Класичний соус ткемалі з сливи – 9 рецептів на зиму з фото покроково

Як приготувати ткемалі на зиму із слив з помідорами?

Томати у поєднанні зі сливами дають насичену кислинку, а часник і гострі приправи додають пікантності. Для приготування краще використовувати томати-черрі, але підійдуть і класичні сорти.

Інгредієнти:

  • Сливи сині або червоні – 700 р.
  • Томати-черрі або звичайні помідори – 1 кг
  • Цукор – 6 ст. л.
  • Сіль – 1,5 ст. л.
  • Часник – 1 головка.
  • Перець чилі – 0,5 ч. л.
  • Суміш пряних трав – 0,5 ч. л.
  • Оцет яблучний – 2,5 ст. л.

Процес приготування:

  • Розділити вимиті сливи по поздовжній борозні і вийняти кісточки. Прокрутити через м’ясорубку або зім’яти в пюре в блендері.
  • Томати черрі або звичайні помідори теж пюрировать зручним способом. Можна відразу додати до них зубчики часнику і все разом пропустити через подрібнювач.
  • З’єднати плоди з томатами і часником, сіллю і цукром, перемішати все, щоб вже на цьому етапі сіль і цукор почали розчинятися. Після цього поставити на вогонь і закип’ятити, не даючи масі підгоріти. Варити 15-20 хвилин під кришкою на невеликій потужності.
  • Гострі спеції і пряні трави всипати в соус і продовжити варіння ще протягом 10 хвилин. Зняти ткемалі з вогню і дати трохи постояти під кришкою. Після протерти масу через сито, щоб консистенція стала ідеально рівною.
  • Ще раз поставити соус на вогонь, почекати, поки закипить, влити яблучний оцет і вимкнути плиту. Ткемалі повинен вийти насиченого кольору, густий, як кетчуп.
  • В підготовлену тару – банки або пляшки – розлити соус із слив і томатів і щільно закрити. Коли заготовки охолонуть, відправити їх на зберігання. Після подавати до м’ясних страв або додавати в рагу, супи, соуси до пасти.
  • Приємного апетиту!