Класичний соус ткемалі з сливи – 9 рецептів на зиму з фото покроково
Ткемалі на зиму зі спеціями хмелі-сунелі
Хмелі-сунелі – спеції, які надають соусу основну спеціалізацію, орієнтують використовувати його з м’ясом. Разом з набором уцхо-сунелі вони роблять ткемалі по-східному пряним і виразним.
Інгредієнти:
Сливи будь – 2,5 кг.
Часник – 2 голівки.
Перець гіркий – 2 стручка.
Цукор – 1 ст.
Сіль – 2 ч. л.
Приправа хмелі-сунелі і уцхо-сунелі – по 2 ч. л.
Набір зелені: петрушка, кріп, кінза, м’ята – 200 р.
Запашний перець – 1 ч. л.
Лавровий лист – 3 шт.
Процес приготування:
Сливи проварити зі склянкою води протягом 15 хвилин після закипання. Після відокремити кісточки і шкірку, протираючи плоди через металеве сито. Можна поступити і по-іншому: спочатку вийняти кісточки, а потім варити м’які половинки з водою.
Розм’якшені сливи подрібнити в кашку блендером або м’ясорубкою, з’єднати їх з лавровим листом і запашним перцем, проварити 5 хвилин.
Часник, пропущений через прес, гіркий перець, натертий на тертці або подрібнений в блендері, викласти до сливового пюре.
Всю зелень вимити і стовкти в однорідну масу будь-яким зручним способом, також додати до сливам.
Після додавання в основну масу солі і цукру проварити її 15 хвилин, періодично заважаючи лопаткою, щоб уникнути пригорання.
Дует зі східних приправ всипати в соус, розмішати, закрити ємність кришкою і варити на маленькому вогні 5 хвилин. Зняти пробу з соусу і, якщо необхідно, додати потрібних інгредієнтів.
В простерилізовані ємності з кришкою відповідного обсягу розлити пряний ткемалі і закрити. Подавати такий соус можна до будь-якої м’ясної страви, але краще до шашлику або м’яса на грилі.