Класична аджика з помідорів і часнику – 10 рецептів на зиму з фото покроково

Покроковий рецепт приготування аджики з морквою і помідорами

Аджика користується попитом на будь-якому святковому столі, тому що ця закуска відмінно підходить до будь-якої м’ясної страви. В залежності від ваших уподобань ви можете зробити її більш або менш гострою.

Інгредієнти:

  • Морква – 1 кг
  • Помідори – 3 кг
  • Солодкий перець – 1 кг
  • Яблука кислі – 1 кг
  • Гострий перець – 1-2 шт.
  • Сіль поварена – 5 ст. л.
  • Оцет – 1 стакан
  • Цукровий пісок – 1 склянка
  • Зубчики часнику – 10-12 шт.

Процес приготування:

  • Спочатку болгарський перець промийте в проточній воді. Акуратно зріжте ту частину, де знаходиться плодоніжка, і вийміть насіння. Наріжте перець на невеликі шматочки. Гострий перець теж промийте, очистіть і розріжте на кілька частин.
  • Помідори вимити і трохи обсушити. Розріжте навпіл і видаліть ту частину, куди прикріплювалася плодоніжка. Половинки помідорів розрізати на 2-4 частини (якщо помідори великі).
  • Моркву очистіть від шкірки за допомогою овочечистки. Очищену моркву сполосніть в холодній воді, щоб змити залишки піску і землі. Товсту моркву можна розрізати уздовж на кілька частин.
  • Тепер настала черга яблук. Яблука потрібно як слід вимити, розрізати навпіл і вирізати серцевину з кісточками. Потім очистіть половинки яблука від шкірки і наріжте на кілька частин.
  • Всі підготовлені овочі потрібно подрібнити. Для цієї мети ви можете використовувати блендер або м’ясорубку. В м’ясорубці вийде швидше, з блендером – ніжніше.
  • Отриману овочеву масу перекладіть в каструлю. Каструлю поставте на сильний вогонь і дочекайтеся, поки маса закипить. Після того, як овочеве пюре почне кипіти, зменшіть вогонь до мінімуму і дайте аджике протомиться приблизно 50-60 хвилин.
  • Часник очистіть від лушпиння, дрібно наріжте і додайте в аджику за 10-15 хвилин до закінчення варіння. Коли час варіння підійде до кінця, влийте в аджику оцет, додайте склянку цукру і 5 столових ложок солі. Ретельно все перемішайте.
  • Зберігати аджику на зиму краще всього в банках невеликого обсягу. Вимийте їх в гарячій воді (буде дуже добре, якщо в процесі миття ви додасте трохи харчової соди). Після цього можна потримати банки в нагрітій до 100º С духовці, мікрохвильовій печі або на паровій бані. Обсушіть чисті баночки і розкладіть у них аджику. Укупорьте банки кришками і остудіть в перевернутому стані.
  • Приємного вам апетиту!