Желе з чорної смородини – 8 простих рецептів на зиму з фото покроково

Прозоре желе з соку чорної смородини

Желе, приготована за цим рецептом, виходить неймовірно ароматним, красивим і дуже смачним. Ягоди чорної смородини містять в собі велику кількість пектину, що допомагає смородиновому соку перетворитися в желе за лічені хвилини без використання желатину та інших загусників. Готується таке желе дуже просто і швидко.

Інгредієнти:

  • Стиглі ягоди чорної смородини – 1 кг
  • Вода – 1 стакан
  • Цукровий пісок – за смаком (з розрахунку 500 г на літр соку)

Процес приготування:

  • Приготувати таке ніжне прозоре желе простіше простого. Спочатку потрібно добре промити чорну смородину. Краще всього така ягода промивається в тазі з великою кількістю води – одразу все сміття спливає.
  • У невелику каструлю покладіть промиту смородину і додайте до неї склянку води. Поставте каструлю на вогонь і доведіть її вміст до кипіння. Після того, як вода закипить, не вимикайте плиту, а зменшіть вогонь і дайте ягодам покипіти 10-12 хвилин. За цей час смородина лопне і пустить достатню кількість соку.
  • Візьміть іншу каструлю, зверху на неї встановіть сито і перелийте смородину з соком в цю каструлю. Ягоду перетріть через сито. Одержаний макуха (шкурки від чорної смородини) можна не викидати, а засушити і додавати, наприклад, в чай при заварюванні. Поставте каструлю з соком на плиту (попередньо вимірявши, об’єм всього соку) і доведіть до кипіння. Як тільки сік закипить, починайте потроху всипати цукор. Кількість цукру визначайте самі, взявши за орієнтир базову формулу: на кожен літр соку 500 грам цукрового піску. Ретельно перемішайте. Вогонь потрібно зменшити до середнього і варити до тих пір, поки об’єм соку не зменшиться приблизно на третину від початкового об’єму. Цей процес може зайняти у вас від 40 хвилин до години.
  • Поки уварюється желе, помийте банки в теплій воді із содою і стерилізуйте їх. Яким способом ви будете це робити (на пару, в духовці, мікрохвильовій печі) – не має значення.
  • Готове гаряче желе відразу ж, прямо з каструлі розлийте по підготовленим банкам. Загорніть банки стерилізованими кришками і залиште в нерухомому стані (кришками вгору) до повного охолодження. Желе в цей момент не просто остигає, воно желирующая і загусає, тому, щоб не порушувати цей процес, не торкайтеся до банків взагалі. Ось, власне кажучи, і все. Коли банки з желе охолонуть – воно готове. Зберігати таку заготовку найкраще у погребі, де прохолодно і темно.
  • Приємного вам апетиту!