Борщова заправка – це основа для борщу, що складається з різних овочів і спецій. Кожна господиня чудово знає, скільки різних процесів вимагає приготування смачного борщу. При цьому більшу кількість часу займає саме подрібнення овочів. Якщо борщова заправка з буряком на зиму зроблена заздалегідь, то для отримання улюбленої першої страви достатньо буде просто зварити наваристий бульйон.
Борщову заправку готують на основі помідорів і буряків. Вони необхідні для насиченого червоного кольору страви. Тим не менш буває достатньо і одного з цих інгредієнтів. При цьому помідори можна замінити овочевим соком або томатною пастою. Також додають у заготівлі болгарський перець, капусту, моркву, ріпчасту цибулю, квасолю тощо, для консервації використовують оцет і рослинне масло. Спеції для борщової заправки беруть у сипучому вигляді. Це можуть бути суміші перців, сіль, часник сушений або зелень.
Зберігати борщову заправку можна по-різному. Деякі воліють влаштовувати її в баночки, інші також використовують банки, але просто закривають їх кришками без загортання. Ще простіше зробити заморожену заправу, просто розклавши її на зручні ємності і помістивши в морозилку.
Перед тим як готувати борщ, заправку дістають і при необхідності нагрівають до кімнатної температури. Додають це блюдо в бульйон, після того як звариться картопля. Зазвичай достатньо 4-5 ложок на одну каструльку.
Борщова заправка з буряком на зиму з томатною пастою
Багато господинь шукають спосіб, як приготувати борщову заправку без помідорів. Все дуже просто – достатньо використовувати трохи томатної пасти і свіжих овочів. Насичений колір додасть страві буряк. Для борщу достатньо 4-5 ложок такої заправки.
Інгредієнти:
- 300 г буряків;
- 3 ст. л. рослинної олії;
- 300 г моркви;
- 5 ст. л. томатної пасти;
- 2 цибулини;
Спосіб приготування:
- Всі овочі почистити, буряк варити приблизно 15 хвилин (до напівготовності).
- Натерти на крупній тертці моркву і відварну буряк.
- Цибулю нарізати дрібними кубиками і обсмажити до готовності у рослинній олії.
- Змішати всі овочі в одному посуді і заправити томатною пастою.
- Перекласти отриману суміш в баночку і закрити кришкою і зберігати в холодильнику.
Борщова заправка з капустою в мультиварці
Насправді використовувати мультиварку для цього рецепта зовсім не обов’язково, адже того ж ефекту можна досягти і в звичайній каструльці без додаткових труднощів. Тим не менш, деякі господині просто не можуть розлучитися зі своєю кухонною помічницею. Якщо режим «Варка» у вашій моделі не передбачений, скористайтеся «Гасінням» або «Випічкою». При бажанні перець можна нарізати великими шматочками, якщо ви любите відчувати його в готовому борщі.
Інгредієнти:
- 300 г буряків;
- 300 г болгарського перцю;
- 300 г цибулі;
- 1 качан капусти;
- 2 кг помідорів;
- Сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Буряк почистити і подрібнити в блендері, перекласти в глибоку тарілку.
- У блендер відправити помідори і подрібнити їх до стану густого соку.
- Солодкий перець і ріпчасту цибулю дрібно нарізати і викласти в чашу мультиварки.
- Додати до цибулі і перцю нарізану тонкою соломкою капусту.
- Висипати туди ж буряк, залити все отриманим томатним соком.
- Поперчити і посолити заправку за смаком, закрити кришку мультиварки.
- Готувати заправку в режимі «Варка» 30 хвилин.
- Перелити заправку в банки і закатати їх стерильними кришками.
- Поставити закриті банки на кришки і укутати рушником, дочекатися повного охолодження.
Борщова заправка з буряка з квасолею
Для любителів борщу з квасолею є прекрасний спосіб заощадити свій час і приготувати улюблену страву за лічені хвилини. Можна доповнити рецепт морквою, яку потрібно буде просто натерти на тертці і додати в загальну каструльку. Також при бажанні можна скористатися будь-якими приправами на свій розсуд.
Інгредієнти:
- 2,5 кг буряків;
- 1 кг цибулі;
- 250 мл оцту;
- 5 кг помідорів;
- 1,5 кг квасолі;
- 400 мл рослинного масла;
- 1 кг солодкого перцю;
- 5 ст. л. солі.
Спосіб приготування:
- Буряк натерти на тертці, помідори подрібнити в блендері.
- Болгарський перець нарізати соломкою, цибулю – півкільцями.
- Квасолю відварити так, щоб вона стала м’якою, але при цьому не розварилася.
- Змішати овочі і квасолю в одній каструлі, посолити, заправити олією і добре перемішати.
- Поставити каструлю на вогонь і довести вміст до кипіння.
- Зменшити вогонь і продовжувати приготування ще 50 хвилин, в кінці додати оцет.
- Перелити заправку в стерильні банки і закатати кришками.
Тепер ви знаєте, як готувати борщову заправку. Приємного апетиту!
Борщова заправка з буряком на зиму – це справжня знахідка для кожної господині, особливо якщо домочадці – справжні фанати цього першого страви. Щоб перетворити вміст баночок в наваристий суп, досить просто додати його в м’ясний бульйон і доповнити борщ картоплею. Кілька порад, як зробити борщову заправку, допоможуть початківцям кулінарам приготувати смачні і корисні заготовки на зиму:
- Подрібнити буряки і помідори для заправки можна з допомогою терки, м’ясорубки, блендера, або ж просто скористатися ножем;
- Зберігати борщову заправку краще в невеликих баночках, щоб вони довго не стояли відкритими в холодильнику;
- Зазвичай баночках з заправкою не потрібна стерилізація, оскільки кислоти овочів цілком вистачає для позбавлення від мікробів;
- Щоб смак страви вийшов ще більш насиченим, додайте в баночку з овочами трохи цукру;
- Домогтися потрібної кислоти можна з допомогою лимонної кислоти, якщо заправка недостатньо кисла, і цукру;
- Готову заправку можна заморозити і зберігати в холодильнику. Для цього слід розділити її на порційні частини і упакувати в невеликі поліетиленові пакетики.