Класичний грецький салат має багато варіантів виконання, і в кожному з них присутні свіжі овочі та зелень, а заправка готується на основі оливкової олії. Незмінними компонентами виступають і пряні трави, в основному, італійська суміш. Найважливішим правилом в приготуванні цього салату є використання свіжих якісних продуктів, заправляти його потрібно безпосередньо перед подачею.
Класичний грецький салат з фетаксой
Використання в рецепті сиру фетакса надає страві особливу ніжність, оскільки цей сир м’який і приємний на смак. Однак потрібно пам’ятати, що він дуже солоний і з урахуванням цього факту сіль слід додавати обережно, щоб не пересолити салат .
Час приготування: 20 хвилин.
Кількість порцій: 4.
Інгредієнти
- 3 шт. огірки свіжі
- Помідор 3 шт.
- Листовий салат 100 гр.
- Перець болгарський 2 шт.
- Маслини 1 банку
- Сир Фетакса 150 гр.
- Чорний перець і сіль за смаком
- Для заправки:
- Олія оливкова 100 гр.
- Лимон ½ шт.
- Орегано 1 ч. л.
- Базилік сушений 1 ч. л.
- Розмарин ½ ч. л.
Процес приготування:
- Огірки та помідори нарізати брусками. Для традиційного грецького салату характерна велика нарізка овочів. А ще з помідорів краще видалити зайвий сік з насінням, інакше в подальшому салат ризикує перетворитися на кашу.
- У велику посудину викласти нарізані овочі і всипати до них маслини без кісточок.
- Підготувати блюдо для подачі салату – воно повинно бути досить широким, але не глибокою. На нього викласти вимиті цілі листя салату.
- По листю розподілити овочеву нарізку з маслинами.
- Сир фетакса нарізати кубиками приблизно 2х2 див. Рекомендується попередньо змочити ніж в холодній воді, щоб сир не прилипав до нього.
- Акуратно, рівномірно розкласти кубики сиру на овочі й маслини. Ні в якому разі не перемішувати, щоб не розім’яти сир.
- Приготувати соус. Для цього в окрему невелику ємність видавити сік з половини лимона. У нього вилити 100 мл оливкової олії. Краще використовувати нерафінована олія оливи.
- У суміш олії і соку лимона всипати трави: орегано, базилік і розмарин, розмішати заправку.
- Салат трохи посипати перцем, можна злегка посолити, а потім вилити на нього оливково-лимонну заправку. Не перемішуючи інгредієнти, подати страву на стіл.
Приємного апетиту!