Краща кабачкова ікра на зиму -10 самих смачних і простих рецептів з фото покроково

Одним з найкращих варіантів заготовки кабачків на зиму стане консервація кабачкової ікри – смачної низькокалорійної закуски, досить простий у виконанні. Рецептів приготування маса, вибирайте по смаку і готуйте з задоволенням.

Простий і смачний рецепт кабачкової ікри через м’ясорубку

Ікра з кабачків, пропущених через м’ясорубку, має приємну структуру з дрібних шматочків, що виправдовує її назву. Як у рибну ікру можна відчути кожну ікринку, так і тут шматочки м’яких овочів відчуваються мовою.

Час приготування: 40 хв.

Порцій: 8.

Інгредієнти

  • Кабачок 3 кг
  • Томатна паста 710 гр.
  • Перець болгарський 4 шт.
  • Цукор-пісок 190 гр.
  • Сіль 2 ст. л.
  • Оцет 95 мл
  • Олія соняшникова 180 мл
  • Часник 4 зубчики

Процес приготування:

  • Почистити помиті кабачки від шкірки і м’якоті з насінням, порізати невеликими шматочками уздовж навпіл. Вага кабачків вказаний вже в очищеному вигляді.
  • Нарізати на великі шматки кабачків на невеликі часточки.
  • Всі овочі, необхідні за рецептом, добре помити. У перцю вирізати серединки і хвостики, перегородки, порізати уздовж на широкі смужки. Часник почистити і помити.
  • За допомогою м’ясорубки (бажано електричної) прокрутити шматочки кабачків, перцю і зубчики часнику. В цей же час поставити стерилізуватися чисті банки.
  • В овочеву масу додати цукор з сіллю, викласти томатну пасту і все розмішати.
  • Перекласти заготовку для ікри у велику каструлю, влити туди ж соняшникову олію, розмішати і відправити на плиту. На середньому вогні готувати овочеву ікру протягом 20 хв. після того, як маса закипить.
  • За 3 хв. до закінчення процесу варіння додати оцет і перемішати. Гарячу масу розкласти по простерилизованным банкам, закрутити простерилизованными кришками або закатати. Дати банкам з заготівлею повністю охолонути до кімнатної температури і прибрати в льох.

Приємного апетиту!

Дуже смачна кабачкова ікра з майонезом і томатною пастою

Смачну і ситну кабачкову ікру оцінять не тільки домочадці за вечерею, її також можна викласти в соусник і подавати, попередньо прикрасивши, до святкового столу. Гості залишаться задоволені.

Час приготування: 3 години.

Порцій: 12.

Інгредієнти:

  • Кабачки – 4,8 кг;
  • Паста томатна – 390 мл;
  • Цибуля ріпчаста – 800 г;
  • Олія соняшникова без запаху – 210 мл;
  • Майонез – 400 г;
  • Цукор-пісок – 65 г;
  • Оцет – 65 мл;
  • Перець, мелений червоний – 0,5 ч. л.;
  • Сіль – 1,5 ст. л.

Процес приготування:

  • З вимитих кабачків зняти шкірку, вийняти насіння з м’якоттю і дати необхідну кількість. Зварити кабачки до м’якого стану, злити воду і остудити.
  • Помити очищений цибулю, порізати його на товсті смужки і смажити в олії до рум’яного кольору.
  • До кабачків додати обсмажену цибулю і прокрутити через м’ясорубку. Якщо використовується блендер, ікра вийде дуже ніжною і пюреподібного.
  • Окремо поєднати майонез, томатну пасту, сіль, цукор, олія дезодорована, мелений перець і оцет. Перемішати і додати до кабачкової маси.
  • Перекласти все в більшу каструлю і варити на середньому вогні орієнтовно 2-2,5 години, час від часу добре перемішуючи і проходячи лопаткою по дну посуду.
  • За час варіння промити банки і кришки для закаток з содою, помити і обсушити. Простерилізувати банки в духовці, а кришки прокип’ятити 5 хв.
  • Гарячий продукт розкласти по підготовленій посуді, закатати або закрутити кришками. Перевернути банки, накрити теплою курткою і залишити до повного охолодження. Прибрати в холодне місце і зберігати там до вживання.
  • Приємного апетиту!

    Рецепт кабачкової ікри за гостом СРСР (як в магазині)

    Хто застав час існування СРСР, пам’ятають смачну магазинну кабачкову ікру, недорогий і натуральний продукт. В даний час ГОСТ по приготуванню дещо змінився, проте зберігся оригінальний рецепт минулих років, і закуску можна приготувати самостійно.

    Час приготування: 3 години.

    Порцій: 7.

    Інгредієнти:

    • Кабачки – 3 кг;
    • Цибуля ріпчаста – 1 кг;
    • Морква – 900 г;
    • Олія соняшникова – 290 мл;
    • Паста томатна – 5 ст. л.;
    • Часник – 9 часточок;
    • Цукор-пісок – 1 ст. л.;
    • Сіль – 1,5 ст. л.;
    • Есенція оцтова 70 % ‑ 1 ст. л.;
    • Корінь петрушки – 1 ст. л.;
    • Перець мелений чорний – 1 ч. л.

    Процес приготування:

  • Вимиті кабачки очистити від шкірки і насіння з м’якоттю. Якщо використовувати молоді овочі, то чистити нічого не потрібно. Порізати кабачки на дрібні шматочки, викласти на розігріту сковороду і додати трохи соняшникової олії без запаху. Потрібно гасити плоди без кришки, поки не піде волога. Готувати кабачки до м’якості, проте стежте за тим, щоб вони не поджаривались.
  • Цибулю з морквою почистити і вимити. Цибулю також порізати кубиками, моркву треба буде потерти. Помитий корінь петрушки дрібно нашаткувати і додати до овочів. Цибулю, моркву і петрушку, перемішати в сковороду, налити туди трохи олії і обсмажити близько 10 хв. на середньому вогні до розм’якшення і легкого золотистого відтінку. Викласти овочі в чисту миску разом із залишками масла, туди ж відправити кабачки.
  • Часник почистити і пропустити через спеціальний прес.
  • Через м’ясорубку пропустити суміш з овочів, також для цього можна взяти блендер або кухонну машину.
  • Викласти в каструлю з товстими стінками і дном прокручену овочеву масу, накрити кришкою і варити на повільному вогні, не забуваючи помішувати, приблизно годину.
  • Через зазначений час покласти в каструлю цукровий пісок, сіль, томатну пасту і перець, влити залишки рослинного масла. Перемішати і варити далі ще півгодини.
  • Влити в ікру есенцію, покласти кашку з часнику і готувати 7-8 хв.
  • Банки і кришки ретельно промити, обсушити. Кришки кип’ятити 3-5 хв., банки простерилізувати над парою.
  • Гарячу заготівлю вилити в банки і відразу ж закатати. Перевернути догори дном і накрити теплою ковдрою або пледом. Дати повністю охолонути і прибрати в підвал або комору.
  • Приємного апетиту!

    Ікра з кабачків з помідорами, морквою, цибулею на зиму

    Кабачкова ікра – універсальний продукт: її можна мазати на хліб, батон, додавати в супи як заправку, подавати у вигляді окремої закуски. Ікру, зроблену своїми руками, можна давати дітям, адже вона повністю натуральна.

    Час приготування: 2 години 45 хв.

    Порцій: 12.

    Інгредієнти:

    • Кабачки – 3 кг 200 г;
    • Морква – 900 г;
    • Цибуля ріпчаста – 1 кг;
    • Помідори – 900 г;
    • Цукровий пісок – 1,5 ст. л.;
    • Сіль і чорний перець – за смаком;
    • Олія соняшникова – 140 мл;
    • Оцет – 1 ст. л.

    Процес приготування:

  • Вимиті і обсушені кабачки почистити від насіння і м’якоті, від шкурки. Розібрати на невеликі шматочки, викласти 1/3 шматочків разом з соняшниковою олією глибоку сковороду і обсмажити до м’якості. Те ж саме повторити і з двома іншими порціями кабачків. Тушкувати до м’якості і появи легкої золотистої скоринки (близько 10 хв. на середньому вогні). Перекласти всі 3 партії у велику каструлю.
  • Почищену цибулину порізати шматочками і обсмажити в олії до рум’яності.
  • Морквину пошкребти від пилу, вимити і натерти на крупній тертці. Викласти в окрему сковороду і обсмажити так само, як і цибуля.
  • Помідори кілька раз обдати окропом і зняти з них шкірку. Нарізати томати невеликими шматочками.
  • У каструлю додати до кабачків всі обсмажені овочі, томати, посолити. Пробити все блендером до консистенції кашки.
  • Варити в каструлі на повільному вогні під кришкою до 2,5-3 годин. Не забувати відкривати каструлю і перемішувати, добре проходячи по дну і боків.
  • В кінці приготування спробувати продукт, досолити, поперчити. Влити оцет, розмішати, варити ще кілька хвилин і відразу ж розкладати в стерилізовану тару. Банки закрутити стерильними кришками і перевернути. Укутати заготовки в тепле покривало і дати охолонути.
  • Після повного охолодження прибрати кабачкову ікру в холод і зберігати так близько 1-1,5 років.
  • Приємного апетиту!

    Покроковий рецепт приготування ікри з кабачків з яблуками

    Кабачкова ікра з додаванням яблук виходить соковитою і дуже ніжною, особливо якщо її збивати блендером. Тоді вона стане повітряної і буде танути на язиці.

    Час приготування: 2 години 35 хв.

    Порцій: 6.

    Інгредієнти:

    • Кабачки – 1,6 кг;
    • Томати – 4 шт.;
    • Яблука кислі – 2 шт.;
    • Морква – 300 г;
    • Цибуля ріпчаста 160 г;
    • Часник – 3 зубчики;
    • Паста томатна – 2 ст. л.;
    • Олія соняшникова – 3 ст. л.;
    • Петрушка – 15 г;
    • Сіль і перець горошком – за смаком;
    • Оцет 9 % – 1 ч. л.

    Процес приготування:

  • Овочі помити і обсушити, почистити.
  • З яблук і кабачків зняти шкірку, видалити насіння, у кабачків вирізати м’якоть.
  • Порізати кабачки і часточками яблука середньої товщини, моркву нарізати на товсті поздовжні смужки, цибулю нашаткувати товстими півкільцями. Прокрутити кабачки, яблука, часник, цибулю і моркву через м’ясорубку.
  • Помідори обдати окропом і потримати їх у нього близько 1 хв, потім зняти шкірку. Пюрировать помідори з допомогою блендера, змішати з томатною пастою і вмішати в заготовку.
  • В товстостінну каструлю влити рослинне масло без запаху, викласти суміш подрібнених овочів. Не можна заповнювати каструлю більше, ніж на 2/3, т. к. пюре буде вирувати.
  • Варити на повільному вогні близько 1 години 15 хвилин, накривши кришкою. Періодично відкривати кришку і перевіряти вміст, помішуючи.
  • Після години варіння посолити вміст каструлі, додати мелений перець, а також вимитий і дрібно порізану зелень петрушки.
  • Розмішати і уварювати ще півгодини. За 3 хв. до закінчення варіння ввести оцет і ще раз перемішати.
  • Коли ікра буде готова, її потрібно пробити блендером і відразу ж, гарячої, закатати в стерильні банки зі стерильними кришками.
  • Вжити протягом 1 року.
  • Приємного апетиту!

    Смачна кабачкова ікра, приготована в мультиварці

    Ікра з кабачків в мультиварці відрізняється тим, що ми будемо готувати її шматочками, а не подрібнювати в м’ясорубці або блендером. Крім того, закуска, приготована в чашу мультиварки, буде мати більш зажаристый, а не варений смак.

    Час готування: 1 година 35 хв.

    Порцій: 4.

    Інгредієнти:

    • Кабачки середнього розміру – 3 шт.;
    • Цибуля ріпчаста – 4 шт.;
    • Морква – 4 шт.;
    • Паста томатна – 4 ст. л.;
    • Масло рослинне – 30-50 мл;
    • Сіль, цукор, перець чорний – за смаком;
    • Часник – 3-4 зубчики;
    • Оцет 9 % ‑ 1 ч. л.

    Процес приготування:

  • Ретельно промиті овочі почистити і знову промити водою.
  • З кабачків зняти шкірку, видалити насіння і м’якоть, нарізати овочі невеликими кубиками.
  • Додати до кабачків нарізану кубиками цибулю і потерту крупно моркву, перемішати.
  • У чашу мультиварки вилити олію, перекласти всі овочі. Посолити, поперчити, додати цукор і спробувати на смак.
  • Готувати ікру в режимі випічки протягом 40 хв. За весь цей час кілька разів потрібно відкрити кришку і перемішати вміст чаші, щоб воно не підгоріло.
  • Коли програма закінчить роботу, змінити її на режим «Гасіння», закрити кришку і готувати ще півгодини.
  • За 20 хв. до закінчення додати в каструлю помідори без шкірки, нарізані дрібними кубиками, і дрібно нашатковану часник, перемішати.
  • За 4 хв. до закінчення програми влити в оцет овочі.
  • Гарячу закуску розкласти по стерильним банкам, закатати їх стерильними кришками. Перевернути тару догори дном і дати дійти під теплим покривалом до кімнатної температури, потім прибрати на зберігання в комору.
  • Приємного апетиту!

    Ікра з кабачків з болгарським перцем на зиму

    Така закуска може служити прекрасним овочевим гарніром, вона відмінно підходить до гарячих м’ясних страв. Томатну пасту можна замінити густим пюре з помідорів, з яких потрібно злити сік через марлю і відміряти таку ж кількість маси.

    Час приготування: 2 години 50 хв.

    Порцій: 16.

    Інгредієнти:

    • Кабачки – 2,7 кг;
    • Перець болгарський – 110 г;
    • Цибуля ріпчаста – 380 г;
    • Морква – 170 г;
    • Паста томатна – 550 г;
    • Сіль, цукор-пісок – за смаком;
    • Кислота лимонна – 0,5 ч. л.

    Процес приготування:

  • Всі овочі ретельно промити в холодній воді. У кабачків зняти шкірку, вирізати з серцевини м’якоть з насінням, решту дрібно нарізати.
  • З лука зняти лушпиння, нашаткувати головки дрібними кубиками.
  • Моркву почистити і грубо потерти на тертці.
  • У перцю видалити плодоніжки, видалити насіння і перегородки, порізати його дрібними кубиками.
  • У великій каструлі з товстим дном і стінками з’єднати всі овочі, перемішати. Додати томатну пасту або пробиті в пюре томати без шкірки, попередньо отвешенные через марлю.
  • На повільному вогні готувати вміст каструлі близько 1 години, весь час вимішуючи дерев’яною лопаткою. Посолити і додати цукор, спробувати продукт, якщо потрібно, додати ще солі або цукру.
  • Ще через годину готування під кришкою додати лимонну кислоту, варити приблизно 5 хвилин і вимкнути. При бажанні ікру з кабачків можна пробити блендером, тоді вона буде мати гладку консистенції пюре.
  • Банки і кришки попередньо вимити в содовому розчині, сполоснути, обсушити. Тару простерилізувати будь-яким зручним способом, кришки піддати кип’ятіння. Розлити гарячу ікру по банках і закатати.
  • Перевернути догори дном банки з заготовками, накрити будь-яким теплим ковдрою і залишити остигати, потім прибрати в підвал.
  • Приємного апетиту!

    Простий рецепт кабачкової ікри з часником і томатною пастою

    Закуска відмінно підійде тим, хто любить страви погостріше: часник додає яскравий пікантний акцент, а приправи і прянощі роблять ікру ароматною і запашної.

    Час готування: 1 година 45 хв.

    Порцій: 2.

    Інгредієнти:

    • Кабачки середнього розміру – 2 шт.;
    • Цибуля ріпчаста – 1 головка;
    • Морква – 2 шт.;
    • Часник – 2 головки;
    • Перець чилі – 1 шт.;
    • Олія соняшникова – 40 мл;
    • Паста томатна – 3 ст. л.;
    • Оцет 9 % ‑ 2 ст. л.;
    • Сіль, цукор-пісок, зіра, лавровий лист, перець чорний мелений – за смаком.

    Процес приготування:

  • Взяти глибоку важку чавунну сковороду, влити туди соняшникову олію.
  • Часник і цибулю почистити і помити. Цибулю нашаткувати дрібними кубиками, часник просто розділити на часточки, різати не треба. Змішати цибулю і часник і обсмажити в маслі 3-4 хв.
  • Моркву почистити і натерти, у пекучого перцю зрізати верхівку і нарізати тонкими кільцями. Якщо потрібна гостра ікра, насіння можна не видаляти. Додати в сковороду і готувати ще 3 хв.
  • Очищені від шкірки і м’якоті з насінням кабачки нарізати на дрібні кубики і теж додати в сковороду, смажити 5 хвилин, постійно помішуючи.
  • Покласти в сковороду томатну пасту, зіру, трохи цукру з сіллю, мелений перець і лавровий лист.
  • Перекласти все в товстостінну каструлю, оцінити ступінь густоти. Якщо потрібно, додати трохи окропу, накрити кришкою і варити, постійно помішуючи, близько 1 години.
  • Вийняти лавровий лист, овочі пробити блендером і знову довести до кипіння. Потім влити оцет, розмішати і дати постояти близько 2 хв., зняти з плити.
  • Розлити продукт по стерильним банкам, закрутити герметично стерильними кришками і залишити остигати в перевернутому вигляді під ковдрою. Далі перенести в холод на зберігання.
  • Приємного апетиту!

    Ніжна кабачкова ікра без оцту з лимонною кислотою

    Незважаючи на відсутність оцту, така ікра може не піддаватися стерилізації, адже в даному випадку додається лимонна кислота. Дуже смачно буде, якщо крім традиційних солі і перцю додати до закуски та інші спеції і прянощі.

    Час готування: 1 година 55 хв.

    Порцій: 5.

    Інгредієнти:

    • Кабачки – 1,6 кг;
    • Морква – 350 г;
    • Цибуля ріпчаста – 360 г;
    • Томати – 400 г;
    • Дезодорована олія соняшникова – 4 ст. л.;
    • Кухонна сіль – 1,5 ч. л.;
    • Цукор-пісок ‑ 2 ч. л.;
    • Перець мелений чорний – 1 ч. л.;
    • Коріандр – 0,5 ч. л.;
    • Куркума – 0,5 ч. л.;
    • Кислота лимонна – 1 ч. л.

    Процес приготування:

  • Вимиті кабачки почистити від шкірки, дістати насіння і м’якоть.
  • Овочі очистити, вимити. Моркву натерти на тертці крупно, помідори, кабачки і цибулю нарізати великими кубиками.
  • У казан налити олію, покласти туди ж моркву. Тушкувати близько 5 хв. Всипати цибулю і готувати ще 7-10 хв. на середньому вогні до розм’якшення лука і золотистого кольору.
  • Викласти в казан кубики кабачків, через 5 хв. додати томати. Готувати на середньому вогні, періодично розмішуючи, поки овочі не будуть готові, це приблизно півгодини.
  • Всю овочеву суміш пробити блендером до однорідності. Слід дотримуватися техніку безпеки, не забуваючи про те, що овочі гарячі.
  • У масу всипати перець, куркуму, коріандр, цукровий пісок і сіль, спробувати на смак.
  • Після цього накрити казан кришкою, інакше ікра буде бризкати. Уварювати блюдо близько 35-40 хв. на повільному вогні, періодично перевіряти і помішувати, щоб не згоріла.
  • За цей час простерилізувати чисті пів-літрові банки і підготувати для них кришки (вимити з содою і прокип’ятити).
  • В кінці приготування додати в ікру лимонну кислоту, розмішати і варити ще 5 хв.
  • Гарячий продукт розкласти по банках і закатати їх по черзі. Виставити банки з ікрою догори дном під теплою щільною тканиною і залишити охолонути, потім прибрати на зберігання.
  • Приємного апетиту!

    Кабачкова ікра в духовці «Пальчики оближеш»

    Хороший варіант для тих, хто не любить стояти і заважати заготівлю без кінця, стежачи, щоб вона не пригоріла. Ікра в пакет для запікання – відмінний лінивий варіант приготування.

    Час готування: 1 година 25 хв.

    Порцій: 3.

    Інгредієнти:

    • Кабачки – 2 шт.;
    • Перець болгарський – 1 шт.;
    • Морква – 2 шт.;
    • Часник молодий – 3 зубчики;
    • Цибуля ріпчаста – 1 шт.;
    • Помідори – 2 шт.;
    • Олія соняшникова – 4 ст. л.;
    • Цукор-пісок – 1 ст. л.;
    • Кислота лимонна – 0,5 ч. л.;
    • Сіль і перець мелений – за смаком.

    Процес приготування:

  • Помити всі овочі, цибулю і часник з морквою почистити, з кабачків зняти шкірку і видалити насіння з м’якоттю.
  • В рукав для запікання скласти разом моркву, нарізану кружечками, цибулю і кабачки, порізані великими кубиками, перець, очищений від капелюшка і насіння з перегородками (його потрібно також порізати на кубики). Додати до суміші овочів дрібно порізані помідори, бажано більш м’ясисті, і часточки часнику.
  • Додати до овочів рослинне масло, всипати цукор, перець і сіль, перемішати овочі ззовні руками, перебираючи пакет.
  • Защепити обидва кінця пакету затискачами для запікання, покласти його на деко, проколів рукав в декількох місцях зубочисткою.
  • Духовку заздалегідь розігріти до 180 градусів, деко з овочами прибрати в духовку на годину.
  • Пакет після закінчення часу розрізати, його вміст викласти в каструлю. Бульйон відцідити окремо. На ньому можна згодом зварити суп.
  • Подрібнити овочі блендером або кухонним комбайном. Всипати лимонну кислоту і поставити на плиту на 2 хв. на середній вогонь.
  • Закатати в стерильні банки, остудити їх, перевернувши, до кімнатної температури.
  • Зберігати таку ікру в льосі або коморі близько 10-12 міс.
  • Приємного апетиту!