Капуста маринована на зиму

Маринована капуста на зиму є однією з найбільш улюблених закусок усіх наших співвітчизників. При цьому її можна подавати до столу у чистому вигляді, так і в складі різних салатів. Також мариновану капусту можна додати в суп, пироги або пиріжки. Зберігається подібне ласощі дуже довго, так що не варто побоюватися зробити надто багато заготовок. До того ж, якщо точно слідувати рецептами, закуска вийде настільки смачною, що точно не затримається в баночках.
Оскільки капусту ми маринуємо в оцті, вона не вимагає додаткової стерилізації, а також надовго зберігає всі свої корисні властивості. Способів, як приготувати цю страву, дуже багато. При цьому з досвідом кожна господиня обов’язково додасть до рецептом що-небудь своє. Така різноманітність обумовлена не тільки багатою фантазією кулінара, але і тим, що можна використовувати для заготовок абсолютно всі види капусти, а кожен з них володіє своїми особливостями і тонкощами маринування.
Для закаток підійде білокачанна або червонокачанна капуста, цвітна капуста і кимчи (пекінська). З ними разом маринують часник, цибулю, буряк, моркву і практично всі інші овочі. Щоб надати страві пікантну гостроту, до нього додають різні спеції, в тому числі і пекучий перець. Для насиченого аромату в баночки кладуть свіжу і сушену зелень і коріння.
Маринад для капусти зазвичай один і той же, змінюється тільки пропорційне співвідношення продуктів. До них відносяться цукор, сіль, оцет, вода і соняшникову олію.