Краща кабачкова ікра на зиму -10 самих смачних і простих рецептів з фото покроково
Одним з найкращих варіантів заготовки кабачків на зиму стане консервація кабачкової ікри – смачної низькокалорійної закуски, досить простий у виконанні. Рецептів приготування маса, вибирайте по смаку і готуйте з задоволенням.
Простий і смачний рецепт кабачкової ікри через м’ясорубку
Ікра з кабачків, пропущених через м’ясорубку, має приємну структуру з дрібних шматочків, що виправдовує її назву. Як у рибну ікру можна відчути кожну ікринку, так і тут шматочки м’яких овочів відчуваються мовою.
Час приготування: 40 хв.
Порцій: 8.
Інгредієнти
Кабачок 3 кг
Томатна паста 710 гр.
Перець болгарський 4 шт.
Цукор-пісок 190 гр.
Сіль 2 ст. л.
Оцет 95 мл
Олія соняшникова 180 мл
Часник 4 зубчики
Процес приготування:
Почистити помиті кабачки від шкірки і м’якоті з насінням, порізати невеликими шматочками уздовж навпіл. Вага кабачків вказаний вже в очищеному вигляді.
Нарізати на великі шматки кабачків на невеликі часточки.
Всі овочі, необхідні за рецептом, добре помити. У перцю вирізати серединки і хвостики, перегородки, порізати уздовж на широкі смужки. Часник почистити і помити.
За допомогою м’ясорубки (бажано електричної) прокрутити шматочки кабачків, перцю і зубчики часнику. В цей же час поставити стерилізуватися чисті банки.
В овочеву масу додати цукор з сіллю, викласти томатну пасту і все розмішати.
Перекласти заготовку для ікри у велику каструлю, влити туди ж соняшникову олію, розмішати і відправити на плиту. На середньому вогні готувати овочеву ікру протягом 20 хв. після того, як маса закипить.
За 3 хв. до закінчення процесу варіння додати оцет і перемішати. Гарячу масу розкласти по простерилизованным банкам, закрутити простерилизованными кришками або закатати. Дати банкам з заготівлею повністю охолонути до кімнатної температури і прибрати в льох.
Приємного апетиту!
Дуже смачна кабачкова ікра з майонезом і томатною пастою
Смачну і ситну кабачкову ікру оцінять не тільки домочадці за вечерею, її також можна викласти в соусник і подавати, попередньо прикрасивши, до святкового столу. Гості залишаться задоволені.
Час приготування: 3 години.
Порцій: 12.
Інгредієнти:
Кабачки – 4,8 кг;
Паста томатна – 390 мл;
Цибуля ріпчаста – 800 г;
Олія соняшникова без запаху – 210 мл;
Майонез – 400 г;
Цукор-пісок – 65 г;
Оцет – 65 мл;
Перець, мелений червоний – 0,5 ч. л.;
Сіль – 1,5 ст. л.
Процес приготування:
З вимитих кабачків зняти шкірку, вийняти насіння з м’якоттю і дати необхідну кількість. Зварити кабачки до м’якого стану, злити воду і остудити.
Помити очищений цибулю, порізати його на товсті смужки і смажити в олії до рум’яного кольору.
До кабачків додати обсмажену цибулю і прокрутити через м’ясорубку. Якщо використовується блендер, ікра вийде дуже ніжною і пюреподібного.
Окремо поєднати майонез, томатну пасту, сіль, цукор, олія дезодорована, мелений перець і оцет. Перемішати і додати до кабачкової маси.
Перекласти все в більшу каструлю і варити на середньому вогні орієнтовно 2-2,5 години, час від часу добре перемішуючи і проходячи лопаткою по дну посуду.
За час варіння промити банки і кришки для закаток з содою, помити і обсушити. Простерилізувати банки в духовці, а кришки прокип’ятити 5 хв.
Гарячий продукт розкласти по підготовленій посуді, закатати або закрутити кришками. Перевернути банки, накрити теплою курткою і залишити до повного охолодження. Прибрати в холодне місце і зберігати там до вживання.
Приємного апетиту!
Рецепт кабачкової ікри за гостом СРСР (як в магазині)
Хто застав час існування СРСР, пам’ятають смачну магазинну кабачкову ікру, недорогий і натуральний продукт. В даний час ГОСТ по приготуванню дещо змінився, проте зберігся оригінальний рецепт минулих років, і закуску можна приготувати самостійно.
Час приготування: 3 години.
Порцій: 7.
Інгредієнти:
Кабачки – 3 кг;
Цибуля ріпчаста – 1 кг;
Морква – 900 г;
Олія соняшникова – 290 мл;
Паста томатна – 5 ст. л.;
Часник – 9 часточок;
Цукор-пісок – 1 ст. л.;
Сіль – 1,5 ст. л.;
Есенція оцтова 70 % ‑ 1 ст. л.;
Корінь петрушки – 1 ст. л.;
Перець мелений чорний – 1 ч. л.
Процес приготування:
Вимиті кабачки очистити від шкірки і насіння з м’якоттю. Якщо використовувати молоді овочі, то чистити нічого не потрібно. Порізати кабачки на дрібні шматочки, викласти на розігріту сковороду і додати трохи соняшникової олії без запаху. Потрібно гасити плоди без кришки, поки не піде волога. Готувати кабачки до м’якості, проте стежте за тим, щоб вони не поджаривались.
Цибулю з морквою почистити і вимити. Цибулю також порізати кубиками, моркву треба буде потерти. Помитий корінь петрушки дрібно нашаткувати і додати до овочів. Цибулю, моркву і петрушку, перемішати в сковороду, налити туди трохи олії і обсмажити близько 10 хв. на середньому вогні до розм’якшення і легкого золотистого відтінку. Викласти овочі в чисту миску разом із залишками масла, туди ж відправити кабачки.
Часник почистити і пропустити через спеціальний прес.
Через м’ясорубку пропустити суміш з овочів, також для цього можна взяти блендер або кухонну машину.
Викласти в каструлю з товстими стінками і дном прокручену овочеву масу, накрити кришкою і варити на повільному вогні, не забуваючи помішувати, приблизно годину.
Через зазначений час покласти в каструлю цукровий пісок, сіль, томатну пасту і перець, влити залишки рослинного масла. Перемішати і варити далі ще півгодини.
Влити в ікру есенцію, покласти кашку з часнику і готувати 7-8 хв.
Банки і кришки ретельно промити, обсушити. Кришки кип’ятити 3-5 хв., банки простерилізувати над парою.
Гарячу заготівлю вилити в банки і відразу ж закатати. Перевернути догори дном і накрити теплою ковдрою або пледом. Дати повністю охолонути і прибрати в підвал або комору.
Приємного апетиту!
Ікра з кабачків з помідорами, морквою, цибулею на зиму
Кабачкова ікра – універсальний продукт: її можна мазати на хліб, батон, додавати в супи як заправку, подавати у вигляді окремої закуски. Ікру, зроблену своїми руками, можна давати дітям, адже вона повністю натуральна.
Час приготування: 2 години 45 хв.
Порцій: 12.
Інгредієнти:
Кабачки – 3 кг 200 г;
Морква – 900 г;
Цибуля ріпчаста – 1 кг;
Помідори – 900 г;
Цукровий пісок – 1,5 ст. л.;
Сіль і чорний перець – за смаком;
Олія соняшникова – 140 мл;
Оцет – 1 ст. л.
Процес приготування:
Вимиті і обсушені кабачки почистити від насіння і м’якоті, від шкурки. Розібрати на невеликі шматочки, викласти 1/3 шматочків разом з соняшниковою олією глибоку сковороду і обсмажити до м’якості. Те ж саме повторити і з двома іншими порціями кабачків. Тушкувати до м’якості і появи легкої золотистої скоринки (близько 10 хв. на середньому вогні). Перекласти всі 3 партії у велику каструлю.
Почищену цибулину порізати шматочками і обсмажити в олії до рум’яності.
Морквину пошкребти від пилу, вимити і натерти на крупній тертці. Викласти в окрему сковороду і обсмажити так само, як і цибуля.
Помідори кілька раз обдати окропом і зняти з них шкірку. Нарізати томати невеликими шматочками.
У каструлю додати до кабачків всі обсмажені овочі, томати, посолити. Пробити все блендером до консистенції кашки.
Варити в каструлі на повільному вогні під кришкою до 2,5-3 годин. Не забувати відкривати каструлю і перемішувати, добре проходячи по дну і боків.
В кінці приготування спробувати продукт, досолити, поперчити. Влити оцет, розмішати, варити ще кілька хвилин і відразу ж розкладати в стерилізовану тару. Банки закрутити стерильними кришками і перевернути. Укутати заготовки в тепле покривало і дати охолонути.
Після повного охолодження прибрати кабачкову ікру в холод і зберігати так близько 1-1,5 років.
Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування ікри з кабачків з яблуками
Кабачкова ікра з додаванням яблук виходить соковитою і дуже ніжною, особливо якщо її збивати блендером. Тоді вона стане повітряної і буде танути на язиці.
Час приготування: 2 години 35 хв.
Порцій: 6.
Інгредієнти:
Кабачки – 1,6 кг;
Томати – 4 шт.;
Яблука кислі – 2 шт.;
Морква – 300 г;
Цибуля ріпчаста 160 г;
Часник – 3 зубчики;
Паста томатна – 2 ст. л.;
Олія соняшникова – 3 ст. л.;
Петрушка – 15 г;
Сіль і перець горошком – за смаком;
Оцет 9 % – 1 ч. л.
Процес приготування:
Овочі помити і обсушити, почистити.
З яблук і кабачків зняти шкірку, видалити насіння, у кабачків вирізати м’якоть.
Порізати кабачки і часточками яблука середньої товщини, моркву нарізати на товсті поздовжні смужки, цибулю нашаткувати товстими півкільцями. Прокрутити кабачки, яблука, часник, цибулю і моркву через м’ясорубку.
Помідори обдати окропом і потримати їх у нього близько 1 хв, потім зняти шкірку. Пюрировать помідори з допомогою блендера, змішати з томатною пастою і вмішати в заготовку.
В товстостінну каструлю влити рослинне масло без запаху, викласти суміш подрібнених овочів. Не можна заповнювати каструлю більше, ніж на 2/3, т. к. пюре буде вирувати.
Варити на повільному вогні близько 1 години 15 хвилин, накривши кришкою. Періодично відкривати кришку і перевіряти вміст, помішуючи.
Після години варіння посолити вміст каструлі, додати мелений перець, а також вимитий і дрібно порізану зелень петрушки.
Розмішати і уварювати ще півгодини. За 3 хв. до закінчення варіння ввести оцет і ще раз перемішати.
Коли ікра буде готова, її потрібно пробити блендером і відразу ж, гарячої, закатати в стерильні банки зі стерильними кришками.
Вжити протягом 1 року.
Приємного апетиту!
Смачна кабачкова ікра, приготована в мультиварці
Ікра з кабачків в мультиварці відрізняється тим, що ми будемо готувати її шматочками, а не подрібнювати в м’ясорубці або блендером. Крім того, закуска, приготована в чашу мультиварки, буде мати більш зажаристый, а не варений смак.
Час готування: 1 година 35 хв.
Порцій: 4.
Інгредієнти:
Кабачки середнього розміру – 3 шт.;
Цибуля ріпчаста – 4 шт.;
Морква – 4 шт.;
Паста томатна – 4 ст. л.;
Масло рослинне – 30-50 мл;
Сіль, цукор, перець чорний – за смаком;
Часник – 3-4 зубчики;
Оцет 9 % ‑ 1 ч. л.
Процес приготування:
Ретельно промиті овочі почистити і знову промити водою.
З кабачків зняти шкірку, видалити насіння і м’якоть, нарізати овочі невеликими кубиками.
Додати до кабачків нарізану кубиками цибулю і потерту крупно моркву, перемішати.
У чашу мультиварки вилити олію, перекласти всі овочі. Посолити, поперчити, додати цукор і спробувати на смак.
Готувати ікру в режимі випічки протягом 40 хв. За весь цей час кілька разів потрібно відкрити кришку і перемішати вміст чаші, щоб воно не підгоріло.
Коли програма закінчить роботу, змінити її на режим «Гасіння», закрити кришку і готувати ще півгодини.
За 20 хв. до закінчення додати в каструлю помідори без шкірки, нарізані дрібними кубиками, і дрібно нашатковану часник, перемішати.
За 4 хв. до закінчення програми влити в оцет овочі.
Гарячу закуску розкласти по стерильним банкам, закатати їх стерильними кришками. Перевернути тару догори дном і дати дійти під теплим покривалом до кімнатної температури, потім прибрати на зберігання в комору.
Приємного апетиту!
Ікра з кабачків з болгарським перцем на зиму
Така закуска може служити прекрасним овочевим гарніром, вона відмінно підходить до гарячих м’ясних страв. Томатну пасту можна замінити густим пюре з помідорів, з яких потрібно злити сік через марлю і відміряти таку ж кількість маси.
Час приготування: 2 години 50 хв.
Порцій: 16.
Інгредієнти:
Кабачки – 2,7 кг;
Перець болгарський – 110 г;
Цибуля ріпчаста – 380 г;
Морква – 170 г;
Паста томатна – 550 г;
Сіль, цукор-пісок – за смаком;
Кислота лимонна – 0,5 ч. л.
Процес приготування:
Всі овочі ретельно промити в холодній воді. У кабачків зняти шкірку, вирізати з серцевини м’якоть з насінням, решту дрібно нарізати.
З лука зняти лушпиння, нашаткувати головки дрібними кубиками.
Моркву почистити і грубо потерти на тертці.
У перцю видалити плодоніжки, видалити насіння і перегородки, порізати його дрібними кубиками.
У великій каструлі з товстим дном і стінками з’єднати всі овочі, перемішати. Додати томатну пасту або пробиті в пюре томати без шкірки, попередньо отвешенные через марлю.
На повільному вогні готувати вміст каструлі близько 1 години, весь час вимішуючи дерев’яною лопаткою. Посолити і додати цукор, спробувати продукт, якщо потрібно, додати ще солі або цукру.
Ще через годину готування під кришкою додати лимонну кислоту, варити приблизно 5 хвилин і вимкнути. При бажанні ікру з кабачків можна пробити блендером, тоді вона буде мати гладку консистенції пюре.
Банки і кришки попередньо вимити в содовому розчині, сполоснути, обсушити. Тару простерилізувати будь-яким зручним способом, кришки піддати кип’ятіння. Розлити гарячу ікру по банках і закатати.
Перевернути догори дном банки з заготовками, накрити будь-яким теплим ковдрою і залишити остигати, потім прибрати в підвал.
Приємного апетиту!
Простий рецепт кабачкової ікри з часником і томатною пастою
Закуска відмінно підійде тим, хто любить страви погостріше: часник додає яскравий пікантний акцент, а приправи і прянощі роблять ікру ароматною і запашної.
Час готування: 1 година 45 хв.
Порцій: 2.
Інгредієнти:
Кабачки середнього розміру – 2 шт.;
Цибуля ріпчаста – 1 головка;
Морква – 2 шт.;
Часник – 2 головки;
Перець чилі – 1 шт.;
Олія соняшникова – 40 мл;
Паста томатна – 3 ст. л.;
Оцет 9 % ‑ 2 ст. л.;
Сіль, цукор-пісок, зіра, лавровий лист, перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Взяти глибоку важку чавунну сковороду, влити туди соняшникову олію.
Часник і цибулю почистити і помити. Цибулю нашаткувати дрібними кубиками, часник просто розділити на часточки, різати не треба. Змішати цибулю і часник і обсмажити в маслі 3-4 хв.
Моркву почистити і натерти, у пекучого перцю зрізати верхівку і нарізати тонкими кільцями. Якщо потрібна гостра ікра, насіння можна не видаляти. Додати в сковороду і готувати ще 3 хв.
Очищені від шкірки і м’якоті з насінням кабачки нарізати на дрібні кубики і теж додати в сковороду, смажити 5 хвилин, постійно помішуючи.
Покласти в сковороду томатну пасту, зіру, трохи цукру з сіллю, мелений перець і лавровий лист.
Перекласти все в товстостінну каструлю, оцінити ступінь густоти. Якщо потрібно, додати трохи окропу, накрити кришкою і варити, постійно помішуючи, близько 1 години.
Вийняти лавровий лист, овочі пробити блендером і знову довести до кипіння. Потім влити оцет, розмішати і дати постояти близько 2 хв., зняти з плити.
Розлити продукт по стерильним банкам, закрутити герметично стерильними кришками і залишити остигати в перевернутому вигляді під ковдрою. Далі перенести в холод на зберігання.
Приємного апетиту!
Ніжна кабачкова ікра без оцту з лимонною кислотою
Незважаючи на відсутність оцту, така ікра може не піддаватися стерилізації, адже в даному випадку додається лимонна кислота. Дуже смачно буде, якщо крім традиційних солі і перцю додати до закуски та інші спеції і прянощі.
Час готування: 1 година 55 хв.
Порцій: 5.
Інгредієнти:
Кабачки – 1,6 кг;
Морква – 350 г;
Цибуля ріпчаста – 360 г;
Томати – 400 г;
Дезодорована олія соняшникова – 4 ст. л.;
Кухонна сіль – 1,5 ч. л.;
Цукор-пісок ‑ 2 ч. л.;
Перець мелений чорний – 1 ч. л.;
Коріандр – 0,5 ч. л.;
Куркума – 0,5 ч. л.;
Кислота лимонна – 1 ч. л.
Процес приготування:
Вимиті кабачки почистити від шкірки, дістати насіння і м’якоть.
Овочі очистити, вимити. Моркву натерти на тертці крупно, помідори, кабачки і цибулю нарізати великими кубиками.
У казан налити олію, покласти туди ж моркву. Тушкувати близько 5 хв. Всипати цибулю і готувати ще 7-10 хв. на середньому вогні до розм’якшення лука і золотистого кольору.
Викласти в казан кубики кабачків, через 5 хв. додати томати. Готувати на середньому вогні, періодично розмішуючи, поки овочі не будуть готові, це приблизно півгодини.
Всю овочеву суміш пробити блендером до однорідності. Слід дотримуватися техніку безпеки, не забуваючи про те, що овочі гарячі.
У масу всипати перець, куркуму, коріандр, цукровий пісок і сіль, спробувати на смак.
Після цього накрити казан кришкою, інакше ікра буде бризкати. Уварювати блюдо близько 35-40 хв. на повільному вогні, періодично перевіряти і помішувати, щоб не згоріла.
За цей час простерилізувати чисті пів-літрові банки і підготувати для них кришки (вимити з содою і прокип’ятити).
В кінці приготування додати в ікру лимонну кислоту, розмішати і варити ще 5 хв.
Гарячий продукт розкласти по банках і закатати їх по черзі. Виставити банки з ікрою догори дном під теплою щільною тканиною і залишити охолонути, потім прибрати на зберігання.
Приємного апетиту!
Кабачкова ікра в духовці «Пальчики оближеш»
Хороший варіант для тих, хто не любить стояти і заважати заготівлю без кінця, стежачи, щоб вона не пригоріла. Ікра в пакет для запікання – відмінний лінивий варіант приготування.
Час готування: 1 година 25 хв.
Порцій: 3.
Інгредієнти:
Кабачки – 2 шт.;
Перець болгарський – 1 шт.;
Морква – 2 шт.;
Часник молодий – 3 зубчики;
Цибуля ріпчаста – 1 шт.;
Помідори – 2 шт.;
Олія соняшникова – 4 ст. л.;
Цукор-пісок – 1 ст. л.;
Кислота лимонна – 0,5 ч. л.;
Сіль і перець мелений – за смаком.
Процес приготування:
Помити всі овочі, цибулю і часник з морквою почистити, з кабачків зняти шкірку і видалити насіння з м’якоттю.
В рукав для запікання скласти разом моркву, нарізану кружечками, цибулю і кабачки, порізані великими кубиками, перець, очищений від капелюшка і насіння з перегородками (його потрібно також порізати на кубики). Додати до суміші овочів дрібно порізані помідори, бажано більш м’ясисті, і часточки часнику.
Додати до овочів рослинне масло, всипати цукор, перець і сіль, перемішати овочі ззовні руками, перебираючи пакет.
Защепити обидва кінця пакету затискачами для запікання, покласти його на деко, проколів рукав в декількох місцях зубочисткою.
Духовку заздалегідь розігріти до 180 градусів, деко з овочами прибрати в духовку на годину.
Пакет після закінчення часу розрізати, його вміст викласти в каструлю. Бульйон відцідити окремо. На ньому можна згодом зварити суп.
Подрібнити овочі блендером або кухонним комбайном. Всипати лимонну кислоту і поставити на плиту на 2 хв. на середній вогонь.
Закатати в стерильні банки, остудити їх, перевернувши, до кімнатної температури.
Зберігати таку ікру в льосі або коморі близько 10-12 міс.