Капуста маринована на зиму

Маринована капуста на зиму готується більшістю господинь, адже більш вітамінного овочевого запасу просто не придумаєш! До того ж, можна поєднувати такі заготовки з будь-якими іншими інгредієнтами, отримуючи різноманітні і смачні салати. Правильно приготовлена капуста зберігає всі свої якості на довгі місяці. При цьому вона не займає місце в холодильнику, адже їй достатньо звичайної комори або підвалу, щоб не зіпсується.
Мариновану капусту на зиму готують всяку: білокачанну, червонокачанну, кольорову, брокколі та ін. Також до неї додають буряк, морква, болгарський перець, хрін, коріння, зелень і будь-які інші додаткові інгредієнти, які опиняться під рукою. Зазвичай в якості консерванту виступає оцет, але також іноді використовують лимонну кислоту. Втім, навіть самого по собі овочевого соку цілком достатньо для того, щоб капуста добре промаринувалася. Правда, при цьому доводиться трохи довше чекати повної готовності страви.
Капусту на зиму маринують прямо в банках гарячим або холодним способом. Багато господинь віддають перевагу перший варіант, адже при ньому не потрібно додатково стерилізувати тару. Також можна поставити овочі під прес, а лише потім розкласти в посуд для зберігання.
Мариновану капусту досить просто перекласти з баночки в красиву тарілку, щоб побалувати гостей смачною закускою. Також можна використовувати її в якості інгредієнта для пирогів, салатів, супів і борщів. Якщо ласощі виходить занадто сухим, його іноді доповнюють рослинним маслом.