Джем з червоної смородини – 9 простих рецептів на зиму з фото покроково
На зиму джеми з смородини можна готувати різними способами. Найбільш популярний джем з червоної смородини, який може бути і самостійною стравою, і інгредієнтом солодких бутербродів, і прекрасним доповненням до морозива і будь-яких інших десертів. Він буде доречний в будь-якому солодкому блюді і обов’язково порадує чудовим смаком.
Рецепт густого джему з червоної смородини без кісточок
За цим рецептом ви можете приготувати густий наваристий смородиновий джем з приємним кислуватим смаком цієї чудової ягоди. Джем з червоної смородини – кращий спосіб є цю смачну і корисну ягоду щодня. У цьому рецепті цукор беремо у відношенні до ягодному пюре 1:1. Готуємо з недовгою варінням.
Час приготування – 40 хв.
Порції – 1.5 л.
Інгредієнти
Смородина червона 2 кг
Цукор-пісок 1.5 кг
Процес приготування:
Ягоди смородини відокремлюємо від гілочок, добре промиваємо проточною водою і подрібнюємо заглибним блендером. Ягідну масу перетираємо на густому ситі для видалення кісточок і шкірки і вимірюємо її обсяг. Із вказаного в рецепті кількості ягід виходить 1,5–1,6 л соку.
Тепер приступаємо до варінні джему. Варити такий джем треба невеликими порціями. У каструлю для варіння варення наливаємо частина соку (половину або 1/3), насипаємо частину цукру і ставимо на невеликий вогонь. Дерев’яною ложкою сік розмішуємо до повного розчинення цукру. Потім наливаємо наступну частину соку, додаємо цукор і перемішуємо. Варимо джем на маленькому вогні протягом 20 хвилин.
У процесі варіння постійно знімаємо пінку з поверхні, інакше джем «втече».
Готовий джем розливаємо гарячим в стерильні баночки і закриваємо кришками. Можна джем закатати, а можна і закрити пластиковими кришками. Охолоджений смородиновий джем переносимо на зберігання в прохолодне місце.
Приємного чаювання!
Варення-п’ятихвилинка з червоної смородини
Рецепт заготівлі на зиму смородинового варення способом «п’ятихвилинка» дозволяє максимально зберегти всі смакові якості і вітаміни, тому є найбільш корисним способом. Хоча його приготування займає трохи більше часу, ніж п’ять хвилин, тим не менш рецепт швидкий і простий.
Інгредієнти:
Червона смородина – 1 кг
Цукор – 1 кг
Процес приготування:
Ягоди смородини переберіть, видаляючи гілочки, листочки і дрібне сміття. Помістіть їх в глибоку миску і залийте теплою водою, щоб краще пішов дрібний сміття, потім промийте їх на друшляку під проточною водою.
Промиті ягоди будь-яким способом просушіть.
Підготовлену смородину пересипте в каструлю для варіння варення, додайте до них потрібну кількість цукру і рукою перемішайте, намагаючись розчавити ягідки.
Каструлю поставте на маленький вогонь і поваріть ягідну масу 5 хвилин, постійно помішуючи дерев’яною ложкою.
Гарячу масу ретельно перетріть на густе сито, щоб відокремити шкірку і насіння, з яких потім можете приготувати морс або узвар.
Ягідне пюре перелийте в ту ж каструлю.
Варіть джем на невеликому вогні не більше 5 хвилин, постійно його помішуючи і знімаючи з поверхні пінку.
Гарячий джем розлийте у заздалегідь простерилізовану баночки і закатайте стерильними кришками.
Баночки накрийте теплим пледом і після повного охолодження перенесіть на зберігання.
Приємного чаювання!
Простий рецепт джему з червоної смородини без варіння
За цим рецептом ви можете заготовити про запас смородиновий джем без теплової обробки. Для гарного зберігання цього десерту береться співвідношення ягід і цукру 1:1. Зберігати його можна тільки в холодильнику. Червона смородина не викликає алергії, тому такий джем можна давати маленьким дітям. Джем із сирої смородини чудово поєднується зі стравами з сиру.
Інгредієнти:
Червона смородина – 1.5 кг.
Цукор – 1.5 кг
Процес приготування:
Для такого джему виберіть добре дозрілі і якісні ягоди. Їх ретельно підготуйте: видалити гілочки і сміття, обов’язково промийте і обсушіть.
Підготовлені ягоди подрібніть за допомогою блендера або кухонного комбайна.
Отримане ягідне пюре перелийте в глибоку посуд.
Насипте до нього розраховану кількість цукру і дерев’яною ложкою масу перемішайте до повного розчинення цукру.
Посуд накрийте рушником і залиште на 4 години при домашньої температурі. За цей час джем повинен придбати однорідну текстуру.
Після закінчення цього часу розлийте джем в сухі стерильні баночки і герметично закупорьте. Баночки помістіть на зберігання в холодильник.
Їжте на здоров’я!
Густий джем з червоної смородини з желатином
У даному рецепті вам пропонується додати в смородиновий джем желатин. Завдяки цьому ваш десерт буде достатньо густим, а час варіння невеликим, що дозволить зберегти в заготівлі всі корисні властивості цієї ягоди.
Інгредієнти:
Червона смородина – 2 кг.
Цукор – 1.5 кг
Желатин – 25 р.
Процес приготування:
Ягоди червоної смородини ретельно підготуйте до приготування джему.
Для цього відокремте від гілочок, промийте кілька разів водою і просушіть кухонним рушником.
Підготовлені ягоди подрібніть за допомогою кухонного комбайна або перекрутіть на м’ясорубці.
Отримане ягідне пюре перелийте в каструлю для варіння варення.
В окремому посуді змішайте вказане в рецепті кількість цукру з желатином.
Отриману суміш насипте в ягідне пюре і добре перемішайте.
Посуд прикрийте серветкою і залиште на 2-3 години бажано в прохолодному місці.
Після закінчення цього часу пюре знову добре перемішайте і ще дайте йому постояти 3 години.
Потім посуд з ягодами поставте на маленький вогонь і доведіть ягідну масу до кипіння, тільки не варіть. Якщо цукор повністю розчинився, то повторіть цю дію ще раз.
Приготований джем гарячим розлийте в стерильні баночки, загорніть кришками і перенесіть на зберігання в холодне місце.
Їжте на здоров’я і вдалих заготовок!
Дуже смачний джем з червоної і чорної смородини
Джем з цих двох сортів порічок давно займає почесне місце в ряду зимових заготовок. Ці ягоди прекрасно доповнюють один одного і створюють неповторний смак. Пропорції ягід можна вибирати по своєму смаку.
Інгредієнти:
Червона смородина – 1 кг
Чорна смородина – 250 р.
Цукор – 800 р.
Вода – 1 ст.
Процес приготування:
Спочатку підготуйте ягоди, відокремте їх від кісточок, промийте і обсушіть.
У каструлі для варіння варення зваріть сироп з необхідної кількості води і цукру.
У приготовлений гарячий сироп покладіть червону і чорну смородину, все добре перемішайте і на маленькому вогні доведіть ягідну масу до стану кипіння. Вогонь вимкніть.
Каструлю з ягодами в сиропі залиште на ніч, щоб смородина добре просочилася цукровим сиропом.
Ранок поваріть джем на невеликому вогні протягом півгодини і розлийте його в стерильні баночки.
Баночки загорніть кипячеными кришками, накрийте теплим покривалом і залиште до повного охолодження.
Зберігайте цю заготовку в прохолодному місці.
Їжте на здоров’я!
Джем з червоної смородини та яблук
Це рецепт для любителів незвичайних зимових заготовок. Поєднання червоної смородини та яблук додасть вашому десерту щільну консистенцію, збалансований кисло-солодкий смак і красивий колір, на відміну від коричневого яблучного джему. Смородину беремо заморожену, так як час дозрівання цих плодів різне. Готувати такий джем будемо з фруктово-ягідного пюре і в кілька прийомів.
Інгредієнти:
Яблука – 1.5 кг.
Смородина червона – 300 р.
Вода – ½ ст.
Цукор – від 700 г (за смаком).
Процес приготування:
Яблука помийте, видаліть у них серцевини з насінням і нарізати на середні шматочки.
Підготовлені ягоди покладіть в посуд для варіння варення і додайте півсклянки води. Якщо у вас яблука не дуже соковиті, то води додайте більше.
Червону смородину, не відокремлюючи ягідки від пензликів, промийте холодною водою (заморожені ягоди розморожувати не треба) і покладіть її до яблук.
Поставте посуд на маленький вогонь і поваріть все протягом 20 хвилин, щоб яблука добре розварилися. Масу періодично перемішуючи дерев’яною ложкою.
Потім порційно перетріть яблука зі смородиною на густе сито, щоб видалити шкірку і насіння смородини.
Отримане густе фруктове пюре перекладіть в ту ж посуд і насипте до нього потрібну кількість цукру. Від цукру джем відразу стане густим і в’язким.
Варіть джем на маленькому вогні не більше 15 хвилин, інакше він стане коричневим. При варінні джем постійно перемішуючи, щоб не підгорів.
Гарячий джем розкладіть в стерильні баночки і герметично закупорьте.
Зберігайте такий джем в темному прохолодному місці, втім, можна зберігати і просто в квартирі.
Приємного апетиту і вдалих заготовок!
Покроковий рецепт джему з соку червоної смородини
Це рецепт приготування смородинового желе для тих, кому не подобаються кісточки в десерті. Смородиновий сік можна приготувати або гарячим способом, або за допомогою соковижималки. В цей джем бажано додати пектин, адже шкірку і насіння ми викидаємо.
Інгредієнти:
Смородина червона – 2 кг.
Цукор – 1.5 кг
Пектин – 2 ч. л.
Процес приготування:
Ягоди червоної смородини ретельно перебираємо, видаляючи пензлика і дрібне сміття.
Потім їх промиваємо холодною водою і покласти в друшляк для видалення зайвої рідини.
За допомогою соковижималки готуємо смородиновий сік. З даної кількості смородини у вас вийде 1 літр соку. Що залишився макуха можна використовувати для приготування морсу або компоту.
Сік перелити в посуд для варіння варення, насипаємо до нього потрібну кількість цукру і розмішуємо.
Варимо джем на невеликому вогні протягом 10 хвилин, регулярно його помішуючи і знімаючи пінку.
Потім насипаємо в джем пектин, перемішуємо і варимо ще кілька хвилин.
Приготований джем розливаємо в стерильні баночки і герметично закорковуємо.
Охолоджений джем переносимо на зберігання в темне прохолодне місце.
Їжте на здоров’я і вдалих заготовок!
Як приготувати джем з червоної смородини в мультиварці?
У даному рецепті вам пропонується приготувати смородиновий джем з допомогою мультиварки. В ній джем виходить з особливим тонким смаком і ніжною текстурою.
Інгредієнти:
Смородина червона – 1.5 кг.
Цукор – 1.5 кг
Вода – 200 мл
Процес приготування:
Ягоди смородини відокремте від гілочок, покладіть в друшляк і промийте проточною водою.
Перекладіть чисті ягоди в чашу приладу і налийте до них потрібну кількість води.
Встановіть на мультиварці програму «Варка» і протягом 5 хвилин поваріть ягоди, не закриваючи кришку.
Коли ягоди почнуть тріскатися, через сито воду злийте і ягоди добре перетріть з допомогою ложки, щоб максимально видалити шкірку з насінням.
Отримане ягідне пюре перелийте назад в чашу.
Додайте в пюре цукор і перемішайте, щоб він повністю розчинився.
Увімкніть програму «Гасіння». Варіть джем на цій програмі протягом 10 хвилин під відкритою кришкою.
Гарячий джем розкладіть в стерильні баночки і закатайте.
Зберігайте такий джем в прохолодному темному місці.
Приємного чаювання!
Простий рецепт джему з червоної смородини і малини
Вам надається рецепт приготування смородинового желе з додаванням малини. Ці ягоди дуже добре поєднуються за смаком, до того ж малина не змінює густину десерту, так як смородина містить сама по собі багато пектину. І ще: смородину спочатку поваріть, а потім перетріть на сито, тому що пектин міститься саме в шкірці ягід.
Інгредієнти:
Червона смородина – 2 ст.
Малина – 1 ст.
Цукор – 2 ст.
Процес приготування:
Смородину, не відокремлюючи ягоди від кистей, добре промийте і обсушіть.
Помістіть її в посуд для варіння варення.
Малину не мийте, а тільки очистіть від плодоніжок. Для такого джему краще підійде перезріла малина, так як цілісність її ягід не має значення.
Малину перекладіть на смородині і насипте до ягід потрібну кількість цукру.
З допомогою дерев’яної ложки ягоди з цукром перемішайте, трохи розчавлюючи смородину.
Залиште ягоди на одну годину, щоб вони дали достатньо свого соку.
Потім посуд з ягодами поставте на великий вогонь і доведіть до кипіння, знімаючи цей час пінку з поверхні.
Варіть ягоди протягом 7-10 хвилин від початку кипіння.
Потім ягідну масу швидко перетріть на сито (зручно це робити порційно) і відразу розкладіть в сухі стерильні баночки. Повторно варити цей джем не потрібно.
Баночки щільно закупорьте кришками, можна пластиковими.
Джем з чорної смородини з малиною стане густою консистенцією не раніше, ніж через місяць.
Зберігати його можна і в холодильнику, і в звичайній комори.