Компот із червоної смородини на зиму – 9 простих рецептів з фото покроково

Компот з чорної і червоної смородини на зиму

Цей незвичайний ніжний кисло-солодкий компот не залишить нікого байдужим. Дві чудові, багаті вітаміном ягоди з’єдналися в одному ароматному ягідному букеті. Перед чашкою такого напою не встоїть жоден чоловік.

Інгредієнти:

  • Ягоди червоної смородини – 600 г
  • Ягоди чорної смородини – 600 г
  • Пісок цукровий – 600 г
  • Свіже листя чорної смородини – 4 шт.
  • Вода – 5 л

Процес приготування:

  • Спочатку потрібно підготувати ягоди: зняти з гілочок і ретельно промити, щоб прибрати всяке сміття і непотрібні листочки. Краще всього покласти ягоду у великий таз і повністю залити водою, все сміття спливе на поверхню. Потім воду потрібно злити і повторити все знову: залити водою, прибрати сміття, злити воду.
  • У велику каструлю налийте 5 літрів води і поставте на плиту. Дочекайтеся, поки вода закипить.
  • Тепер візьміть дві трилітрові банки вимийте їх з додаванням 1 чайної ложки соди в гарячій воді. Тепер потрібно простерилізувати банки на пару близько 10 хвилин (про кришки теж не забудьте).
  • У підготовлені банки розкладіть вимиту ягоду (розділити її потрібно таким чином, щоб в кожній банці було по 300 грам червоної смородини і стільки ж чорною).
  • Листя чорної смородини промийте в холодній воді і покладіть в кожну банку по 2 штуки.
  • Вода в каструлі вже повинна встигнути закипіти. Тепер її потрібно розлити по банках таким чином, щоб вода трохи не доходила до верху банки (приблизно 1-2 сантиметри). Дайте ягоді пустити сік під дією окропу: накрийте банки чистими кришками і залиште хвилин на 20.
  • Після закінчення зазначеного часу ви побачите, як вода забарвилася в рожевий колір – це смородина пустила сік. Тепер потрібно акуратно злити всю воду в каструлю і додати 600 грам цукрового піску. Як слід перемішайте і доведіть сік до кипіння. Коли він закипить, не вимикайте плиту відразу, а дайте цукрового сиропу покипіти буквально 1 хвилину.
  • Залийте киплячим сиропом ягоди, знову залишаючи трохи місця зверху банки (1-2 сантиметри не доходячи до краю банки). Загорніть банки кришками і переверніть догори дном. Зверху накрийте банки ковдрою і залиште остигати. Приблизно через добу компот повністю охолоне і тоді його можна буде забрати на зберігання в підвал, льох або будь-яке інше прохолодне місце.
  • Приємного вам апетиту!