Компот із червоної смородини на зиму – 9 простих рецептів з фото покроково

Компот із червоної смородини без стерилізації

Червона смородина надзвичайна, корисна, але мало хто любить, є її просто так, із-за достатньо кислого смаку. Приготуйте з неї компот, який порадує вас яскравим літнім ароматом і ніжним кисло-солодким смаком. Плюс, він багатий вітаміном С, який вкрай необхідний всім в період зимових холодів.

Інгредієнти:

  • Смородина червона – 1,5-2 кг
  • Цукровий пісок – 100 г на кожен літр компоту
  • Окріп – 2-3 л (в залежності від кількості банок)

Процес приготування:

  • Спочатку треба промити смородину. Для цього візьміть великий таз і перекладіть туди ягоду (зверніть увагу, що з гілочок її знімати не потрібно, що саме по собі колосально економить ваш час). Повністю залийте ягоду водою і акуратно перемішайте її руками. Всі гілочки, листочки і інше сміття сам спливе на поверхню. Злийте воду і проробіть цю процедуру ще 2-3 рази. Все, ягода чиста.
  • Тепер ми будемо розкладати ягоду по банкам. Для цього їх потрібно попередньо ретельно вимити з содою, а потім потримайте над парою близько 10 хвилин. Отже, наповніть кожну банку приблизно наполовину або на 1/3 від усього обсягу.
  • Доведіть воду до кипіння. Розлийте гарячу воду по банкам і накрийте банки кришками. Ягода повинна постояти в окропі близько 40 хвилин. За цей час вода забарвиться в рожевий колір за рахунок того, що смородина пустить сік. Акуратно злийте воду з банок назад в каструлю.
  • Тепер додайте у воду цукор. Точна кількість цукрового піску важко вказати, з тієї причини, що у кожного з вас свої смакові уподобання. Але за основу можна взяти наступний розрахунок: по 100 г цукру на кожен літр компоту. Деякі використовують більшу кількість цукру (наприклад, 2 склянки цукру на 3-х літрову банку), в такому випадку потрібно буде готовий компот-концентрат розводити водою, і у вас вийде не 3, а 5 літрів компоту.
  • Доведіть воду з цукром до кипіння і проваріть 5 хвилин, щоб цукор повністю розчинився. Процідіть сироп і розлийте по банках зі смородиною. Відразу ж загорніть банки кришками.
  • Готові банки з компотом переверніть кришками вниз, укрийте теплою ковдрою і залиште на добу, щоб компот повністю охолов.
  • Ось і все, смачний і корисний компот із червоної смородини готовий. Тепер його потрібно прибрати в прохолодне місце для подальшого зберігання до зими.
  • Приємного вам апетиту!