Желе з чорної смородини – 8 простих рецептів на зиму з фото покроково
Пропонуємо вашій увазі чудову підбірку на тему того, як приготувати желе з чорної смородини – 8 простих рецептів на зиму з фото покроково. Завдяки нашим рецептами ви переконаєтеся, що приготування зимових заготовок з ягід чорної смородини — це дуже захоплююче і приємне заняття. Ваш організм скаже вам спасибі за порцію корисних вітамінів, якими збагатить його желе з чорної смородини.
Простий рецепт густого желе з чорної смородини на зиму
Желе, приготована за цим рецептом, завжди виходить чудовим. Воно має чудовий аромат, неперевершений смак і ідеальну консистенцію, щоб використовувати його для намазування на млинці або хрусткий тост до сніданку. Це не просто смачно, але і дуже корисно.
Кількість порцій: 4-6
Час приготування: 24 години
Інгредієнти
Смородина чорна 10 склянок (200 мл)
Лимон 1 шт.
Цукор-пісок 2.5 на кожні 2,5 склянки соку, 2 склянки цукру
Вода 600 мл
Процес приготування:
Спочатку потрібно перебрати смородину: видалити плодоніжки і листочки, а потім – ретельно промити в холодній воді. Найзручніше це робити з допомогою друшляка, тим більше що він ще нам придасться, коли з ягоди буде стікати зайва рідина після миття.
Лимон також помийте і трохи пам’ятайте руками. Потім розріжте навпіл і вичавити з нього сік.
Промиту смородину перекладіть в глибоку каструлю і акуратно, щоб не розбризкати сік по всій кухні, приборкайте ягоди товкачиком (як альтернативу можна використовувати занурювальний блендер). До подрібненої ягоді додайте свіжовичавлений сік одного лимона і приблизно 600 мілілітрів води. Поставте каструлю на вогонь і дочекайтеся, поки ягода закипить. Після закипання зменшіть вогонь і дайте вмісту каструлі трохи покипіти (10-ти хвилин буде цілком достатньо).
Тепер настає пора самого час витратного процесу – проціджування соку. Візьміть іншу каструлю, поставте на неї друшляк (великого розміру), дно і стінки якого вистелити марлею. Перелийте гаряче ягідне пюре в друшляк і залиште до повного стікання соку. Це досить тривалий процес, тому краще залишити всю цю конструкцію постояти 6 годин, а краще – всю ніч. Зверху друшляк можна прикрити шаром харчової плівки, щоб всередину не потрапив сміття.
Коли весь сік стече, заміряйте його обсяг і, виходячи з отриманого результату, всипте по 2 склянки цукру на кожні 2,5 склянки соку. Перелийте сік з цукром в каструлю і доведіть до кипіння. Капніть краплю желе на блюдце і подивіться на її консистенцію. Якщо вона вас влаштовує – знімайте каструлю з вогню, в іншому випадку проваріть ще кілька хвилин.
У заздалегідь підготовлені, чисто вимиті та простерилізовані банки перелийте вийшло желе і загорніть кришками. Готове желе в банках поставте в каструлю з водою, щоб вона майже повністю покривала і прокип’ятіть ще близько 20 хвилин. Щоб банки не тріснули, дно каструлі рекомендується прокладати ганчірочкою.
Остудіть желе з чорної смородини, а потім приберіть в прохолодне місце на постійне зберігання.
Желе з чорної смородини «П’ятихвилинка» на зиму в банках
Цей швидкий спосіб приготування желе з чорної смородини допоможе вам не тільки заощадити час, але і дасть можливість максимально зберегти всі наявні в цій ягоді вітаміни і корисні речовини за рахунок дуже короткою термічної обробки.
Інгредієнти:
Свіжі ягоди чорної смородини – 0,5 кг
Желирующая суміш– 1 упаковка
Вода – 50 мл
Цукровий пісок – 0,5 кг
Процес приготування:
Ягоду потрібно для початку перебрати (видалити весь сміття, листочки і плодоніжки), а потім ретельно промити в холодній воді. Краще всього покласти смородину у великий таз, залити доверху водою і прибрати все зайве, що спливе на поверхню. Повторіть цю процедуру кілька разів, кожного разу міняючи воду.
Промиту ягоди чорної смородини перекладіть в каструлю. Долийте зверху 50 мл води (можна трохи більше) і поставте каструлю на вогонь. Дочекайтеся, поки вода в каструлі закипить, а потім зменшіть вогонь і накрийте каструлю кришкою. Дайте смородині покипіти 3-5 хвилин (за цей час ягоди встигнуть пустити сік). Вимкніть плиту і зніміть каструлю з вогню.
Тепер вам знадобиться сито для того, щоб процідити смородиновий сік і перетерти саму ягоду. Що залишився макуха викиньте, а сік і м’якоть знову перелийте в каструлю.
У каструлю до майбутнього желе також додайте половину кілограма цукру, і пакетик желирующей суміші. Все добре перемішайте і поставте каструлю на вогонь. Доведіть вміст каструлі до кипіння, а потім, не зменшуючи вогонь, проваріть желе протягом 5 хвилин, обов’язково знімайте піну, яка буде утворюватися в процесі кипіння, інакше желе вийде каламутним.
Банки і кришки вимийте в дуже гарячій воді (краще з додаванням соди), а потім стерилізуйте будь-яким зручним для вас способом. Желе розлийте по підготовленим сухим банкам і укупорьте кришками. Зверніть увагу, що спочатку желе буде рідким. Це нормально. Після того, як він охолоне і трохи постоїть, желе з чорної смородини дійде до потрібної консистенції.
Приємного вам апетиту!
Простий і дуже смачний рецепт без варіння
Желе, приготована за цим рецептом, виходить нітрохи не гірше, ніж желе, яке потрібно варити. Більше того, воно виходить набагато корисніше, за рахунок 100% збереження вітамінів і корисних речовин в смородині. Таке желе – просто джерело вітамінів!
Інгредієнти:
Смородина чорна – 600-700 г
Цукор – 750 г
Процес приготування:
Смородину як слід, промийте, приберіть всі листочки, палички. Самі ягоди акуратно зніміть з гілочок. Робити все це потрібно акуратно, щоб не пошкодити ягоди – вони повинні залишатися цілими.
Промиту ягоду перекладіть в невелику каструлю і поставте її на середній вогонь. Це робиться для того, щоб смородина нагрілася і пустила сік. Не хвилюйтеся, воду додавати не потрібно – смородина дуже соковита ягода, ви і самі побачите, як швидко ягоди почнуть лопатися і пускати сік. Будьте уважні, нагріти потрібно не сильно, до кипіння доводити, точно не варто. Вимкніть вогонь і дайте ягодам трохи охолонути.
Візьміть глибоку миску і сито. Перекладіть в сито чорну смородину і за допомогою дерев’яної ложки перетріть її. Макуха можна викинути, він вам більше не знадобиться. У вас повинно вийти приблизно 0,5 л чистого смородинового соку. На таку кількість соку цукрового піску знадобиться 750 г (пропорція 1:1,5). Висипте весь цукор в миску до соку і дуже добре перемішайте. Оскільки ягоди чорної смородини дуже багаті пектином, застигати майбутнє желе почне дуже швидко.
Підготуйте банку об’ємом 0,5 л: помийте, потримайте на пару, а потім обсушити. Перекладіть тепле, починає загусати желе в банку і загорніть її кришкою (якщо вам здається, що желе погано загусає, потрібно додати ще трохи цукру).
Ось і все, смачне, ніжне, дуже ароматне і дуже корисне желе з чорної смородини на зиму готово. Воно не раз нагадає вам про яскравому сонячному літо, коли за вікном будуть вити заметіль і вітер.
Приємного вам апетиту!
Желе з чорної смородини з желатином на зиму
Желе з чорної смородини – це чудовий десерт, який можна їсти просто ложками за чашкою чаю, а можна намазати на хрусткий ароматний ранковий тост. Обов’язково спробуйте приготувати цю ароматну смакоту.
Інгредієнти:
Ягоди чорної смородини – 1 кг
Вода – 0,5 л
Желатин – 30 г
Пісок цукровий – 1 кг
Сік свіжого лимона – 4 ч. л.
Процес приготування:
Для початку потрібно ретельно промити ягоди чорної смородини. Найлегше це зробити наступним чином: візьміть великий таз, перекладіть в нього смородину і залийте великою кількістю холодної води. Трохи перемішати ягоди руками, і ви відразу ж побачите, як на поверхню спливає все сміття. Злийте воду і повторіть всі кроки ще раз. Тепер потрібно акуратно, щоб не пошкодити ягоди чорної смородини, зняти їх з гілочок. Перекладіть смородину на друшляк, щоб з неї стекла зайва рідина.
Пересипте ягоду цукровим піском. Намагайтеся, щоб цукор рівномірно покрив всі ягоди. Додайте до зацукрованою чорній смородині 4 чайні ложки лимонного соку і дайте постояти близько 3 годин. Цього часу цілком достатньо, щоб ягода встигла пустити сік, який практично повністю зможе розчинити цукор.
Перекладіть смородину в соку в каструлю, залийте її половиною літра холодної води і поставте на вогонь. Дочекайтеся, поки сік в каструлі закипить. Нікуди не йти, поки смородина закипає, її потрібно постійно помішувати, інакше вміст каструлі може легко пригоріти.
Після того, як смородинова маса закипить, зніміть піну, що утворилася, зменшіть вогонь наполовину і дайте майбутнього желе покипіти 7 хвилин.
Тепер саме час додати в каструлю зі смородиною 30 грам желатину (попередньо розчиняти його не потрібно). Уважно стежте за зміною консистенції желе, як тільки маса почне гуснути і придбає тягучість, зніміть каструлю з вогню.
До цього часу вже повинні бути заздалегідь вимиті та простерилізовані банки. Для желе найзручніше використовувати банки об’ємом 0,5 літра. Якщо ви вибрали банки іншого об’єму – це не настільки важливо.
Перекладіть желе в банки і відразу ж укупорьте їх кришками. Далі за стандартною схемою: перевернути, укутати, охолодити.
Ось і все, смачне і дуже корисне смородинове желе готове. Їжте на здоров’я!
Покроковий рецепт желе з чорної та червоної смородини
Дві чудові, смачні і дуже корисні ягоди з’єдналися в ніжному повітряному желе, яке поєднує в собі неймовірний аромат і незвичайний, кисло-солодкий смак. Такий десерт не раз нагадає вам про яскравому соковитому літо, а наситить ваш організм корисними вітамінами та мікроелементами.
Інгредієнти:
Ягоди червоної смородини – 1,5 кг
Ягоди чорної смородини – 1,5 кг
Пісок цукровий – 3,3 кг
Процес приготування:
Спочатку потрібно ретельно промити обидва види смородини. Для цього перекладіть ягоду у велику каструлю, а краще – в таз і повністю залийте водою. Перемішайте смородину руками, і ви відразу ж побачите, як на поверхню води спливає сміття. Промийте обидва види смородини таким же чином ще раз і покладіть на друшляк, щоб зайва рідина могла стекти.
Коли ягода трохи підсохне, акуратно зніміть її з гілочок, намагаючись не пошкодити цілісність самих ягід.
У каструлю налийте 3-3,5 літра води, поставте на вогонь і доведіть до кипіння. Перекладіть чорну і червону смородину в каструлю з киплячою водою і проваріть близько 5 хвилин.
Акуратно злийте воду, а розпарені ягоди протріть через сито. Отриманий сік з м’якоттю перелийте в каструлю, засипте цукровим піском, а залишилися після перетирання шкурки можна з чистою совістю викинути. Ягідне пюре і цукор як слід перемішайте і дайте настоятися близько 6 годин. Після цього поставте каструлю на вогонь і доведіть до кипіння, періодично помішуючи дерев’яною ложкою і знімаючи піну, якщо вона буде утворюватися.
Підготуйте банки (бажано невеликого обсягу). Не забудьте перед цим вимити з милом і простерилізувати одним з відомих вам способів.
Після того, як ягідне пюре закипить, трохи зменшіть вогонь і прокип’ятіть майбутнє желе близько 10-12 хвилин.
Гаряче желе акуратно розлийте по підготовленим банкам і відразу ж укупорьте їх стерилізованими кришками. Після цього банки переверніть догори дном, накрийте теплою ковдрою і протягом доби більше до них не торкайтеся. За цей час желе встигне повністю охолонути, і тоді його можна буде переставити в прохолодне місце для подальшого зручного зберігання.
Приємного вам апетиту!
Прозоре желе з соку чорної смородини
Желе, приготована за цим рецептом, виходить неймовірно ароматним, красивим і дуже смачним. Ягоди чорної смородини містять в собі велику кількість пектину, що допомагає смородиновому соку перетворитися в желе за лічені хвилини без використання желатину та інших загусників. Готується таке желе дуже просто і швидко.
Інгредієнти:
Стиглі ягоди чорної смородини – 1 кг
Вода – 1 стакан
Цукровий пісок – за смаком (з розрахунку 500 г на літр соку)
Процес приготування:
Приготувати таке ніжне прозоре желе простіше простого. Спочатку потрібно добре промити чорну смородину. Краще всього така ягода промивається в тазі з великою кількістю води – одразу все сміття спливає.
У невелику каструлю покладіть промиту смородину і додайте до неї склянку води. Поставте каструлю на вогонь і доведіть її вміст до кипіння. Після того, як вода закипить, не вимикайте плиту, а зменшіть вогонь і дайте ягодам покипіти 10-12 хвилин. За цей час смородина лопне і пустить достатню кількість соку.
Візьміть іншу каструлю, зверху на неї встановіть сито і перелийте смородину з соком в цю каструлю. Ягоду перетріть через сито. Одержаний макуха (шкурки від чорної смородини) можна не викидати, а засушити і додавати, наприклад, в чай при заварюванні. Поставте каструлю з соком на плиту (попередньо вимірявши, об’єм всього соку) і доведіть до кипіння. Як тільки сік закипить, починайте потроху всипати цукор. Кількість цукру визначайте самі, взявши за орієнтир базову формулу: на кожен літр соку 500 грам цукрового піску. Ретельно перемішайте. Вогонь потрібно зменшити до середнього і варити до тих пір, поки об’єм соку не зменшиться приблизно на третину від початкового об’єму. Цей процес може зайняти у вас від 40 хвилин до години.
Поки уварюється желе, помийте банки в теплій воді із содою і стерилізуйте їх. Яким способом ви будете це робити (на пару, в духовці, мікрохвильовій печі) – не має значення.
Готове гаряче желе відразу ж, прямо з каструлі розлийте по підготовленим банкам. Загорніть банки стерилізованими кришками і залиште в нерухомому стані (кришками вгору) до повного охолодження. Желе в цей момент не просто остигає, воно желирующая і загусає, тому, щоб не порушувати цей процес, не торкайтеся до банків взагалі. Ось, власне кажучи, і все. Коли банки з желе охолонуть – воно готове. Зберігати таку заготовку найкраще у погребі, де прохолодно і темно.
Приємного вам апетиту!
Дуже смачний рецепт желе з агар-агаром
Незважаючи на те, що чорна смородина сама по собі чудово желирующая завдяки вмісту в ній пектину, іноді в желе з чорної смородини додають такий загусник як агар-агар. Таке желе набуває зовсім іншу, щільну консистенцію. Желе з чорної смородини з агар-агаром знову застигає навіть після термічної обробки, що іноді може знадобитися в кулінарії.
Інгредієнти:
Чорна смородина – 0,3 кг
Вода питна – 200 мл
Агар-агар – 1,5 ч. л.
Цукровий пісок – 250 г
Процес приготування:
Ягоди чорної смородини промийте під холодною водою, відкиньте на друшляк і зніміть з гілочок, якщо ви ще цього не встигли зробити заздалегідь. Потім перекладіть промиту смородину в невелику каструльку і залийте ягоди 150 мл води. Поставте каструлю на плиту і доведіть воду до кипіння.
Як тільки вміст каструлі закипить, трохи зменшіть вогонь і засипте до смородині 250 грамів цукру. Ретельно перемішайте і дайте покипіти 7-10 хвилин, щоб ягода не пригоріла, постійно помішуйте дерев’яною ложкою.
Зніміть каструлю з вогню і перекладіть розварені ягоди в сито, а саме сито поставте на каструлю. Сік процідіть через сито. Тепер потрібно перетерти ягоди, зручніше за все це зробити за допомогою ложки, трохи натискаючи і протираючи через сито.
У 50 мілілітрах води розведіть агар-агар, а потім перелийте його в смородинове пюре. Поставте каструлю з усіма інгредієнтами на вогонь і знову доведіть до кипіння майбутнє желе. Не забувайте постійно помішувати ягідну масу, щоб нічого не пригоріло. Після закипання зменшіть вогонь практично до мінімуму і проваріть близько 7 хвилин.
У заздалегідь промиті з содою і простерилізовані на пару, в духовці або мікрохвильовці банки розлийте смородинове желе і відразу загорніть стерилізованими кришками.
Готове остигле желе (перевертати банки не потрібно) зберігайте в прохолодному місці.
Приємного апетиту!
Як приготувати желе з чорної смородини з малиною на зиму
Спробуйте приготувати це корисне і смачне желе з чорної смородини і малини. Дві чудові, корисні і ягоди багаті вітамінами з’єдналися в одному чудове ласощі. Таке желе можна намазувати на хліб, додавати до морозива, використовувати як прошарок в тортах або просто їсти ложкою вприкуску до чаю.
Інгредієнти:
Ягоди малини – 0,3 кг
Чорна смородина – 0,3 кг
Квиттин – 15 г
Цукор – 0,3 кг
Процес приготування:
Спочатку потрібно добре смородину промити під проточною водою, а потім перекласти її на друшляк і дати трохи просохнути. Зверніть увагу, що ягода має бути без гілочок, їх треба прибрати.
Малину також настійно рекомендуємо промивати (хоча багато хто цього чомусь не роблять). Оскільки малина – це дуже тендітна і ніжна ягода, то промивати її потрібно дуже обережно. Налийте в таз воду і перекладіть туди малину, акуратно перемішайте ягоду руками і змийте весь новий сміття. Також покладіть вимиту малину на друшляк, щоб зайва рідина могла стекти.
Під впливом води малина кілька втратить зовнішній вигляд, тому почніть спочатку з неї. Ягоду потрібно перетворити в пюре. Можете скористатися заглибним блендером або просто розчавити ягоди ложкою. Ваша основна задача – змусити малину пустити сік.
Візьміть невелику миску, на неї поставте сито і вилийте в нього малинове пюре. Візьміть ложку і протріть малину через сито. Що залишився макуха можна викинути.
Тепер все те ж саме потрібно зробити зі смородиною. Спочатку роздушіть всі ягоди (блендером або ложкою), а після цього пропустіть смородинове пюре через сито до малині.
Ми пропонуємо зварити вам це желе в хлібопічці, але можна це зробити і в звичайній каструлі на плиті. Отже, рівномірно засипте малиново-смородиновий сік цукром. Кількість цукру ви можете регулювати згідно вашим смаковим уподобанням. До ягодному пюре всипте пакетик квиттина (він, як і желатин, має желюючий властивості, які допоможуть нашому желе досягти потрібної консистенції).
Якщо ви, як і ми, готуєте це желе в хлібопічці, то вам залишилося лише закрити кришку приладу і встановити програму «Варення». Тим, хто варить смородинове желе з малиною на плиті, потрібно спочатку довести його до кипіння, а потім, при постійному помішуванні варити на повільному вогні близько години.
Поки желе готується, промийте банки з додаванням соди. Стерилізувати банки можна не тільки на пару, але і, наприклад, в духовій шафі. Або в мікрохвильовій печі. В інтернеті є багато інформації на цю тему.
Розлийте готове гаряче желе з сухим і чистим банкам і укупорьте стерилізованими кришками. Перевертати банки кришками вниз не потрібно. Нехай желе остигає в звичайному стані. За міру охолодження желе буде купувати потрібну густу консистенцію. Охолоджене желе потрібно прибрати на зберігання в темне і прохолодне місце.