салату «Гніздо глухаря» з сиром
Салат «Гніздо глухаря» з сиром подобається зазвичай всім гостям, навіть маленьким привередам. Тому його можна прикрасити не тільки яйцями, але і саморобної пташкою-мамою, щоб здивувати і порадувати малюків, а також їх розбудити апетит. Плавлений сир, зазначений у рецепті, можна замінити будь-яким іншим.
Інгредієнти:
Куряча грудка – 200-300 гр.
Сирок плавлений – 1 шт.
Печериці – 300 гр.
Картопля – 3-4 шт.
Цибуля ріпчаста – 1-2 шт.
Огірок свіжий – 1-2 шт.
Яйце куряче – 3 шт.
Майонез – за смаком.
Сіль, перець – за смаком.
Олія – для смаження.
Морква – 1 шт.
Листя салату для прикраси.
Для пташок:
Яйце куряче – 1 шт.
Яйця перепелині – 5 шт.
Морква сира – 1 шт.
Бутони гвоздики – 12 шт.
Процес приготування:
Сиру картоплю дуже дрібно наріжте, промити від крохмалю і дайте йому обсохнути. Смажте картопляну соломку порційно у великій кількості олії до готовності.
Викладіть На паперову серветку соломку, щоб зайвий жир в неї вбрався.
Цибулю і моркву наріжте дрібно (моркву можна нашаткувати на тертці), потім пасеруйте до готовності.
Курячу грудку, відварену і остигнула, також наріжте дрібними брусочками або розберіть на волокна.
Печериці можна використовувати як мариновані, так і обсмажені сирі, нарізані дрібно.
Дрібно наріжте свіжі огірки.
Білок курячих яєць накришить за допомогою терки, а жовтки відкладіть в іншу тарілку.
Збирайте салат так: гриби викладіть на плоску тарілку, де вже лежать листя салату, далі – шар з тертого плавленого сиру і подрібненої курятини, потім шар з майонезній сіточки.
В центрі трохи заглубите салат, викладіть смаженою картоплею.
Залишилося зробити яйця і пташенят. Вилкою розімніть з сіллю і рубаним кропом жовтки, додайте майонез і сформуйте яйця. Перепелині яйця і одне куряче очистіть, з гвоздики зробіть пташкам оченята, з шматочків моркви – хвостики і дзьобики, а мамі ще й крильця, як показано на фото. Покладіть яйця пташок у гніздо і подавайте салат до столу.
Приємного апетиту!
«Гніздо глухаря» з відварним язиком
Салат «Гніздо глухаря» з вареним свинячим або яловичим, а також з телячим язиком – це ефектний і дуже смачне блюдо, що підходить для будь-якого святкового столу. Крім того, він вийде ситним, а значить, добре нагодує ваших гостей.
Інгредієнти:
Картопля – 350 гр.
Рослинне масло – для смаження картоплі.
Консервований горошок – 150 гр.
Сіль і чорний перець – за смаком.
Солоні огірки – 2-3 шт.
Свинячий язик – 1 шт.
Свинина – 150 гр.
Яйця – 4 шт.
Кріп – пучок.
Майонез – за смаком.
Процес приготування:
Насамперед, поставте варитися свиняче м’ясо і мову, бо це справа довга. У бульйон додайте спеції і коренеплоди. Мову треба добре промити перед варінням, поварити 15-20 хвилин, злити воду і в чистій воді варити до готовності. Потім мова остудіть в холодній воді, зніміть шкірку і наріжте дрібними кубиками. Також наріжте кубиками і зварену свинину.
Поки вариться мову, картоплю наріжте дрібною і дуже тонкою соломкою, можна за допомогою терки для корейської моркви. Потім вам потрібно дуже ретельно вимити соломку в холодній воді, зливаючи її кілька разів, щоб весь крохмаль вийшов. Коли вода після миття соломки буде прозорою, це означає, що крохмалю вже майже немає.
Потім просушіть картопляну соломку на рушник, щоб вода вбереться. У глибокій сковороді розігрійте олію і порційно посмажте картоплю до готовності, помішуючи. Обсушіть На паперовому рушнику картопля від зайвого жиру.
У зварених круто яєць відокремити білки від жовтків, наріжте дрібними кубиками білки.
Жовтки перетріть з майонезом, підсолити і розмішайте масу з дрібно рубаним кропом. Зліпити з цієї маси овальні яйця – імітацію яєць глухаря для прикраси гнізда.
Горошок процідіть, огірки подрібніть і в одній ємності змішайте всі інгредієнти. Додайте до них майонез (або майонез зі сметаною, щоб заправка не була дуже жирної), трохи смаженої картоплі і розмішайте салат.
Салат викладете гіркою на велику плоску тарілку, у центрі гірки сформуйте за допомогою ложки невелике поглиблення. Покрийте салат шаром з смаженої картопляної соломки.
Цей салат можна не наполягати перед подачею, так як він не листковий. У центр салату викладіть гілочки кропу і «яєчка глухаря» і несіть ваш шедевр на святковий стіл!