Класичний соус ткемалі з сливи – 9 рецептів на зиму з фото покроково
Як приготувати ткемалі на зиму із слив з помідорами?
Томати у поєднанні зі сливами дають насичену кислинку, а часник і гострі приправи додають пікантності. Для приготування краще використовувати томати-черрі, але підійдуть і класичні сорти.
Інгредієнти:
Сливи сині або червоні – 700 р.
Томати-черрі або звичайні помідори – 1 кг
Цукор – 6 ст. л.
Сіль – 1,5 ст. л.
Часник – 1 головка.
Перець чилі – 0,5 ч. л.
Суміш пряних трав – 0,5 ч. л.
Оцет яблучний – 2,5 ст. л.
Процес приготування:
Розділити вимиті сливи по поздовжній борозні і вийняти кісточки. Прокрутити через м’ясорубку або зім’яти в пюре в блендері.
Томати черрі або звичайні помідори теж пюрировать зручним способом. Можна відразу додати до них зубчики часнику і все разом пропустити через подрібнювач.
З’єднати плоди з томатами і часником, сіллю і цукром, перемішати все, щоб вже на цьому етапі сіль і цукор почали розчинятися. Після цього поставити на вогонь і закип’ятити, не даючи масі підгоріти. Варити 15-20 хвилин під кришкою на невеликій потужності.
Гострі спеції і пряні трави всипати в соус і продовжити варіння ще протягом 10 хвилин. Зняти ткемалі з вогню і дати трохи постояти під кришкою. Після протерти масу через сито, щоб консистенція стала ідеально рівною.
Ще раз поставити соус на вогонь, почекати, поки закипить, влити яблучний оцет і вимкнути плиту. Ткемалі повинен вийти насиченого кольору, густий, як кетчуп.
В підготовлену тару – банки або пляшки – розлити соус із слив і томатів і щільно закрити. Коли заготовки охолонуть, відправити їх на зберігання. Після подавати до м’ясних страв або додавати в рагу, супи, соуси до пасти.