Класична аджика з помідорів і часнику – 10 рецептів на зиму з фото покроково
Класична аджика з помідорів і часнику – це традиційне блюдо на столі практично кожної людини. Сьогодні ми зібрали для вас підбірку з 10 кращих рецептів на зиму з фото покроково. Ця островатая закуска чудово підходить як для свят, так і для простих сімейних обідів. Пробуйте, експериментуйте і вибирайте найбільш вподобаний варіант для запису в книгу рецептів.
Класичний рецепт аджики з помідорів і часнику з варінням на зиму
Аджика, приготована за цим рецептом, відрізняється ніжним смаком, легенькою кислинкою, завдяки вхідним в його склад яблук. Приготувати цю закуску не складе для вас ніяких труднощів.
Час приготування: 24 години
Кількість порцій: 4-6
Інгредієнти
Помідор 2 кг
Перець болгарський 2 кг
Цукор-пісок 1 кг
Яблука 2 кг
Сіль 100 гр.
Приправи (кінза свіжа, хмелі-сунелі) за смаком
Рафінована соняшникова олія 150 мл.
Оцет 150 мл.
Перець чилі 3 шт. (за смаком)
Часник 5 шт.
Процес приготування:
Добре вимийте під проточною водою болгарський перець. Трохи обсушити його, а потім відріжте плодоніжки і розріжте кожен перець навпіл. Дістаньте коробочки з насінням і наріжте сам перець на невеликі шматочки. Гострий перець так само потрібно промити і очистити від насіння. Дрібно наріжте.
Помідори і яблука ретельно вимийте. Помідори розріжте навпіл, видаліть місце з плодоніжкою, а потім дрібно наріжте кожну половину. У яблук видаліть серцевину з плодоніжкою і насінням. Це можна зробити як ножем, так і спеціальними пристосуваннями для яблук, які значно заощадять ваш час. Потім наріжте яблука на пластинки товщиною не більше 5 міліметрів. Головки часнику очистіть від лушпиння і розділіть на зубчики. Тепер потрібно пропустити всі нарізані інгредієнти через м’ясорубку (або подрібнити за допомогою блендера, але це займе набагато більше часу і ножі блендера можуть не впоратися).
Отриману овочеву масу перелийте в досить містку каструлю і відправте на середній вогонь. Після того, як аджика закипить, зменшіть вогонь і проваріть її близько 20 хвилин, поки вариться аджика, вимийте банки в гарячій воді з додаванням невеликої кількості харчової соди. Перелийте киплячу аджику по підготовленим банкам і прикрийте кришками. Візьміть дуже велику каструлю, поставте в неї банки з овочевою заготівлею, налийте в каструлю воду, щоб вона практично повністю покривала банки (повинно залишитися 1-2 пальця до верху банки). Доведіть воду до кипіння і дайте банкам з аджикою покипіти в районі 15 хвилин, потім акуратно дістаньте гарячі банки і відразу ж укупорьте їх кришками. Переверніть заготовки дном вгору і укрийте теплою ковдрою. Після повного охолодження переставте банки в таке місце, де буде постійно темно і прохолодно.
Приємного вам апетиту!
Дуже смачний і простий рецепт аджики з помідорів без варіння
Аджика, приготована за цим рецептом, дозволяє практично на 100% зберегти всю користь літніх овочів, а також їх чудовий смак і аромат.
Інгредієнти:
Томати – 4 кг
Часник – 0,3 кг
Болгарський перець – 1,2-1,4 кг
Оцет – 1 стакан
Кухонна сіль – 2 ст. л.
Процес приготування:
Спочатку займемося болгарським перцем, для цього помиємо його під краном, а потім звільнимо від плодоніжки і насіння. Перець розріжте на 4 частини.
Часник розберіть на зубчики і очистіть їх від лушпиння. Сполосніть холодною водою.
Тепер черга помідорів. Намагайтеся вибирати м’ясисті сорти, дуже стиглі і солодкі. Ретельно промийте їх під проточною водою і розріжте навпіл. Видаліть те місце, де прикріплювалася плодоніжка. Наріжте половинки томатів на 2-4 частини.
Далі вам знадобиться м’ясорубка, щоб з її допомогою перекрутити підготовлені овочі, перетворивши їх в овочеве пюре. Якщо у вас немає м’ясорубки або вам не хочеться з нею возитися, то ви цілком можете скористатися заглибним блендером, він впорається з цим завданням навіть краще.
В вийшло дуже яскраве і ароматне томатне пюре додайте залишилися інгредієнти: склянку оцту і дві ложки кухонної солі (не йодованої). Дуже добре все перемішайте і дайте аджике настоятися при кімнатній температурі, буде дуже добре, якщо у вас вийде промаринувати аджику, таким чином, протягом 1-1,5 годин.
Поки маринується аджика, нагрійте в каструлі воду і потримайте на пару чисто вимиті банки. Найзручніше для такої заготовки використовувати банки об’ємом 0,5-0,75 л. стерилізувати їх треба 10-15 хвилин.
Якщо на поверхні аджики утворюється піна, акуратно зніміть її шумівкою або ситечком. Перемішайте овочеву заготівлю і розкладіть по сухим банкам. Загорніть банки кришками і приберіть в холодильник. Смачна і корисна аджика з помідорів з часником і солодким перцем готова.
Приємного вам апетиту!
Аджика з помідором і часником без гострого перцю на зиму
Цей варіант аджики оцінять люди, які не люблять гостру їжу або ті, у кого є деякі проблеми з ШКТ. Ця аджика виходить менш гострою за рахунок відсутності в її складі пекучого перцю. Крім того, це, мабуть, найпростіший рецепт аджики на зиму.
Інгредієнти:
Помідори – 1 кг 200 г
Зубці часнику – 1 склянка (без гірки)
Кухонна сіль (не йодована) – 2 ст. л.
Процес приготування:
Помідори для аджики потрібно відбирати найбільш стиглі і м’ясисті. Добре промийте їх водою і акуратно видаліть місце прикріплення плодоніжки. Тепер потрібно томати розрізати на 4-8 частин. Їх кількість залежить від розміру самих овочів: чим він більше, тим на більшу кількість частин потрібно розрізати помідори.
Зубчики часнику треба почистити від лушпиння. Часнику для аджики потрібно досить багато, тому і на його очищення у вас піде деякий кількість часу. Але це, мабуть, самий трудомісткий процес в цьому рецепті, все інше готується легко і просто.
Перетворіть помідори і зубчики часнику в однорідну масу. Для цього вам потрібно скористатися заглибним блендером, кухонним комбайном або м’ясорубкою. Додайте до отриманої маси сіль і добре перемішайте. Тепер потрібно залишити аджику на кілька годин, щоб вся сіль розчинилася.
Стерилізуйте банки на водяній бані протягом 5-10 хвилин, висушіть, а потім розкладіть по ним настоявшуюся аджику. Закрийте томатну закуску капроновими кришками і приберіть на зберігання в холодильник. Таку закуску можна використовувати як гарнір до будь-якої страви з м’яса або овочів.
Приємного вам апетиту!
Гостра, пекуча аджика з помідорів і часнику з хріном
Ця ароматна, гостра, терпка закуска буде чудово поєднуватися з будь-яким м’ясним або овочевим харчем. Готується вона досить просто, та й по грошах виходить бюджетної, особливо в сезон овочів, коли вони стоять сущі копійки. Пробуйте, експериментуйте, відкривайте для себе нові смакові межі.
Інгредієнти:
Солодкий болгарський перець – 1,4 кг
Томати – 1,9 кг
Корінь хрону – 230 г
Гострий перець у стручках – 400 г
Оцет – ½ склянки
Свіжа зелень кропу – 100-120 г
Кухонна сіль – за смаком
Пісок цукровий – 3 ст. л.
Свіжа зелень кропу – 100-120 г
Процес приготування:
Помідори для приготування цієї оригінальної закуски потрібно брати солодкі і м’ясисті. Добре промийте їх у прохолодній воді, а потім вгорі на кожному помідорі зробіть хрестоподібні надрізи. Опустіть по черзі кожен помідор спочатку в окріп (хвилини на 2), а потім у холодну воду (теж хвилини на 2). Після цього, шкірка повинна знятися без особливих проблем.
Солодкий болгарський перець помийте і відріжте верхню частину із плодоніжкою, потім акуратно дістаньте насіння і сполосніть перець зсередини, розріжте на 4 частини. Те ж саме виконайте з гострим перцем.
Часник розділіть на зубки і очистіть від лушпиння. Дрібно наріжте гострим ножем або подрібніть блендером.
З допомогою м’ясорубки перекрутіть перець і помідори в овочеве пюре. Корінь хрону очистіть і подрібніть за допомогою блендера або все тією ж м’ясорубки. Додайте до томатного пюре.
Зелень ретельно промийте (можна її навіть замочити хвилин на 10-15 в солоній воді, щоб позбутися від жучків, якщо вони там є) і дрібно наріжте. Перекладіть до інших подрібненим овочів і добре перемішайте.
В отриману масу всипте 3 столові ложки цукру, подрібнений часник, кілька щіпок солі (за смаком) і влийте половину склянки оцту. Добре перемішайте всі інгредієнти.
Заздалегідь потрібно було підготувати банки. Краще всього, якщо це будуть невеликі баночки об’ємом не більше 0,5 мл Вимийте їх з содою і стерилізуйте на пару 10-15 хвилин. Розкладіть аджику з сухим стерильним банкам і загорніть кришками. Зберігати таку гостру заготівлю потрібно в холодильнику.
Приємного вам апетиту!
Аджика з помідорів з часником і болгарським перцем на зиму
Аджика з помідорів має більш ніжним і насиченим смаком, а вже, який на кухні стоїть аромат під час приготування! Крім того, що ця закуска володіє приємним смаком і ароматом, якщо ви приготуєте аджику без варіння, то вона ще буде і дуже багата вітамінами. Аджика з помідорів з болгарським перцем відмінно доповнить будь-яку м’ясну або овочеву страву.
Інгредієнти:
Томати – 0,3 кг
Болгарський перець – 2 шт. середнього розміру
Цукровий пісок – 1 ст. л.
Кухонна сіль – 1 ч. л.
Часник – 4-5 зубчиків
Гострий мелений перець (червоний) – 0,5-1 ч. л. (за смаком)
Процес приготування:
Перець добре промийте і розріжте плодоніжку, перець розріжте навпіл і вийміть насіння. Можна сполоснути перець зсередини, щоб змити насіння. Наріжте половинки перцю в довільному порядку.
Помідори вимийте в холодній воді, акуратно вирізати плодоніжку і розріжте кожен помідор (залежно від того, якого він розміру) на 4-8 частин.
Зубчики часнику очистіть від лушпиння і сполосніть в холодній воді.
У чашу блендера покладіть зубчики часнику, часточки помідорів і шматочки болгарського перцю. Подрібнюйте овочі протягом декількох хвилин, якщо у вас немає блендера, то можна, звичайно, скористатися і м’ясорубкою, але тоді консистенція аджики не вийде такою ніжною.
Тепер можна додати в отримане пюре чайну ложку солі, половину або одну чайну ложку гострого червоного перцю і столову ложку цукру. Ретельно все перемішайте.
Із зазначеної кількості інгредієнтів вийде близько 350-400 мл аджики. Підготуйте банку відповідного розміру. Щоб аджика довго зберігалася, банку потрібно як слід вимити з додаванням соди, а потім простерилізувати на водяній лазні протягом 15 хвилин. Готову аджику перекладіть в чисту банку і закрийте кришкою. Зберігається така заготовка тільки в холодильнику.
Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування аджики з морквою і помідорами
Аджика користується попитом на будь-якому святковому столі, тому що ця закуска відмінно підходить до будь-якої м’ясної страви. В залежності від ваших уподобань ви можете зробити її більш або менш гострою.
Інгредієнти:
Морква – 1 кг
Помідори – 3 кг
Солодкий перець – 1 кг
Яблука кислі – 1 кг
Гострий перець – 1-2 шт.
Сіль поварена – 5 ст. л.
Оцет – 1 стакан
Цукровий пісок – 1 склянка
Зубчики часнику – 10-12 шт.
Процес приготування:
Спочатку болгарський перець промийте в проточній воді. Акуратно зріжте ту частину, де знаходиться плодоніжка, і вийміть насіння. Наріжте перець на невеликі шматочки. Гострий перець теж промийте, очистіть і розріжте на кілька частин.
Помідори вимити і трохи обсушити. Розріжте навпіл і видаліть ту частину, куди прикріплювалася плодоніжка. Половинки помідорів розрізати на 2-4 частини (якщо помідори великі).
Моркву очистіть від шкірки за допомогою овочечистки. Очищену моркву сполосніть в холодній воді, щоб змити залишки піску і землі. Товсту моркву можна розрізати уздовж на кілька частин.
Тепер настала черга яблук. Яблука потрібно як слід вимити, розрізати навпіл і вирізати серцевину з кісточками. Потім очистіть половинки яблука від шкірки і наріжте на кілька частин.
Всі підготовлені овочі потрібно подрібнити. Для цієї мети ви можете використовувати блендер або м’ясорубку. В м’ясорубці вийде швидше, з блендером – ніжніше.
Отриману овочеву масу перекладіть в каструлю. Каструлю поставте на сильний вогонь і дочекайтеся, поки маса закипить. Після того, як овочеве пюре почне кипіти, зменшіть вогонь до мінімуму і дайте аджике протомиться приблизно 50-60 хвилин.
Часник очистіть від лушпиння, дрібно наріжте і додайте в аджику за 10-15 хвилин до закінчення варіння. Коли час варіння підійде до кінця, влийте в аджику оцет, додайте склянку цукру і 5 столових ложок солі. Ретельно все перемішайте.
Зберігати аджику на зиму краще всього в банках невеликого обсягу. Вимийте їх в гарячій воді (буде дуже добре, якщо в процесі миття ви додасте трохи харчової соди). Після цього можна потримати банки в нагрітій до 100º С духовці, мікрохвильовій печі або на паровій бані. Обсушіть чисті баночки і розкладіть у них аджику. Укупорьте банки кришками і остудіть в перевернутому стані.
Приємного вам апетиту!
Як приготувати смачну закуску з аджики з яблуками на зиму?
Дуже простий і в той же час дуже смачний рецепт, який можна приготувати в сезон овочів і яблук. Залежно від кількість гострого перцю і часнику ви можете регулювати гостроту цієї закуски від ніжної, до дуже гострої.
Інгредієнти:
Томати – 2,5 кг
Яблука – 0,5 кг
Солодкий перець болгарський – 1,5 кг
Масло рослинне – 0,25 л
Перець гострий – 70-150 г (за смаком)
Пісок цукровий – 100 г
Зубчики часнику – 100-150 г
Кухонна сіль – 1 ст. л.
Процес приготування:
Отже, приступаємо до приготування аджики. Першим справах потрібно зайнятися овочами. Два види перців вимийте в холодній воді, очистіть від плодоніжок і насіння, а потім наріжте на невеликі шматочки.
Яблука сполосніть водою, очистіть від шкірки і видаліть серцевину з кісточками, зручніше і швидше всього це робити за допомогою спеціального пристосування, але можна і звичайним ножем. Наріжте м’якоть яблук на невеликі часточки або шматочки.
Часник очистіть від лушпиння і сполосніть водою. Томати ретельно промийте і, видаливши плодоніжки, розрізати на 4-8 частин (дивлячись який початковий розмір помідорів).
Візьміть велику містку каструлю. У неї потрібно буде перелити аджику. Для цього подрібніть овочі за допомогою м’ясорубки або блендера. М’ясорубка впорається з цим завданням швидше, а блендер подрібнить більш ніжно. Отже, у вас повинно вийти ароматне пюре з помідорів, солодкого і гіркого перцю, часнику і яблук.
В отриману овочеву суміш влийте 250 мл соняшникової олії (воно обов’язково повинно бути без запаху) і добре перемішайте. Туди ж додайте столову ложку солі і 100 грам цукрового піску. Ще раз добре перемішайте всі інгредієнти.
Каструлю з аджикою поставте на плиту і при постійному помішуванні доведіть овочі до кипіння. Як тільки аджика закипить, зменшіть вогонь практично до мінімуму і проваріть овочі 35-60 хвилин, від тривалості часу варіння буде залежати густота готової закуски.
Поки аджика нудиться на плиті, вимийте і стерилізуйте банки. З вже підготовленим і сухим банкам розлийте зварену гарячу аджику і укупорьте банки кришками. Щоб повністю завершити процес приготування, потрібно перевернути банки кришками вниз і вкрити банки пледом. Так аджика буде остигати повільніше, що потрібно для правильного процесу консервації. Остиглу закуску потрібно прибрати в темне і прохолодне місце.
Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт аджики з помідорів і часнику без оцту
Спробуйте приготувати пекучу, гостреньку аджику з помідорів і часнику без додавання оцту. Запевняємо вас, що цей рецепт назавжди завоює вашу любов і стане частим гостем на вашому столі.
Інгредієнти:
Спілі й соковиті помідори – 1 кг
Гострий перець – 60 г
Солодкий перець – 600 г
Часник – 150 г
Кухонна сіль – за смаком
Процес приготування:
Готується аджика без оцту більш ніж просто. Почніть з підготовки овочів. Солодкий болгарський перець потрібно вимити, а потім зрізати ту частину, де кріпиться плодоніжка. Ретельно болгарський перець очистіть від насіння і наріжте його на невеликі шматочки (так їх простіше буде подрібнити).
Гострий перець теж потрібно вимити, а потім очистити від насіння, зрізавши плодоніжку. Наріжте гострий перець на невеликі шматочки.
Часник розберіть на зубчики, очистити від лушпиння і сполосніть холодною водою при необхідності.
Помідори вимийте в достатній кількості проточної води, акуратно вирізати плодоніжку і наріжте м’якоть на шматочки середнього розміру.
Тепер всі підготовлені овочі потрібно перетворити в пюре. Для цієї мети ви можете скористатися м’ясорубкою або блендером. Аджика з блендера виходить ніжніше, особливо, якщо перебити її двічі.
Отриману овочеву масу перелийте в каструлю і поставте на вогонь. Коли аджика закипить, потрібно буде зменшити вогонь практично до мінімуму, залишивши невелику кипіння. Періодично помішуйте аджику і приблизно через 10-15 хвилин ви помітите, що вона починає загусати. Це відповідний час, щоб додати аджику потрібну вам кількість солі і все перемішати.
Було б дуже добре, якби ви простерилизовали банки під аджику заздалегідь. Якщо ж ні, то зробіть це зараз: промийте їх з харчовою содою, а потім потримайте на пару 10 хвилин. Перед тим, як розкладати по банках аджику, просушіть банки, щоб у них не залишилося води.
Банки, наповнені ароматною закускою, закрийте кришкою і залиште остигати в перевернутому стані (обов’язково укрийте банки ковдрою). Надалі зберігайте таку заготовку в темряві і прохолоді.
Приємного вам апетиту!
Солодка аджика з помідорів і часнику на зиму
Цей рецепт відмінно підійде для любителів негострих страв. Аджика виходить ніжною, з солодкуватим смаком. Така закуска сподобається не тільки дорослим, але й дітям.
Інгредієнти:
Солодкі помідори – 2,5 кг
Яблука – 150 г
Соняшникова олія без запаху – 100 мл
Болгарський перець – 10 шт.
Гострий перець – 2 стручки
Часник – 150 г
Цукровий пісок – 2 ст. л.
Кухонна сіль – 2 ст. л.
Оцет (9%) – 1 ст. л.
Процес приготування:
Болгарський і гострий перець промийте під проточною водою. Тепер з них потрібно дістати насіння, а самі перці нарізати на великі шматочки.
Яблука вимийте і очистіть від шкірки. Акуратно вийміть серцевину з кісточками і наріжте м’якоть на шматки розміром приблизно 3 х 3 сантиметри.
Помідори також сполосніть водою, а потім розріжте на 8 часточок. Чим солодший і мясистее томати ви виберете, тим смачніше і ніжніше вийде аджика.
Головки часнику розберіть на зубчики, очистити від лушпиння і промийте в холодній воді. Отже, всі підготовлені інгредієнти, можна приступати безпосередньо до приготування.
Через м’ясорубку двічі пропустіть всі овочі, яблука і часник (якщо ви використовуєте для подрібнення блендер, то збивайте овочі не менше 2 хвилин). Візьміть глибоку каструлю і налийте в неї 100 мл підігрітого рослинного масла, а потім овочеве пюре. Ретельно перемішайте, щоб аджика прийняла однорідну консистенцію, і поставте каструлю на вогонь.
Після того, як аджика закипить, зменшіть вогонь і нехай повариться при маленькому кипінні 10-15 хвилин, після закінчення зазначеного часу додайте по 2 столові ложки солі і цукру. Добре перемішайте і прокип’ятіть аджику ще близько півгодини. Вимкніть вогонь і додайте столову ложку оцту. Все можна розливати по чистим банкам і закочувати кришками.
Приємного вам апетиту!
Покроковий рецепт аджики із зелених помідор і часнику
Аджика, приготована за цим рецептом, виходить не тільки дуже смачна, але і дуже красивою. Яскравий і насичений зелений колір аджики, напевно, приверне увагу ваших гостей, а її смак не залишить нікого байдужим.
Інгредієнти:
Помідори зелені – 1 кг
Цукровий пісок – 1,5 ст. л.
Свіжа зелень петрушки – 30 г
Сіль – 0,5 ст. л.
Олія соняшникова без запаху – 2 ст. л.
Сухі приправи (хмелі-сунелі, мелений перець і т. д.) – за смаком
Перець гострий – 100 г
Процес приготування:
Перш ніж починати варити аджику із зелених помідорів потрібно підготувати овочі та зелень.
Гострий перець вимийте в холодній воді, відріжте плодоніжку і перець очистіть від насіння. Перець промийте зсередини водою і розрізати на 4-6 частин.
Зелень петрушки вимийте і відкиньте на друшляк, щоб стекла зайва рідина. Коли петрушка як слід, просохне, наріжте її на дрібні шматочки гострим ножем.
Часник розберіть на зубчики, очистити від лушпиння і промийте в прохолодній воді.
Помідори також ретельно промийте, обріжте плодоніжки, а потім розріжте самі помідори на 6-8 частин. Все, з підготовкою овочів ми закінчили. Тепер можна приступати безпосередньо до приготування.
Щоб перетворити нарізані овочі в аджику, вам знадобиться один з таких приладів: м’ясорубка, блендер або кухонний комбайн. Врахуйте, що овочі, перемелені блендером, виходять ніжніше, ніж овочі, пропущені через м’ясорубку. Щоб овочі після м’ясорубки були ніжніше, їх перемелюють двічі.
В отримане пюре ніжного зеленого кольору додайте потрібні вам приправи, а також сіль, цукор, рослинне масло і оцет. Добре перемішайте всі інгредієнти до повного їх перемішування.
Перелийте овочеве пюре в каструлю і доведіть до кипіння. В процесі не забувайте обов’язково перемішувати, щоб овочі не пригоріли. Після того, як аджика закипить, зменшіть вогонь до мінімуму і проваріть аджику 45 хвилин, час від часу перемішуйте.
Поки вариться заготівля, стерилізуйте банки над каструлею з парою 15 хвилин. Готову аджику із зелених помідорів розлийте по сухим банкам і закатайте. Потім переверніть, укрийте ковдрою і дайте охолонути протягом 24 годин.