Класичний соус ткемалі з сливи – 9 рецептів на зиму з фото покроково

Соус ткемалі по-грузинськи на зиму

У цьому рецепті обов’язково використовується м’ята. Оригінальний рецепт ткемалі містить болотну м’яту омбало, але її можна замінити звичайною перцевої.

Інгредієнти:

  • Алича або інші сливи – 3 кг.
  • М’ята – 70 р.
  • Перець запашний – 10 р.
  • Перець гострий – 3 стручки.
  • Часник – 3 головки.
  • Кінза – 70 р.
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Цукор – 0,5 ст.

Процес приготування:

  • Сливи, перш за все, потрібно відокремити від кісточок. Можна зробити це зі свіжими плодами або витягти кісточки в процесі варіння. У будь-якому випадку сливи потрібно поставити варитися зі склянкою води. Після закипання потримати на вогні хвилину, потім остудити і перетворити сливи в пюре. Воду, в якій вони варилися, можна додати в пюре, якщо сливи м’ясисті. В іншому випадку додавати не потрібно.
  • Цукор і сіль всипати в сливове пюре, поставити на вогонь, розмішати. Поварити 10 хвилин.
  • Часник видавити через прес або дрібно порізати і з’єднати зі сливами.
  • У комбайні подрібнити свіжу м’яту, кінзу і очищений від насіння гострий перець. Все це опустити в каструлю зі сливами.
  • Додати духмяний перець, перешкодити вміст каструлі, знову поставити на вогонь і буквально 5 хвилин після закипання поварити. Це останній етап варіння ткемалі. Довше тримати його на вогні не можна.
  • У чисті, придатні для тривалого зберігання банки, розлити соус і закрити щільними стерильними кришками. Зберігати його краще в холодильнику або льосі. Подавати до риби, м’яса, грінок і хлібцям.
  • Приємного апетиту!